Kodanikupalk

vana hea klassika
Vasta
lihtsalt1
Kontakt:

Postitus Postitas lihtsalt1 »

Külaline kirjutas: 26 Juul 2024 13:10 Palun selgitage mulle lollile, kust te võtate, et kodanikupalk kaotaks ära puudetoetused ja vanemahüvitise jms?
Kodanikupalk ise ei kaotaks midagi, kuid muudab mõned toetused ebavajalikuks. Keegi siin vist arvas, et puuetega inimeste toetamine lõpetatakse. Mina ei usu. Miks peaks? 545,52 eurot kuus pluss spetsiifiline lisatugi. Vältige ülemõtlemist :)
Vanemahüvitisega on teine lugu. See on kulukas ja pealegi ajutine. Seevastu kodanikupalk on eluaegne. OK, oletame, et esimese etapina kehtestatakse ainult lastele. Siis võib ju vanemahüvitise säilitada. See tähendab 8% lisamaksu vajadust. Kui vanemahüvitis kaotada, võib piirduda 5-6% lisamaksuga.
Aga täisuniversaalse kodanikupalgaga pole vanemahüvitist küll vaja. Mis siis, et lisamaks on ca 30%.
lihtsalt1
Kontakt:

Äsja kuulsin rahandusminister Jürgen Ligi Vikerraadios rääkimas, kuidas ikka sularaha lastele anda on vale ja sündimust soosivad hoopis hästi kättesaadavad avalikud teenused. Vabandust, aga teenustel on mõtet üksnes siis, kui on olemas need, kellele teenuseid pakkuda.
Muidugi käis jutu juurde vana tuttav demagoogia, mille kohaselt universaalsed toetused on "laste ostmine". Sama hästi võib öelda, et Ligi arvates sünnivad lapsed teenustest.
Mulje jääb selline, et lp ministri arvates elavad lapsed õhust ja armastusest ning et töökohad on lihtsalt riiulilt noppida ning kõik eestlased on multitalendid, kes kõlbavad kõike tegema. No ei ole. Tulgu Kuu pealt Maa peale.
OK, kui me kehtestaksime kodanikupalga ainult lastele standardsete ülalpidamiskulude suuruses (545,52 eurot kuus), siis võib-olla tekib mingil määral "raha pärast tegemise" oht. Aga kui kodanikupalk on täisuniversaalne, siis pole ei sellist rahapuudust, mis sunniks loobuma laste saamisest soovitud arvul, ega ka sellist rahapuudust, mis ärgitaks just lapsi raha pärast saama. Seega täielik valikuvabadus. Vastasel juhul, vabandage väljendust, ei ole mingit mõtet ka sellel, et Eesti põhiseaduses on Eesti ülesandeks seatud eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimine läbi aegade.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Suvainimestele suvalt raha peo peale andmine tekitab lisaks räigele riigieelarve miinusele ka mõnusa inflatsiooni. Me just kogesime seda II samba väljamaksete tõttu. Tahate veel või? Siis oleks majandus ikka puhta pekkis.
Külaline

lihtsalt1 kirjutas: 26 Juul 2024 15:19
Aga palun. Siin on mängimiseks üks kalkulaator. https://kodanikupalk.ee/kalkulaator
Selge. Ehk siis selleks, et saaks seda sinu poolt soovitud kodanikupalka saaks teha, oleks vaja pea 50% tulumaksu kõigile. Mingi väga omapärane suuremalt tulu teenivatele inimestelt raha äravõtmise skeem siis.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Juul 2024 18:29 Mingi väga omapärane suuremalt tulu teenivatele inimestelt raha äravõtmise skeem siis.
Mingit 50% seal ei ole
Üksikisiku maksude variandid selle katmiseks:
a) senine tulumaks asendatakse 43.65% ühtlase maksuga (ilma maksuvaba osata)
või
b) senine tulumaks jääb, nagu on, lisatakse uus maksukiht 29.75% (ja sellel pole maksuvaba osa, kuid tulumaksul on endiselt)
ja need suuremat tulu saavad inimesed võivad rahus hingata, sest kodanikupalka saavad nemadki ja keegi ei tule kogu tulu ära võtma. Pealegi tegelik maksukoormus ei küüni iial sellise protsendini. Jah, tulude suurenedes suureneb ka maksukoormus, aga skeem on oluliselt parem kui astmeline TM.
Tegelik maksukoormus on riigile antav miinus riigilt saadav.

Isegi kui mängime, et 50% -
Bruto 1091,04 eurot kuus - sisuliselt 0% tulumaks, sest neto = 545,52 + 545,52 = bruto.
Bruto 2182,08 eurot kuus - sisuliselt 25% tulumaks, sest neto = 545,52 + 1091,04 = 1636,56 ehk 75% brutost
Bruto 4364,16 eurot kuus - sisuliselt 37,5% tulumaks, sest neto = 545,52 + 2182,08 = 2727,60 ehk 62,5% brutost
Kui peres on kaks täiskasvanut, mõlemal brutokuupalk 4364,16 ja kolm last, siis kogu pere neto = 2 x 2727,60 + 3 x 545,52 = 7091,76 ehk 81,25% brutotulust, mis tähendab 18,75% maksukoormust kogu pere kohta. Veel üks laps vähendab pere maksukoormuse 12,5 protsendini.
Tõsi, praegu on samasuguse nelja lapsega kõrgepalgalise pere tegelik tulumaksukoormus 10,72%, sest kogu netotulu on veidi suurem (7792,66 vs 7 637,28), kuid seda vähem on põhjust kobisemiseks, et miks ometi niimoodi toetusi "lennukilt" loobitakse, peab ikka sihtima. Niimoodi sihib raha end ise.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Juul 2024 16:37 Suvainimestele suvalt raha peo peale andmine tekitab lisaks räigele riigieelarve miinusele ka mõnusa inflatsiooni. Me just kogesime seda II samba väljamaksete tõttu. Tahate veel või? Siis oleks majandus ikka puhta pekkis.
Ei saa tekitada, sest ringleva raha hulk ei suurene
lihtsalt1
Kontakt:

Külaline kirjutas: 26 Juul 2024 18:29
lihtsalt1 kirjutas: 26 Juul 2024 15:19
Aga palun. Siin on mängimiseks üks kalkulaator. https://kodanikupalk.ee/kalkulaator
Selge. Ehk siis selleks, et saaks seda sinu poolt soovitud kodanikupalka saaks teha, oleks vaja pea 50% tulumaksu kõigile. Mingi väga omapärane suuremalt tulu teenivatele inimestelt raha äravõtmise skeem siis.
See kalkulaator näitab, et stsenaarium "üks ja ainus maksuvaba osata tulumaks" tähendab 43,65% või väiksemat tulumaksumäära. Ilmselt väiksemat, kõiki kokkuhoiukohti ei tea.

Ja see tähendab, et kui lisaks on veel II samba makse ning töötuskindlustusmakse (mida tegelikult siis vaja ei lähe),
siis eespool mainitud 4364,16 brutotulu tähendab 2847.61 netotulu ehk tegelik maksukoormus on 34.75%.

Pole seda 50% kuskil.
Külaline

Kodanikupalga juures peaks olema ka tingimus, et elatakse alaliselt Eestis. Muidu voolab see raha ju riigist välja, sest alati leidub riike, kus selle raha eest saab tõesti palju paremini elatud ja ei pea tööle minema.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Juul 2024 22:03 Kodanikupalga juures peaks olema ka tingimus, et elatakse alaliselt Eestis. Muidu voolab see raha ju riigist välja, sest alati leidub riike, kus selle raha eest saab tõesti palju paremini elatud ja ei pea tööle minema.

Ja kuidas täpselt riik teab, kus mina elan? Ma ei pea seda ju kusagil ütlema kui ma ära lähen.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Juul 2024 00:22 Ja kuidas täpselt riik teab, kus mina elan? Ma ei pea seda ju kusagil ütlema kui ma ära lähen.
Variant: kodaniku krediitkaart limiidiga hetkel kehtiva kodanikupalga ulatuses. Ainult kaardimaksed ja ainult Eesti piires. Riik ei peagi teadma, kas ta viibi parajasti Eestis või mitte. Kui on välismaal, siis ei saa seda kaarti kasutada.

Erandjuhtum võiks olla see, kui kaardi omanik läheb mõnel rahvakultuurilisel põhjusel välismaale. Näiteks on koorilaulja ja peaks osalema mõnel festivalil. Siis peaks nt see koor, kus ta lauljab, esitama kellelegi taotluse, et vaat need ja need on sel ajavahemikul seoses koori üritusega seal ja seal, palume kanda nende kodaniku krediitkaartidelt päevaraha nende pangakontodele nr ...
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Juul 2024 03:55
Külaline kirjutas: 27 Juul 2024 00:22 Ja kuidas täpselt riik teab, kus mina elan? Ma ei pea seda ju kusagil ütlema kui ma ära lähen.
Variant: kodaniku krediitkaart limiidiga hetkel kehtiva kodanikupalga ulatuses. Ainult kaardimaksed ja ainult Eesti piires. Riik ei peagi teadma, kas ta viibi parajasti Eestis või mitte. Kui on välismaal, siis ei saa seda kaarti kasutada.

Erandjuhtum võiks olla see, kui kaardi omanik läheb mõnel rahvakultuurilisel põhjusel välismaale. Näiteks on koorilaulja ja peaks osalema mõnel festivalil. Siis peaks nt see koor, kus ta lauljab, esitama kellelegi taotluse, et vaat need ja need on sel ajavahemikul seoses koori üritusega seal ja seal, palume kanda nende kodaniku krediitkaartidelt päevaraha nende pangakontodele nr ...
See kodaniku palk pidi ju ametnikearmee ära kaotama, aga järjest tuleb uusi ideid haldajate-kontrollijate vajaduse kohta - lastetusmaks, suurperede toetused, nüüd veel mingid spetskrediitkaardid.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Juul 2024 04:42
Külaline kirjutas: 27 Juul 2024 03:55

See kodaniku palk pidi ju ametnikearmee ära kaotama, aga järjest tuleb uusi ideid haldajate-kontrollijate vajaduse kohta - lastetusmaks, suurperede toetused, nüüd veel mingid spetskrediitkaardid.
spetskrediitkaardid ja rahvakultuuriliste põhjuste tuvastajad-kontrollijad...

Laske aga fantaasial lennata.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Juul 2024 22:03 Kodanikupalga juures peaks olema ka tingimus, et elatakse alaliselt Eestis. Muidu voolab see raha ju riigist välja, sest alati leidub riike, kus selle raha eest saab tõesti palju paremini elatud ja ei pea tööle minema.
Kas natsid ja eugeenikud ning nende ühendused hakkavad eritoetusi saama?
Külaline

Saan aru, et ega see kodanikupalk arvestatav summa ei oleks, jutt on ainult mingist närusest 300-500 eurost kuus. Sellega hoiab naha toore, ei enamat. Samas annab kindlustunde, et töö kaotamisel mingigi pisku elamiseks ikka jääks.

Aga kas maksude tõus on tõesti ikka vältimatu? Vaadates meie riigi majandamisoskust, teeb see, mida näen, ikka kohe väga kurvaks. See tohutusuur kõikvõimalike ametnike armee - kas ikka tõesti on neid kõiki vaja? Tuhandete kaupa inimesi, kes ei tooda tegelikult midagi, vaid kelle ülesanne on ainult "kontrollida", "jälgida", "tuvastada" jne. Kodanikupalga idee mulle meeldib, kuid ei meeldi mõte, et see toob jälle kaasa uute riiklike kontrollijate hordid, kellele peab palka maksma, neid töövahenditega varustama ja äraelamise kindlustama.
Külaline

Meil on ka asi arutlusel. Pere siseselt. Nimelt laste taskurahana. Laps 'peab' saama taskuraha, sest muidu läheb ta vargile? Kas see lause kõlab normaalselt? Ei kõla ju. Selle argumendi võiks välja jätta põhjendusena vast. Edasi nüüd- laps on saanud nii suureks, et läks tööle. Kas taskuraha võiks nüüd ära jätta ja riik võtaks selle kohustuse enda peale maksta edasi täiskasvanud inimesele taskuraha-kodanikupalka. Et lapsel oleks kindlam tunne ja ta ei läheks vargile
Külaline

Lapsel on siiski toit, riie ja katus peakohal tagatud tema vanemate poolt. Tänavalapsed varastavad, sest neil ei jää midagi muud üle. Sama on täiskasvanutega, kes endale mingil põhjusel ausalt elatist teenida ei taha või ei saa. Kodanikupalk väldiks meeleheitest sooritatud kuritegusid, sest minimaalne elatustase on tagatud.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Juul 2024 09:23 Lapsel on siiski toit, riie ja katus peakohal tagatud tema vanemate poolt. Tänavalapsed varastavad, sest neil ei jää midagi muud üle. Sama on täiskasvanutega, kes endale mingil põhjusel ausalt elatist teenida ei taha või ei saa. Kodanikupalk väldiks meeleheitest sooritatud kuritegusid, sest minimaalne elatustase on tagatud.
Riie, toit ja katus on ka praegu sotsameti poolt. Katuse saab ikka, kui oled nii hädavajaja. Riie ei maks ka eriti midagi. Ps on igasugusu gruppe, kus antakse ära oma vanu riideid. Toitu saab vast ka sotsi poolt. Aga kas kodanikupalk on mõistlik. Nt mina ja mu mees ei vaja seda. Aga kui meile makstaks 1000e kuus juurde....ja samas on keegi kes seda raha tõesti rohkem vajaks, et tasuda oma arved ja toidu eest. See on pigem raha ebamõistlik jagamine.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Juul 2024 09:23 Lapsel on siiski toit, riie ja katus peakohal tagatud tema vanemate poolt. Tänavalapsed varastavad, sest neil ei jää midagi muud üle. Sama on täiskasvanutega, kes endale mingil põhjusel ausalt elatist teenida ei taha või ei saa. Kodanikupalk väldiks meeleheitest sooritatud kuritegusid, sest minimaalne elatustase on tagatud.
Kui palju neid meeleheitest sootitatud kuritegusid siis on ja kui rasked need on? Ma pakun, et suurem osa pisikuritegudest on sooritatud narkarite poolt, mitte meeleheitest, ja sõltuvust sa kodanikupalgaga ei ravi.
Külaline

Olen veendunud, et konkreetselt meeleheitsest toime pandud kuritegude osakaal on marginaalne. Ka poe juures kerjajad ei taha ju raha tegelikult toidu ostmiseks, vaid...
Külaline

Usud et Eesti tänavalapsed tuleks ära tänavalt, kui nende vanem saaks 500e juurde? Tänavalastel on pered muud probleemid. Vanemate alkohol või narkomaania. See 500 läheks nende vanematel kõrist alla ja ei lahendaks midagi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: roosaroos, Tolmukübe ja 6 külalist