Kogumine on tarkade lõbu

Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 14:18
Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 13:10
Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 11:03
Sõltub kellele ja mille jaoks. Lähedase või hea tuttava juubeli jaoks on suurema kingi tarbeks raha kogumine okei, aga kunagi ühes töökohas pidid kõik tooma sünnipäevalapsele lõikelilli, lisaks ühisele kingitusele ja raha kogumisele. Sünnipäevi oli teinekord iga nädal ja lõuna arvelt lillede ostmine tundus jabur ja tüütu, eriti kui arvestada, et ka palgad olid nirud.
Töötasin kunagi ühes kohas, kus oli komme, et sünnipäevalaps kogus laua tegemiseks kolleegidelt raha. Välja nägi see nii, et kõigepealt tuli sünnipäevalaps suurte kottidega töö juurde, kattis nendega laua ning teatas siis: "Igaüks maksab 10 (või 15 või 20) eurot!" Sellele lisaks tehti tihtipeale veel mingi lillekimp vms. Olin tollal alles keskkooliõpilane, käisin seal kooli kõrvalt õhtuti mõned tunnid tööl. Seega oli minu palk mu ametikohal kätte 100 eurot. Ja minult nõuti ikka samamoodi osalemist nagu teisteltki. Ning kuna sünnalauad kinni maksti, võis sünnipäevalaps lubada endale päris suuri ja uhkeid roogi, seda võimalust kasutati usinalt. Mõni kuu pidin peaaegu tervenisti oma kuusissetuleku neile sünnipäevadele jätma. Kui sellest aru sain, siis hankisin endale töökoha sünnipäevade graafiku ja hakkasin sünnipäevade ajal töölt erinevatel ettekäänetel puuduma. Kõige totram oli, et ettevõtte omanik ise kutsus töötajad oma koju enda sünnipäevale, küsides igaühelt 35 eurot, kusjuures töötajad tõid veel lilled ka. Olid ajad... Tänapäeval sihukest lollust enam vast kusagil ei ole.
Julm. Aga mis siis sai, kui keeldusid osalemast?
See oli sul vist veidi mõtlematu küsimus. Loomulikult ei saa midagi - pealtnäha. Ei, keegi ei tule nüüd nuiaga sulle pähe virutama. Aga keeldumine ühisüritustes osalemast on paraku üks edasise tõrjumise ja töökiusu põhjustest. Eriti, kui tegemist on lihtsa koolilapsega, mitte mõne kauaaegse töötajaga, kel on töökollektiivis kõrge autoriteet ja kes võib endale sellist käitumist lubada.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 07:56
Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 14:18
Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 13:10
Julm. Aga mis siis sai, kui keeldusid osalemast?
Aga keeldumine ühisüritustes osalemast on paraku üks edasise tõrjumise ja töökiusu põhjustest. Eriti, kui tegemist on lihtsa koolilapsega, mitte mõne kauaaegse töötajaga, kel on töökollektiivis kõrge autoriteet ja kes võib endale sellist käitumist lubada.
Jah, mõni võib öelda, aga ära osale töökollektiiviga seotud üritustel, kuid siis on ka oht sattuda töökiusu ohvriks. Kui töökohas on juurutatud komme, et kõik viivad kolleegidele sünnipäevaks lilli, siis nii on ja kehtib ka uute töötajate puhul. Võib ju proovida vastuvoolu ujuda, aga see eeldab, et oled positiivselt silmapaistev isiksus, kes omab juba tööl ka mingit autoriteeti.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 14:54
Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 11:18
Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 19:18
Igakuiselt 1500 kõrvale pannes oled 25 aasta pärast miljonär. Sissemaksed 450K.
Ma ei oska süüa teha. Ja ma ei taha, et keegi mulle üldse külla tuleb. Olen inimestega kohmakas. Nad ise topivad ennast mulle külla, mina oleks täiesti rahul sünnipäeval üksi kodus olemisega. Kuna kõik teavad, et ma midagi pakkuda ei oska, võtavad nad ise toidu kaasa.
Mul ei ole see üldse kokkuhoiuga seotud.
Kui sünnipäeva pidamine on vastumeelne ja keeldumisest ei hoolita, pead selleks ajaks, umbes pooleks päevaks kodust ära minema ja keegi ei pääse külla. Kui see ei aita ja külalised tulevad hommikul või järgmine päev ja tead, et nad on alati kohal, siis osta midagi valmis. Laud ei pea olema lookas, vaid midagi soolast ja magusat, mida ka ise sööd ja kui keegi otsustab mitte tulla ja toitu võib üle jääda, saad hiljem ise ära tarbida või külalistele kaasa panna. Kui toit tuuakse kingituse asemel, siis pole probleemi, toovad ja söövad ära.
Külaline

Vastan sellele, kes teatas, et temale tema sünnipäevad ei meeldi ja tema mingeid külalisi ei oota ja midagi ei paku. Mul on peres mitu (eakat) liiget, kes räägivad iga aasta täpselt sama juttu. "Oh, mis nüüd mina! Ei mina tee mingit sünnipäeva, kus mina seda hirmsat prallet siin pidama hakkan, oh ei, ei!" Aga oleme talle ikka peo teinud, valmistanud road, küünlad tordile jne, tema seal juures kogu aeg vingumas ja kurtmas, et "Ah, pole mulle midagi vaja, no kui te nii koledasti tahate siin miskit teha, no eks ma pea siis kuidagi välja kannatama..."

Kuna säherdust kurtmist oli usinatel sünnipäevakorraldajatel lõpuks juba päris kurb tunne kuulata - justkui pressiksid nad tähistamist kangesti peale - otsustasime ühel aastal temale vastu tulla ja teha täpselt nii, nagu tema kogu aeg soovinud oli - ehk et jätsime ta peo ära. Oi, kui solvunud ja šokis ta siis oli! Siiamaani (möödas on ligi 10 aastat) meenutab kõigile, kuidas tema kõige lähedasemad olevat ühel aastal tema sünnipäeva ära unustanud, olid olnud nii hoolimatud ja ükskõiksed :)

Nii et mina seda juttu "Oh, mis nüüd mina, ei ole minule midagi vaja!" väga tõsiselt ei võta.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 16:00 Ei ole see ratsa rikkaks saamine ka tarkadele ohutu lõbu. Planet42 tegelastest 1 hullaris, teile müüb maja ja korterit.
Ma arvan, et Planet42 tegelased elavad siiani laia elu. Need hullaritessej ja oma vara müüvad suunamudujakesed kes hullutasid rahvast sinna üritusse raha andma. Sain aru, et üle 30 miljoni läks. Loomulikult panud mudijad ise ka väga palju. Kõik jäävad nüüd kõigest ilma. Kusjuures see planet oli ju rämedas miinuses ja ikka pritsiti juurde. nüüd on sellel ettevõtte tulevik järgmine. omanikud kandivad alles olevad miljonid ära uue keha alla ja pidu jätkub. ülejäänud finantsvabad on nüüd rahavabad. sama juhtub 2 samba ülistajatega ka. tõsi euro numbrina jääb aga osta pole selle pisku eest midagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 11:38 Vastan sellele, kes teatas, et temale tema sünnipäevad ei meeldi ja tema mingeid külalisi ei oota ja midagi ei paku. Mul on peres mitu (eakat) liiget, kes räägivad iga aasta täpselt sama juttu. "Oh, mis nüüd mina! Ei mina tee mingit sünnipäeva, kus mina seda hirmsat prallet siin pidama hakkan, oh ei, ei!" Aga oleme talle ikka peo teinud, valmistanud road, küünlad tordile jne, tema seal juures kogu aeg vingumas ja kurtmas, et "Ah, pole mulle midagi vaja, no kui te nii koledasti tahate siin miskit teha, no eks ma pea siis kuidagi välja kannatama..."

Kuna säherdust kurtmist oli usinatel sünnipäevakorraldajatel lõpuks juba päris kurb tunne kuulata - justkui pressiksid nad tähistamist kangesti peale - otsustasime ühel aastal temale vastu tulla ja teha täpselt nii, nagu tema kogu aeg soovinud oli - ehk et jätsime ta peo ära. Oi, kui solvunud ja šokis ta siis oli! Siiamaani (möödas on ligi 10 aastat) meenutab kõigile, kuidas tema kõige lähedasemad olevat ühel aastal tema sünnipäeva ära unustanud, olid olnud nii hoolimatud ja ükskõiksed :)

Nii et mina seda juttu "Oh, mis nüüd mina, ei ole minule midagi vaja!" väga tõsiselt ei võta.
Ma saan aru, et nii võib olla - vanainimesel veel eriti - aga minul ei ole. Tegelikult olen nüüd mitmel aastal minema sõitnud üldse - just selle pärast, et ei tuldaks ometi.
See pole mingi poose, ma päriselt, ausalt, ei taha, et mulle sada inimest korraga külla tuleb.
Aga ma usun jah, et nad kuidagi arvavad, et ma ikka hirmasti tahan ja “pärast on ju hea meel”. Ei ole. Jumalast kahju on raisatud õhtu pärast. Ja mul on alati pärast sünnipäeva vms pidu sotsiaalne pohmell veel nädal otsa.
Ma võtsin isegi facebookist oma sünnipäeva maha, et fb ei teavitaks inimesi. Ma ei talu seda tähelepanu. Ja sõbrad mul - justnagu sina - lihtsalt ei saa sellest aru. Või kui saavad, siis ei usu.
Aga no lahendus on jah see, et lähed ära või valetad, et lähed ära. Päris teise Eesti otsa järgi ei sõideta.
P.s. ükshaaval ma väga armastan kõiki oma sõpru. Ja ma saan aru, et nad ei tee seda paha pärast, aga minu sünnipäeva soov oleks, et kõik mu sünnipäeva ära unustaks
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 10:50
Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 14:54
Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 11:18
Ma ei oska süüa teha. Ja ma ei taha, et keegi mulle üldse külla tuleb. Olen inimestega kohmakas. Nad ise topivad ennast mulle külla, mina oleks täiesti rahul sünnipäeval üksi kodus olemisega. Kuna kõik teavad, et ma midagi pakkuda ei oska, võtavad nad ise toidu kaasa.
Mul ei ole see üldse kokkuhoiuga seotud.
Kui sünnipäeva pidamine on vastumeelne ja keeldumisest ei hoolita, pead selleks ajaks, umbes pooleks päevaks kodust ära minema ja keegi ei pääse külla. Kui see ei aita ja külalised tulevad hommikul või järgmine päev ja tead, et nad on alati kohal, siis osta midagi valmis. Laud ei pea olema lookas, vaid midagi soolast ja magusat, mida ka ise sööd ja kui keegi otsustab mitte tulla ja toitu võib üle jääda, saad hiljem ise ära tarbida või külalistele kaasa panna. Kui toit tuuakse kingituse asemel, siis pole probleemi, toovad ja söövad ära.
See äraminek on hea lahendus jah. Olengi seda nüüd kasutanud ja läinud sünnipäeva ajaks paariks päevaks kuhugi teise Eesti otsa. Sõpradele ei jää halba tunnet ja mina ei pea ka ennast retsima.
Aga jah, kokkuhoiuga pole sel midagi pistmist.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 13:22
Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 16:00 Ei ole see ratsa rikkaks saamine ka tarkadele ohutu lõbu. Planet42 tegelastest 1 hullaris, teile müüb maja ja korterit.
Ma arvan, et Planet42 tegelased elavad siiani laia elu. Need hullaritessej ja oma vara müüvad suunamudujakesed kes hullutasid rahvast sinna üritusse raha andma. Sain aru, et üle 30 miljoni läks. Loomulikult panud mudijad ise ka väga palju. Kõik jäävad nüüd kõigest ilma. Kusjuures see planet oli ju rämedas miinuses ja ikka pritsiti juurde. nüüd on sellel ettevõtte tulevik järgmine. omanikud kandivad alles olevad miljonid ära uue keha alla ja pidu jätkub. ülejäänud finantsvabad on nüüd rahavabad. sama juhtub 2 samba ülistajatega ka. tõsi euro numbrina jääb aga osta pole selle pisku eest midagi.
Las ma arvan, sul endal pole ei raha, pensionifondi ega investeeringuid.
Külaline

Ma vastan sulle sa väike halvustav rotike kes sa üritasid salvata. Ära võta seda kiitlemisena aga mul on rohkem vara kui mina ja mu lapsed suudaksid eluajal kulutada. Jahh kui nad hakkaksid investeerima firmadesse millede "edu" näitaja on see kuipalju nad aastas on laienenud ja miinust tootnud siis jahh. Siis võib jääda kõigest ilma paari aastaga. Mina ei aja. Õigemini ei ajanud asju suunamudijate, reklaami ja muu järgi. Ei aja sellepärast, et ma ei pea enam mitte midagi ajama. Seega sinu solvav meeleheitlik karjatus kuskilt odava üürika köögilaua tagant või odavalt diivanilt mind ei morjenda. Sinutaolised on minu ajaviide.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 14:19 Ma vastan sulle sa väike halvustav rotike kes sa üritasid salvata. Ära võta seda kiitlemisena aga mul on rohkem vara kui mina ja mu lapsed suudaksid eluajal kulutada. Jahh kui nad hakkaksid investeerima firmadesse millede "edu" näitaja on see kuipalju nad aastas on laienenud ja miinust tootnud siis jahh. Siis võib jääda kõigest ilma paari aastaga. Mina ei aja. Õigemini ei ajanud asju suunamudijate, reklaami ja muu järgi. Ei aja sellepärast, et ma ei pea enam mitte midagi ajama. Seega sinu solvav meeleheitlik karjatus kuskilt odava üürika köögilaua tagant või odavalt diivanilt mind ei morjenda. Sinutaolised on minu ajaviide.
Tundub küll esimese eesti meelelahutus kusagil foorumis kõvatada :)
Nii edukas (omast arust) ja samal ajal omadega nii pe**ses :)
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 14:19 Ma vastan sulle sa väike halvustav rotike kes sa üritasid salvata. Ära võta seda kiitlemisena aga mul on rohkem vara kui mina ja mu lapsed suudaksid eluajal kulutada. Jahh kui nad hakkaksid investeerima firmadesse millede "edu" näitaja on see kuipalju nad aastas on laienenud ja miinust tootnud siis jahh. Siis võib jääda kõigest ilma paari aastaga. Mina ei aja. Õigemini ei ajanud asju suunamudijate, reklaami ja muu järgi. Ei aja sellepärast, et ma ei pea enam mitte midagi ajama. Seega sinu solvav meeleheitlik karjatus kuskilt odava üürika köögilaua tagant või odavalt diivanilt mind ei morjenda. Sinutaolised on minu ajaviide.
Ohjah, sa väike tont. Unista edasi. Tavaelus vaatad mulle alt üles ja unistad, et sul oleks väike osagi minu heast elust. Sinusugune kahjuks sinnani ei küündi, iseloomuomadused on juba valed. Sinusugused jäetaksegi maha, sest kergem on üksi, kui sellise taak-seljakotiga. Aga rumamale inimesele kohaselt pole sina peeglisse vaadanud ega aru saanud, et viga on sinus ja ainult sinus. Pole sul ei vara, välimust, haridust ega häid omadusi. Suvaline vaene mees.
Külaline

Planet 42 (INCLUSION OÜ) läheb saneerimisele. Eesti kohtud on nii pädevad, et mõne päevaga suutsid endale Aafrika Ja Mehhiko laenu ja autoteema ning finantseerimisskeemid selgeks teha ja saneerimisele jah öelda.
https://majandus.postimees.ee/8083244/a ... isprotsess
Huvitav kuidas see saneerimine toimub kui omanik 100% on P42 UK LTD, vaevalt eestlastel enam mingit sõnaõigust ongi.
Uue rahapõleti joonised on valmis, kokku keevitamine juba käib https://arileht.delfi.ee/artikkel/12031 ... -rikkuseks, kiirustage rikkurid!
Külaline

https://arileht.delfi.ee/artikkel/12031 ... euro-piiri

Pole paha, annab koguda küll.
Külaline

II samba parim osa on ju see, et 2% on päris väike summa igakuiselt - läheb palgast maha või ei lähe, tähele ei pane. Aastatega on aga kogunenud fondi arvestatav summa (olen 20 aastat head palka saanud ja viimased 5 ettevõtjana miinumumi).
Üle keskmise palga juures on normaalne, et tekitad niikuinii säästusid, hoiuseid ja investeeringuid lisaks II sambale. Ega nad teineteist välista ju. Selle sambaraha oleksin ilmselt lihtsalt Selveris kärusse ladunud, nüüd on aga ilus number kogununud.

Mingitesse aktsiatesse ja fondisesse ma ei usu. Olen liiga tugeva finantstaustaga sellise asja jaoks... Börsi jälgimisest tüütumat tegevust annab ette kujutada, ja investeerija peab seda tegema igapäevaselt. Ükski haldur ei hooli su rahast nii palju, et turvalisust tagada. Parem las olla raha hoiusel, pole mingit muret ega peavalu.
Külaline

Ma olen 45 ja teises sambas on 12 600 eurot. Loodetavasti suren enne ära, kui aeg pensionile minna.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 10:55

Mingitesse aktsiatesse ja fondisesse ma ei usu. Olen liiga tugeva finantstaustaga sellise asja jaoks... Börsi jälgimisest tüütumat tegevust annab ette kujutada, ja investeerija peab seda tegema igapäevaselt. Ükski haldur ei hooli su rahast nii palju, et turvalisust tagada. Parem las olla raha hoiusel, pole mingit muret ega peavalu.
See pole nüüd küll mingi jutt. Absoluutselt pole vaja igapäevaselt jälgida, investeeringud on pikaajalised ning igapäevased või isegi igakuised kõikumised ei huvita kedagi. Mul enda raha ainult dividendiaktsiates ja teenin aastas maksujärgselt 5000-5500. Lisaks siis aktsiate väärtuse tõus ajas.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:18

See pole nüüd küll mingi jutt. Absoluutselt pole vaja igapäevaselt jälgida, investeeringud on pikaajalised ning igapäevased või isegi igakuised kõikumised ei huvita kedagi. Mul enda raha ainult dividendiaktsiates ja teenin aastas maksujärgselt 5000-5500. Lisaks siis aktsiate väärtuse tõus ajas.
Jahh muidugi. Finantsgeenius on rääkinud. Turud on viimastel aastatel olnud volatiivsed. Miinus 70% on olnud tavapärane kukkumine. Ja ka Balti börsi aktsiad on viimase 1.5 aasta jooksul kukkunud -50%
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:58
Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:18

Jahh muidugi. Finantsgeenius on rääkinud. Turud on viimastel aastatel olnud volatiivsed. Miinus 70% on olnud tavapärane kukkumine. Ja ka Balti börsi aktsiad on viimase 1.5 aasta jooksul kukkunud -50%
Nagu ütlesin, on tegu pikaajalise investeeringuga, kahju olen saanud Silvanoga, mille müüsin õnneks enne praegust kukkumist(aga oleb varasemalt 1000 aastas teeninud, seega pm nullis). Merko on 70% plussis, Telia Lietuva 54%. Arvestades, et olen alginvesteeringud nagunii dividendituluna tagasi saanud, pole vahet isegi, kui nulli lendavad. Koguportfell on plussis.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 11:13 Ma olen 45 ja teises sambas on 12 600 eurot. Loodetavasti suren enne ära, kui aeg pensionile minna.
Kui võib küsida, mis fondis oled? Kas oleks võimalik tõsta makseid sambasse 6%-ni, et rohkem raha koguda sinna?
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 14:17
Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 11:13 Ma olen 45 ja teises sambas on 12 600 eurot. Loodetavasti suren enne ära, kui aeg pensionile minna.
Kui võib küsida, mis fondis oled? Kas oleks võimalik tõsta makseid sambasse 6%-ni, et rohkem raha koguda sinna?
Ära jaga lolle soovitusi. Praegu kui turud kõrged ei ole selle 2% tõstmisel pointi. Oodaku ca 1 aasta ja siis. Siis on varsti kellad neil praalijatel oi kuidas on tõusnud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist