Šašlõkk või grillitud liha?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 08:14 Aga baranka? Kas sellele on ka mingi eestikeelne vaste leiutatud?
Rõngik.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Juun 2026 22:12
Guest kirjutas: 18 Juun 2026 11:47
Külaline kirjutas: 17 Juun 2026 22:25 Vikipeedia ütleb, et šašlõkiks nimetatakse Ida-Euroopas, Kaukaasias ja Kesk-Aasias kuubikuteks lõigatud ja varda otsas küpsetatud liha. Ja algne (või siis nüüdseks klassikaline) variant oli lambalihast. Ausalt, ei näe põhjust, miks eestlased peaksid grillitud liha kohta (olgu vardas või mitte) mingit turgi päritolu sõna kasutama.
Restoranide menüüs on õnneks õige sõnaga, šašlõkk, ju see on oluline. Kui oleks vardaliha vms muu jama, siis ei julgeks küll tyellida. Sa ilmselt pasta kohta ütled ka makaron, eks. Selline vana kooli maanaine.
Ma loodan, et sa tead, kes oli Kniks-Mariihen😄
Õnneks mitte.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 07:51 Aga pontšik tapeti ära, selle asemel on sõõrik, mis on palju totakam. Ja see ka veel, et donut on küll laialt kasutusel, aga pontšik ikkagi surnud, nii et eelistame ühte võõrkeelt teisele.
Mina kasutan mõlemat väljendit, nii sõõrik kui pontšik. See viimane on vähe nunnum jah. Mu sõbrannal kassi nimi oli ka Pontšik.
Külaline

https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/120 ... igal-juhul

Normaalsed inimesed räägivad ikka õnneks õigetest asjadest.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juun 2026 08:38
Guest kirjutas: 18 Juun 2026 11:47

Restoranide menüüs on õnneks õige sõnaga, šašlõkk, ju see on oluline. Kui oleks vardaliha vms muu jama, siis ei julgeks küll tyellida. Sa ilmselt pasta kohta ütled ka makaron, eks. Selline vana kooli maanaine.
Õnneks mitte.
Aga Kitzberg?
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juun 2026 14:55 https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/120 ... igal-juhul

Retsept on ilus, aga sütel küpsetamine nõuab oskusi. Enamus “grillmeistreid” pakub sööjatele kõrbenud kúpsiseid.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 15:36

Õnneks mitte.
Aga Kitzberg?
Jah, kohustuslik kirjandus aastal 1980.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 16:02
Guest kirjutas: 19 Juun 2026 14:55 https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/120 ... igal-juhul

Retsept on ilus, aga sütel küpsetamine nõuab oskusi. Enamus “grillmeistreid” pakub sööjatele kõrbenud kúpsiseid.
Kogemus puudub, nii minu mees kui isa on suurepärased grillimeistrid. Käisime ca 40 aastat tagasi Lauluväljaku üritustel ka teistele oma hõrku liha pakkumas. Teenisin lapsena päevas tolleaegse kuupalga. Äge aeg oli.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 16:02

Täiesti nõus. See küpsetamine nõuab ka oskust. Ma siin ennemalt mainisin ka, et mida pikemalt ja madalaml temperatuuril nö sussutada, seda mahlasem ja parem saab. Kui panna äkilise kuuma süte peale siis kõrbeb ära ja jääb kuiv.
Külaline

Räägivad šašlõkist, aga kirjelduse järgi grillivad resti peal liha. :D
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juun 2026 16:08 mida pikemalt ja madalaml temperatuuril nö sussutada, seda mahlasem ja parem saab. Kui panna äkilise kuuma süte peale siis kõrbeb ära ja jääb kuiv.
Vastupidi. Kui sussutada madalal temperatuuril, jooksevad kõik mahlad välja. Esmalt tuleb lasta tugeva kuumaga küljed pruuniks ja krõbedaks, siis jääb mahl sisse. Seejärel madalal tulel seest pehmeks.
Külaline

Kogemus puudub, nii minu mees kui isa on suurepärased grillimeistrid. Käisime ca 40 aastat tagasi Lauluväljaku üritustel ka teistele oma hõrku liha pakkumas. Teenisin lapsena päevas tolleaegse kuupalga. Äge aeg oli.
Pole nendel üritustel küll iialgi midagi hõrku saanud. Kõrbenud käkid hingehinna eest on tavalisem.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juun 2026 16:04

Õnneks mitte.
Aga Kitzberg?
Ju siis sinule kohustuslikust kirjandusest kasu pole olnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 16:13

Räägivad šašlõkist, aga kirjelduse järgi grillivad resti peal liha. :D
Sellised ongi debiilikud ju.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 18:04
Guest kirjutas: 19 Juun 2026 16:04

Aga Kitzberg?
Ju siis sinule kohustuslikust kirjandusest kasu pole olnud.
Sinusugune istub seal vanas elus, mitte midagi muud su elu ei anna, kohustuslik kirjandus on nagu mata, kui oskad, siis teed raha ja oled geenius, Miks sina see nõme raamatukoguhoidja oma 1500 kuupalgaga ja ikka veel kaagutad?
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 17:53
Pole nendel üritustel küll iialgi midagi hõrku saanud. Kõrbenud käkid hingehinna eest on tavalisem.
Sa pole kuskil käinud, vingus nägu ees ja muud ei näe. Vaevalt sa üldse midagi ostsid.
Külaline

No nii, tropp-sõimleja jälle tagasi.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 23:59 No nii, tropp-sõimleja jälle tagasi.
Tundub tõesti nii, miks sa seda teed?
Külaline

Küll ta varsti jälle bloki saab.
Külaline

Päriselt? Inimene, kes sinu väärtustega ei mätsi, on tropp-sõimleja?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 4 külalist