Nõukaaegsed magustoidud

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

taivopalm kirjutas: 15 Aug 2024 23:19 Üks retsept proovimiseks. Ostke magusat kondentspiima, plekkpurgis, vanasti Lätis tehti. Keetke seda purki keevas vees. No vist tunnike umbes. Siis avage konserviavajaga kaas ja asuge maitsma.
Oiiijaaa! Mina enam ei taha.
See jäi ammusesse lapsepõlve kui ma seda purki keetsin. Unustasin, vesi kees ära ja kui köögis kõva kõmakas käis, tuli meelde. Seda kommi sai siis laest, seintelt, riiulitelt ja kõikidelt imearmsatelt ja intsidendijärgselt ka magusatelt esemetelt.
Oi ma küürisin, unes nägin ka, kuidas küürimisharjaga nühin. Lõpuks lõppes ikka remondiga sest päris puhtaks ei saanudki.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Aug 2024 18:15
Külaline kirjutas: 15 Aug 2024 18:11 Siis pigem juba riisilumi või lumepallisupp.
Riisi-piimasuppi tahan juustu- või kiluvõileivaga ja suhkrut sinna keeldun panemast.
Mis on riisilumi?
Teiste inimeste eelistused võivad ju hoopis teistsugused olla. Ole kohe päris rahulik, ei tule keegi su supile vägisi suhkrut juurde uhama :D
Kirjutad, nagu mina peaks oma eelistused vaka all hoidma? Ma tean ühte inimest, kes piima-makaronisupi sisse ka südamest suhkrut paneb, ja sööb seda hommikusöögiks, mitte magustoiduna. Mina jääks tema juures näga :D

Riisilumi on keedetud riis segatud vanilliga maitsestatud vahukoorega.
Külaline

taivopalm kirjutas: 16 Aug 2024 14:13
Külaline kirjutas: 16 Aug 2024 12:16
Külaline kirjutas: 16 Aug 2024 11:53

Oled ajast maha jäänud. Tänapäeval on see keedetud kondenspiim juba lettides tootena olemas, kasutan Banoffee tegemisel.
Mina seevastu keedan siiani seda ise. Mitte kül tihti, aga siiski. Poe oma ei maitse nii hästi, kui oma keedetud.
Kui kaua keedad? Ma ise täpselt ei mäleta, sest viimati tegin seda aastate eest. Välja tuleb selline lehmakommimaitseline pruun asi.
Minimaalselt kaks tundi, kui aega on, siis kolm. 🙂
Külaline

Lugesin ja nüüd isutab...
Lähen korjan puu alt õunu, puhastan ära ja teen nendest mannavahtu. Polegi ammu seda söönud ;)
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Aug 2024 18:11 Lugesin ja nüüd isutab...
Lähen korjan puu alt õunu, puhastan ära ja teen nendest mannavahtu. Polegi ammu seda söönud ;)
Mannavaht oli üks mu lemmikuid, samuti koogelmoogel. Seda võisin süüa lõpmatult. Keegi siin kirjutas hapukoore-kakao magustoidust, seda sai ka meie kodus magusanälja kustutamiseks söödud. Meenus veel üks naljakas söök- hapupiimaga ja suhkruga segatud leivakuubikud.
lugeja

Postitus Postitas lugeja »

Meil nimetati seda hapupiima/keefiri ja leivaga toitu leivapudiks.
Külaline

lugeja kirjutas: 16 Aug 2024 20:14 Meil nimetati seda hapupiima/keefiri ja leivaga toitu leivapudiks.
Meil ka, kohe isu tuli peale. Peaks ka tegema.
Külaline

Nüüd kui toidukohtades magustoit (pokaalis jumal teab kaua seisnud) ongi, siis ega üldiselt keegi ei võta seda. Nõukaajal olid toiduportsjonid vist väiksemad, ikka söödi supp+praad+magust.
Külaline

Vahukoor+suhkur+kama
Külaline

Kas pehmest leivast ka seda õiget leivasuppi saab?

Vanasti ju ikka tehti kuivanud kontsudedest.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Aug 2024 21:42 Kas pehmest leivast ka seda õiget leivasuppi saab?

Vanasti ju ikka tehti kuivanud kontsudedest.
Meie peres söödi igatmoodi, nii kuivanud koorikutest kui pehmest leivast. Eks sul tuleb lihtsalt ära proovida, kuidas rohkem meeldib.
Külaline

Tuli meelde üks maius, mida ma jumaldasin, aga mida sõin viimati lapsepõlves. Mu tädi töötas kondiitrina ja meile külla tulles olid tal tihtipeale kaasas suhkrust tehtud puuviljad/marjad. Virsikud, ploomid, maasikad.

Konsistensilt oli nad sellised suhkrused, pisut meenutas pastilaad, aga mitte päris. Kujult puuviljade sarnased ja toiduvärvidega stiliseeritud. Ilmselt nad ikka suhkrust tehtud olid, aga maitse oli sellegipoolest hea. Huvitav, kas neid tänapäeval ka kuskilt osta saaks? 🤔 Hea meelega sööks ja nostalgitseks.
Külaline

martsipan? Meil oli nõukaajal peretuttav Kalevis ja sain alati kingiks neid imelisi kujukesi. Olid puuviljade või siis loomade kujulised. Nüüd on ka saadaval, aga pole päris sama head - liiga alkoholised.
Külaline

Mis alkoholised, müüakse tavaletis lastele.
Hatik
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Hatik »

Koogelmoogel oli hea siis, kui kollane ja valge olid eraldi vahustatud ja siis sai kokku segada. Meie vahustasime vahel ka ainult kollast tassis lusikaga, aga isa oli äge "käpp" kahvliga munavalget vahustama. Mina seda nõksu kätte ei saanudki, aga tal tuli see ruttu ja justkui muuseas. Leivapudi ei maitsenud, saiapudi oli natuke parem, aga kõige parem oli küpsisepudi. Mannavahu asemel tehti vahel rukkijahuvahtu, see on samasugune, aga isegi õhulisem ja maitsvam. Odrakarask pole ju magustoit, see on soolane. Ema tegi vahel kohupiimast magusaid klimpe, siis neid sai kisselliga söödud. Keeksi tegi, kuid enamasti plaadikooke. Aga siis tegime kord seda Bullerby Liisa suhkrukooki :)
Muidu kõik siin loetletud asjad olid ka, va. see ternespiimavärk.
Kõuts
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Kõuts »

Koogel-moogel ja hapukoor kakao ja suhkruga olid sellised peale-kooli kiired magustoidud, mida ise tegin. Õnneks meil oli mikser.
Kass Arturi kooki tegin ka ise ja ikka suure portsu korraga, vanematele maitses samuti.
Ja kirjut koera! Igavene mökerdamine, aga küll oli hea.
Vahvliküpsetamises olin ka meister.
Seda lehmakommimaitselist asja keetis isa suhkrust ja piimast ise kokku, tohutu aeg kulus. Aga siis jagus ka nädalateks.
Ema küpsetas igasugu kooke "Tšudos", oli vist sel elektrilisel küpsetajal selline nimi.
Vanaema tegi moosipirukaid rasvas, imemaitsvad olid.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Aug 2024 22:47 Tuli meelde üks maius, mida ma jumaldasin, aga mida sõin viimati lapsepõlves. Mu tädi töötas kondiitrina ja meile külla tulles olid tal tihtipeale kaasas suhkrust tehtud puuviljad/marjad. Virsikud, ploomid, maasikad.

Konsistensilt oli nad sellised suhkrused, pisut meenutas pastilaad, aga mitte päris. Kujult puuviljade sarnased ja toiduvärvidega stiliseeritud. Ilmselt nad ikka suhkrust tehtud olid, aga maitse oli sellegipoolest hea. Huvitav, kas neid tänapäeval ka kuskilt osta saaks? 🤔 Hea meelega sööks ja nostalgitseks.
Jõhvikaid olen näinud, sellises valges suhkrukestas, olen näinud küll poes. Külmletis puuviljade osakonnas.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Aug 2024 09:49 martsipan? Meil oli nõukaajal peretuttav Kalevis ja sain alati kingiks neid imelisi kujukesi. Olid puuviljade või siis loomade kujulised. Nüüd on ka saadaval, aga pole päris sama head - liiga alkoholised.
Ei, see ei olnud martsipan. See oli suht suhkruse maitsega ja mitte mandlijahust, nagu martsipani puhul. Konsistensilt pehme.

Proovisin googeldada, aga no ei tule ühtegi vastet. Kahju.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Aug 2024 12:15
Külaline kirjutas: 17 Aug 2024 09:49 martsipan? Meil oli nõukaajal peretuttav Kalevis ja sain alati kingiks neid imelisi kujukesi. Olid puuviljade või siis loomade kujulised. Nüüd on ka saadaval, aga pole päris sama head - liiga alkoholised.
Ei, see ei olnud martsipan. See oli suht suhkruse maitsega ja mitte mandlijahust, nagu martsipani puhul. Konsistensilt pehme.

Proovisin googeldada, aga no ei tule ühtegi vastet. Kahju.
Neid tehakse nii, et veeretatakse marja munavalges ja siis tuhksuhkrus ja lastakse kuivada.
Traksik
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Traksik »

Kõuts kirjutas: 17 Aug 2024 10:24 Ema küpsetas igasugu kooke "Tšudos", oli vist sel elektrilisel küpsetajal selline nimi.
"Tšudo" jah, mul oli ka vanaemal ja emal.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: xqwerty ja 1 külaline