Guest kirjutas: ↑03 Mär 2026 09:58
Guest kirjutas: ↑03 Mär 2026 09:16
Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 22:08
mida mina teeks sinna lõksu jäänuna.
Paljuski sõltuks otsused muidugi sellest, kas oleksin üksi, kahekesi mehega või kogu perega sh väikesed lapsed ja eakad vanemad.
Mida teie arvate?
Mina olen planeerija, kalkuleerija ja ette mõtleja. Esiteks, ma ei läheks iialgi lennureisile ei väikeste laste ega eakatega. Ma ei läheks iialgi nendega ka nii kaugele ega islamiriiki. Samuti ei läheks ma piirkonda, mille kohta juba eelnevalt antakse hoiatusi, et ärge sinna minge. Ma võiksin sinna sattuda mingi töölähetuse käigus, kui eskalatsioon algaks ootamatult. Sellisel juhul ilmselt pöörduksin saatkonna poole ja võimalusel jääksin sinna või lähtuksin nende soovitustest.
Sa ei läheks iialgi reisile väikeste lastega???? Vaesed lapsed, ausalt. Mis vanusest nad siis esimest korda reisile lubatakse?
Su vähene reisimiskogemus annab tunda, kui Dubaisse reisimist islamiriiki reisimiseks nimetad. See on ikka vägagi läänemaine sihtkoht tänapäeval.
Äkki õpiks laste kõrvalt ka lugema. Ma kirjutasin, et ma ei läheks nendega lennureisile ega kaugele reisile.
Väikelapse närvisüsteem ja une-ärkveloleku rütm on alles kujunemisjärgus. Ajavööndite vahetus, varajased ärkamised, lennujaama müra ja öised lennud lõhuvad stabiilset unerütmi. Korduvalt katkestatud uni mõjutab meeleolu, eneseregulatsiooni ja õppimisvõimet. Lennukis tekivad rõhumuutused; väikestel lastel on kuulmetõrve funktsioon ebaküps, mistõttu kõrvavalu on sage. Lisaks on lennukis õhk kuiv ja nakkusoht suurem, eriti viiruste hooajal.
Teiseks psühholoogiline turvatunne. Väikelapse areng põhineb rutiinil, etteaimatavusel ja tuttaval keskkonnal. Kui keskkond vahetub tihti, võivad suureneda ärevus, klammerdumine või regressiivne käitumine (nt unehäired, potitreeningu tagasilöögid). Laps ei vaja arenguks palju elamusi, vaid turvalist korduvust.
Kolmandaks kognitiivne aspekt. Alla 3–4-aastased lapsed ei salvesta reisimälestusi püsivalt (nn lapsepõlve amneesia). Reisikogemus on sel hetkel reaalne, kuid hilisemat autobiograafilist mälu see enamasti ei toeta. Seetõttu on see nn maailma näitamise motiiv selles vanuses pigem täiskasvanu vajadus.
Neljandaks koormus vanematele. Sagedane logistika (lennujaamad, ümberistumised, majutusvahetused) suurendab vanemate stressi. Väikelaps tajub vanema pinget kiiresti; kui vanem on ülekoormatud, väheneb ka lapse turvatunne.
Viiendaks terviseriskid sihtkohas. Pikad lennud suurendavad dehüdratsiooni riski. Eksootilisemates piirkondades lisanduvad toidu- ja veeohutus, päikesekiirgus, vaktsineerimisvajadus. Väikelapse immuunsüsteem alles küpseb.
Kui reisimine on harv, rahuliku tempoga ja lapse vajadusi arvestav, ei ole see probleem. Kui see on sage, ajaliselt intensiivne ja rutiini lõhkuv, siis arengulisest vaatepunktist ei ole see väikelapsele optimaalne.