Kodanikupalk

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Kurb aga tõsi, kogu ühiskond seisab selle najal et on piisavalt õnnetukesi kellel ei ole muud valikut kui töötada, rohkemgi kui on soov omada oma kodu, suvekodu, aeda, pere, hobisid, reise ja muud.
Kuidas sa toimivat ühiskonda siis ette kujutad? Et tööd vihuvad 12h päevas ainult ettevõtjad, keda on statistiliselt mingi 10% elanikkonnast ja teised saavad lihtsalt kodanikupalka? Samas õingi ime läbi on kõik vajalikud teenused, sh meditsiin, haridus, pääste jne tagatud?

P.S. Inimene, kes kirjutab "omada pere" selgelt pole piisavalt haridust omandanud.
Külaline

Aga hakake siis ise ettevõtjateks kui nii hea elu on, papp muudkui voolab ja riik ainult poputab.

Reaalsus on veidi teistsugune.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 13:19
Kurb aga tõsi, kogu ühiskond seisab selle najal et on piisavalt õnnetukesi kellel ei ole muud valikut kui töötada, rohkemgi kui on soov omada oma kodu, suvekodu, aeda, pere, hobisid, reise ja muud.
Kuidas sa toimivat ühiskonda siis ette kujutad? Et tööd vihuvad 12h päevas ainult ettevõtjad, keda on statistiliselt mingi 10% elanikkonnast ja teised saavad lihtsalt kodanikupalka? Samas õingi ime läbi on kõik vajalikud teenused, sh meditsiin, haridus, pääste jne tagatud?

P.S. Inimene, kes kirjutab "omada pere" selgelt pole piisavalt haridust omandanud.
Kas ma ütlesin, et seda peaks muutma?
Kurb tõsiasi, keskmine töölisklassi inimene on ju ühiskonna heaks töötav “ori”. Meil ei ole vabadust puhata ja veeta aega oma perega palju tahame. Just seetõttu mina lapsi ei saa, eliidile üks tööori juures - kelle elu see on? Tulgu enne toimiv ühiskond kus inimesed saavad rohkem oma elu elada kui mõned tunnid õhtul mis kaovad kodumajapidamistöödesse ja kaks vaba päeva nädalavahetusel.

P.S inimene kes igal võimalikul viisil vigu otsib ja teisi kritiseerib on tõenäoliselt madala enesehinnanguga ja tunneb end alaväärselt. Fix that issue baby, mwuah 😘
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 13:30 Aga hakake siis ise ettevõtjateks kui nii hea elu on, papp muudkui voolab ja riik ainult poputab.

Mis palgatöö ja ettevõtlus? Mulle meeldib soft life, rikka mehe naiseks hakkasin :)
Külaline

Kuveidis ja Kataris peaaegu on kodanikupalk - neil on seadus, mis kohustab riiki igale avalikku sektorisse kandideerivale kodanikule töö leidma. Riigi kodanik annab avalduse sisse, ootab järjekorras ja tavaliselt aasta jooksul leitakse mingi kontorikoht. Palk on keskeltläbi 3000-3500 eurot, kellel vähem, kellel rohkem, makse maksma ei pea. Osakonnas on 50 inimest, tööd on reaalselt ainult 2-3le. Kontoris kohal käivad 10-50% inimestest, istuvad telefonis, joovad kohvi ja pläkutavad, ülejäänud tiim magab kodus. Tööjõu produktiivsus on nullilähedane, inimestel reaalsed oskused puuduvad. Ideaalne ühiskond, eks?
Barbara
Teerajaja

Postitus Postitas Barbara »

Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 13:56 Tulgu enne toimiv ühiskond kus inimesed saavad rohkem oma elu elada kui mõned tunnid õhtul mis kaovad kodumajapidamistöödesse ja kaks vaba päeva nädalavahetusel.
Kus sul selline Utoopia on, et tead tahta? Ütle mõni riika, kus enamus inimesi ei käi tavalisel tööl ja ühiskond on heaolus ja rikas. Ja laspe mittesaamiseks on see nüüd küll üks jaburamaid põhjusi, mina näinud olen. Majandusest ei jaga sa nagunii mitte midagi, niiet ei ole su tulevikus migit õitsengut lootagi, seega jääd samasuguseks ja lasteta, ühiskonnale nullkasuga lihtalt elu äraelav ja tarbiv element.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 13:56 Kurb tõsiasi, keskmine töölisklassi inimene on ju ühiskonna heaks töötav “ori”. Meil ei ole vabadust puhata ja veeta aega oma perega palju tahame. Just seetõttu mina lapsi ei saa, eliidile üks tööori juures - kelle elu see on? Tulgu enne toimiv ühiskond kus inimesed saavad rohkem oma elu elada kui mõned tunnid õhtul mis kaovad kodumajapidamistöödesse ja kaks vaba päeva nädalavahetusel.
Nõustun, samad mõtted. Seetõttu olengi praegu tööpausil, saan seda endale lubada. Tööd tegelikult oleks, aga lihtsalt võtsin aja maha, ei jaksa nii palju orjata. Tuttavad-sugulased võib-olla vaatavad, et kus alles laiskvorst ja luuser, tööl ei viitsi käia, aga mul ükskõik. Kui igav hakkab, siis otsin tööd, aga praeguste ressurssidega tagasihoidlikult majandades vean paar aastat välja. Eks siis vaata. Lapsi pole, keegi minust ei sõltu, olen vaba inimene. Kogu seda Eesti praeguse eliidi laristamist ja hõlbuelu vaadates hakkas nii vastik, et miks mina pean pingutama ja rabelema, mul on ka ainult üks elu antud.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Juul 2024 00:22
Külaline kirjutas: 26 Juul 2024 22:03 Kodanikupalga juures peaks olema ka tingimus, et elatakse alaliselt Eestis. Muidu voolab see raha ju riigist välja, sest alati leidub riike, kus selle raha eest saab tõesti palju paremini elatud ja ei pea tööle minema.

Ja kuidas täpselt riik teab, kus mina elan? Ma ei pea seda ju kusagil ütlema kui ma ära lähen.
Seda küll raske pole korraldada, nt kodanikupalga saaja kohustus deklareerida riigist välja- ja tagasisõitu.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 15:42
Külaline kirjutas: 26 Juul 2024 22:03 Kodanikupalga juures peaks olema ka tingimus, et elatakse alaliselt Eestis. Muidu voolab see raha ju riigist välja, sest alati leidub riike, kus selle raha eest saab tõesti palju paremini elatud ja ei pea tööle minema.

Ja kuidas täpselt riik teab, kus mina elan? Ma ei pea seda ju kusagil ütlema kui ma ära lähen.
Seda küll raske pole korraldada, nt kodanikupalga saaja kohustus deklareerida riigist välja- ja tagasisõitu.
Ja siis jälle kari ametnikke, kes seda kontrollima peavad? Või paneb Eesti ühepoolselt ELiga piiri kinni?
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juul 2024 22:56
Külaline kirjutas: 28 Juul 2024 20:55
lihtsalt1 kirjutas: 28 Juul 2024 18:54 Kodanikupalk võimaldab lasta lahti selle osa ametnike armeest, kes tegeleb inimeste toimetuiekuprobleemidega ja menetleb toetusetaotlusi.
Kui palju seda väidetavat armeed siis sinu meelest on? Vast igas vallas 1-2 inimest, linnades mõni pealekauba. Eestis on 79 valda. Kõva kokkuhoid küll, selle arvelt saaks aastas tervelt paar-kolm eurot kodanikupalka maksta inimese kohta.
Kuhu jätad töötukassa? Passiivsed tööturumeetmed ja pool Töötukassat on juba ca 774 miljonit eurot.
See on tõesti täiesti mõttetu koht.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 15:01 Kuveidis ja Kataris peaaegu on kodanikupalk - neil on seadus, mis kohustab riiki igale avalikku sektorisse kandideerivale kodanikule töö leidma. Riigi kodanik annab avalduse sisse, ootab järjekorras ja tavaliselt aasta jooksul leitakse mingi kontorikoht. Palk on keskeltläbi 3000-3500 eurot, kellel vähem, kellel rohkem, makse maksma ei pea. Osakonnas on 50 inimest, tööd on reaalselt ainult 2-3le. Kontoris kohal käivad 10-50% inimestest, istuvad telefonis, joovad kohvi ja pläkutavad, ülejäänud tiim magab kodus. Tööjõu produktiivsus on nullilähedane, inimestel reaalsed oskused puuduvad. Ideaalne ühiskond, eks?
Sa tahaksid rabada higimull otsaees keskmise või alla selle palga pärast? Sinu kirjeldatu on ideaal, koli või kohe sinna!
Külaline

Selle kõige korraldamine tundub nii kallis, et kogu “süsteemi lihtsustamise” asemel tuleb bürokraatiat ja ametnikearmeed pigem juurde
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 15:01 Kuveidis ja Kataris peaaegu on kodanikupalk - neil on seadus, mis kohustab riiki igale avalikku sektorisse kandideerivale kodanikule töö leidma. Riigi kodanik annab avalduse sisse, ootab järjekorras ja tavaliselt aasta jooksul leitakse mingi kontorikoht. Palk on keskeltläbi 3000-3500 eurot, kellel vähem, kellel rohkem, makse maksma ei pea. Osakonnas on 50 inimest, tööd on reaalselt ainult 2-3le. Kontoris kohal käivad 10-50% inimestest, istuvad telefonis, joovad kohvi ja pläkutavad, ülejäänud tiim magab kodus. Tööjõu produktiivsus on nullilähedane, inimestel reaalsed oskused puuduvad. Ideaalne ühiskond, eks?
See pole kodanikupalk.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 13:57
Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 13:30 Aga hakake siis ise ettevõtjateks kui nii hea elu on, papp muudkui voolab ja riik ainult poputab.

Mis palgatöö ja ettevõtlus? Mulle rmeeldib soft life, rikka mehe naiseks hakkasin :)
Just! Mina olen kole nii et ma rikka mehe naiseks ei saa, aga mulle meeldib ka soft life. Siis hakkasin ise rikkaks. Ei viitsinud enam jamada ilma rahata.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 15:51 Selle kõige korraldamine tundub nii kallis, et kogu “süsteemi lihtsustamise” asemel tuleb bürokraatiat ja ametnikearmeed pigem juurde
Mitte tehisintellekti ajastul. Nagunii võtab AI suurema osa ametnike funktsiooni üle.
Külaline

Barbara kirjutas: 29 Juul 2024 15:11
Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 13:56 Tulgu enne toimiv ühiskond kus inimesed saavad rohkem oma elu elada kui mõned tunnid õhtul mis kaovad kodumajapidamistöödesse ja kaks vaba päeva nädalavahetusel.
Kus sul selline Utoopia on, et tead tahta? Ütle mõni riika, kus enamus inimesi ei käi tavalisel tööl ja ühiskond on heaolus ja rikas. Ja laspe mittesaamiseks on see nüüd küll üks jaburamaid põhjusi, mina näinud olen. Majandusest ei jaga sa nagunii mitte midagi, niiet ei ole su tulevikus migit õitsengut lootagi, seega jääd samasuguseks ja lasteta, ühiskonnale nullkasuga lihtalt elu äraelav ja tarbiv element.
Ei tea. Vast siis kuvaidis kataris ja dubais liiguvad asjalood, nendest esimeste kohta ei ole uurimustööd teinud ja lähtun eelpool kommenteerija kirjeldusest... Dubais on küll maksudega paremad lood….
Kui sellist ühiskonda ei ole ja ei tule siis milleks ma peaks saama lapsed süsteemi mis mulle ei meeldi? Peaks seda süsteemi veel “edasi toitma”? Nullkasu toov ja tarbiv element, mis selles halba on? Tooda eliidile kasu kuni 100 aastani välja, minul suht savi… mina siia süsteemi tittesid juurde ei tooda ja tarbin mõnuga, see on täiesti lubatud muide ;)
Külaline

[/quote]

Sellest ei tuleks mitte midagi välja. See käivitaks põrandaaluse äri ja palju kiiremini, kui sa seda usuksid. Ütleme et selle kaardiga, kuhu see kodanikupalk laekub, ei saaks alkoholi ning tubakatooteid osta. Tavaline suitsumees teeks sõbraga siis kokkuleppe, et too ostab talle oma raha eest suitsud ära,aga saab seda kaarti siis kokkuleppelise summa eest kasutada.
Inimesed pole lollid, isegi kui nad liigtarbivaid mingisuguseid mõnuaineid. Muus osas olen ma sinuga nõus.

/Juustup
[/quote]

No miks ma ei imesta, et sinu mõtted ikka sinna suunda liiguvad, kuidas riiki tüssata saaks :roll:
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 15:45
Ja siis jälle kari ametnikke, kes seda kontrollima peavad? Või paneb Eesti ühepoolselt ELiga piiri kinni?
Ei selleks ei ole tarvis lisaametnikke. Meil on e-riik. Deklareerib isik ise, lennule minemisel on nii ehk teisiti kontroll, deklareerimata lihtsalt lennule ei pääse. Nii lihtne see ongi! Maksuamet on meil ka juba olemas. Põhilise osa teeb ära robot.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juul 2024 15:51

Selle kõige korraldamine tundub nii kallis, et kogu “süsteemi lihtsustamise” asemel tuleb bürokraatiat ja ametnikearmeed pigem juurde
Lihtne lahendus on "kodaniku krediitkaart ilma sularaha väljavõtu võimaluseta, kus kodanikupalk on ühe kuu limiit ning mida saab kasutada ainult Eestis". Aga sellel lihtsal lahendusel on üks miinus, mida on siin ka mainitud. Näiteks kui mõne harrastuskoori lauljal pole muud sissetulekut, siis on tema osavõtt mõnest olulisest rahvusvahelisest kooriüritusest välismaal keerulisevõitu. Koori katusorganisatsioon (reeglina MTÜ) peaks siis kuhugi (panka?) esitama taotluse, et seoses selle ja sellega palume kanda tema tavalisele pangakontole ... jne jne. Palju bürokraatiat kaob, kuid üks uus tuleb asemele. Kui perekond tahab puhkusereisi ette võtta ja ühel perekonnaliikmel pole muud kui kodanikupalk, siis on asi peresiseselt lahendatav, ehkki ka ebamugav.

Võib-olla oleks siis mõistlik (iseasi, kas ka tehniliselt võimalik) seada sellele kodanikupalga kontole ehk kodaniku krediitkaardile selline limiit, et ühe kalendrikuu jooksul kuni kaks nädalat ja ühe kalendriaasta jooksul kuni 30 päeva on kaart kasutatav ka mujal Euroopa Liidus või koguni mujal maailmas.

Või isegi nii, et ühe kalendrikuu jooksul kuni neli nädalat ja ühe kalendriaasta jooksul kuni 60 päeva saab kasutada välismaal, sealhulgas kuni 30 päeva ja ühes kalendrikuus kuni kaks nädalat väljaspool Euroopa Liitu.
Külaline

lihtsalt1 kirjutas: 25 Juul 2024 02:12
Külaline kirjutas: 23 Juul 2024 08:19 Kui suur kodanikupalk oleks, et see võtaks ära hirmu hakkamasaamise ees?
Väikseim summa, millest Eestis on üldse praegu mõtet rääkida ja mis on ka Eestile jõukohane, on 545,52 eurot kuus. Sel aastal ja kuni järgmise indekseerimiseni. Järgmise aasta aprillist on see prognoosi kohaselt 570 eurot. Ühe lapse standardsed ülalpidamiskulud kuus. See on praegu aluseks miinimumelatise määramisel (pool sellest on miinimumelatise baassumma). Paradoksaalselt on see number suurem kui toimetulekutoetuse aluseks olev üheliikmelise leibkonna arvestuslik elatusmiinimum, mis on viisakalt öeldes naljanumber.

Nüüd küsin lihtsalt sportlikust huvist - kas keegi teab kedagi, kes teaks kedagi, kelle jaoks 545,52 eurot kuus on praeguses Eestis nii hea elu, et ei tahakski sinna midagi juurde teenida, näiteks tuhandet või paari-kolme tuhandet? Umbes nii, et milleks mulle 2545,52 eurot kuus, aitab 545,52 eurost küll, pole vaja seda kahte tuhandet juurde?
Külaline kirjutas: 23 Juul 2024 14:04 Mis selle kodanikupalga mõte on üldse? Et VH kaob ära, toimetulekutoetused kaovad ära ja puuetega inimeste toetused, midagi veel? Idee on administratsiooni piirata? Kuhu need administraatorid siis tööle lähevad? Vaevalt, et mingi kohaliku omavalitsuse mutt läheb Selveri kassapidajaks.
Mõte on see, et võid oma otsuste ja tegemistega kasvõi korduvalt läbi kukkuda, kuid see ei ohusta sinu ja su pereliikmete elementaarset toimetulekut. Seetõttu soosib kodanikupalk ka sündimust, vähemalt võtab paljudel ära põhjuse soovitud arvul lastest loobumiseks.

Mõte on kaotada ära nähtus nimega abivajaja (rahalises mõttes) ja seda bürokraatiavabalt. Tervislikel põhjustel võib mõni muidugi vajada lisatuge, sest kui ta peab olema mingil eridieedil, siis see võib ju tavalisest kulukam olla.

Mina väidan, et kaovad ära kõik need toetused, mis kaotavad kodanikupalga olemasolul mõtte. Kõik praegused regulaarsed peretoetused. Vanemahüvitis ka. Töötutoetused, töötuskindlustus ehk kõik, mida kutsutakse passiivseteks tööturumeetmeteks. Umbes pool Töötukassat paneb pillid kotti. Ideaalis kaob ära pensioni baasosa ja nähtus nimega rahvapension, sest kodanikupalk tuleb ka nende asemele. Toetuste sihtijate armee peab hakkama endale uut tööd otsima. Ma ei tea paraku, kui suureks kujuneb avaliku sektori kulude kokkuhoid ühtekokku.
Külaline kirjutas: 23 Juul 2024 14:04 Kuidas lahendada tööjõuprobleemi, kui kari noori, kes seni kooli kõrvalt tööl on käinud, korraga leiavad, et neil pole seda enam vaja teha, kuna vanemate ja enda kodanikupalga toel saab ilma hakkama?
Väga hea, siis lõpetavad kooli kõrvalt tööl käimise ja suunavad oma energia õppimisele selle asemel et end juba eos läbi põletada.

Aga kui õppimise kõrvalt tehakse juba erialast tööd või kui rahahimu on lihtsalt suurem kui see 545,52 eurot, mis võimaldab küll iseseisvalt ära elada, aga ilma korraliku meelelahutuseta, siis miks nad peaksid siis tööst loobuma? 545,52+2000=2545,52 või ei?
Külaline kirjutas: 23 Juul 2024 14:04 Inimesi, kes oskavad ja tahavad tööd teha ei ole tegelikult nii palju minu kogemuste põhjal. Selleks on vaja stiimulit, tavaliselt raha ja isikuomadusi, distsipliini.
Ei tea, kuhu see stiimul siis äkki kaob, kui isegi väike tööots toob sissetulekule igal juhul lisa, mitte ei kaota õigust riigilt saadule.
Külaline kirjutas: 23 Juul 2024 20:54 Mina ei ole nõus kõiki päriselt abivajajid nälga jätma ja just seda kodanikupalk ju tähendaks. /---/
Kodanikupalk oleks väga tore tervetele ja tugevatele inimestele, kes ennast niigi ise ülal pidada suudavad. Aga lükkaks veel rohkem vaesusesse need, kes abi päriselt ka vajavad.
Tühi jutt. Miks peaks kaotatama selliseid lisatoetusi, mida vajatakse just tervislikel põhjustel? Ja väitel, et see lükkaks kellegi vaesusesse, kes abi päriselt vajab, ei ole mingit tõsiseltvõetavat põhjendust.
Külaline kirjutas: 23 Juul 2024 20:54 Ja samal ajal nt miks peaks nt kolmeliikmelisest perest keegi tööl käima, niigi saaks ju 2100 eurot kuus mitte millegi eest.
Mitte 2100, vaid 1636,56 eurot kolmeliikmelise pere kohta (praegu). Ei pea tööl käima, võib ka perefirma luua. Ongi julgem seda teha, sest ainus risk on see, et ettevõtmine ei too mingit tulu. Ebaõnnestumine ei sea ohtu elementaarset toimetulekut. Aga miks ei ole mõtet teenida sellele 1636,56 eurole veel teist sama palju lisa või lausa mitmekordselt? Äkki tahab see pere oma elamistingimusi parandada, uut autot, käia puhkusereisidel, kalli piletihinnaga meelelahutusüritustel, ... , ...?
Väga nõus selle postitusega, aga kaduda võiks ka haigus- ja hooldushüvitised (sel ajal saab elada kodanikupalgast), samuti vanemahüvitis (jällegi, lapsega kodus oleku ajal saab elada kodanikupalgast). Kodanikupalk on äraelamiseks on liiga väike, olen nõus. Aga tööl käimise ajal saab ju kogu kodanikupalga kõrvale panna.
Arvan samuti, et kodanikupalk tõenäoliselt hoopis tõstab inimeste huvi tööl käia. Neid, kes 500-600 euroga soovivad ära elada, on ikka vähe ja nemad ei lähe tööle niikuinii. Samas lähevad ehk tööle need, kellel on näiteks maal elades tööl käimise kulud suured. Nad eelistavad pigem toimetuleku- ja tööturaha saada, mis ju tööle minnes ära kaovad. Samuti läheksid vast osa inimesi tööle osajaga, kes praegu üldse ei tööta.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Semrush [Bot] ja 5 külalist