Mitte kunagi pole maailm selline olnud ja mitte kunagi ei saa ta ka selliseks. Kui isegi siin mõnusalt diivanil lösutades kellelgi tuleb selline mõte, et "uhh, äge oleks altruist olla", siis tegelikus olukorras vajutab 80% punast ja need, kes ei vajuta, teevad seda ka tegelikult omakasust, mõeldes oma lastele või armastusele.
Hüpoteetiline dialemma
-
Külaline
-
Külaline
Jama.Guest kirjutas: ↑14 Mai 2026 22:35Mitte kunagi pole maailm selline olnud ja mitte kunagi ei saa ta ka selliseks. Kui isegi siin mõnusalt diivanil lösutades kellelgi tuleb selline mõte, et "uhh, äge oleks altruist olla", siis tegelikus olukorras vajutab 80% punast ja need, kes ei vajuta, teevad seda ka tegelikult omakasust, mõeldes oma lastele või armastusele.
-
Külaline
No mina saaks küll surma.
Kas ma olen ainuke, kes luges möödalibisevalt, et kui üle 50% valib sinise, jäävad sinised ellu ja kui üle 50% punase, jäävad punased ellu? Selle põhjal oleksin valinud sinise, sest punane tundub ohtlikum.
-
Külaline
mina valiks ka sinise ja eeldan et teised teevad sama.Külaline kirjutas: ↑15 Mai 2026 07:47 No mina saaks küll surma.Kas ma olen ainuke, kes luges möödalibisevalt, et kui üle 50% valib sinise, jäävad sinised ellu ja kui üle 50% punase, jäävad punased ellu? Selle põhjal oleksin valinud sinise, sest punane tundub ohtlikum.
-
Külaline
Hehe. No mul on täitsa savi, et see sinu arust jama on. Eks litsu sinist, järgmises elus kohtume.Guest kirjutas: ↑15 Mai 2026 07:27Jama.Guest kirjutas: ↑14 Mai 2026 22:35Mitte kunagi pole maailm selline olnud ja mitte kunagi ei saa ta ka selliseks. Kui isegi siin mõnusalt diivanil lösutades kellelgi tuleb selline mõte, et "uhh, äge oleks altruist olla", siis tegelikus olukorras vajutab 80% punast ja need, kes ei vajuta, teevad seda ka tegelikult omakasust, mõeldes oma lastele või armastusele.
-
Külaline
Kuidas see omakasu lapsed või armastuse päästab?Guest kirjutas: ↑15 Mai 2026 20:19Hehe. No mul on täitsa savi, et see sinu arust jama on. Eks litsu sinist, järgmises elus kohtume.Guest kirjutas: ↑15 Mai 2026 07:27Jama.Guest kirjutas: ↑14 Mai 2026 22:35
Mitte kunagi pole maailm selline olnud ja mitte kunagi ei saa ta ka selliseks. Kui isegi siin mõnusalt diivanil lösutades kellelgi tuleb selline mõte, et "uhh, äge oleks altruist olla", siis tegelikus olukorras vajutab 80% punast ja need, kes ei vajuta, teevad seda ka tegelikult omakasust, mõeldes oma lastele või armastusele.
-
Külaline
Ei päästagi. Selgitasin, miks mõni ehk sinist võib litsuda - selleks, et suurendada tõenäosust oma laste või armastuse ellu jäämiseks. Tegelikult on see liigutus muidugi täiesti ebaratsionaalne ja ei muuda midagi.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑15 Mai 2026 20:38Ei päästagi. Selgitasin, miks mõni ehk sinist võib litsuda - selleks, et suurendada tõenäosust oma laste või armastuse ellu jäämiseks. Tegelikult on see liigutus muidugi täiesti ebaratsionaalne ja ei muuda midagi.
Sinu meelest on siis 100% saavutamine igal juhul kindlam kui 51% saavutamine? Väga julge arvamus, aga noh, las ta olla.
-
Külaline
Ei, punast vajutades päästad iseennast, mingit 100% pole vaja. Kui eeldad, et su armastatul on ka mõistus peas, siis võid ratsionaalselt mõeldes eeldada, et ka tema päästab iseennast. Lapsed üldse muidugi ei kuulugi siia mängu, nemad ilmselt on mängust väljas, nende eest vajutab keegi, näiteks vanem, seega mina ise. Ratsionaalsuse abil pääsevad kõik.Guest kirjutas: ↑15 Mai 2026 20:43Guest kirjutas: ↑15 Mai 2026 20:38Ei päästagi. Selgitasin, miks mõni ehk sinist võib litsuda - selleks, et suurendada tõenäosust oma laste või armastuse ellu jäämiseks. Tegelikult on see liigutus muidugi täiesti ebaratsionaalne ja ei muuda midagi.
Sinu meelest on siis 100% saavutamine igal juhul kindlam kui 51% saavutamine? Väga julge arvamus, aga noh, las ta olla.
-
Külaline
Sinine, sest niikuinii kui siuksed valikud pole elu väga elamist väärt, 100% inimestest niikuinii punasele ei vajutaks ja osad saaks surma. Ja kui jään ellu (valis üle 50%), siis kõik hästi.
Ja teekski ju hea meelega otsuseid sinisilmselt vahest, parimat lootes
-
Külaline
Et elu on elamist väärt vaid siis, kui teised sinu eest oma eluga riskivad, samas kui sa ise saaks oma elu päästa? No on ikka mõttekäigud.Guest kirjutas: ↑16 Mai 2026 16:16 Sinine, sest niikuinii kui siuksed valikud pole elu väga elamist väärt, 100% inimestest niikuinii punasele ei vajutaks ja osad saaks surma. Ja kui jään ellu (valis üle 50%), siis kõik hästi.
Kordan veelkord - kui kõik inimesed hoolitseks enda eest ja ei sooviks, et teised nende eest midagi ohverdaks või neid päästaks, siis pääseksid kõik ja poleks vähimatki probleemi.
-
Külaline
Siin pole mõtet vaielda, see on selge isiksuseomaduste test. Ja mulle meeldib see sinine seltskond.Guest kirjutas: ↑17 Mai 2026 20:49Et elu on elamist väärt vaid siis, kui teised sinu eest oma eluga riskivad, samas kui sa ise saaks oma elu päästa? No on ikka mõttekäigud.Guest kirjutas: ↑16 Mai 2026 16:16 Sinine, sest niikuinii kui siuksed valikud pole elu väga elamist väärt, 100% inimestest niikuinii punasele ei vajutaks ja osad saaks surma. Ja kui jään ellu (valis üle 50%), siis kõik hästi.
Kordan veelkord - kui kõik inimesed hoolitseks enda eest ja ei sooviks, et teised nende eest midagi ohverdaks või neid päästaks, siis pääseksid kõik ja poleks vähimatki probleemi.
-
Külaline
Minu arust on see pigem IQ-test.Guest kirjutas: ↑18 Mai 2026 16:22Siin pole mõtet vaielda, see on selge isiksuseomaduste test. Ja mulle meeldib see sinine seltskond.Guest kirjutas: ↑17 Mai 2026 20:49Et elu on elamist väärt vaid siis, kui teised sinu eest oma eluga riskivad, samas kui sa ise saaks oma elu päästa? No on ikka mõttekäigud.Guest kirjutas: ↑16 Mai 2026 16:16 Sinine, sest niikuinii kui siuksed valikud pole elu väga elamist väärt, 100% inimestest niikuinii punasele ei vajutaks ja osad saaks surma. Ja kui jään ellu (valis üle 50%), siis kõik hästi.
Ei ole. Kui vajutama oleksid sunnitud kõik maailma elanikud, siis nende hulgas on ju väikelapsed, seniilsed vanainimesed, imikud isegi, aga jah, ka lihtsalt mitte kõige loogilisemalt mõelda suutvad inimesed. Pole mingit võimalust, et KÕIK inimesed vajutavad samale nupule, ükskõik, kui (kainelt analüüsides) ratsionaalne valik see ka poleks. Minu meelest tähendaks punase valimine olukorras, kus suure tõenäosusega osa inimesi sama ei valiks, seda, et vähendan reaalselt nende ellujäämislootust, kes minust erinevalt valisid, ja mul oleks väga vastik sellist otsust teha. See pole mingi kangelasemäng või eneseohverdus, vaid mul oleks ju punast valides tegelikult ka vastutus nende teisitivalinute elu/surma osas. Mina ei soovi oma tegevusega kedagi surmale määrata.Guest kirjutas: ↑18 Mai 2026 16:30Minu arust on see pigem IQ-test.Guest kirjutas: ↑18 Mai 2026 16:22Siin pole mõtet vaielda, see on selge isiksuseomaduste test. Ja mulle meeldib see sinine seltskond.Guest kirjutas: ↑17 Mai 2026 20:49 Et elu on elamist väärt vaid siis, kui teised sinu eest oma eluga riskivad, samas kui sa ise saaks oma elu päästa? No on ikka mõttekäigud.
Selle asemel annaksid siis oma elu ja surma üle otsustamise teiste kätesse?iiR kirjutas: ↑18 Mai 2026 17:31Minu meelest tähendaks punase valimine olukorras, kus suure tõenäosusega osa inimesi sama ei valiks, seda, et vähendan reaalselt nende ellujäämislootust, kes minust erinevalt valisid, ja mul oleks väga vastik sellist otsust teha. See pole mingi kangelasemäng või eneseohverdus, vaid mul oleks ju punast valides tegelikult ka vastutus nende teisitivalinute elu/surma osas. Mina ei soovi oma tegevusega kedagi surmale määrata.
Ma arvan, et kui tegelikult ka selliseks valikuks läheb, siis enamus, kes teoorias arvavad, et nad vajutavad sinist nuppu, valivad siiski punase. Seda nimetatakse ellujäämisinstinktiks.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
-
Külaline
Just nimelt. Ainult targutavad.Arutleja kirjutas: ↑18 Mai 2026 18:48Selle asemel annaksid siis oma elu ja surma üle otsustamise teiste kätesse?iiR kirjutas: ↑18 Mai 2026 17:31Minu meelest tähendaks punase valimine olukorras, kus suure tõenäosusega osa inimesi sama ei valiks, seda, et vähendan reaalselt nende ellujäämislootust, kes minust erinevalt valisid, ja mul oleks väga vastik sellist otsust teha. See pole mingi kangelasemäng või eneseohverdus, vaid mul oleks ju punast valides tegelikult ka vastutus nende teisitivalinute elu/surma osas. Mina ei soovi oma tegevusega kedagi surmale määrata.
Ma arvan, et kui tegelikult ka selliseks valikuks läheb, siis enamus, kes teoorias arvavad, et nad vajutavad sinist nuppu, valivad siiski punase. Seda nimetatakse ellujäämisinstinktiks.
-
Külaline
See on siiski teoreetiline ülesanne, seetõttu on loogiline eeldada, et nupuvajutajad on ainult täiskasvanud.iiR kirjutas: ↑18 Mai 2026 17:31Ei ole. Kui vajutama oleksid sunnitud kõik maailma elanikud, siis nende hulgas on ju väikelapsed, seniilsed vanainimesed, imikud isegi, aga jah, ka lihtsalt mitte kõige loogilisemalt mõelda suutvad inimesed. Pole mingit võimalust, et KÕIK inimesed vajutavad samale nupule, ükskõik, kui (kainelt analüüsides) ratsionaalne valik see ka poleks. Minu meelest tähendaks punase valimine olukorras, kus suure tõenäosusega osa inimesi sama ei valiks, seda, et vähendan reaalselt nende ellujäämislootust, kes minust erinevalt valisid, ja mul oleks väga vastik sellist otsust teha. See pole mingi kangelasemäng või eneseohverdus, vaid mul oleks ju punast valides tegelikult ka vastutus nende teisitivalinute elu/surma osas. Mina ei soovi oma tegevusega kedagi surmale määrata.
-
Külaline
Ja seda, mis pärast tuleb, nimetatakse PTSH. Kui paljud sellega elades end õnnelikuna tunnevad, kuigi on elus? Seega jäävad maailma psüühilise häirega inimesed ja nartsissistid. Toredat elu teile!Arutleja kirjutas: ↑18 Mai 2026 18:48Selle asemel annaksid siis oma elu ja surma üle otsustamise teiste kätesse?iiR kirjutas: ↑18 Mai 2026 17:31Minu meelest tähendaks punase valimine olukorras, kus suure tõenäosusega osa inimesi sama ei valiks, seda, et vähendan reaalselt nende ellujäämislootust, kes minust erinevalt valisid, ja mul oleks väga vastik sellist otsust teha. See pole mingi kangelasemäng või eneseohverdus, vaid mul oleks ju punast valides tegelikult ka vastutus nende teisitivalinute elu/surma osas. Mina ei soovi oma tegevusega kedagi surmale määrata.
Kuna tõenäosus, et sinise nupu vajutajaid on üle 50%, on praktiliselt olematu, siis nii või teisiti jäävad ellu ainult punased ehk siis sinu definitsiooni kohaselt "psüühilise häirega inimesed ja nartsissid". Edu punastele!Külaline kirjutas: ↑18 Mai 2026 19:19Ja seda, mis pärast tuleb, nimetatakse PTSH. Kui paljud sellega elades end õnnelikuna tunnevad, kuigi on elus? Seega jäävad maailma psüühilise häirega inimesed ja nartsissistid. Toredat elu teile!Arutleja kirjutas: ↑18 Mai 2026 18:48Selle asemel annaksid siis oma elu ja surma üle otsustamise teiste kätesse?iiR kirjutas: ↑18 Mai 2026 17:31Minu meelest tähendaks punase valimine olukorras, kus suure tõenäosusega osa inimesi sama ei valiks, seda, et vähendan reaalselt nende ellujäämislootust, kes minust erinevalt valisid, ja mul oleks väga vastik sellist otsust teha. See pole mingi kangelasemäng või eneseohverdus, vaid mul oleks ju punast valides tegelikult ka vastutus nende teisitivalinute elu/surma osas. Mina ei soovi oma tegevusega kedagi surmale määrata.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
-
Külaline
Sulle vist meeldivad mõttemängud. Karta on siiski, et päriselt sellise valiku ees on sul piss püksis nagu enamikul inimestel ja kõrged aated ei tule meelde.Guest kirjutas: ↑18 Mai 2026 19:19Ja seda, mis pärast tuleb, nimetatakse PTSH. Kui paljud sellega elades end õnnelikuna tunnevad, kuigi on elus? Seega jäävad maailma psüühilise häirega inimesed ja nartsissistid. Toredat elu teile!Arutleja kirjutas: ↑18 Mai 2026 18:48Selle asemel annaksid siis oma elu ja surma üle otsustamise teiste kätesse?iiR kirjutas: ↑18 Mai 2026 17:31Minu meelest tähendaks punase valimine olukorras, kus suure tõenäosusega osa inimesi sama ei valiks, seda, et vähendan reaalselt nende ellujäämislootust, kes minust erinevalt valisid, ja mul oleks väga vastik sellist otsust teha. See pole mingi kangelasemäng või eneseohverdus, vaid mul oleks ju punast valides tegelikult ka vastutus nende teisitivalinute elu/surma osas. Mina ei soovi oma tegevusega kedagi surmale määrata.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Andy, Bing [Bot] ja 6 külalist