Sõprade poolt " ärakasutamine " . Mis arvate ?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 24 Nov 2024 18:01 Ei viitsinud teemat läbi lugeda, aga mul on küsimus. Kas see on ärakasutamine, kui inimesed ise tahavad aidata ja ei võta mitte kunagi raha vastu? Olen neile ostnud vahel kohvi või midagi head-paremat oma võimaluste piires, siis muidugi ka noomivad sõbralikult, et no mis raiskan jne. Näiteks liiguvad nad sageli mööda maakonda ja lähiümbrust ringi ja kuna minul puuduks muidu võimalus neil üritustel osaleda (tasuta üritused või siis kui pole, siis maksan oma osa ise)- pole transporti, siis nad võtavad mu alati kaasa.
Nende rahaline seis on muidugi tunduvalt parem kui mul- maja, auto, teevad remonti, reisivad, ostavad sisustusse sageli uusi asju jne. Mina olen veerand kohaga tööl, sedagi alampalgaga ja töövõimetuspensionil. Ma tunnen end sageli halvasti nende abi pärast, aga mu teised tuttavad ja isegi psühholoogid ja sotstöötajad ütlevad, et ma ei peaks end nii tundma, seda enam ,et ma olen omaosalused vist küll kõik kinni maksnud, lihtsalt sõiduraha nad ei võta.
See ongi see mõistlikkuse piiridesse jääv abistamine, mille pärast pole vaja põdeda. Kui nad on juhuslikult nagunii samasse punkti või üritusele teel ja lihtsalt võtavad su kaasa, mitte sa ei kamanda, et nad peavad sinu pärast mingi reisi ette võtma. Sa ei tekita neile lisakulu.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Nov 2024 23:28
Külaline kirjutas: 24 Nov 2024 18:01 Ei viitsinud teemat läbi lugeda, aga mul on küsimus. Kas see on ärakasutamine, kui inimesed ise tahavad aidata ja ei võta mitte kunagi raha vastu? Olen neile ostnud vahel kohvi või midagi head-paremat oma võimaluste piires, siis muidugi ka noomivad sõbralikult, et no mis raiskan jne. Näiteks liiguvad nad sageli mööda maakonda ja lähiümbrust ringi ja kuna minul puuduks muidu võimalus neil üritustel osaleda (tasuta üritused või siis kui pole, siis maksan oma osa ise)- pole transporti, siis nad võtavad mu alati kaasa.
Nende rahaline seis on muidugi tunduvalt parem kui mul- maja, auto, teevad remonti, reisivad, ostavad sisustusse sageli uusi asju jne. Mina olen veerand kohaga tööl, sedagi alampalgaga ja töövõimetuspensionil. Ma tunnen end sageli halvasti nende abi pärast, aga mu teised tuttavad ja isegi psühholoogid ja sotstöötajad ütlevad, et ma ei peaks end nii tundma, seda enam ,et ma olen omaosalused vist küll kõik kinni maksnud, lihtsalt sõiduraha nad ei võta.
Postitus on kustutatud
See inimene on hea näide sellest, kuidas ta on tänulik ja leiab, et teda aidatakse kaasavõtmisega ja muretseb, et ehk peaks maksma.
Ärakasutajal seevastu jääb aga õigust ülegi a la kas tirin sul leiva suust, mis see maksta/teha pole. Ärakasutaja keerab asjad pahupidi. Vahet ei ole, kui palju kellegil raha on või ole, see on funtamentaalse mõtlemise ja suhtumise ja elementaarse viisakuse küsimus. Nagu siin kõrvalteemadeski juttu olnud, et pesu masinasse visata pole mingi vaev ega ajakulu, kui seda teeb keegi teine peale tema enda.
Eriti narr on, kui meesterahvas tunneb rõõmu naise ärakasutamisest - laseb osta, sõidutada, naistetöid teha jmt. Tuntakse end võidumehena, kui saab kuskilt vahelt teha teise arvelt. Tegelikkuses on see lihtsalt vääritu käitumine.
Mul endal on kogemus, kui andsin ühele inimesele ühed asjad kaasa, mida ta külla minnes üle võiks anda, aga ta leidis, et tal endal läheb neid rohkem vaja ja jättis need omale.
Ühesõnaga, see on tunnetuslik küsimus. Mõni on ärakasutaja, mõni on sõber.
Külaline

Minu abikaasal on sõber, kellega nad vastastikku aeg-ajalt üksteisele teeneid teevad. Päris 200 km mahasõitmist ei ole ette tulnud, aga kui vaja Tallinna linna piires sõbra eakat ema arstile sõidutada ja sõber ise oli reisil, siis sellise teene sai ära tehtud küll. Ning kui meil oli vaja terrassile uus põrand panna, sai sõber appi kutsutud. Jne. Minu meelest on selline abistamine normaalne. Kuid võtmesõnaks on siin, et seda tehakse vastastikku. Mitte nii, et üks kogu aeg aitab, aga kui endal häda käes, siis teine hüppab alt ära.
Seebitükike
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Seebitükike »

Külaline kirjutas: 25 Nov 2024 08:45 Minu abikaasal on sõber, kellega nad vastastikku aeg-ajalt üksteisele teeneid teevad. Päris 200 km mahasõitmist ei ole ette tulnud, aga kui vaja Tallinna linna piires sõbra eakat ema arstile sõidutada ja sõber ise oli reisil, siis sellise teene sai ära tehtud küll. Ning kui meil oli vaja terrassile uus põrand panna, sai sõber appi kutsutud. Jne. Minu meelest on selline abistamine normaalne. Kuid võtmesõnaks on siin, et seda tehakse vastastikku. Mitte nii, et üks kogu aeg aitab, aga kui endal häda käes, siis teine hüppab alt ära.
Selline abistamine on muidugi normaalne, kumbki aitab kui teisel vaja.
Külaline

Borabora kirjutas: 24 Nov 2024 11:02 Mis moodi Teie antud olukorra kohta ütlete ? Kas reageerin üle või ongi osad inimesed ärakasutajad ja pohhuistid ?

Mul mees aitab tihti ühte sõpra. Küll on pannud nende perel mööblit kokku nii, et iga päev peale tööd läheb sinna ja kuskil 2-3 h on ära. Nad ise lihtsalt ei saa hakkama..ja kõik on see vaid " aitähhi " eest. Okei, see polegi probleem... pigem eilne teema jäi mind närima.

Mehe sõber palus mu meest, et ta sõidetaks tema last 50 km kaugusele vanaema juurde kuna nad ise sõita ei saa sest suverehvid hetkel all. Mu mees oli nõus. Läks ja viis ära. Ja siis käis lapsel täna hommikul järgi ka seal. Ja minu üllatuseks ei pakutud kütteraha ega midagi. Öeldi vaid, et suured tänud.
No mis mõttes. 200 km kokku sõitu ja mitte mingit raha ega midagi. Lihtsalt arvatakse et sõidad ja viid ja teed ja kõik vaid lihtsalt " aitähhi " eest. Ja kusjuuires see tüüp ostis endale suure kasti õlut. 😆😆 Miks tehakse niii ? Kuii ma soovin et keegi mu eest sõidaks siis isegi 10 km tundub mu meelest tobe lihtsalt " aitähhi " eest minna. Mida ise arvate sellest ?
Arvan sama mida sina, aga mees on ka kerge suss, et ise oma sõbrale sellist asja öeldud ei saa, et ta auto puhta metsaõhuga ei sõida. Keda saab pügada, seda pügatakse, isegi sõpra, nii mõned inimesed elavadki.
Külaline

See on teemaalgatusest hoopis teist sorti teema, seda tehakse vabatahtlikult ja hea meelega, sest leitakse, et sind on hea aidata, sel puhul on aitäh ja kommikarp täitsa õiglane tasu- nad ju ekstra sinu pärast ei sõidagi üks lisakoht autos iseenesest ei võta kütet :) Neil on võimalik aidata, nad teevad seda hea meelega- lase inimestel abiks olla ja võta see vastu, ei pea ennast halvasti tundma.
Külaline

Borabora kirjutas: 24 Nov 2024 14:26
Külaline kirjutas: 24 Nov 2024 13:27
Borabora kirjutas: 24 Nov 2024 13:12
Miks peaks mees minuga seepärast tülitsema ? Meil ongi pere rahaasjad omavahel läbi räägitud. Ja ega ma oma peast ei võtnud seda, et kerjan siin seda kütusekulu raha tagasi lapse sõidutamise eest..mu mees ise ütles mulle seda, et tema kasvatus on ikka selline, et kui keegi teeb ikka head, siis sa ei lase päris tema seljas liugu. Kuidas kurat saab eeldada et 200 km sõidetakse sinu kulul maha ? Ometi kui ta enda naine võttis minu pakutud raha vastu kui mu last emosse viis. Võttis veel pealegi raha.. kütus ja 50 peale.
Lihtsalt Mina ja mu mees vähemalt ei eeldaks et kuna sa oled mu sõber siis vii ja tee ja pane kokku.

Haha. Sellega meenus et paar aastat tagasi hoidsin sama pere last 24 h. Mul oli too hetk pisike beebi kes absoluutselt ei maganud öösel.. ütles et ehk saan vaadata tema last ka. Neil kontsert..
Vaatasin siis..4.aastane plika ei jäänud kuidagi õhtul magama ja oli ta ceel niii üliaktiivne ka..ja siiis tuldi järgi alles lõuna aeg. Visati 5 euri pihku 😆😆😆😆😆
Meie peres küll sõprade abistamisi sisse ei kasseerita ning see on vastastikune. Kui on soov teenida lisatulu, siis võib ju mees bolti sõita või sina tasulist lapsehoidmisteenust pakkuda. Eeldada, et sõbrad maksavad lapsehoidmistasu on sama imelik, kui visata selle eest 5 eurot ehk siis minu arvates mõlemalt poolelt on asjad nihkes. Ei tundu nagu väga head sõbrad oleksite omavahel.
Külaline

Anonymous kirjutas: 25 Nov 2024 12:11Meie peres küll sõprade abistamisi sisse ei kasseerita ning see on vastastikune.
Kas sa ei tabanud ära, et teema ongi sellest, et neil EI OLE see vastastikune? Milleks ennast siia topid?
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Nov 2024 11:26
Borabora kirjutas: 24 Nov 2024 11:02 Mis moodi Teie antud olukorra kohta ütlete ? Kas reageerin üle või ongi osad inimesed ärakasutajad ja pohhuistid ?

Mul mees aitab tihti ühte sõpra. Küll on pannud nende perel mööblit kokku nii, et iga päev peale tööd läheb sinna ja kuskil 2-3 h on ära. Nad ise lihtsalt ei saa hakkama..ja kõik on see vaid " aitähhi " eest. Okei, see polegi probleem... pigem eilne teema jäi mind närima.

Mehe sõber palus mu meest, et ta sõidetaks tema last 50 km kaugusele vanaema juurde kuna nad ise sõita ei saa sest suverehvid hetkel all. Mu mees oli nõus. Läks ja viis ära. Ja siis käis lapsel täna hommikul järgi ka seal. Ja minu üllatuseks ei pakutud kütteraha ega midagi. Öeldi vaid, et suured tänud.
No mis mõttes. 200 km kokku sõitu ja mitte mingit raha ega midagi. Lihtsalt arvatakse et sõidad ja viid ja teed ja kõik vaid lihtsalt " aitähhi " eest. Ja kusjuuires see tüüp ostis endale suure kasti õlut. 😆😆 Miks tehakse niii ? Kuii ma soovin et keegi mu eest sõidaks siis isegi 10 km tundub mu meelest tobe lihtsalt " aitähhi " eest minna. Mida ise arvate sellest ?
Arvan sama mida sina, aga mees on ka kerge suss, et ise oma sõbrale sellist asja öeldud ei saa, et ta auto puhta metsaõhuga ei sõida. Keda saab pügada, seda pügatakse, isegi sõpra, nii mõned inimesed elavadki.
Sa,as see kütusele kulunud summa, 15-20 eur on nii väike raha, et imelik küsida.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Nov 2024 12:36
Anonymous kirjutas: 25 Nov 2024 12:11Meie peres küll sõprade abistamisi sisse ei kasseerita ning see on vastastikune.
Kas sa ei tabanud ära, et teema ongi sellest, et neil EI OLE see vastastikune? Milleks ennast siia topid?
Ehk siis sõbra naine on süüdi, et TA talle enda lapse sõidutamise eest raha pakkus? Kui see sõidukulu nii oluline on, miks siis ometi mees suud lahti ei teinud ja seda oma sõbrale ei öelnud? Selle asemel käis naisele kaeblemas, et tüüp ostis kasti õlut ja talle jäid tühjad pihud, mille peale naine tuleb foorumisse teemat tegema. Tõesti suud pole peas, et omavahel suhelda?
Barbara
Teerajaja

Postitus Postitas Barbara »

Sõber teeb sõbraga omavahel asja selgeks. Või lihtsalt leiab järgmine kord ettekäände mitte appi minna, kui isegi talle juba hakkab selgeks saama, et tema seljas liugu lastakse. Sõbra naine vast ei pea minema tupsununnukese eest seisma.
Külaline

Barbara kirjutas: 25 Nov 2024 18:32 Sõbra naine vast ei pea minema tupsununnukese eest seisma.
Mõnes peres on ühine rahakott. Ära ole kade!
Külaline

Anonymous kirjutas: 25 Nov 2024 15:36Ehk siis sõbra naine on süüdi, et TA talle enda lapse sõidutamise eest raha pakkus? Kui see sõidukulu nii oluline on, miks siis ometi mees suud lahti ei teinud ja seda oma sõbrale ei öelnud? Selle asemel käis naisele kaeblemas, et tüüp ostis kasti õlut ja talle jäid tühjad pihud, mille peale naine tuleb foorumisse teemat tegema. Tõesti suud pole peas, et omavahel suhelda?
Paistab, et selle viiekordse miinustajaarhetüübi suur hirm on, et kui ise enda hind nimetada, siis äkki on see liiiiiga madal. Et järsku maksab sõber ikka kahekordselt ja surab kastitäie õlut kah veel tänutäheks kauba peale. Pluss pilt ikka autahvlile kah!
Külaline

Anonymous kirjutas: 25 Nov 2024 18:54Mõnes peres on ühine rahakott. Ära ole kade!
Kas ühine rahakott = naine otsustab rahakasutuse üle?
Külaline

Siin osa riidleb teemaalgatajaga, et polevat tolle asi sekkuda oma mehe ja tolle sõbra vahelistesse suhetesse. Põhimõtteliselt õige, ent erand tekib siis, kui mees aitab sõpra oma pere arvelt. Niigi on tänapäeval perega koos ajaveetmise aega napilt, ka rahaga pole priisata. Ja kui naine on oodanud nädalavahetust, et siis lõpuks ometi saab pere kokku ja teevad koos midagi toredat, ent mees sõidab pooleks päevaks minema, sõpra kuhugi viima-tooma, võib see naisel meele mõruks teha küll. Leidub inimesi, kes tegutsevad sajas MTÜs ja topivad ennast igale poole vabatahtlikuks, kuid samal ajal nende pere kodus näeb neid nagu kuuvarjutust.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Nov 2024 10:19 Siin osa riidleb teemaalgatajaga, et polevat tolle asi sekkuda oma mehe ja tolle sõbra vahelistesse suhetesse. Põhimõtteliselt õige, ent erand tekib siis, kui mees aitab sõpra oma pere arvelt. Niigi on tänapäeval perega koos ajaveetmise aega napilt, ka rahaga pole priisata. Ja kui naine on oodanud nädalavahetust, et siis lõpuks ometi saab pere kokku ja teevad koos midagi toredat, ent mees sõidab pooleks päevaks minema, sõpra kuhugi viima-tooma, võib see naisel meele mõruks teha küll. Leidub inimesi, kes tegutsevad sajas MTÜs ja topivad ennast igale poole vabatahtlikuks, kuid samal ajal nende pere kodus näeb neid nagu kuuvarjutust.
Aga mees eelistas oma aja veeta 200 km sõitmisele ja see on puhtalt tema raha ning tema valik.
Külaline

Nõrgema iseloomuga inimesel, jah ka sellised tahavad elada, on raske mustrit murda. Alati ju olen aidanud, kuidas ma nüüd keeldun, sõber ju hädas. Naine näeb lugu kõrvalt selgemalt.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Nov 2024 12:30 Nõrgema iseloomuga inimesel, jah ka sellised tahavad elada, on raske mustrit murda. Alati ju olen aidanud, kuidas ma nüüd keeldun, sõber ju hädas. Naine näeb lugu kõrvalt selgemalt.
Sellised suhted, kus naisest saab emme, leiavad paraku kiiresti lõpu või toimub igavene vindumine suhtes, kus tegelikult kumbki osapool rahul ei ole. Ka ühise rahakoti puhul ma väga kahtlen, et selle küsimata jäänud kütusekompensatsiooni pärast nüüd järsku kogu pere pikali on ja eelarves suur auk. Aga siin loos on selgelt süüdi mees, kes ei suuda enda põhimõtete eest seista.
Külaline

Selliseid aidatakse ainult 1 kord ja siis enam mitte kordagi rohkem. Kui edasi jooksete nende jaoks, siis oletegi ise lollid, õppetund on juba saadud ju tegelikult. Siis edasi kehtib juba see lause, et loll saab kirikus ka peksa. Abi on üks asi, ärakasutamine aga juba hoopis midagi muud!
Külaline

Ma sõidaksin sõbrantsiga suurima hea meelega 200 km, viiks lapse, lobiseks, chilliks. Mõnus nädalalõpu üritus, sest ta istub mul kõrval ja on koguaeg lõbus. Päris nõme oleks seda kütusele kulunud 15 eur küsida, selle asemel teeme mingi resto, champagne või grilli, ise vaatame, millal viitsimine on.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot], kiisu, Tuuletu ja 7 külalist