Eesti kahanev sündimus
-
Külaline
Ma pakuks, et selle "lastetu" kommentaarid on lihtsalt puhas trollimine. Ma tunnen ka mitmeid lastetuid naisi, keegi neist ei mõtle niimoodi, kuigi jah, põhjusi on erinevaid.
-
Külaline
See mida nad sisimas mõtlevad, seda ei tea. Mina vormistan oma mõtted päris elus oluliselt seeditavamasse vormi, et emmed mammid ei kohkuks.Külaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 20:18 Ma pakuks, et selle "lastetu" kommentaarid on lihtsalt puhas trollimine. Ma tunnen ka mitmeid lastetuid naisi, keegi neist ei mõtle niimoodi, kuigi jah, põhjusi on erinevaid.
-
Külaline
Sorry, saan aru, et võib-olla minu probleem, aga no vot mitte ei usu, et oled naisterahvas! Sõnakasutus juba selline, eriti just noorem naine ei kutsu teisi naisi mammideks näiteks.Külaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 20:33See mida nad sisimas mõtlevad, seda ei tea. Mina vormistan oma mõtted päris elus oluliselt seeditavamasse vormi, et emmed mammid ei kohkuks.Külaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 20:18 Ma pakuks, et selle "lastetu" kommentaarid on lihtsalt puhas trollimine. Ma tunnen ka mitmeid lastetuid naisi, keegi neist ei mõtle niimoodi, kuigi jah, põhjusi on erinevaid.
-
Külaline
Käsi pikalt üleval. Mina kutsun, mina kutsun!Külaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 20:51Sorry, saan aru, et võib-olla minu probleem, aga no vot mitte ei usu, et oled naisterahvas! Sõnakasutus juba selline, eriti just noorem naine ei kutsu teisi naisi mammideks näiteks.Külaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 20:33See mida nad sisimas mõtlevad, seda ei tea. Mina vormistan oma mõtted päris elus oluliselt seeditavamasse vormi, et emmed mammid ei kohkuks.Külaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 20:18 Ma pakuks, et selle "lastetu" kommentaarid on lihtsalt puhas trollimine. Ma tunnen ka mitmeid lastetuid naisi, keegi neist ei mõtle niimoodi, kuigi jah, põhjusi on erinevaid.
-
Külaline
Siin ei ole välja toodud ka seda faktorit, et üsna suurel osal praegusest lapsesaajate vanuses inimestel on viljakusega jamasti. Ja kunstlikku abi kasutamise jaoks noortel ilmselt pole raha.
Ma usun, et suur osa neid lapsi mitte tahtvaid võib olla ka just selle murega. Kõva häälega seda aga tunnistavad vähesed. Siis ongi lihtsam öelda, et ei taha lapsi ja kõik.
Ma usun, et suur osa neid lapsi mitte tahtvaid võib olla ka just selle murega. Kõva häälega seda aga tunnistavad vähesed. Siis ongi lihtsam öelda, et ei taha lapsi ja kõik.
-
Külaline
Usu vähem, masinavärk töötab hästi. Miks peaks keegi tänases majanduses ja ühiskonnas lapsi tahtma? Peale maksma kunstliku viljastamise jaoksKülaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 21:51 Siin ei ole välja toodud ka seda faktorit, et üsna suurel osal praegusest lapsesaajate vanuses inimestel on viljakusega jamasti. Ja kunstlikku abi kasutamise jaoks noortel ilmselt pole raha.
Irw tahavad aga ei saa, irw irw irw
Trepil kõndimine on ka väga kergelt eluohtlik, mitu kuulsust on trepile elu jätnudKülaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 11:37Olen kasvatamatu ja ülbe, et ei taha oma tervist ja keha ohustada raseduse ja sünnitusega. Mõlemad seisundid mis võivad olla väga kergelt eluohtlikud. Olen kasvatamatu ja ülbe, et sinu eest püssi ette ei hüppaks. Peaks enda unustama ja sinusuguste tulevaseks mugavaks eluks kümme korda sünnitama? Krdi jultumus ikka….
-
Külaline
Paraku tänapäeval on komplikatsioonidega sünnitusi ja sellest tulenevaid terviseprobleeme omajagu. Kas siis keiser on parem? Miks ma peaks tahtma oma kallist keha rikkuda? Kui mees saab lapse ilma oma keha kahjustamata. Mina peaksin veninud kõhunahaga, venitusarmidega, rebenditega leppima?Egalitaar kirjutas: ↑18 Okt 2024 03:41Trepil kõndimine on ka väga kergelt eluohtlik, mitu kuulsust on trepile elu jätnudKülaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 11:37Olen kasvatamatu ja ülbe, et ei taha oma tervist ja keha ohustada raseduse ja sünnitusega. Mõlemad seisundid mis võivad olla väga kergelt eluohtlikud. Olen kasvatamatu ja ülbe, et sinu eest püssi ette ei hüppaks. Peaks enda unustama ja sinusuguste tulevaseks mugavaks eluks kümme korda sünnitama? Krdi jultumus ikka….Me ei ela keskajal või kuskil Aafrika suguharus kus naised sünnitamisel surevad.
Jah. See pani mind tegelikult mõtlema lastetusmaksu ebaõiglusele üldiselt. Ka meeste suunal. Naine võib saada lapse mehe abita, spermadoonori abil, aga mees peab ise kellegi ära moosima... Võib olla vabastada spermadoonorid lastetusmaksust?Külaline kirjutas: ↑18 Okt 2024 08:13Paraku tänapäeval on komplikatsioonidega sünnitusi ja sellest tulenevaid terviseprobleeme omajagu. Kas siis keiser on parem? Miks ma peaks tahtma oma kallist keha rikkuda? Kui mees saab lapse ilma oma keha kahjustamata. Mina peaksin veninud kõhunahaga, venitusarmidega, rebenditega leppima?Egalitaar kirjutas: ↑18 Okt 2024 03:41Trepil kõndimine on ka väga kergelt eluohtlik, mitu kuulsust on trepile elu jätnudKülaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 11:37
Olen kasvatamatu ja ülbe, et ei taha oma tervist ja keha ohustada raseduse ja sünnitusega. Mõlemad seisundid mis võivad olla väga kergelt eluohtlikud. Olen kasvatamatu ja ülbe, et sinu eest püssi ette ei hüppaks. Peaks enda unustama ja sinusuguste tulevaseks mugavaks eluks kümme korda sünnitama? Krdi jultumus ikka….Me ei ela keskajal või kuskil Aafrika suguharus kus naised sünnitamisel surevad.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑18 Okt 2024 08:13Jah, aga oled mõelnud, miks naised tükkis oma sünnitamistega on keskmiselt pikema elueaga kui mehed oma mittesünnitamisega?Egalitaar kirjutas: ↑18 Okt 2024 03:41Paraku tänapäeval on komplikatsioonidega sünnitusi ja sellest tulenevaid terviseprobleeme omajagu. Kas siis keiser on parem? Miks ma peaks tahtma oma kallist keha rikkuda? Kui mees saab lapse ilma oma keha kahjustamata. Mina peaksin veninud kõhunahaga, venitusarmidega, rebenditega leppima?
Mina naisena tean, et meesugu on juba iseenesest paljusid haigusi suurendav risk. Mehed ei sünnita, aga teevad jällegi muid inimeste elu toimimiseks eluks vajalikke, aga elule ja tervisele ohtlikke tegevusi (ja osa mehi saab nende käigus vigastada või surma), mida keskmine naine seetõttu, et mehed teevad need tegevused ära, ise tegema ei pea, aga saab nautida nendest tulenevaid hüvesid.
Oleneb suhtumisest, kas näha oma soos ainult miinuseid ja lõputult vinguda ja kadetseda seda teist sugu: "Aga miks nemad...", või siis näha mõlema soo puhul nii plusse ja kui ka miinuseid.
-
Külaline
Jah sest lapse saamine on nagu suur kakihäda? Väga õiglane on, naine riskib oma tervisega ja eluga, mees peab rahakotiraudu kõvasti avama.Egalitaar kirjutas: ↑18 Okt 2024 11:12Jah. See pani mind tegelikult mõtlema lastetusmaksu ebaõiglusele üldiselt. Ka meeste suunal. Naine võib saada lapse mehe abita, spermadoonori abil, aga mees peab ise kellegi ära moosima... Võib olla vabastada spermadoonorid lastetusmaksust?Külaline kirjutas: ↑18 Okt 2024 08:13Paraku tänapäeval on komplikatsioonidega sünnitusi ja sellest tulenevaid terviseprobleeme omajagu. Kas siis keiser on parem? Miks ma peaks tahtma oma kallist keha rikkuda? Kui mees saab lapse ilma oma keha kahjustamata. Mina peaksin veninud kõhunahaga, venitusarmidega, rebenditega leppima?![]()
![]()
-
Külaline
Miks sandikopikate? Küsi, mida sa väärt oled.Külaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 17:26Ma kommenteerin ainult viimast lõiku, sedagi osaliselt:Külaline kirjutas: ↑17 Okt 2024 17:01 Arvan, et see on küll probleem, kui sündimus kahaneb alla teatud piiri. Samas, see on selline probleem, milles ei saa ühte tahku eraldi välja tuua, seda tuleb vaadata tervikuna.
Maailma mastaabis on probleemiks mitte liiga vähe, vaid liiga palju lapsi. Hiinlased on geeniused oma kahe lapse poliitikaga. Keskimiselt kaks last naise kohta kogu maailma mastaabis oleks ideaalne.
Varsti ei kannata emake Maa enam meid inimparasiite välja - jah, käib minu enda kohta ka. Vähesed inimesed loovad sellist lisaväärust, et nad maailmale midagi juurde annavad. On neid, kes tekitavad kahju, aga suurem osa meist lihtsalt elab, kasutades Maa resursse. Mida vanemaks ma saan, seda enam ma mõistan, et loodus, loomad on tähtsamad kui inimene - inimene on ületähtsustatud. Kui me tahame, et ka meie lapselapselastel oleks siin hea elu, siis me peame maailma väga hoidma. Värske õhk, puhas vesi, need on hindamatud väärtused.
Samas jällegi, minul oleks kahju, kui eestlased, eesti keel välja sureks. Ma loodan, et seda siiski ei juhtu, kõigele vaatamata. Selleks tuleb luua tingimused, et inimesed tahaksid oma kaks, vahel ka kolm last saada. Mida selleks vaja on, mina ei tea, aga alustada võiks sellest, et elatise maksmisest ei oleks võimalik nii lihtsalt kõrvale hoida, kui seni. See on kindlasti üks suur kitsaskoht. Jagatud vanemlik koormus emade ja isade vahel.
Siis tagada mõõduka tasu eest võimalused lapsehoiuks, sõimed alates esimest eluaastast, peale kooli pikapäevarühmad, huviringid mitte ainult Tallinnas ja Tartus ja kohtades, kus on üksikud entusiastid, kes asja veavad. Kui neid meetmeid vastu ei võeta, siis järelikult ei soovitagi rohkem lapsi, sest ainult naistele näpuga näitamine ei aita - 21. sajandil ei ole naised kohustatud oma elu ja heaolu ohverdama "rahva hüvanguks", vaesuses virelema ja mõnitusi taluma, seda enam, et abinõud on käe-jala juures.
Mina ei taha oma last (kes sai just aastaseks) veel mitu aastat kusagile sõime viia, ma tahan võimalust oma lapsi ise kasvatada! Ma ei taha pikapäevarühmi, ma tahan oma algkoolilapsi (mul on kaks algkoolilast) pärast kooli ise kasvatada, nendega koolitükke teha, koos õhtusööki süüa jne. Ma ei taha, et mu lapsi kasvatab kogu ülejäänud maailm, aga mina näen neid alles õhtul enne nende magamaminekut. Ma ausalt vihkan mõtet sellest, et pean varsti jälle kusagile tööle minema, oma lapse mingisse lasteasutusse viima ja sandikopikate eest "särasilmne, innovaatiline ja entusiastlik" töömesilane olema. Mille nimel?! Raha ja "karjääri"?
Lastetusmaksust kõneledes siis pole see miskitmoodi õiglane. Riik ei tohi oma nina nö. magamistubadesse toppida!Külaline kirjutas: ↑18 Okt 2024 11:42Jah sest lapse saamine on nagu suur kakihäda? Väga õiglane on, naine riskib oma tervisega ja eluga, mees peab rahakotiraudu kõvasti avama.Egalitaar kirjutas: ↑18 Okt 2024 11:12Jah. See pani mind tegelikult mõtlema lastetusmaksu ebaõiglusele üldiselt. Ka meeste suunal. Naine võib saada lapse mehe abita, spermadoonori abil, aga mees peab ise kellegi ära moosima... Võib olla vabastada spermadoonorid lastetusmaksust?Külaline kirjutas: ↑18 Okt 2024 08:13
Paraku tänapäeval on komplikatsioonidega sünnitusi ja sellest tulenevaid terviseprobleeme omajagu. Kas siis keiser on parem? Miks ma peaks tahtma oma kallist keha rikkuda? Kui mees saab lapse ilma oma keha kahjustamata. Mina peaksin veninud kõhunahaga, venitusarmidega, rebenditega leppima?![]()
![]()
-
Külaline
Lapsi sünnib vähem, sest meie ühiskond on uskumatult lastevaenulik. Ei aita siin vanemahüvitised ega muud rahalised toetused. Lapsed on sündinud ka väga vaestel aegadel, noortele üliõpilastele ühikatuppa - ja on neist kõigist inimesed kasvanud. Seega rahas pole väga küsimus.
Kuid lastevaenuliku ühiskonna vastu ei saa ühegi rahapatakaga. Sõidad bussis, korra julgeb laps häält teha kui juba tabavad sind hukkamõistvad pilgud. Veelgi toredam on, et iga jumala võõras inimene arvab heaks teadvat paremini, kuidas sina oma last riietama, söötma, kasvatama pead. Jalutad tänaval, laps käekõrval, ja sulle hüppab ligi keegi tige tädi, kes kukub tänitama, miks on lapse müts ühe kõrva peale viltu vajunud. No ei jõua iga minut seda mütsi kohendada, ehk jätaks ema ja lapse lihtsalt rahule? Siinne teema on hea ülevaade, mis kõik laste ja nende emade-isade juures meie ühiskonnas häirib. Sellise suhtumise peale ei imesta üldse, et üha enam noori on otsustanud mitte kunagi lapsi saada.
Teiseks meeste olematu vastutus. Jah, naine otsustab oma keha üle, tema otsustab, kas süüa antibeebipille, kas teha aborti või sünnitada. Samas võiks ka mehed siin lisaks õigustele natuke vastutustki võtta. Mehe valik on näiteks kasutada kondoomi (aga paljud mehed seda teha ei taha, polevat mugav ju), samuti on mehe valik jalutada oma raseda tüdruksõbra juurest sirgelt minema. Ning siis kunagi aastate pärast ehk välja ilmuda ja taguda rinda, et isal on õigus oma lapsega võrdselt kohtuda! Kus sellised mehed olid siis, kui vastsündinud beebi vajas pidevat hoolitsust? Tublit ja pereelus osalevat meest ei aja ükski normaalne naine minema. Ja kui selliseid napib, siis teebki naine otsuse lapsi mitte saada, kui ei taha just üksikemaks hakata. Ehk siis, naisele on emaks saamisel väga oluline tugivõrgustik/mehe olemasolu.
Olles reisinud lastega suhteliselt palju lõunapoolsetes maades, tekib võrdlusmoment - ja paraku mitte Eesti kasuks. Toidupoe järjekorras naeratatakse su kaheaastasele, bussis pakutakse last süles hoidvale emale sõbralikult istet, toidukohas toob teenindaja lapse söögitooli. Emad ja isad on lugupeetud ja austatud, mitte läbi materdatud ja mutta tambitud nagu Eesti riigis. Kõik käib lihtsalt ja loomulikult ja see on suhtumise küsimus. Vanem tunneb ennast sellises keskkonnas hästi, laps samuti.
Kuid lastevaenuliku ühiskonna vastu ei saa ühegi rahapatakaga. Sõidad bussis, korra julgeb laps häält teha kui juba tabavad sind hukkamõistvad pilgud. Veelgi toredam on, et iga jumala võõras inimene arvab heaks teadvat paremini, kuidas sina oma last riietama, söötma, kasvatama pead. Jalutad tänaval, laps käekõrval, ja sulle hüppab ligi keegi tige tädi, kes kukub tänitama, miks on lapse müts ühe kõrva peale viltu vajunud. No ei jõua iga minut seda mütsi kohendada, ehk jätaks ema ja lapse lihtsalt rahule? Siinne teema on hea ülevaade, mis kõik laste ja nende emade-isade juures meie ühiskonnas häirib. Sellise suhtumise peale ei imesta üldse, et üha enam noori on otsustanud mitte kunagi lapsi saada.
Teiseks meeste olematu vastutus. Jah, naine otsustab oma keha üle, tema otsustab, kas süüa antibeebipille, kas teha aborti või sünnitada. Samas võiks ka mehed siin lisaks õigustele natuke vastutustki võtta. Mehe valik on näiteks kasutada kondoomi (aga paljud mehed seda teha ei taha, polevat mugav ju), samuti on mehe valik jalutada oma raseda tüdruksõbra juurest sirgelt minema. Ning siis kunagi aastate pärast ehk välja ilmuda ja taguda rinda, et isal on õigus oma lapsega võrdselt kohtuda! Kus sellised mehed olid siis, kui vastsündinud beebi vajas pidevat hoolitsust? Tublit ja pereelus osalevat meest ei aja ükski normaalne naine minema. Ja kui selliseid napib, siis teebki naine otsuse lapsi mitte saada, kui ei taha just üksikemaks hakata. Ehk siis, naisele on emaks saamisel väga oluline tugivõrgustik/mehe olemasolu.
Olles reisinud lastega suhteliselt palju lõunapoolsetes maades, tekib võrdlusmoment - ja paraku mitte Eesti kasuks. Toidupoe järjekorras naeratatakse su kaheaastasele, bussis pakutakse last süles hoidvale emale sõbralikult istet, toidukohas toob teenindaja lapse söögitooli. Emad ja isad on lugupeetud ja austatud, mitte läbi materdatud ja mutta tambitud nagu Eesti riigis. Kõik käib lihtsalt ja loomulikult ja see on suhtumise küsimus. Vanem tunneb ennast sellises keskkonnas hästi, laps samuti.
-
Külaline
Ühiskond meil küll lapsevaenulik pole. Et kusagil Gruusias naeratatakse ja kussutatakse sinu last, ei tähenda, et Eesti lapsevaenulik oleks. Emal on Eestis väga hea lapsepuhkus võrreldes paljude riikidega.Külaline kirjutas: ↑18 Okt 2024 12:12 Lapsi sünnib vähem, sest meie ühiskond on uskumatult lastevaenulik. Ei aita siin vanemahüvitised ega muud rahalised toetused. Lapsed on sündinud ka väga vaestel aegadel, noortele üliõpilastele ühikatuppa - ja on neist kõigist inimesed kasvanud. Seega rahas pole väga küsimus.
No ei ole üksnes mehe valik, siin on ikka mõlemal poolel sõnaõigus. Olen olnud mitmel üritusel kus on jagatud kondoome (lihtsalt avalikud mitteseksuaalse sisuga üritused/peod, Õllesummer näituseks), ja neid jagati ainult naistele.
-
Külaline
Lastetusmaks kehtis meestele, mitte naistele.Külaline kirjutas: ↑18 Okt 2024 12:34Postitus on kustutatudEgalitaar kirjutas: ↑18 Okt 2024 11:52Lastetusmaksust kõneledes siis pole see miskitmoodi õiglane. Riik ei tohi oma nina nö. magamistubadesse toppida!Külaline kirjutas: ↑18 Okt 2024 11:42
Jah sest lapse saamine on nagu suur kakihäda? Väga õiglane on, naine riskib oma tervisega ja eluga, mees peab rahakotiraudu kõvasti avama.
-
Külaline
Vale!
-
Külaline
Ju oled väga noor, et ei tea. Naistele tekkis siis, kui nad abielus olid mingi aeg ja lapsi polnud.
Vallalistele küll mitte. Meestel oli sõltumata sellest, kas olid abielus või mitte.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: kaegu ja 5 külalist