Kiusamine lasteaias

1-6 aastased
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 23 Okt 2024 19:19
Kus kasutatavad meetodid on ikka palju-palju karmimad kui ohvri isa viisakas jutt, "Palun ära löö mu tütart."
Alguses uhkeldasid küll, kuidas su mees käis lapsega tõsisel toonil rääkimas ja kui kohkunud laps pärast oli. Nüüd käidi viisakalt ütlema, et palun ära löö mu tütart. Kuna oled nüüd tooni muutnud, ehk said siis vähemalt ise aru, et võõraste lastega kuskil tõsiselt rääkimas ei käida ilma nende vanemate teadmata.
Käin ja räägin, kui tahan. Kui mu last ei kiusata vanemate juuresolekul, toimub neljasilmavestlus samuti vanemate juuresolekuta. See, mida sina arvad või mitte, ei huvita kedagi. Hakkad jälle kohtusse minema?
Külaline

Postitus on kustutatud
Kas sulle ei jõua ikka kohale, millest jutt? Võõras täiskasvanu ei lähe ilma selle lapse vanemate teadmata lasteaialast hirmutama. Mine räägi lapse vanematega, lasteaia juhatajaga vms, aga lapse vanemate teadmata sa kedagi korrale kutsuma minna ei tohi. Ei tea, kui rõõmus sa ise oleks, kui sinu lapse kohta näiteks mõni laps räägib oma emale (laste jutud on ka üldse nii ja naa), et keegi laps lõi teda ja siis saadab selle lapse ema oma mehe lasteaeda sinu last hirmutama. Minu laps on mulle rääkinud, et keegi lõi teda rusikaga näkku. Läksin seda kõigepealt siiski õpetajalt uurima, mitte ei saatnud oma meest kuskile seda last korrale kutsuma ilma tema vanemate teadmata. Õpetajalt siis kuulsingi, et tõesti see poiss lõi, aga enne seda oli minu laps temalt mänguasja käest ära rebinud. Kui on midagi lahendada, siis tuleb seda teha võrdsete osapoolte vahel, sina räägid lapse vanematega, mitte ei saada oma meest last hirmutama. Häbi võiks olla. Hullunud kanaema oled sa ise.
Külaline

Õpetaja ega ka vanemaga suhtlemine ei aidanud ka meil kiusamisele lõppu teha. Lõpuks meil aitaski lastekaitse ja kõikide kehavigastuste fikseerimine. Kindlasti ei tohi silma kinni pigistada ja tulebki asjaga tegeleda. Kui vanemad oma lapsega ei viitsi või ei oska tegeleda, siis vb peaksidki nad andma oma lapse eestkoste ära, las siis kasvatab riik või inimene, kes aitab lapsel lapse vägivaldsusega toime tulla.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Okt 2024 01:20
Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 16:50
Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 14:27 Mine ja räägi ise selle lööjaga, või veel parem, las seda teeb su mees. Meie tüdrukut kippus üks poiss lasteaias lööma, mu abikaasa läks ja rääkis selle poisiga tõsisel toonil natuke aega. Ei puutunud teda, ei karjunud, lihtsalt rääkis rühmatoa ukse juures temaga. Poiss oli ära kohkunud ja tõmbas tagasi. Selline tähelepanu on siiski vajalik, annab lööjale signaali et nii ei tehta.
See ei pruugi probleemi lahendada. Kui asi on tõsine, valib kiusaja lihtsalt järgmise ohvri.
Ei pruugi lahendada, aga võib siiski. Tihtipeale mõjub võõra inimese kindlalt sõnastatud jutt lastele rohkem, kui nt ema pidev kurjustamine ja seletamine samal teemal.
Miks mitte proovida? Tegemist on siiski väikeste lastega, mitte paadunud kurjategijatega 🙂
Tihti mõjub täiskasvanud mehe tõsine pilk ja jutt rohkem kui ninnu-nännu tädide jutt. Isegi teismelistele võib mõjuda:
https://www.ohtuleht.ee/1046897/papsipa ... inale-lopu
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Okt 2024 19:19
Kus kasutatavad meetodid on ikka palju-palju karmimad kui ohvri isa viisakas jutt, "Palun ära löö mu tütart."
Alguses uhkeldasid küll, kuidas su mees käis lapsega tõsisel toonil rääkimas ja kui kohkunud laps pärast oli. Nüüd käidi viisakalt ütlema, et palun ära löö mu tütart. Kuna oled nüüd tooni muutnud, ehk said siis vähemalt ise aru, et võõraste lastega kuskil tõsiselt rääkimas ei käida ilma nende vanemate teadmata.
Sellepärast ühiskond nii p.,. ongi, et vägivallatsejale ei tohi midagi öelda, aga ohver vaadaku ise. Keegi ei tohi poisile midagi öelda ja poisi vanemad ütlevad, tubli poiss, nii tulebki elus läbi lüüa.
Külaline

Kui mu lapsed olid väikesed, see oli u 10a tagasi, siis kasvataja soovitas, et rääkida selle lapsega ise. Sõnadega- sa ei tohi mu lapsele haiget teha. Et läbi täiskasvanu mõjuvat see paremini.
Aga tänapäeval, 10a hiljem, ma ei tea kas seda tohiks enam kasutada. See kiusaja vanem ütleb äkki et minu juuresolekul tohib vaid mu lapsega rääkida. Või et laps tundis hirmu, kui temaga räägiti. Ja kui juba öeldakse, et tundis hirmu, siis on juba kõik halvasti. Hirmu nagu ei tohiks tunda. Samas unustades selle millist hirmu või isegi valu tunneb see keda kiusatakse. See kiusaja õigus tunda end hästi, teeb nõutuks.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Okt 2024 20:41
Postitus on kustutatud
Kas sulle ei jõua ikka kohale, millest jutt? Võõras täiskasvanu ei lähe ilma selle lapse vanemate teadmata lasteaialast hirmutama. Mine räägi lapse vanematega, lasteaia juhatajaga vms, aga lapse vanemate teadmata sa kedagi korrale kutsuma minna ei tohi. Ei tea, kui rõõmus sa ise oleks, kui sinu lapse kohta näiteks mõni laps räägib oma emale (laste jutud on ka üldse nii ja naa), et keegi laps lõi teda ja siis saadab selle lapse ema oma mehe lasteaeda sinu last hirmutama. Minu laps on mulle rääkinud, et keegi lõi teda rusikaga näkku. Läksin seda kõigepealt siiski õpetajalt uurima, mitte ei saatnud oma meest kuskile seda last korrale kutsuma ilma tema vanemate teadmata. Õpetajalt siis kuulsingi, et tõesti see poiss lõi, aga enne seda oli minu laps temalt mänguasja käest ära rebinud. Kui on midagi lahendada, siis tuleb seda teha võrdsete osapoolte vahel, sina räägid lapse vanematega, mitte ei saada oma meest last hirmutama. Häbi võiks olla. Hullunud kanaema oled sa ise.
Aga mõnikord muu ei aitagi. Meil käis samamoodi mees rääkimas lapsega ja ei teavitanud me enne kedagi, miks peaks? Selle poisi vanemad ei käinud meid teavitamas, et olge valmis, täna meie laps lööb teie lapsele kotiga vastu pead või rusikaga kõhtu. Kaasatud olid kõik alates psühholoogidest kuni direktorini aga õpetaja ütleski konkreetselt, et nad ei saa midagi teha, jälgivad ja kui asjad väga hulluks lähevad, siis eraldatakse laps teistest jäädavalt eriõppele. Ma ei tea kui hulluks need asjad oleksid pidanud siis minema, kui noaga kohale ilmub või? See 1:1 rääkimine muideks aitas ja siiamaani on rahu majas.
Külaline

Naerma ajab see teema. Kiusaja PEABKI hirmu tundma, see ongi eesmärk. Kui tegu pole just päris pisikeste lastega (lasteaiaealistega), siis lisaks hirmule ka valu.

Aga jõuliselt tuleb sekkuda juba lasteaiaeas - vastasel juhul läheb kooli ja kiusab veel hullemini.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Nov 2024 13:41 Naerma ajab see teema. Kiusaja PEABKI hirmu tundma, see ongi eesmärk. Kui tegu pole just päris pisikeste lastega (lasteaiaealistega), siis lisaks hirmule ka valu.

Aga jõuliselt tuleb sekkuda juba lasteaiaeas - vastasel juhul läheb kooli ja kiusab veel hullemini.
100% nõus. Ma ei saa aru kuidas see ühiskond on muutunud selliseks, et kiusatavad peavad mööda seinaääri käima ja kartma järgmise kolaka hirmus ning kiusajad laiavad ringi, neile ei tohi isegi mokaotsast mainida, muidu riivab tundeid.
Sekkuma peabki koheselt, juba lasteaias aga seda ei tehta ning see on äärmiselt kahetsusväärne. Meil on 1.klassi poiss, kes konkreetselt nüpeldab tüdrukuid ning selgus, et probleem oli juba lasteaias. Miks ometi ei tegeletud või ei suunatud last õppima siis kuhugi erivajadustega rühma, kogu klass kannatab.
Külaline

Anonymous kirjutas: 05 Nov 2024 11:44 Meil käis samamoodi mees rääkimas lapsega ja ei teavitanud me enne kedagi, miks peaks? Selle poisi vanemad ei käinud meid teavitamas, et olge valmis, täna meie laps lööb teie lapsele kotiga vastu pead või rusikaga kõhtu.
Hea näide.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Nov 2024 14:51
Külaline kirjutas: 05 Nov 2024 13:41 Naerma ajab see teema. Kiusaja PEABKI hirmu tundma, see ongi eesmärk. Kui tegu pole just päris pisikeste lastega (lasteaiaealistega), siis lisaks hirmule ka valu.

100% nõus. Ma ei saa aru kuidas see ühiskond on muutunud selliseks, et kiusatavad peavad mööda seinaääri käima ja kartma järgmise kolaka hirmus ning kiusajad laiavad ringi, neile ei tohi isegi mokaotsast mainida, muidu riivab tundeid.
Sekkuma peabki koheselt, juba lasteaias aga seda ei tehta ning see on äärmiselt kahetsusväärne. Meil on 1.klassi poiss, kes konkreetselt nüpeldab tüdrukuid ning selgus, et probleem oli juba lasteaias. Miks ometi ei tegeletud või ei suunatud last õppima siis kuhugi erivajadustega rühma, kogu klass kannatab.
Sest tänapäeval on suhtumine või teadmine,et kiusaja on ise katki ja teda peab aitama ja tema vajab mõistmist. Ma ka ei tea kuidas see nii on läinud:(. Eks ta vajabki mõistmist ja tuge. Aga selle ajaga, kui ta heaks saab, on ta teise lapse juba katki teinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Nov 2024 19:49

Sest tänapäeval on suhtumine või teadmine,et kiusaja on ise katki ja teda peab aitama ja tema vajab mõistmist. Ma ka ei tea kuidas see nii on läinud:(. Eks ta vajabki mõistmist ja tuge. Aga selle ajaga, kui ta heaks saab, on ta teise lapse juba katki teinud.
Jällegi näide, kuna kiusaja on ise katki ja vajab abi, ning vanemad ega õpetajad ei suuda probleemi lahendada siis peakski sekkuma lastekaitse, vb lastekaitse siis suunab vanemad vanemluse koolitusele, või siis laps eemaldatakse perest, et teised saaksid seda kiusajat aidata, kui oma vanemad seda teha ei taha või ei suuda.
Külaline

Mina olen ise lasteaiaõpetaja ja ütlen, et kui muu ei aita, siis just nimelt võibki kasu olla sellest, et kiusatava lapse vanemad tulevad ise ja räägivad minu juuresolekul kiusajaga. Kui mulle selle pärast mingi jama kaela tuleb, siis tuleb, aga tegelikult ei tule. Samamoodi keelaksin/riidleksin ma ise nt mänguväljakul, kui keegi tuleks minu last tööma või lükkama ja tegija enda vanemad sellest väljagi ei teeks.
Ma ei lubaks seda juhul, kui olukord oli pigem ühekordne ja/või mõlemapoolne, ehk et ongi impulsiivsemad ja väiksema eneseregulatsioonioskusega lapsed sattunud kokku, kelle vahel on keskmisest sagedamini konfliktid ja asi läheb vahel füüsiliseks. Seda juhtub, aga seda saab pikaajalise treenimisega kodudega koostöös parandada ja see pole klassikaline kiusamine.
Kui aga mingi konkreetne laps on ette võtnud mõne teise konkreetse lapse, keda ta füüsiliselt kiusab, et oma frustratsiooni või mistahes puudujääki leevendada säärase võimumänguga, ja asjaga olen püüdnud tegeleda mina õpetajana ja on teavitatud ka kiusatavate laste vanemaid, siis pole küll midagi halba selles, kui säärase lapsega tulebki rääkima kiusatava lapse vanem. Ma ei lubaks kiusajat alandada ega sõimata loomulikult, aga tõsisel rangel toonil öeldud: "Mina ei luba oma last lüüa/tõugata/...! Sa ei tohi seda rohkem teha!" võibki olla piisavalt ehmatav ja kainestav ja näidata, et kiusaja tegudel on tagajärjed, nii et ta lõpetab ohvri peedistamise.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Nov 2024 12:02
Külaline kirjutas: 05 Nov 2024 19:49

Jällegi näide, kuna kiusaja on ise katki ja vajab abi, ning vanemad ega õpetajad ei suuda probleemi lahendada siis peakski sekkuma lastekaitse, vb lastekaitse siis suunab vanemad vanemluse koolitusele, või siis laps eemaldatakse perest, et teised saaksid seda kiusajat aidata, kui oma vanemad seda teha ei taha või ei suuda.
Pole sel lastekaitsel mitte mingeid erilisi koolitusi, kus vanemaid õpetatakse nii, et nende laps lasteaias enam kedagi ei kiusa. Kuni vanemad koolitusel kenasti minasõnumdamist ja aktiivset kuulamist tudeerivad, on nende järeltulija poolel rühmal näod segi peksnud. Ja kui lapselt ta pere ja kodu lihtsalt ära võtta, kes garanteerib, et lastekodus on olemas mingid imetöötajad, kes mingite imenippidega lapselt kiusamise isu ära võtavad. Siia lisandub veel enne niigi väidetavalt katkisele lapsele veel ka trauma ta kodust ja lähedastest eraldamise tõttu, millega siis omakorda tuleb aastatepikkuse kallite teraapiatega tegelema hakata.
Külaline

Kui mulle selle pärast mingi jama kaela tuleb, siis tuleb, aga tegelikult ei tule.
Sul tuleb sellest kohe kindlasti jama, kui su ülemus või mõni lapsevanem sellest teada saab. Oled päris rumal, kui arvad, et ei tule. Sinul pole mingit õigust ilma lapse vanema teadmata lasta võõrastel inimestel lapsi noomimas käia. Kohe pahaseks teeb, kui ise lasteaias töötav inimene absoluutselt ei tea, kuidas asjad peaksid käima. Las direktor räägib lapse vanematega, isegi lastekaitsesse võid teatada, aga võõrad ei käi lapsi noomimas. Ja mis õpetaja sa üldse oled, kui lasteaialastest ka ise jagu ei saa, pead siin mingeid võõraid onusid kurjustama kutsuma.
Külaline

Jah, kahjuks tuleb sellest jama tõesti. Sest vanem arvab, et tema last on hirmutatud. Ta tundis end rääkides halvasti. 2 täiskasvanut ühe lapse vastu. Ka väikese kaagi vanem kaitseb oma last. Kas vanem mõtleks, et hea, et nüüd sai laps hästi ära hirmutatud ja nüüd sai vast kiusamisele lõpp?
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Nov 2024 17:27
Kui mulle selle pärast mingi jama kaela tuleb, siis tuleb, aga tegelikult ei tule.
Sul tuleb sellest kohe kindlasti jama, kui su ülemus või mõni lapsevanem sellest teada saab. Oled päris rumal, kui arvad, et ei tule. Sinul pole mingit õigust ilma lapse vanema teadmata lasta võõrastel inimestel lapsi noomimas käia. Kohe pahaseks teeb, kui ise lasteaias töötav inimene absoluutselt ei tea, kuidas asjad peaksid käima. Las direktor räägib lapse vanematega, isegi lastekaitsesse võid teatada, aga võõrad ei käi lapsi noomimas. Ja mis õpetaja sa üldse oled, kui lasteaialastest ka ise jagu ei saa, pead siin mingeid võõraid onusid kurjustama kutsuma.
Ma ei ole selle seisukohaga nõus. Võõrad ei või last noomida aga laps võib teisi lapsi süsteemselt kiusata ja kasutada füüsilist vägivalda? Kas täiskasvanutel oleks selline käitumine aktsepteeritav? Töökaaslane lööb päeva lõpus pea veriseks või kotiga kõhtu, ülemus ütleb ootame-vaatame ja kõik teised pööravad pilgud mujale, oleks ok? Mis vaated see kiusatav laps saab endale ellu kaasa- et tema puhul on okei kasutada vägivalda ja keegi nagunii midagi ei tee? Tule mõistusele.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Nov 2024 11:29
Ma ei ole selle seisukohaga nõus. Võõrad ei või last noomida aga laps võib teisi lapsi süsteemselt kiusata ja kasutada füüsilist vägivalda? Kas täiskasvanutel oleks selline käitumine aktsepteeritav? Töökaaslane lööb päeva lõpus pea veriseks või kotiga kõhtu, ülemus ütleb ootame-vaatame ja kõik teised pööravad pilgud mujale, oleks ok? Mis vaated see kiusatav laps saab endale ellu kaasa- et tema puhul on okei kasutada vägivalda ja keegi nagunii midagi ei tee? Tule mõistusele.
Ja mitte vähem oluline- mis signaali saab kiusaja ellu kaasa, et võibki valimatult kiusata ja nüpeldada, keegi nagunii midagi ei tee? Võtted lähevad sellise lapse kasvades ainult hullemaks ja tugevamaks ja mitte keegi ei tohi midagi teha ega öelda. Paha on see, kes oma last lüüa ei luba. Mis edasi, politsei on liiga kuri onu? Kohtunik?
Külaline

Oledki nii loll või teed nalja? Kui selle kiusupunni vanematele endile antaks valida, kas üks kolm minutit kestev tõsine jutt ohvri isa poolt nende pojukesele või lastekaitsesüsteemi hammasrataste vahele sattumine, siis vähegi mõtlev lapsevanem valiks küll esimese variandi.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Nov 2024 08:05 Kas vanem mõtleks, et hea, et nüüd sai laps hästi ära hirmutatud ja nüüd sai vast kiusamisele lõpp?
Võib mõelda küll, kui laps on allumatu ja vanem ei tule ise oma lapsele piiride kehtestamisega toime. Elu siiski näitab, et probleemsel lapsel on veelgi probleemsemad vanemad, kelle ebaadekvaatsusest ongi lapse käitumisprobleemid põhjustatud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist