Toidulisandid ja vitamiinid

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 01 Juul 2026 00:40
Guest kirjutas: 30 Juun 2026 23:56
Guest kirjutas: 29 Juun 2026 11:36 juhtusin ühe omaealise apteekri otsa ja ta ütles, et tehku ma korralik kuur hästiimenduvat magneesiumit. Mõte oli hea ja toimis.
Ma ei saa aru inimestest, kes niimoodi suvaliselt hakkavad endale midagi sisse sööma. Vereanalüüsiga on ju võimalik kindlaks teha, kas sul on mingi aine puudus või mitte.

Ise võtan septembrist maini D-vitamiini, mulle on tehtud nii vereanalüüse, mis näitas selle madalat taset, kui D-vitamini ei võtnud, samuti on tehtud geenitest, mis näitas, et D-vitamiini imendumine on kehv. Kui piisavas koguses juurde võtan, siis on ok. Vanus 53.
Ja mina ei saa aru inimestest, kes tormavad kõige kontrollimiseks vereanalüüse andma, selle asemel, et normaalseid mineraale või vitamiine vahetevahel sisse süüa, kui probleemid kattuvad mõne aine puuduse nähtudega, eriti veel kui neid preparaate on soovitanud mõni tuttav arst või apteeker. Jajah, ära hakka nüüd seda big pharma juttu, kuidas kõik on ära ostetud ja mida iganes.
Loodan ka, et see inimene teeb oma analüüse enda raha eest, mitte ei kuluta selleks maksumaksja raha. D vitamiini analüüse pidevalt teha on täiesti mõttetu. On arvata, et see on sügisperioodil alla normi. Seega võta oma D-vitamiini ja mingeid analüüse pidevalt teha pole mõtet.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Juul 2026 10:44
Guest kirjutas: 01 Juul 2026 00:40
Ma ei saa aru inimestest, kes niimoodi suvaliselt hakkavad endale midagi sisse sööma. Vereanalüüsiga on ju võimalik kindlaks teha, kas sul on mingi aine puudus või mitte.

Ise võtan septembrist maini D-vitamiini, mulle on tehtud nii vereanalüüse, mis näitas selle madalat taset, kui D-vitamini ei võtnud, samuti on tehtud geenitest, mis näitas, et D-vitamiini imendumine on kehv. Kui piisavas koguses juurde võtan, siis on ok. Vanus 53.
Ja mina ei saa aru inimestest, kes tormavad kõige kontrollimiseks vereanalüüse andma, selle asemel, et normaalseid mineraale või vitamiine vahetevahel sisse süüa, kui probleemid kattuvad mõne aine puuduse nähtudega, eriti veel kui neid preparaate on soovitanud mõni tuttav arst või apteeker. Jajah, ära hakka nüüd seda big pharma juttu, kuidas kõik on ära ostetud ja mida iganes.
Ega vereanlüüse andma ei peagi tormama (see viitaks nagu juba paanikale), paanikat pole vaja.

Analüüsitulemused on lihtsalt abistavaks infoks.

Sümptomid on tihti ebamäärased, erinevad puudused võivad tekitada sarnaseid sümptomeid. Samuti ei meeldi see paljuräägitud võimalus, et kui mingi näit ongi madal ja sööd mingit toidulisandit, maksad selle tootjale, aga tegelikult ei omastugi midagi ja saad oma raha eest ainult kalli uriini.... Jälle, teed analüüsi ja selgus olemas, kas toidulisand on tõhus või mitte.
Kas sa muidu kraadid end ka iga päev ja mõõdad vererõhku, kolesterooli ning veresuhkrut? Mis testi alusel sa otsustad, millal oleks vaja magama minna?
käguan
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas käguan »

Guest kirjutas: 01 Juul 2026 11:13

Loodan ka, et see inimene teeb oma analüüse enda raha eest, mitte ei kuluta selleks maksumaksja raha. D vitamiini analüüse pidevalt teha on täiesti mõttetu. On arvata, et see on sügisperioodil alla normi. Seega võta oma D-vitamiini ja mingeid analüüse pidevalt teha pole mõtet.
ma ei ole see, kelle kommentaaril eviidati , aga jah, oma raha eest olen teinud, ärge muretsege. Aga see analüüsitulemustest saadud info on mind otsuste tegemisel (mis kuus alustada D-vitamiini võtmist, kui palju võtta), eriti alguses, palju abistanud. Seetõttu minu jaoks on kulutus olnud põhjendatud. Muidugi, nüüd saab juba eelnevate aastate põhjal analoogiat vedada, kuidas (konkreetselt minul) D-vitamiini tase käitub, mis kuus alustada juurdevõtmist ja kui suur doos on vajalik.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Juun 2026 11:01 Minu isiklik arvamus on, et kui Eesti kliimas praktiliselt kellelgi ei ole D vitamiin talveperioodil normis, siis see norm ei arvesta meie kliimavööndit. Ilmselgelt on eestlased kohastunud madalama D vitamiini tasemega. See pole kuidagi loogiline, et inimesed muidu ei saaks elada välja arvatud mingi purgivitamiini toel. Et elektrolüüte võetakse vaimse tervise toetamiseks, kuulen ka esimest korda. Need võivad olla vajalikud kui on kõhulahtisus, nõrkus, dehüdratsioon, aga tavalisel tervel inimesel pole nende võtmine absoluutselt vajalik, Väga paljud toidulisandid tegelikult pole vajalikud.
Olen kursis küll, mille jaoks elektrolüüdid vajalikud on, aga kui istud terve päev umbses kontoris ja jooksed koosolekult koosolekule, on need samuti suureks abiks, et eneriat jaguks!
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Juul 2026 12:55
Guest kirjutas: 30 Juun 2026 11:01 Minu isiklik arvamus on, et kui Eesti kliimas praktiliselt kellelgi ei ole D vitamiin talveperioodil normis, siis see norm ei arvesta meie kliimavööndit. Ilmselgelt on eestlased kohastunud madalama D vitamiini tasemega. See pole kuidagi loogiline, et inimesed muidu ei saaks elada välja arvatud mingi purgivitamiini toel. Et elektrolüüte võetakse vaimse tervise toetamiseks, kuulen ka esimest korda. Need võivad olla vajalikud kui on kõhulahtisus, nõrkus, dehüdratsioon, aga tavalisel tervel inimesel pole nende võtmine absoluutselt vajalik, Väga paljud toidulisandid tegelikult pole vajalikud.
Olen kursis küll, mille jaoks elektrolüüdid vajalikud on, aga kui istud terve päev umbses kontoris ja jooksed koosolekult koosolekule, on need samuti suureks abiks, et eneriat jaguks!
Kuidas need siis täpsemalt energiat juurde annavad? Tahaks lihtsalt loogikast aru saada.
Külaline

https://www.biotheka.ee/mida-teevad-ele ... ta-ei-saa/
Külaline

Guest kirjutas: 01 Juul 2026 11:32
Guest kirjutas: 01 Juul 2026 00:40 Ja mina ei saa aru inimestest, kes tormavad kõige kontrollimiseks vereanalüüse andma, selle asemel, et normaalseid mineraale või vitamiine vahetevahel sisse süüa, kui probleemid kattuvad mõne aine puuduse nähtudega, eriti veel kui neid preparaate on soovitanud mõni tuttav arst või apteeker. Jajah, ära hakka nüüd seda big pharma juttu, kuidas kõik on ära ostetud ja mida iganes.
Ega vereanlüüse andma ei peagi tormama (see viitaks nagu juba paanikale), paanikat pole vaja.

Sümptomid on tihti ebamäärased, erinevad puudused võivad tekitada sarnaseid sümptomeid. Samuti ei meeldi see paljuräägitud võimalus, et kui mingi näit ongi madal ja sööd mingit toidulisandit, maksad selle tootjale, aga tegelikult ei omastugi midagi ja saad oma raha eest ainult kalli uriini.... Jälle, teed analüüsi ja selgus olemas, kas toidulisand on tõhus või mitte.
Kas sa muidu kraadid end ka iga päev ja mõõdad vererõhku, kolesterooli ning veresuhkrut? Mis testi alusel sa otsustad, millal oleks vaja magama minna?
Oma D-vitamiini verenäite uurima ajendas mind aastaid tagasi eelkõige see, et väited, mida D-vitamiini kohta esitati, olid erinevad ja tihti vastukäivad. Mõned olid näit. kindlad, et kui talvel regulaarselt õues käia, ei saa ju D-vitamiini tase madalaks vajuda - teised vaidlesid vastu, et ei, talvel naha kaudu D-vitamiini saamisele lootma jääda ei tasu. Samuti dooside osas - mõned pooldasid väiksemat doosi (ja hoiatasid hüperkaltseemia eest), mõned väitsid, et selline doos on väike ja ega see enamusel D-vitamiini taseme tõstmiseks piisav ei ole, vaja ikka 4000IU võtta. Ja erinev jutt oli isegi arstidel ja apteekritel.

Tahaks sellise pudru ja kapsaste asemel mingitki selgust.

Minu meelest loogiline samm, et ei jää igavesti midagi oletama ("võibolla on nii - aga võibolla on naa"), vaid lasen analüüsid teha ja saan info, kuidas D-vitamiiniga seis on. Ja kui soovin teada näiteks, kas juurdevõtmine tõstis taset. Mida kohutavalt imelikku selles on?
Arutleja
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Arutleja »

Guest kirjutas: 29 Juun 2026 11:36 juhtusin ühe omaealise apteekri otsa ja ta ütles, et tehku ma korralik kuur hästiimenduvat magneesiumit. Mõte oli hea ja toimis.

Mina teeks küll enne vereanalüüsi, kui lihtsalt lambist endale midagi sisse sööma hakata. Need "mõne aine puuduse nähud" võivad olla hoopis millegi muuga seotud ja mõne aine puudusest ei pruugi mingisugused nähud märku anda.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
Külaline

Jeerum, loomulikult teen oma raha eest. Synlabis saab neid igaüks teha, siin ei ole mingit põhjust meie niigi kasinat tervishoiusüsteemi kurnata ja siis veel oodata, kuni arst sind kusagile saadab. Synlabist tellid ise, saad järgmisel päeval vastuse ja siis võid soovi korral oma perearstile juba kirjutada, et näete, näit x on normist väljas, kuidas edasi.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Juul 2026 11:32
Guest kirjutas: 01 Juul 2026 00:40 Ja mina ei saa aru inimestest, kes tormavad kõige kontrollimiseks vereanalüüse andma, selle asemel, et normaalseid mineraale või vitamiine vahetevahel sisse süüa, kui probleemid kattuvad mõne aine puuduse nähtudega, eriti veel kui neid preparaate on soovitanud mõni tuttav arst või apteeker. Jajah, ära hakka nüüd seda big pharma juttu, kuidas kõik on ära ostetud ja mida iganes.

Kui lammas saab olla? Ei kraadi. Vererõhku mõõdan aeg-ajalt küll, kuna võtan vastavat ravimit ja mul on kohustus seda kontrollida ja perearstikeskust teavitada muutustest, kui neid peaks tekkima. Magan suurepäraselt, erinevalt enamikust siin, nagu näha.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Juul 2026 15:50
Külaline kirjutas: 01 Juul 2026 00:40 Ja mina ei saa aru inimestest, kes tormavad kõige kontrollimiseks vereanalüüse andma, selle asemel, et normaalseid mineraale või vitamiine vahetevahel sisse süüa, kui probleemid kattuvad mõne aine puuduse nähtudega, eriti veel kui neid preparaate on soovitanud mõni tuttav arst või apteeker. Jajah, ära hakka nüüd seda big pharma juttu, kuidas kõik on ära ostetud ja mida iganes.
Jeerum, loomulikult teen oma raha eest. Synlabis saab neid igaüks teha, siin ei ole mingit põhjust meie niigi kasinat tervishoiusüsteemi kurnata ja siis veel oodata, kuni arst sind kusagile saadab. Synlabist tellid ise, saad järgmisel päeval vastuse ja siis võid soovi korral oma perearstile juba kirjutada, et näete, näit x on normist väljas, kuidas edasi.
Oled terviseärevik?
Külaline

Guest kirjutas: 01 Juul 2026 17:17
Guest kirjutas: 01 Juul 2026 15:50

Oled terviseärevik?
Vastupidi. Ma ei lahmi suust sisse suvalisi terviselisandeid.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Juul 2026 00:01
Guest kirjutas: 29 Juun 2026 23:22 Hakkasin võtma punase riisi kapsleid, kuna diagnoositi kõrge kolesterool. Eelistasin toidulisandit retseptiravimile.
Miks sa eelistasid kindla toimega ravimit ebakindla toimega toidulisandile? Kui määrataks diagnoos, määratakse ju ka ravi. Ma ei saa aru inimestest, kes seda eiravad ja arvavad, et võtaks hoopis mingeid kapsalehti.
oma "pärisravimi" kõrvaltoimeid ikka märkasid lugeda?
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Juul 2026 19:07
Guest kirjutas: 29 Juun 2026 23:22 Hakkasin võtma punase riisi kapsleid, kuna diagnoositi kõrge kolesterool. Eelistasin toidulisandit retseptiravimile.
Miks sa eelistasid kindla toimega ravimit ebakindla toimega toidulisandile? Kui määrataks diagnoos, määratakse ju ka ravi. Ma ei saa aru inimestest, kes seda eiravad ja arvavad, et võtaks hoopis mingeid kapsalehti.
Kui on kõrvaltoimed, on päris kindlasti ka toime.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Juul 2026 19:07
Sa ei taha ometi öelda, et mõni tarbib ravimeid suvaliselt, ilma süvenemata, et mis toime, mis kõrvatoimed, kuidas suhestub teiste ravimitega jmt? Kui nii, siis ma üldse ei imesta, et inimesed nii tõbised on.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Juul 2026 20:26
Guest kirjutas: 01 Juul 2026 19:07
Sa ei taha ometi öelda, et mõni tarbib ravimeid suvaliselt, ilma süvenemata, et mis toime, mis kõrvatoimed, kuidas suhestub teiste ravimitega jmt? Kui nii, siis ma üldse ei imesta, et inimesed nii tõbised on.
Ravimi kirjutab välja arst ja tema teab, mida ta teeb, tal on vastav haridus. Kas peaks arsti mitte usaldama ja ise mingi sogaga pusima? Kõrvaltoimete lugemise asemel on ka muud tarka teha, iga ravimi puhul on neid kümnetes.
Külaline

Eelistan üldse looduslikke vahendeid. Taimedel on suur jõud, peab vaid teadma, mida tarbida ja millal.
Eks kõik need toidulisandid ole ka enamasti tehtud ju taimede toimeaineid imiteerides.
Vähem keemiat, kui võimalik.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Juun 2026 23:03
Guest kirjutas: 30 Juun 2026 22:50
Guest kirjutas: 30 Juun 2026 22:40 Kuskohast sul küll see kinnismõte, et AD-del on kõrvaltoimeks alati kehakaalu tõus???? Imelik. Mõnes on lausa toimeained, mis vähendavad söögiisu. AD-sid on palju erinevaid ometi. Räägi oma murest arstile ja ta valib sellised, millel pole sellist toimet. Minul pole ükski AD kehakaalu suurendanud, olen söönud 3 või 4 erinevat.
Flux on vist ainus, millel on pigem isu vähendav toime. Need, mida minu arst püüab mulle välja kirjutada, neil on kõigil väga sagedane kõrvalmõju suurenenud söögiisu ja kehakaalutõus.

Näiteks viimati kirjutas mulle välja Kvetiapiini. Enne seda Mirtasapiini. Kumbagi ei ole võtma hakanud, sest ka ilma nendeta käib mul kehakaaluga igapäevane võitlus. Ja kui kaal peaks tõusma, siis mul oleks veel rohkem "närvid läbi" kui praegu.

Ma ennast depressiivsena ei tunne, kuid on mõned mured. Ja arst on arvamusel, et minu unetus jalgade "vastikus" on otseselt seotud närvisüsteemiga. Ma ise selles nii kindel ei ole, sest olen üleminekueas ja mul on hormonaalsed häired.
Neid on ikka veel. Mina tarbisin Elontrili, näiteks. See, et on kirjas võimalik kõrvaltoime, ei tähenda ju, et see tingimata sinul ka tuleb. Mina ikka prooviks, saad ju jälgida kehakaalu - kui suurenema peaks, siis jätad pooleli.
AD mõju hakkab selguma alles paari-kolme nädala pärast peale alustamist. Kuna nagu ütlesin, siis olen ravimitele tundlik ja olen hormoontundlik (katsetanud erinevaid AD-sid ja hormonaalseid ras vastaseid vahendeid) ning TEAN, et mul hakkab kohe kehakaal kasvama. Kord õnnestus mul ühe kuuajalise ravikuuriga juurde võtta 10 kilo. Tõsi - see ei olnud AD, vaid mingi muu naisteasju reguleeriv asi (kui ma õigesti mäletan, siis oli ravimi nimi Duphaston vmt). Kuu ajaga 10 kilo! Kujutad ette, kui keeruline oli hiljem seda alla saada?

Ma lihtsalt ei viitsi olla katsejänes ja oodata kuu aega, kas AD teeb oma tööd, samal ajal tõenäoliselt kehakaal hakkab kohe kasvama.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Juul 2026 21:21
Guest kirjutas: 30 Juun 2026 23:03
Guest kirjutas: 30 Juun 2026 22:50

Flux on vist ainus, millel on pigem isu vähendav toime. Need, mida minu arst püüab mulle välja kirjutada, neil on kõigil väga sagedane kõrvalmõju suurenenud söögiisu ja kehakaalutõus.

Näiteks viimati kirjutas mulle välja Kvetiapiini. Enne seda Mirtasapiini. Kumbagi ei ole võtma hakanud, sest ka ilma nendeta käib mul kehakaaluga igapäevane võitlus. Ja kui kaal peaks tõusma, siis mul oleks veel rohkem "närvid läbi" kui praegu.

Ma ennast depressiivsena ei tunne, kuid on mõned mured. Ja arst on arvamusel, et minu unetus jalgade "vastikus" on otseselt seotud närvisüsteemiga. Ma ise selles nii kindel ei ole, sest olen üleminekueas ja mul on hormonaalsed häired.
Neid on ikka veel. Mina tarbisin Elontrili, näiteks. See, et on kirjas võimalik kõrvaltoime, ei tähenda ju, et see tingimata sinul ka tuleb. Mina ikka prooviks, saad ju jälgida kehakaalu - kui suurenema peaks, siis jätad pooleli.
AD mõju hakkab selguma alles paari-kolme nädala pärast peale alustamist. Kuna nagu ütlesin, siis olen ravimitele tundlik ja olen hormoontundlik (katsetanud erinevaid AD-sid ja hormonaalseid ras vastaseid vahendeid) ning TEAN, et mul hakkab kohe kehakaal kasvama. Kord õnnestus mul ühe kuuajalise ravikuuriga juurde võtta 10 kilo. Tõsi - see ei olnud AD, vaid mingi muu naisteasju reguleeriv asi (kui ma õigesti mäletan, siis oli ravimi nimi Duphaston vmt). Kuu ajaga 10 kilo! Kujutad ette, kui keeruline oli hiljem seda alla saada?

Ma lihtsalt ei viitsi olla katsejänes ja oodata kuu aega, kas AD teeb oma tööd, samal ajal tõenäoliselt kehakaal hakkab kohe kasvama.
Kuidas on võimalik mitte ülesüües võtta nii palju juurde? Kas toidu seedimine ja väljutamine lakkas?
Külaline

Guest kirjutas: 01 Juul 2026 21:21 AD mõju hakkab selguma alles paari-kolme nädala pärast peale alustamist. Kuna nagu ütlesin, siis olen ravimitele tundlik ja olen hormoontundlik (katsetanud erinevaid AD-sid ja hormonaalseid ras vastaseid vahendeid) ning TEAN, et mul hakkab kohe kehakaal kasvama. Kord õnnestus mul ühe kuuajalise ravikuuriga juurde võtta 10 kilo. Tõsi - see ei olnud AD, vaid mingi muu naisteasju reguleeriv asi (kui ma õigesti mäletan, siis oli ravimi nimi Duphaston vmt). Kuu ajaga 10 kilo! Kujutad ette, kui keeruline oli hiljem seda alla saada?

Lihtsam on ju valida ravim, mille kõrvaltoimeks ei ole kehakaalu tõus. Duphastoni puhul on see kõrvaltoime ju infolehele märgitud ja isegi mitte kui harvaesinev.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 6 külalist