Ei olnud Kosmose marmelaad tulihapu

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 05 Mai 2026 01:06 Kas Kosmos tundus hapu või mitte, sõltus ju inimesest. Mu mehele tunduvad paljud marjad, smuutid ja joogid ülihapud, mida mina pean lausa liiga magusateks.
Ma joon naturaalset musta- ja punasõstra mahla veega lahjendatuna, väga hea on. Ei mingit suhkrut. Aga mees ei suuda - ülihapu olevat.

Keelel olevatest maitsenäsadest sōltub. Täpselt nii nagu osad ei suuda juua suhkruta kohvi ja ei talu musta kohvi ja teised joovad vaid musta.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Mai 2026 22:48 Huvitav, ma olen ilmselt ainus, kes üldse ei fännanud "Kosmost". Imal-hapu koos metalli lutsutamisega ei olnud just parim maitsekombinatsioon. Hambad hakkavad siiani valutama, kui mõtlen sellele metallise tuubi imemisele..

Aga minu lapsepõlve toode (70ndate alguses olen sündinud) see oli. Mis selle tootega tegelik eesmärk oli? Vajutada tuubist pudru peale? Või oligi lutsutamiseks mõeldud?

Mis need marmelaadid hammastele võisid teha, ei kujuta tõesti ette, nii mõnigi veel näris ka seda metalltuubi. Kuni vanuseni 7 tulevad hambad ja ju sai ikka näritud, midagi nagu mäletan.
Külaline

Teeme nüüd ühe asja selgeks, sellel tootel ei saanuks olla aastateks turgu, kui see oleks olnud tulihapu. Pealkiri on pandud tulihapu Nami-nami lehel. Hapum võis olla, aga mitte tulihapu. Tulihapu eeldab äädikhapet.
Külaline

oli ikka päris hapu - aga sellisel magusal intensiivsel moel. Absoluutne lapsepõlve lemmik, lutsutasin igal võimalikul juhul. Kui sai otsa, siis plekikääridega tuub katki ja lakkusin viimsegi tilga. Ime et hambad suhu jäid!
Olen üldse magushapude asjade fänn - karamellid, marmelaadid peavad just seda olema. Teen ise punase sõstra tarretise moosi, mis maitselt üsna Kosmose sarnane.
Teised tuubikad ei kõlvanud kuskile.
Külaline

Inimestel on väga erineval määral maitsepungi, mul oli kunagi koolis katsegi selle kohta, et said need endal ära lugeda, kas sul on keskmisest rohkem või vähem. Ja olidki inimestel väga erinevalt. Kellel on neid keskmisest tunduvalt rohkem, tunnevad maitset palju teravamalt, kellel vähem, selle jaoks on alati toit maitsetu, sest ta lihtsalt ei tunne piisavalt maitset. Seega on see täitsa mõttetu vaidlus, et kas mingi asi on liiga hapu või ei ole.
Külaline

Ilmselt sõid seda vaid lapsed. Ma ei tea, kuidas teistes peredes, aga meil küll täiskasvanud seda ei söönud.
Ja mina ka ostsin väga harva, mulle see ei meeldinud.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mai 2026 08:31 Inimestel on väga erineval määral maitsepungi, mul oli kunagi koolis katsegi selle kohta, et said need endal ära lugeda, kas sul on keskmisest rohkem või vähem. Ja olidki inimestel väga erinevalt. Kellel on neid keskmisest tunduvalt rohkem, tunnevad maitset palju teravamalt, kellel vähem, selle jaoks on alati toit maitsetu, sest ta lihtsalt ei tunne piisavalt maitset. Seega on see täitsa mõttetu vaidlus, et kas mingi asi on liiga hapu või ei ole.
Mina vist olen siis see rohkete maitsepungadega. :D See Kosmos oli minu arust jube magus ja hapu korraga, liiga intensiivne maitse minu jaoks. Teine rahvalemmik oli aromaatne šokolaad, mida ma ei suutnud süüa, aga kõik teised lapsed sõid. Ma ei maitsesta ka toitu eriti, sest minu jaoks on igal toidul endal juba rohkelt maitset. Ma ei saa sinna midagi parata, et ma neid maitseid tugevalt tunnen.
Külaline

Oli siiski tulihapu, seda on mainitud ka Postimehe artiklis https://60pluss.postimees.ee/6973836/le ... i-kosmoses

Tegelikult ei jõudnud Kosmos kunagi kosmosesse, magusast maiusest oli hapu tuubitoode väga kaugel ning Kosmose tuube müüdi igas Eestimaa toidupoes ehk mingist salastatusest ei olnud juttugi.

Kuigi paljud mäletavad Kosmost ekslikult marmelaadina, siis tegelikult oli selle toote liigitus ekstrakt ja see oli tulihapu. Tänapäeva lapsed kaebaks ilmselt vanemad kohtusse, kui sellist „maiust“ pakutaks, teatab ettevõtte oma nostalgilises teates.

Kosmose ekstrakti valmistati naturaalsetest happerikastest puuvilja- ja marjamahladest, suhkrust ja sidrunhappest. Selle tarvis tihendati vaakumseadmes mahla, lisati 55-60% suhkrut ja tihendati veel kuni saavutati 6-8-kordne konsentratsioon. Kuna Kosmos oli otse tuubist tarbimiseks liiga kange, siis soovitati seda kasutada mahlajookide valmistamiseks – ühest tuubist sai liitri jooki. Lisaks sobis Kosmos tortide kaunistamiseks ja magustoitude valmistamiseks.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mai 2026 05:20 Teeme nüüd ühe asja selgeks, sellel tootel ei saanuks olla aastateks turgu, kui see oleks olnud tulihapu. Pealkiri on pandud tulihapu Nami-nami lehel. Hapum võis olla, aga mitte tulihapu. Tulihapu eeldab äädikhapet.
Miks ei oleks saanud? Vaatamata kõrgele happesusele oli sellel suur menu, ega happesus polnud tema ainus omadus.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Mai 2026 22:48 Huvitav, ma olen ilmselt ainus, kes üldse ei fännanud "Kosmost". Imal-hapu koos metalli lutsutamisega ei olnud just parim maitsekombinatsioon. Hambad hakkavad siiani valutama, kui mõtlen sellele metallise tuubi imemisele..

Aga minu lapsepõlve toode (70ndate alguses olen sündinud) see oli. Mis selle tootega tegelik eesmärk oli? Vajutada tuubist pudru peale? Või oligi lutsutamiseks mõeldud?
Sama. Kuidagi ei oska seda igatseda
Külaline

Mis näitas toote suurt menu tol ajal? See et rohkem peale õuna oma, samalaadseit tooteid polnud?
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Mai 2026 08:31 Inimestel on väga erineval määral maitsepungi, mul oli kunagi koolis katsegi selle kohta, et said need endal ära lugeda, kas sul on keskmisest rohkem või vähem. Ja olidki inimestel väga erinevalt. Kellel on neid keskmisest tunduvalt rohkem, tunnevad maitset palju teravamalt, kellel vähem, selle jaoks on alati toit maitsetu, sest ta lihtsalt ei tunne piisavalt maitset. Seega on see täitsa mõttetu vaidlus, et kas mingi asi on liiga hapu või ei ole.

Täismöga. Maitsepungade erinevusest sõltub. On gurmaane, kes eelistavad iga kell Kosmost õunamarmelaadilr ja vastupidi mõni oma pungahunnikuga kiidab seda õuna oma rohkem. See lääguse ja hapususe printsiip nii ei kehti nagu sa kirjeldad. Pigem arvan, et Kosmost eelistavad just treituma maitsemeelega inimesed.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mai 2026 13:32 Mis näitas toote suurt menu tol ajal? See et rohkem peale õuna oma, samalaadseit tooteid polnud?
Menu näitas see, et lapsed seda armastasid ja ostsid. See ongi menu, kui midagi ostetakse palju, eks ole. Mingit tähtsust pole, kas menu taga oli see, et muud polnud võtta või eriliselt imetabased maitseelamused. Menu oli see ikka.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mai 2026 13:50
Külaline kirjutas: 05 Mai 2026 08:31 Inimestel on väga erineval määral maitsepungi, mul oli kunagi koolis katsegi selle kohta, et said need endal ära lugeda, kas sul on keskmisest rohkem või vähem. Ja olidki inimestel väga erinevalt. Kellel on neid keskmisest tunduvalt rohkem, tunnevad maitset palju teravamalt, kellel vähem, selle jaoks on alati toit maitsetu, sest ta lihtsalt ei tunne piisavalt maitset. Seega on see täitsa mõttetu vaidlus, et kas mingi asi on liiga hapu või ei ole.

Täismöga. Maitsepungade erinevusest sõltub. On gurmaane, kes eelistavad iga kell Kosmost õunamarmelaadilr ja vastupidi mõni oma pungahunnikuga kiidab seda õuna oma rohkem. See lääguse ja hapususe printsiip nii ei kehti nagu sa kirjeldad. Pigem arvan, et Kosmost eelistavad just treituma maitsemeelega inimesed.
No vot, ütle veel, et kooliharidus pole tähtis. Harimatud inimesed ei tea mitte millestki mitte midagi, aga enesekindlust on mitme eest. Ja kunagi ei suuda väljendada ennast viisakalt.
Külaline

Põltsamaal oli nõukaaja ka teisi tuubi toite. Leidsin sellise Coffee with Milk, Soviet https://airandspace.si.edu/collection-o ... 9720634000

ETKVL Põltsamaa
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mai 2026 13:57
Guest kirjutas: 05 Mai 2026 13:32 Mis näitas toote suurt menu tol ajal? See et rohkem peale õuna oma, samalaadseit tooteid polnud?
Menu näitas see, et lapsed seda armastasid ja ostsid. See ongi menu, kui midagi ostetakse palju, eks ole. Mingit tähtsust pole, kas menu taga oli see, et muud polnud võtta või eriliselt imetabased maitseelamused. Menu oli see ikka.
Okupatsiooniajal polnudki ju õieti midagi saada, mõni ime, et igasugune jama läks hästi kaubaks. Leivakääru peale määriti võid ja selle peale raputati suhkrut ja mõeldi ka, et oi, kui hea. Teine õudus oli koogel-moogel ehk suhkruga vahustatud munakollane. Andke neid koos selle tuubiekstraktiga tänapäeval lastele ja küsige, kuidas maitseb. Saate tõe teada.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mai 2026 14:55 Põltsamaal oli nõukaaja ka teisi tuubi toite. Leidsin sellise Coffee with Milk, Soviet https://airandspace.si.edu/collection-o ... 9720634000

ETKVL Põltsamaa
Polnud kuulnudki! :o
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mai 2026 15:12
Okupatsiooniajal polnudki ju õieti midagi saada, mõni ime, et igasugune jama läks hästi kaubaks. Leivakääru peale määriti võid ja selle peale raputati suhkrut ja mõeldi ka, et oi, kui hea.
Leib, või ja suhkur ongi võrreldes tänapäeva keemiapommidest maiustustega väga head asjad. Kahest käärust sai kõhu ja isu täis, ei pidanud tervet pakki sisse hekseldama nagu praegu.
Külaline

Hiljuti hakati jälle õunast ja mustast sõstrast tuubimarmelaadi tootma, kuid sedakorda pole see pole ekstrakt, vaid söömiseks mõeldud marmelaad.

https://maaelu.postimees.ee/8418418/leg ... rmelaadiga
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mai 2026 15:12
Guest kirjutas: 05 Mai 2026 13:57
Okupatsiooniajal polnudki ju õieti midagi saada, mõni ime, et igasugune jama läks hästi kaubaks. Leivakääru peale määriti võid ja selle peale raputati suhkrut ja mõeldi ka, et oi, kui hea. Teine õudus oli koogel-moogel ehk suhkruga vahustatud munakollane. Andke neid koos selle tuubiekstraktiga tänapäeval lastele ja küsige, kuidas maitseb. Saate tõe teada.
Tänapäeva lapsed armastavad väga koogel-moogelit, miks nad ei peaks? Arvestades, kuidas lapsed armastavad rämehapusid kummikomme, siis olen veendunud, et ka Kosmos läheks täna hästi peale. Ja suhkruga kaetud saia sööks lapsed ka täna loomulikult heameelega, kui mõni hull lapsevanem sellist jama neile annaks. Miks nad ei peaks seda tahtma, magus ju.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 5 külalist