Kellest võiks saada Eesti president?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 14:59president Helme tõesti parim variant
Jah, president Mart Helme on lisaks veel muidu ka tark mees ja suurte kogemustega.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 16:31
Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 14:59president Helme tõesti parim variant
Jah, president Mart Helme on lisaks veel muidu ka tark mees ja suurte kogemustega.
Ja kui ilus mees!
Külaline

Õnneks ta ei saa. Sellist inimest koos oma prouaga häbeneks küll.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 16:34 Õnneks ta ei saa. Sellist inimest koos oma prouaga häbeneks küll.
Kõik pole sellises häbenejad.
Mart Helme on lisaks veel laulumees. Kindlasti oled tema laulude järgi tantsinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 16:43
Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 16:34 Õnneks ta ei saa. Sellist inimest koos oma prouaga häbeneks küll.
Mart Helme on lisaks veel laulumees. Kindlasti oled tema laulude järgi tantsinud.
Ei ole, mul on teine maitse.
Külaline

Siin võistlus kõige ebasobivama pakkumiseks, evelin, helmed :lol: äkki tarand kainemaks saanud?
Külaline

Guest kirjutas: 29 Juun 2026 12:14
aga Rüütel ja Karis ongi suht ühte auku "kenad ätid". sellest on presidendi jaoks veits vähe.
Mõlemad on ju selleks võetud, et oleks vait ja ei segaks. Nüüd jälle ei sobi. Kui on selline president, kes millestki midagi arvab, siis see ju jälle kellelegi ei meeldi. Lennart Meri on nüüd küll pühaku seisusesse tõstetud, aga kui ta president oli, siis oli samamoodi kriitikat palju ja väga kauaks teda sinna etteotsa ei tahetud. Teiseks ametiajaks sai väga nibin-nabin. Rahvale meeldis, aga poliitikutele see suupruukimine ei meeldi mitte kunagi. Ja kuna nemad valivad, siis ongi häda sellega.
Siin ongi vastuolu, et osa rahvast sooviks karismaatilist, kõva sõnaga ja asju paika panevat presidenti - aga Eesti seadus (ja muidugi ka poliitikud, kes presidenti valivad) eeldab pigem oma esindus- jm. seadusega määratud ülesandeid täitvat kohusetundlikku isikut, kes ei püüa improviseerida.

Copy-paste vanast Mart Nuti artiklist:

Meie põhiseadus näeb ette tseremoniaalse presidendi, kellel ei ole riigi valitsemisel kandvat rolli.

On tekitatud ootus, nagu sõltuks presidendist palju...

Ajakirjandus ja mõned erakonnad on tekitanud ootuse, nagu sõltuks presidendist palju. Tahetakse valida presidenti, kel on võim, kuigi tegelikkuses tal seda ootuspärasel määral ei ole. Sellest on kantud ka kogu presidendivalimiste ümber toimuv meediakära, debatid, arutelud kandidaatide maailmavaate, programmide ja isikliku elu üle. Samal ajal riikides, kus presidenti valitakse kaudselt – näiteks Saksamaal – kandidaatide debatti sisuliselt ei toimu. On selge, et kui president täidab vaid tseremoniaalseid kohustusi ning tal pole sisulist võimu, pole mõtet ka debateerida. Vaadates meie presidendidebatte, vaieldakse seal küll erinevate eluvaldkondade ja arenguvõimaluste üle, aga enamikku räägitust president ellu viia ei saa. Debatid võivad olla huvitavad, kuid pole presidendi ametiülesannetega kuidagi seotud
.

Ehk siis sakslased on leppinud, et president ongi selline soliidse ametinimetusega, aga valitsusjuhiga (liidukantsleriga) võrreldes hallim positsioon, mille täitja ümber ei tasugi väga palju kära tõsta?
Külaline

Ehk siis sakslased on leppinud, et president ongi selline soliidse ametinimetusega, aga valitsusjuhiga (liidukantsleriga) võrreldes hallim positsioon, mille täitja ümber ei tasugi väga palju kära tõsta?
Või siis üldse ära kaotada selline institutsioon, aitab peaministrist küll. Nüüd on meil nagu kuningakoda, keda siin siis eluaeg üleval peetakse. Ainult et need kungingad on turismiobjekt ja toovad raha rohkem sisse kui välja, aga meil pole sellest institutsioonist mitte midagi kasu. Karis ka midagi hakkas viimasel ajal arvama millestki, no küll oli siis kisa, et president pole erapooletu, sekkub poliitikasse, on ikka hirmus inimene, et julgeb midagi Eesti elust arvata.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Juun 2026 17:52
Või siis üldse ära kaotada selline institutsioon, aitab peaministrist küll.
Need on erinevad võimutasandid. Eestis kehtib võimude lahusus ehk seadusandliku, täidesaatva ja kohtuvõimu lahus hoidmise põhimõte. See tähendab, et seadusandliku, täitevõimu ja kohtuvõimu esindajad valitakse ja neid finantseeritakse eraldi ja nad ei saa üksteist mõjutada ei võimu- ega ka rahaliste suhete kaudu.

Võimude lahususe ja tasakaalustatuse põhimõte on õigusriigi püsimise oluline tagatis. See põhimõte ei võimalda ühegi institutsiooni ega isiku kätte liialt suure võimutäiuse koondumist. Viimane võib eriti ohtlikuks kujuneda kriisiolukorras, mil ka avalikkus võib otsustajatelt nõuda näiteks põhiõigusi eiravat tegutsemist. https://pohiseadus.ee/sisu/3473
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 18:11
Need on erinevad võimutasandid. Eestis kehtib võimude lahusus ehk seadusandliku, täidesaatva ja kohtuvõimu lahus hoidmise põhimõte. See tähendab, et seadusandliku, täitevõimu ja kohtuvõimu esindajad valitakse ja neid finantseeritakse eraldi ja nad ei saa üksteist mõjutada ei võimu- ega ka rahaliste suhete kaudu.

Võimude lahususe ja tasakaalustatuse põhimõte on õigusriigi püsimise oluline tagatis. See põhimõte ei võimalda ühegi institutsiooni ega isiku kätte liialt suure võimutäiuse koondumist. Viimane võib eriti ohtlikuks kujuneda kriisiolukorras, mil ka avalikkus võib otsustajatelt nõuda näiteks põhiõigusi eiravat tegutsemist. https://pohiseadus.ee/sisu/3473
Oi aitäh, ei oleks arvanudki. Ja koduleht tsiteerida ja AI-d kasutada ma ka kohe üldse ei oska. Aitäh rahvavalgustuse eest.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 18:15Oi aitäh, ei oleks arvanudki. Ja koduleht tsiteerida ja AI-d kasutada ma ka kohe üldse ei oska. Aitäh rahvavalgustuse eest.
Pilt
Külaline

Guest kirjutas: 29 Juun 2026 16:43
Oo, see oleks küll äge, kui president mõnel vastuvõtul laulu üles võtaks. Valdo Randpere võiks siis ka kandideerida, vaataks, kumb paremini laulab, selle paneks presidendiks. Mulle meeldib Randperelt "Pühajärv" - laulgu seda.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Juun 2026 21:43 Oo, see oleks küll äge, kui president mõnel vastuvõtul laulu üles võtaks. Valdo Randpere võiks siis ka kandideerida, vaataks, kumb paremini laulab, selle paneks presidendiks. Mulle meeldib Randperelt "Pühajärv" - laulgu seda.
Kui juba laulumeeste hulgast peab presidenti valima, siis mina pakun Jüri Homenjat :lol:
Külaline

Mart Helme on selline multitalent et teda tühipaljaks Eesti presidendiks valida oleks täielik raiskamine. Ta peaks ikka Universumi presidendiks kandideerima! Ma olen kindel et isegi Andromeeda Udukogust sõidaksid rohelised mehikesed kohale et talle häält anda (muidugi pabersedeliga, kindlasti mitte elektrooniliselt!!!)
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 17:03 Siin võistlus kõige ebasobivama pakkumiseks, evelin, helmed :lol: äkki tarand kainemaks saanud?
Raadios tarandilt seda täna küsiti, aga ma ei kuulanud seda mida vastas.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Juun 2026 18:15
Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 18:11

Oi aitäh, ei oleks arvanudki. Ja koduleht tsiteerida ja AI-d kasutada ma ka kohe üldse ei oska. Aitäh rahvavalgustuse eest.
Ma ei kasutanud AI-d. Pointless ju sellise asja puhul kasutada. Ma viitasin põhjustele, miks meil on president. Võibolla on sul AI-d vaja, et loetust aru saada.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 22:13Mart Helme on selline multitalent
Sul õigus. Lisan veel, et kõik tema sõnad on täppi läinud.
Tema juba teab mida teha. Paneb presidendi ametile kõrge lati.
Külaline

Ameerikas Trump ja meil Helme. Tore ju. Saab klounaadi kogu aeg.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 23:56meil Helme. Tore ju
Mul ka tore. Nõustun, et Helme on hea president.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 23:58
Külaline kirjutas: 29 Juun 2026 23:56meil Helme. Tore ju
Mul ka tore. Nõustun, et Helme on hea president.
Oma pere-ettevõttele võib-olla küll. Las jääbki sinna.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: dmy, kaegu ja 10 külalist