Mina ei salli kuritegevust, seega eemaldan oma elust inimesed, kes sellega tegelevad. Kui sina soovid sellega elatist teenida, ei ole minu asi tulla sulle moraali lugema. Mõistad?Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 20:41 Ehk siis näiteks sina sallid seda kui keegi varastab. See on ju erinevus, vähemalt mustlaste puhul kindlasti. Aga ei salli kui sinult varastatakse, kesse ikka salliks;)))
Sallimatus
-
Külaline
-
Külaline
Ahsoo, kõige sallimine ei tähendagi kõige sallimist? See on solipsism.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 20:52Sellised võrdlused on ebakohased, sest varastamine on otsene kahju tekitamine. Kuigi suuremeelsed inimesed annavad selle andeks, kui tõesti teisel on häda käes või nad siis eksisid kogenematusest. Ma kunagi tegin noorena ühes ettevõttes nende töövahenditega haltuurat, jäin vahele. Öeldi, ära enam tee ja midagi paha ei juhtunud.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 20:41Ehk siis näiteks sina sallid seda kui keegi varastab. See on ju erinevus, vähemalt mustlaste puhul kindlasti. Aga ei salli kui sinult varastatakse, kesse ikka salliks;)))Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 19:00
Ära rõvetse. Kõike ei pea keegi sallima. Selles ongi point. Salliv inimene aktsepteerib erinevusi, need ei pea sulle meeldima. Ela ise nii nagu õigeks pead ja lase teistel sedasama teha, nende tõekspidamistest lähtuvalt.
Sallivus on seotud rohkem kultuuri, usu või rassidega, inimvaatelisusega jne. Sallivus ei tähenda, et pead sallima tahtlikku kurjust või pahatahtlikust.
Ma ütlesin, kes kõike sallib, ei salli mitte midagi.
-
Külaline
See oli mõeldud vastuseks erinevuste sallijale. Ära rebi kontekstist välja.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 20:59Mina ei salli kuritegevust, seega eemaldan oma elust inimesed, kes sellega tegelevad. Kui sina soovid sellega elatist teenida, ei ole minu asi tulla sulle moraali lugema. Mõistad?Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 20:41 Ehk siis näiteks sina sallid seda kui keegi varastab. See on ju erinevus, vähemalt mustlaste puhul kindlasti. Aga ei salli kui sinult varastatakse, kesse ikka salliks;)))
-
Külaline
See väide on võimatu. Inimene ei saa olla sallimatu juhul kui ta pole vaimselt ebaterve.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 22:59Ahsoo, kõige sallimine ei tähendagi kõige sallimist? See on solipsism.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 20:52Sellised võrdlused on ebakohased, sest varastamine on otsene kahju tekitamine. Kuigi suuremeelsed inimesed annavad selle andeks, kui tõesti teisel on häda käes või nad siis eksisid kogenematusest. Ma kunagi tegin noorena ühes ettevõttes nende töövahenditega haltuurat, jäin vahele. Öeldi, ära enam tee ja midagi paha ei juhtunud.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 20:41
Ehk siis näiteks sina sallid seda kui keegi varastab. See on ju erinevus, vähemalt mustlaste puhul kindlasti. Aga ei salli kui sinult varastatakse, kesse ikka salliks;)))
Sallivus on seotud rohkem kultuuri, usu või rassidega, inimvaatelisusega jne. Sallivus ei tähenda, et pead sallima tahtlikku kurjust või pahatahtlikust.
-
Külaline
Me kõik oleme mõne asja suhtes sallimatud. Näiteks imikute kasutamine katuse tõrvamiseks. Enamik inimesi - sügavalt sallimatu seisukoht ja kategooriline mitte nõustumine. (Kaasa arvatud mina) Sellises kohas mu sallivus ei veni kuidagi.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 23:02See väide on võimatu. Inimene ei saa olla sallimatu juhul kui ta pole vaimselt ebaterve.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 22:59Ahsoo, kõige sallimine ei tähendagi kõige sallimist? See on solipsism.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 20:52
Sellised võrdlused on ebakohased, sest varastamine on otsene kahju tekitamine. Kuigi suuremeelsed inimesed annavad selle andeks, kui tõesti teisel on häda käes või nad siis eksisid kogenematusest. Ma kunagi tegin noorena ühes ettevõttes nende töövahenditega haltuurat, jäin vahele. Öeldi, ära enam tee ja midagi paha ei juhtunud.
Nii et sallivus pole läbini hea asi.
Aga kus on öeldud, et sallida saab kõike või et kõige sallimine on hea asi? Õige - mitte kuskil. Kui sa sallid teiste inimeste väärkohtlemist, kuritegevust jne, siis sa ei ole mitte salliv, vaid ükskõikne või isegi kuritegelikult ükskõikne, nt kui tead või kahtlustad laste väärkohtlemist, siis on seaduslik kohustus hädas olevat last aidata, mitte öelda, et ma ei teatanud kuhugi, sest olen nii salliv. Sallivus ei vabasta inimest kuidagi normaalsest hoolivusest, vajadusel ka sekkumisest. See ei ole lüliti, et ongi kaks seisundit - sallin kõike / ei salli midagi. Pigem on see skaala, mille ühes otsas ongi totaalne apaatsus kõike suhtes ja teises otsas oma arvamuse ainuõgeks pidamine ja pealesurumine kõigile, sh vägivaldsete vahenditega. Enamik inimesi jäävad nende kahe äärmuse vahele ja eks neid, kes pigem on suhtumisega "ela ise ja lase teistel elada" võib siis sallivateks nimetada lihtsalt. Seal pole mingit vastuolu, et need samad inimesed ei lase beebidega katust tõrvata või reageerivad valulikult nt puurikanade kohutavale kohtlemisele, selleks et olla salliv, ei peagi sallima kõike.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 23:41Me kõik oleme mõne asja suhtes sallimatud. Näiteks imikute kasutamine katuse tõrvamiseks. Enamik inimesi - sügavalt sallimatu seisukoht ja kategooriline mitte nõustumine. (Kaasa arvatud mina) Sellises kohas mu sallivus ei veni kuidagi.
-
Külaline
Ka mina ei pea suurt sallivust mingiks "õige" inimese mõõdupuuks - nagu meile praegu üritatakse ajupesu vormis selgeks teha. Ei ole see totaalne sallivus midagi head ega ilusat, mille poole tuleks nui neljaks püüelda!
Olen märganud, et just need, kes kõige valjemalt oma hirmsast sallivusest leelotavad ja ennast kiidavad, need tõeliselt sallimatud vihakõnelejad ongi.
Minu elupõhimõte on: ela ise ja lase teistel elada. Mind ei huvita oma nina teiste ellu toppimine, ei huvita, mis naabrinaisel või kolleegil seljas on või mis värvi juuksed peas on või mis erakonda keegi kuulub. Pole minu asi. Sekkun vaid siis, kui on tegemist selge vägivallaga, siis lähen appi. Ja mina omakorda ei taha, et mingid psühhedeelilise pilguga ritad ennast lasteaias minu lapsele külje alla pressiksid ja õpetaksid teda nokulaulu laulma ning koolis 10-aastasele plikale vikerkaaresekti "mentorid" ajupesu tegema roniksid. Mina jätan teised rahule, aga palun jäetagu rahule ka mind ja mu lapsi - see on kõik, mida ma soovin. Kui olen nüüd kellegi jaoks sallimatu, siis on see nende probleem.
Olen märganud, et just need, kes kõige valjemalt oma hirmsast sallivusest leelotavad ja ennast kiidavad, need tõeliselt sallimatud vihakõnelejad ongi.
Minu elupõhimõte on: ela ise ja lase teistel elada. Mind ei huvita oma nina teiste ellu toppimine, ei huvita, mis naabrinaisel või kolleegil seljas on või mis värvi juuksed peas on või mis erakonda keegi kuulub. Pole minu asi. Sekkun vaid siis, kui on tegemist selge vägivallaga, siis lähen appi. Ja mina omakorda ei taha, et mingid psühhedeelilise pilguga ritad ennast lasteaias minu lapsele külje alla pressiksid ja õpetaksid teda nokulaulu laulma ning koolis 10-aastasele plikale vikerkaaresekti "mentorid" ajupesu tegema roniksid. Mina jätan teised rahule, aga palun jäetagu rahule ka mind ja mu lapsi - see on kõik, mida ma soovin. Kui olen nüüd kellegi jaoks sallimatu, siis on see nende probleem.
-
Külaline
No vat siin lähebki see eraldusjoon. Enda meelest oled salliv isik, kellegi meelest kuritegelikult ükskõikne. Sa ei saa seda mängu võita, sest hindaja muudab hinnangut vastavalt vaatepunktile, et säilitada moraalset üleolekut. Eesmärk on näidata, kes on ülemus ja kes moraalselt alaväärne lurjus.iiR kirjutas: ↑17 Sept 2024 10:18Aga kus on öeldud, et sallida saab kõike või et kõige sallimine on hea asi? Õige - mitte kuskil. Kui sa sallid teiste inimeste väärkohtlemist, kuritegevust jne, siis sa ei ole mitte salliv, vaid ükskõikne või isegi kuritegelikult ükskõikne, nt kui tead või kahtlustad laste väärkohtlemist, siis on seaduslik kohustus hädas olevat last aidata, mitte öelda, et ma ei teatanud kuhugi, sest olen nii salliv. Sallivus ei vabasta inimest kuidagi normaalsest hoolivusest, vajadusel ka sekkumisest. See ei ole lüliti, et ongi kaks seisundit - sallin kõike / ei salli midagi. Pigem on see skaala, mille ühes otsas ongi totaalne apaatsus kõike suhtes ja teises otsas oma arvamuse ainuõgeks pidamine ja pealesurumine kõigile, sh vägivaldsete vahenditega. Enamik inimesi jäävad nende kahe äärmuse vahele ja eks neid, kes pigem on suhtumisega "ela ise ja lase teistel elada" võib siis sallivateks nimetada lihtsalt. Seal pole mingit vastuolu, et need samad inimesed ei lase beebidega katust tõrvata või reageerivad valulikult nt puurikanade kohutavale kohtlemisele, selleks et olla salliv, ei peagi sallima kõike.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 23:41Me kõik oleme mõne asja suhtes sallimatud. Näiteks imikute kasutamine katuse tõrvamiseks. Enamik inimesi - sügavalt sallimatu seisukoht ja kategooriline mitte nõustumine. (Kaasa arvatud mina) Sellises kohas mu sallivus ei veni kuidagi.Külaline kirjutas: ↑16 Sept 2024 23:02
See väide on võimatu. Inimene ei saa olla sallimatu juhul kui ta pole vaimselt ebaterve.
Kust sa võtad, et eesmärk on näidata, kes on ülemus ja kes alaväärne lurjus? Miks sa arvad, et nii on? Miks sa arvad, et see on mäng, mille peab võitma? Ja kes see kohtunik või suur boss siis sinu meelest on, kes sind lohku tõmmata üritab?Külaline kirjutas: ↑17 Sept 2024 10:35 No vat siin lähebki see eraldusjoon. Enda meelest oled salliv isik, kellegi meelest kuritegelikult ükskõikne. Sa ei saa seda mängu võita, sest hindaja muudab hinnangut vastavalt vaatepunktile, et säilitada moraalset üleolekut. Eesmärk on näidata, kes on ülemus ja kes moraalselt alaväärne lurjus.
-
Külaline
Kes meil ikka tavaliselt üritab, mis? Ikka need kes sellega teenivad. Harilikult riigis mingi võimu juurde roninud isikud.iiR kirjutas: ↑17 Sept 2024 10:38Kust sa võtad, et eesmärk on näidata, kes on ülemus ja kes alaväärne lurjus? Miks sa arvad, et nii on? Miks sa arvad, et see on mäng, mille peab võitma? Ja kes see kohtunik või suur boss siis sinu meelest on, kes sind lohku tõmmata üritab?Külaline kirjutas: ↑17 Sept 2024 10:35 No vat siin lähebki see eraldusjoon. Enda meelest oled salliv isik, kellegi meelest kuritegelikult ükskõikne. Sa ei saa seda mängu võita, sest hindaja muudab hinnangut vastavalt vaatepunktile, et säilitada moraalset üleolekut. Eesmärk on näidata, kes on ülemus ja kes moraalselt alaväärne lurjus.
-
Külaline
Kas naermine on sallimatus? Või mis see on? Mu sõbranna rääkis et ta tütar leidis kallima. Välismaalt, teisest rahvusest,teise nahavärvi ja teise usuga maalt. Mustanahalise. Kui rääkis, ma hakkasin naerma. Siis ta ütles, et sa oled juba ei tea mitmes, kes naerma hakkab selle peale. Miks naerma hakkasin, ei tea isegi. Aga sõbranna solvus.
-
Külaline
Aga mõtle tõsiselt jätele, mis täpselt sind naerma ajas? Fakt iseenesest oli naljakas? Kui sõbranna oleks eelnevalt terve elu mingeid rassistlikke kommentaare teinud, siis ajaks mind ka naerma. Aga niisama... ei kujuta ette, mis seal naljakat on.Külaline kirjutas: ↑17 Sept 2024 13:06 Kas naermine on sallimatus? Või mis see on? Mu sõbranna rääkis et ta tütar leidis kallima. Välismaalt, teisest rahvusest,teise nahavärvi ja teise usuga maalt. Mustanahalise. Kui rääkis, ma hakkasin naerma. Siis ta ütles, et sa oled juba ei tea mitmes, kes naerma hakkab selle peale. Miks naerma hakkasin, ei tea isegi. Aga sõbranna solvus.
-
Külaline
Mõtlen. Kas ma olen nagu "kapirassist".oma arust olen salliv, aga äkki ikka pole. Või pean sisemas valgeid õigemateks inimesteks..
-
Külaline
Oled jah rassist.Külaline kirjutas: ↑17 Sept 2024 14:34 Mõtlen. Kas ma olen nagu "kapirassist".oma arust olen salliv, aga äkki ikka pole. Või pean sisemas valgeid õigemateks inimesteks..
-
Külaline
Ilmselt oled kohtlane.Külaline kirjutas: ↑17 Sept 2024 13:06 Kas naermine on sallimatus? Või mis see on? Mu sõbranna rääkis et ta tütar leidis kallima. Välismaalt, teisest rahvusest,teise nahavärvi ja teise usuga maalt. Mustanahalise. Kui rääkis, ma hakkasin naerma. Siis ta ütles, et sa oled juba ei tea mitmes, kes naerma hakkab selle peale. Miks naerma hakkasin, ei tea isegi. Aga sõbranna solvus.
Naermine võib olla kaitsereaktsioon või no et tundsid end ebakindlalt, ei teadnud, kas sõbrannat õnnitleda või tsipa kaasa tunda, ja siis naersid kohmetusest?
Sest ka olemata rassist, on teisest kultuurist pärit inimesega sageli ikkagi keerulisem harjuda ja kasvõi keelebarjäär vajab ületamist, igatahes võib see algul alalhoidlikumale vanemale inimesele ehmatavalt mõjuda.
Sest ka olemata rassist, on teisest kultuurist pärit inimesega sageli ikkagi keerulisem harjuda ja kasvõi keelebarjäär vajab ületamist, igatahes võib see algul alalhoidlikumale vanemale inimesele ehmatavalt mõjuda.
-
Külaline
Äkki on see siis uskumatus kuuldu üle. Nt täna hommikul ka saatejuht naeris. Külas oli inimene kes "polnud kunagi käinud muuseumis".
Naerdakse selle üle mis tundub enda käitumisest ja mõtetest erinev.
Kuna me oleme olnud ikka kaua aega suletud riik ja näinud ligidalt vaid viimased 30 aastat endast erinevaid inimesi, siis võib mõnd naerma ajada küll. Mitte noori. Sest nemad on avatumad. Peamine teine keel on inglise keel, mida osatakse nagu eesti keelt. Aga just vanemaid, sest nende elus on teine rahvus ikka võõristust tekitav. Veidi ekrelikud sisimas.
Kuna me oleme olnud ikka kaua aega suletud riik ja näinud ligidalt vaid viimased 30 aastat endast erinevaid inimesi, siis võib mõnd naerma ajada küll. Mitte noori. Sest nemad on avatumad. Peamine teine keel on inglise keel, mida osatakse nagu eesti keelt. Aga just vanemaid, sest nende elus on teine rahvus ikka võõristust tekitav. Veidi ekrelikud sisimas.
-
Külaline
Sa võiksid juba sellest kõige halva nõuka aja kaela ajamisest lõpuks lahti saada. Enamik maailma riike on ajaloo vältel mingitel perioodidel olnud suletud, sh leidub selliseid riike piisavalt palju ka lähiajaloos ehk viimase saja aasta jooksul. Ja vanasti muutsid riigid suht suletuks juba puhtfüüsilised reisimise piirangud, mil polnud ronge ega lennukeid. Pealegi vaatasid Tallinna kandi inimesed, praegused pensionärid, juba sügaval nõuka ajal igapäevaselt Soome TV-d, kust nägid neid erinevaid inimesi nii palju kui kulus. Ameerika Häält jts kuulati ka suure hoolega ja lastel oli palju kirjasõpru väljastpoolt Nõukogude Liitu.Külaline kirjutas: ↑18 Sept 2024 08:09 Äkki on see siis uskumatus kuuldu üle. Nt täna hommikul ka saatejuht naeris. Külas oli inimene kes "polnud kunagi käinud muuseumis".
Suhtlen üsna palju noortega, ja ei ole seni küll täheldanud nende väidetavalt kuidagi suuremat sallivust ega avatust. Pigem just see igast suvalisest maailmanurgast nendeni sissepressiv tihti ebakvaliteetne infotulv nüristab meeled, röövib keskendumisvõime millegagi sügavuti tegeleda jne. Tänapäeva sotsiaalmeedia kanalid töötavad põhimõttel, et need hakkavad noorele ette söötma ainult seda infot, mida noor on laikinud. Talle ei söödetagi ette mittemeeldivat ega oma kitsa maailmapildiga sobivat teavet. Nii et tegelikkuses istuvad paljud noored suhteliselt ühetaolise kitsa infovoo sees, hoolimata pidevast nutitelefonis olemisest.
Noored räägivad sallivusest küll tohutu palju, kuna see on praegushetke moesõna, ent tegudes pole nende endisaegsetest põlvkondadest suuremat sallivust näha küll mitte kusagil. Noorte kuritegevus on tõusuteel, netikius lokkab, psühhiaatriahaiglate noorteosakonnd on alailma täis noori, keda räige koolikiusamine on viinud suitsiidikatseteni, kuna klassikaaslasele ei meeldi tema riietus või tants või looduseteemaline laul. Ning veel üks suur kriteerium inimese tõelisest sallivusest on oskus hoida lähisuhteid. Nendegagi noored väga ei hiilga, iga mittemeeldiva asja peale minnakse suure konfliktiga kohe lahku.
Jah, muidugi ei ole kõik noored niisugused, osa on tõepoolest mõistlikud ja sallivad selle sõna positiivses tähenduses. Aga sihukesel lambisel eeldusel, nagu oleksid Eestis elavad eakad inimesed kole pahad ja sallimatud ja ekrekad jms, aga vaat noored olevat ikka jube sallivad ja üdini head, puudub küll absoluutselt igasugune põhjendus.
-
Külaline
Noorem põlvkond ei oska enam eesti keelt pigem korralikult, ikka peab inku sõnu vahele toppima, et oleks nagu popim. Äärmiselt koomiline.Külaline kirjutas: ↑18 Sept 2024 08:09 Äkki on see siis uskumatus kuuldu üle. Nt täna hommikul ka saatejuht naeris. Külas oli inimene kes "polnud kunagi käinud muuseumis".
Korratakse mingeid juutuubist õpitud mõttestampe.
Näiteks see neegrite nimetamine afroameeriklasteks on üks selline. Halloo, enamus neegreid tuleb Aafrikast, nad pole ameerikat unes ka näinud.
Ja muide, neeger ei ole eesti keeles solvav sõna. Aafrikas on lausa riigid Nigeeria ja Niger.
Võõrkeeltest oskab vanem põlvkond, muide, reeglina ka vene ja soome keelt, vähemalt talina kandis. Nii et kelle silmaring on kitsas?
-
Külaline
ÕS selgitab:Külaline kirjutas: ↑18 Sept 2024 09:47 Ja muide, neeger ei ole eesti keeles solvav sõna.
"Sõna neeger on omandanud tänapäeva keelekasutuses solvava tähenduse. Neutraalne sõna on mustanahaline, Ameerika kontekstis ka afroameeriklane. Vt ka EKI teatmiku artiklit "Solvavast keelekasutusest"."
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], kiisu ja 7 külalist