Loomulikult on närutamine, kui sääste ei teki. Lihtsalt ära elamine.Külaline kirjutas: ↑09 Okt 2025 19:19Jah? Mis näitaja see on, et elavad palgapäevast palgapäevani?! Ka 10 000 euroga kuus võib elada palgapäevast palgapäevani - ei ole mina veel kuulnud, et keegi raha kulutamisega hakkama ei saa. Ega seda ei elu ei saa siis närutamiseks pidada, kuigi kulutajale endale võib nii tunduda.Guest kirjutas: ↑09 Okt 2025 17:39 Lisaks läheb naisterahval enda iluhoolduse peale kuus umbes 200-300 eurot-maniküür, pediküür, trenn, juuksur, vb massaaž, kulmud jm. Kui juhtub peres veel tüdrukuid olema, siis nende kulud ka otsa. Mu venelasest töökaalasel on naine ja 2 tütart. Teenivad kahe peale 4500 eurot, maksavad 350 eurot kodulaenu, omavad kaht liisinguvaba autot ning elavad palgapäevast palgapäevani.
Kiirlaenud - mis saab, kui tagasi ei maksa?
-
Külaline
-
Külaline
Sõnade "närutamine ja hiiglaslik sissetulek" on kaks ülimat äärmust. Nende kahe sõna vahele jääb veel tükk tühja maad.Guest kirjutas: ↑09 Okt 2025 16:40 5000 eurot pole perele teab, mis hiiglaslik summa, kui maksta tuleb eraldi elava noore täiskasvanu eest ja lisaks kodukulusid, mis eramaja puhul võivad talvel vabalt olla üle 500 euro kuus. Üks kodulaen, kaks sõidukit (olgu või ilma liisinguta) ja neli sööjat laua taga. Tallinnas maksab nt linna spordikooli treening juba 60 eurot kuus ja raha võetakse nüüdsest ka suvekuude eest. Majad, asugu nad maal või linnas, tähendavad alati suuremat aja-ja rahakulu võrreldes korteris elamisega.
Eraldi elava üliõpilase puhul küündib odavaima ühikatoa hind 400 lähedale, elatusmiinimum ehk riiklik kõige-kõige väiksem summa, mis arvestatakse toidule-riietele-esmatarbekaupadele on 301,74 eurot. (Ja näidatagu inimest, kes ütleb, et sellega tuleb toime) Vajaduspõhisele õppetoetusele ei kvalifitseeru, lapsetoetust ei maksta, abielluda ega lapsi saada toimetulekutoetuse nimel ei kavatse. Suure õppekoormusega noorel pole mõtet end tööle pakkuda, sest tööd ei jagu ka täiskohaga töötajatele. Vanemad aitavad ja see on norm.
Jah, muidugi on inimesi, kes veel kehvemalt elavad, on tööta või ei saa tervise tõttu töötada.
Mina ei olegi öelnud, et 5000-eurose sissetulekuga 5-liikmeline pere elab luksuslikult. Aga kohe kindlasti ka ei näruta!
See, et sinu enda elustiili ja valikute tõttu on teil suured kulud, on ikka sinu isiklik valik. Üliõpilane ei pea elama 400-euroses üürikorteris. Tänapäeval on olemas ühikad, mille toahind raudselt nii suur ei ole. Kui ühika kohta ei ole või ei ole soovi ühikas elada, siis mõistlik inimene üürib mitme sõbraga koos korteri (nii on teinud minu enda laps ja minu sugulaste järglased, kui nad ülikoolis käisid). Keegi neist ei ole arvanud, et neil on õigus oma vanemate rahakotil suvalt liugu lasta, sest neile lihtsalt ei meeldi ühikas või teistega koos üürimine. Ja 24-aastaselt olid minu lapsed juba ise täiesti oma rahakoti peal, mitte ei vahtinud suu ammuli, et emme-issi annaksid...
Sinu ülesloetletud naiste ilutoimetused (juuksurid, kosmeetika ja trennid) ongi ju puhtalt valiku küsimus. Kui sinu elujärg on selline, et pead seda närutamiseks, siis sa selliseid kulutusi ka endale ei luba. Enda pealt tean, et neid asju on võimalik väga mõistlikute kuludega korda ajada. Trenni saab teha tasuta, kosmeetilisi protseduure saab teha tasuta, ripsmepikendused, kulliküüned ja pardimokad soovitan üldse ära jätta - tean, et sa ei saa, aga noh, usu! nii meeldib sinu rahakotile ja nii meeldid sa ka ise teistele palju rohkem. Jääb vaid juuksur ja sealgi on valikute küsimus, mida seal teha lasta ning kas ja kui tihedalt seal käia.
Restoranis ei pea tihti käima. Valmissööki ei pea tellima. Oluliselt odavamalt saab söönuks, kui ise kodus süüa teha.
Kui sa ise oled otsustanud, et sinu elustandardid peavad olema sellised, millega kaasnevad suured kulutused, siis on see lihtsalt sinu valik, mitte ei näita seda, et reaalselt ei ole 5-liikmelisel perel kuidagi 5000-euroga ellu jääda või et elatakse lausa nälja piiril. Närutamine on ju nälja piiril elamine.
Vaid väga rumal ja halva finantskirjaoskusega inimene ei oska sellise rahaga normaalselt ära elada.
-
Külaline
Samamoodi võid näiteks 10 000-eurose palgaga iga kuu laiaks lüüa ja öelda, et see on närutamine, sest sääste ju ei jäänud - kõik kulus mingisugustele ostudele ja tilu-lilule ära.Guest kirjutas: ↑09 Okt 2025 22:01Loomulikult on närutamine, kui sääste ei teki. Lihtsalt ära elamine.Külaline kirjutas: ↑09 Okt 2025 19:19Jah? Mis näitaja see on, et elavad palgapäevast palgapäevani?! Ka 10 000 euroga kuus võib elada palgapäevast palgapäevani - ei ole mina veel kuulnud, et keegi raha kulutamisega hakkama ei saa. Ega seda ei elu ei saa siis närutamiseks pidada, kuigi kulutajale endale võib nii tunduda.Guest kirjutas: ↑09 Okt 2025 17:39 Lisaks läheb naisterahval enda iluhoolduse peale kuus umbes 200-300 eurot-maniküür, pediküür, trenn, juuksur, vb massaaž, kulmud jm. Kui juhtub peres veel tüdrukuid olema, siis nende kulud ka otsa. Mu venelasest töökaalasel on naine ja 2 tütart. Teenivad kahe peale 4500 eurot, maksavad 350 eurot kodulaenu, omavad kaht liisinguvaba autot ning elavad palgapäevast palgapäevani.
-
Külaline
Kust sa selle lisaks saad? Või pead silmas suurperesid, kes lastetoetusele lisaks mingeid peretoetusi saavad?Külaline kirjutas: ↑08 Okt 2025 13:34Eestis pole lapsed mingi õigustus, et raha kulub rohkem, sest Eestis saab laste eest ühe kuupalga (alampalga ulatuses) oma palgale lisaks.
-
Külaline
Minu meelest on imelik nimetada 3-lapsega peret SUURpereks. Täiesti tavaline pere.Guest kirjutas: ↑11 Okt 2025 15:16Kust sa selle lisaks saad? Või pead silmas suurperesid, kes lastetoetusele lisaks mingeid peretoetusi saavad?Külaline kirjutas: ↑08 Okt 2025 13:34Eestis pole lapsed mingi õigustus, et raha kulub rohkem, sest Eestis saab laste eest ühe kuupalga (alampalga ulatuses) oma palgale lisaks.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑09 Okt 2025 23:39Siitmaalt ei saa su juttu enam tõsiselt võtta. Kust sa välja lugesid, et selle suure pere ema neid kasutab? Jälle üks halvustamine käib.Guest kirjutas: ↑09 Okt 2025 16:40 ripsmepikendused, kulliküüned ja pardimokad soovitan üldse ära jätta - tean, et sa ei saa, aga noh, usu! nii meeldib sinu rahakotile ja nii meeldid sa ka ise teistele palju rohkem.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑11 Okt 2025 22:14Üldjuhul need, kes oma rahadega toime ei tule, kulutavad selliste asjade jaoks. Ikka küüned ja viimase mudeli telefon jne.Külaline kirjutas: ↑09 Okt 2025 23:39Siitmaalt ei saa su juttu enam tõsiselt võtta. Kust sa välja lugesid, et selle suure pere ema neid kasutab? Jälle üks halvustamine käib.Guest kirjutas: ↑09 Okt 2025 16:40 ripsmepikendused, kulliküüned ja pardimokad soovitan üldse ära jätta - tean, et sa ei saa, aga noh, usu! nii meeldib sinu rahakotile ja nii meeldid sa ka ise teistele palju rohkem.
Kui 3-lapsega pere oleks tänapäeva Eestis tavaline, siis ei oleks meil ju probleeme sündivuse vähenemisega. Kahjuks see siiski nii ei ole!Guest kirjutas: ↑11 Okt 2025 17:34Minu meelest on imelik nimetada 3-lapsega peret SUURpereks. Täiesti tavaline pere.Guest kirjutas: ↑11 Okt 2025 15:16Kust sa selle lisaks saad? Või pead silmas suurperesid, kes lastetoetusele lisaks mingeid peretoetusi saavad?Külaline kirjutas: ↑08 Okt 2025 13:34Eestis pole lapsed mingi õigustus, et raha kulub rohkem, sest Eestis saab laste eest ühe kuupalga (alampalga ulatuses) oma palgale lisaks.
-
Külaline
Suur osa Ida-Virumaast elab nii. Mustalt tehakse tööd, kontole laekub maksumaksjalt abiraha, mõnel sissetulek suurem kui madalapalgalistel töötajatel.Guest kirjutas: ↑05 Juun 2025 10:42 Hämmastav, kuidas ta saab elada üürikorteris, kui tal pole tööd?
Narvas nt väga palju asju ainult sulas. Takso eest saad tasuda ainult sularahas, kõik otsad 3€, vahet pole milline vahemaa linnas. Korterit saad üürida sularaha eest, maaklerid nõuavad tasu ainult sularahas. On poode kus saab maksta ainult sularahas. Auto ülevaatus sularaha eest (ja miks küll niipalju autosid tagant musta tossu välja ajavad?). Auto remont sularahas jne. Mitte keegi neist maksedokumenti ei anna.
Kui te ei suuda kiirlaenu tagasi maksta, kaasnevad sellega viivised, leppetrahvid ja võimalik maksehäire. Aja jooksul võlgnevus sageli müüakse inkassofirmale, mis võib viia kohtumenetluse ja kohtutäituri kaasamiseni
Aga ma saan aru, et laenud aeguvad kümne aastaga? 10-e aastat redutad kuidagi, tööle ei lähe, midagi palgast sul kinni pidada ei saa, tagasi ei maksa, ja kümne aasta pärast oled laenust ja intressidest prii.. ? Laenukonor kirjutab raha korstnasse siis.. ?
-
Külaline
Mida tähendab 10-e?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline