Mille põhjal seda väidad? Alkohoolikud kellel on juhiluba on nagunii suuremas seires.Külaline kirjutas: ↑22 Nov 2024 20:40No juhilubade pikendamist küll ei takista see, et oled kunagi alkoholiravi saanud. Pead seal lihtsalt ise vastama küsimustele, et sa hetkel ei joo. Ja seda ei saa keegi kontrollida, kas see vastab tõele.Külaline kirjutas: ↑22 Nov 2024 20:05 Juhilubade pikendamiseks on vaja arstlikus kontrollis käia. Ära enam sellist rumalust kirjuta.
Perearsti juurde alkosõltuvusega
-
Külaline
-
Külaline
Mille põhjal sa ise mingit jama ajad? Alkohoolikud ei käi tavaliselt ravil, politsei vinklisse satuvad siis, kui hakkavad purjus peaga sõitmise eest vahele jääma. Siis hakkab politsei neid rohkem jälgima. Selleks ajaks on nad alkohoolikud olnud tavaliselt juba kümneid aastaid. Meditsiinisüsteem on sellest täiesti eraldi, tervisetõendi väljastamine on eraldi. Mitte keegi ei anna politseile teada, et keegi on saanud alkoholi tarvitamise häire diagnoosi. Tervisetõendi väljastamisel hinnatakse vaid seda, kas hetkeseisuga on asjaolusid, mis takistavad mootorsõiduki juhtimist. Takistuseks ei ole see, et inimene on kunagi saanud alkoholismiravi. Tervisetõendi taotlemisel täidad ise deklaratsiooni, kus on küsimused ka alkoholi tarvitamise kohta. Aga kindlasti ei ole midagi sellist, et kunagi said alkoholiravi, siis sellepärast jälgib sind politsei elu lõpuni. Sa ise ajad täielikku jama.Külaline kirjutas: ↑22 Nov 2024 20:57Mille põhjal seda väidad? Alkohoolikud kellel on juhiluba on nagunii suuremas seires.Külaline kirjutas: ↑22 Nov 2024 20:40No juhilubade pikendamist küll ei takista see, et oled kunagi alkoholiravi saanud. Pead seal lihtsalt ise vastama küsimustele, et sa hetkel ei joo. Ja seda ei saa keegi kontrollida, kas see vastab tõele.Külaline kirjutas: ↑22 Nov 2024 20:05 Juhilubade pikendamiseks on vaja arstlikus kontrollis käia. Ära enam sellist rumalust kirjuta.
-
Külaline
Väga kahju seda tunnistada, aga inimese terviseportaalis olev info muutub ajaga üha avalikumaks. Me oleme harjunud mõtlema, et meie terviseinfot näevad ainult arstid, lisaks siis mõni väga spetsiifilise asutuse töötaja.
Paraku on fakt, et üha rohkem erinevaid instantse saab seoses uute seadusemuudatustega sellele juurdepääsu. Viimati anti juurdepääs sotsiaaltöötajatele, täpsemalt lastekaitseametnikele. No umbes nii, et kui su laps peaks mingil x põhjusel sattuma lastekaitse huviorbiiti - olgu selleks siis lahutus, koolikiusamine või lapse mingi erivajadus vms - siis võidakse su digiloos olevat infot alkoholismi osas kasutada su pere vastu ära. Kusjuures mittemeditsiinilise haridusega sotsiaalametnik ei pruugi osata su terviseandmeid üldse õigesti tõlgendadagi ega märgata, et said alkoholismivastast ravi viimati 10 aastakest tagasi - toimikusse võidakse kirja panna ikkagi, nagu oleksid sa alkohoolik tänase päevani.
Teine teema on tolle tableti tõhusus ja võimalikud kõrvaltoimed ja koosmõju teiste võimalike ravimitega. Mu pereliikmele kirjutati ka ühed alkovastased tabletid välja, kuid peagi selgus, et ta ei saagi neid võtta, kuna need nullivad ära tema teiste ravimite toime.
Tihtipeale kipub olema nii, et päris alkohoolikud oma probleemi ei näegi, seevastu pisikasutajad peavad ennast juba alkohoolikuks. No umbes sama, nagu 50-kilone kurdab igal pool, et tema olevat paks, samas kui 150-kilostest paljud ei võta mitte midagi ette.
Seega, tableti kohta võid oma perearstilt ju uurida, ta peaks oskama vaadata, kas see sinule üldsegi sobib. Aga suurt imet loota ei maksa. Põhiline töö on siiski iseendaga. Sain aru, et sulle teeb muret su õhtune veinijoomine. Proovi veini kas lahjendada või siis osta alkoholivaba veini. Minule endale näiteks maitsevad väga alkovabad longerod. Mul endal ei ole alkoprobleemi vähemalt enda teada kunagi olnud, aga vahel peol on mõni pokaalike ikka võetud ja nüüd tunnen, et alkovaba meeldib isegi rohkem, ja tegelikult pole ju vahet, kas see jook on alkoholisisaldusega või ilma. Samuti kaob siis ära mure, kes on kaine juht, kui peaks tekkima vajadus sõitu minna. Otsi endale muud mõnusat tegevust, väldi alkoholi koju toomist. Võid paluda ka pereliikmete toetust, et nad aitaksid sul lahti saada harjumusest õhtuti pokaalike veini libistada, ja teha selle asemel midagi muud. Kõik sõltub sinust.
Paraku on fakt, et üha rohkem erinevaid instantse saab seoses uute seadusemuudatustega sellele juurdepääsu. Viimati anti juurdepääs sotsiaaltöötajatele, täpsemalt lastekaitseametnikele. No umbes nii, et kui su laps peaks mingil x põhjusel sattuma lastekaitse huviorbiiti - olgu selleks siis lahutus, koolikiusamine või lapse mingi erivajadus vms - siis võidakse su digiloos olevat infot alkoholismi osas kasutada su pere vastu ära. Kusjuures mittemeditsiinilise haridusega sotsiaalametnik ei pruugi osata su terviseandmeid üldse õigesti tõlgendadagi ega märgata, et said alkoholismivastast ravi viimati 10 aastakest tagasi - toimikusse võidakse kirja panna ikkagi, nagu oleksid sa alkohoolik tänase päevani.
Teine teema on tolle tableti tõhusus ja võimalikud kõrvaltoimed ja koosmõju teiste võimalike ravimitega. Mu pereliikmele kirjutati ka ühed alkovastased tabletid välja, kuid peagi selgus, et ta ei saagi neid võtta, kuna need nullivad ära tema teiste ravimite toime.
Tihtipeale kipub olema nii, et päris alkohoolikud oma probleemi ei näegi, seevastu pisikasutajad peavad ennast juba alkohoolikuks. No umbes sama, nagu 50-kilone kurdab igal pool, et tema olevat paks, samas kui 150-kilostest paljud ei võta mitte midagi ette.
Seega, tableti kohta võid oma perearstilt ju uurida, ta peaks oskama vaadata, kas see sinule üldsegi sobib. Aga suurt imet loota ei maksa. Põhiline töö on siiski iseendaga. Sain aru, et sulle teeb muret su õhtune veinijoomine. Proovi veini kas lahjendada või siis osta alkoholivaba veini. Minule endale näiteks maitsevad väga alkovabad longerod. Mul endal ei ole alkoprobleemi vähemalt enda teada kunagi olnud, aga vahel peol on mõni pokaalike ikka võetud ja nüüd tunnen, et alkovaba meeldib isegi rohkem, ja tegelikult pole ju vahet, kas see jook on alkoholisisaldusega või ilma. Samuti kaob siis ära mure, kes on kaine juht, kui peaks tekkima vajadus sõitu minna. Otsi endale muud mõnusat tegevust, väldi alkoholi koju toomist. Võid paluda ka pereliikmete toetust, et nad aitaksid sul lahti saada harjumusest õhtuti pokaalike veini libistada, ja teha selle asemel midagi muud. Kõik sõltub sinust.
-
Külaline
Mina olen proovinud mõningaid ravimeid alkoholismi vastu. Üks on disulfiraam, mida on tablettidena või pannakse ampull. Seda väga välismaal ei kasutata, sest pole efektiivne. Mina käisin Wismaris tasulisel vastuvõtul ja kuskile digilukku see kirja ei läinud, ka ravimit müüdi kohapeal. Aga see oli mitmed aastad tagasi, minu arust dr Mumma sai vastu päid ja jalgu selle eest, et digilukku ei kanna neid andmeid. Aga ükskord üks arst küsis, et miks dr Mumma on mu andmeid vaadanud, et kas on alkoholi või mingi muu sõltuvusprobleem, ma ütlesin, et ei, ma ei tea, miks ta on vaadanud. Siis loeti see veaks. Aga see arst oli kohe kahtlustav ja määras mulle maksaanalüüsi, aga see oli õnneks korras, tervisele alkoholitarbimine pole hakanud. See disulframiga läheb süda pahaks, kui alkoholi võtta, näo lööb punakseks ja vastik on olla. Aga pärast hakkasin ikkagi nii tegema, et kui tahtsin nädalavahetusel võtta, siis tablette ei võtnud. Ka harjus keha ja pärast ei olnudki enam eriti halb, kuigi joomist ikka kõvasti vähendasin. Kui enne jõin 0,5 liitrit viskit, siis nüüd piisas ühest purgist siidrist, rohkem ei tahtnud. Selles mõttes natuke ikka aitas. Siis võtsin Mysimbat, mis on ühtlasi ka kaalualandav ravim ja peaks töötama ka depressiooni vastu, samas see vähendab eufooriat, mida alkoholitarvitamisest saab. See ka natuke mõjus, aga päris ära ma alkoholitarvitamist siiski ei jätnud. Igatahes ma pole alkoholitarvitamisest päris lahti saanud, küll aga joon vähe võrreldes eelnevaga. Kolm-neli kuud ei joo üldse, siis mingi periood jälle joon, aga mitte palju, ühe siidri või kaks. Kangemaid jooke ei joo üldse enam, isegi vein tundub juba liiga kange.
-
Külaline
Eesti riik üritab üha rohkem inimesi jälgida. Suured andmebaasid on selleks loodud (võtame kasvõi laenajad) ja see on aja küsimus kuna alkohoolikute andmed hakkavad olema politsei süsteemides, sest meil on tohutult palju purjus juhte teedel ja palju raskeid avariisid. Alkoholiravi ei ravi alkohoolikut terveks ja märk sellest jääb igavesti andmebaasi kirja. Need ei kustu ära. Kuidas joodikutesse meil suhtutakse, mitte vist väga hästi. Kui vaadata kui palju on juba Eestis andmeid lekkinud, siis on ajaküsimus kui digilugu ära häkitakse ja mine loe iga inimese tervise andmeid. Ma saan aru, et vaidled vaidlemise pärast ja omad naiivset maailmavaadet nagu riik oleks aus oma kodanike suhtes. Oled sa mõne surnud inimese perearsti toimikut näinud? Seal on kõik terve tema elu visiidid kirjas. Vanasti oli see paberil, aga täna on kõik digi.Külaline kirjutas: ↑22 Nov 2024 21:19Mille põhjal sa ise mingit jama ajad? Alkohoolikud ei käi tavaliselt ravil, politsei vinklisse satuvad siis, kui hakkavad purjus peaga sõitmise eest vahele jääma. Siis hakkab politsei neid rohkem jälgima. Selleks ajaks on nad alkohoolikud olnud tavaliselt juba kümneid aastaid. Meditsiinisüsteem on sellest täiesti eraldi, tervisetõendi väljastamine on eraldi. Mitte keegi ei anna politseile teada, et keegi on saanud alkoholi tarvitamise häire diagnoosi. Tervisetõendi väljastamisel hinnatakse vaid seda, kas hetkeseisuga on asjaolusid, mis takistavad mootorsõiduki juhtimist. Takistuseks ei ole see, et inimene on kunagi saanud alkoholismiravi. Tervisetõendi taotlemisel täidad ise deklaratsiooni, kus on küsimused ka alkoholi tarvitamise kohta. Aga kindlasti ei ole midagi sellist, et kunagi said alkoholiravi, siis sellepärast jälgib sind politsei elu lõpuni. Sa ise ajad täielikku jama.Külaline kirjutas: ↑22 Nov 2024 20:57Mille põhjal seda väidad? Alkohoolikud kellel on juhiluba on nagunii suuremas seires.Külaline kirjutas: ↑22 Nov 2024 20:40
No juhilubade pikendamist küll ei takista see, et oled kunagi alkoholiravi saanud. Pead seal lihtsalt ise vastama küsimustele, et sa hetkel ei joo. Ja seda ei saa keegi kontrollida, kas see vastab tõele.
-
Külaline
Mina räägin sellest, mis on praegu. Sina ajad mingit udu, et kuidas kunagi hakkab olema, kui petturlik on riik ja muud jama. Ei puutu asjasse, mida sina arvad või keda sina usaldad, igatahes fakt on praegu see, et alkoholismiravi fakt ei tähenda seda, et sa oleksid politsei vaatevinklis, politsei ei näe sinu terviseandmeid. Et perearst paneb kõik kirja, ei puutu siin mitte kuidagi asjasse.Ma saan aru, et vaidled vaidlemise pärast ja omad naiivset maailmavaadet nagu riik oleks aus oma kodanike suhtes.
-
Külaline
Miks sedasi solvama asud, mitmes teemas juba märkan.
-
Külaline
Ma ka ei usalda lõpuni koostoimelist masinavärki nimega “riik”, kuigi ise olen riigitöötaja. Ka andmeteaduses on superandmebaasi olemasolu ohtlik ahvatlus. Kui aga on elu häiriv probleem, siis tuleb mõttes kaaluda kasu-kahju põhjal, kas kaalukausil on tugevam vajadus vabaneda sõltuvusest või hirm kunagi saabuda võiva olukorra ees ning selle põhjal otsustada.
-
Külaline
Kirjutasin selles teemas esimest korda ja andsin nõu kaalutleda, kas suurem on hirm abstraktse kunagi juhtuda võiva andmejagamise voi igal õhtul rõhuva alkosõltuvuse ees.Külaline kirjutas: ↑24 Nov 2024 19:23Postitus on kustutatudKülaline kirjutas: ↑24 Nov 2024 19:17 Ma ka ei usalda lõpuni koostoimelist masinavärki nimega “riik”, kuigi ise olen riigitöötaja. Ka andmeteaduses on superandmebaasi olemasolu ohtlik ahvatlus. Kui aga on elu häiriv probleem, siis tuleb mõttes kaaluda kasu-kahju põhjal, kas kaalukausil on tugevam vajadus vabaneda sõltuvusest või hirm kunagi saabuda võiva olukorra ees ning selle põhjal otsustada.
-
Külaline
Ei ole see, kellele vastad, aga teemaalgataja ju küsiski täpselt konkreetselt just seda, et kui riskivaba on alkoholiravile minek nimelt terviseportaali andmete aspektist, ja et ega pole ohtu, et tulevikus tekitaks see probleeme nt juhiloa pikendamisel vms. Seega sa üritad praegu panna vaikima kõiki neid, kes teemaalgataja küsimusele vastavad, et jah, riskid on olemas.Külaline kirjutas: ↑24 Nov 2024 19:23Postitus on kustutatudKülaline kirjutas: ↑24 Nov 2024 19:17 Ma ka ei usalda lõpuni koostoimelist masinavärki nimega “riik”, kuigi ise olen riigitöötaja. Ka andmeteaduses on superandmebaasi olemasolu ohtlik ahvatlus. Kui aga on elu häiriv probleem, siis tuleb mõttes kaaluda kasu-kahju põhjal, kas kaalukausil on tugevam vajadus vabaneda sõltuvusest või hirm kunagi saabuda võiva olukorra ees ning selle põhjal otsustada.
Ise vastates ütleks, et küsimus on kasu ja kahju vahekorras. Samuti ka selles, kui tõhus see alkoravim tegelikult on. Alkoholism on kole haigus, mille all vaevleb suur osa maailmast. Kui tõepoolest oleks leiutatud mingi imeravim selle vastu, siis poleks meil enam alkoholismi - aga on ju, paraku.
-
Külaline
90% ulatuses pole alkosõltuvus ravitav ja see häbi kui teised teada saavad, on väga ränk. Sest õhtune veinitaja ikkagi varjab oma joomist, käib erinevatest poodidest ostmas, ei ürita kuidagi silma jääda. Isegi töökaaslased ja lähedased ei kahtlusta kuni siis tuleb ühel hetkel suur avalikustamine.Külaline kirjutas: ↑24 Nov 2024 20:39
Kirjutasin selles teemas esimest korda ja andsin nõu kaalutleda, kas suurem on hirm abstraktse kunagi juhtuda võiva andmejagamise voi igal õhtul rõhuva alkosõltuvuse ees.
-
Külaline
Alkosõltuvus on samasugune nagu teisedki sõltuvused: narkosõltuvus, söögisõltuvus, nutiseadmesõltuvus…
Ilmselt on suur osa inimeses endas kinni - mingid kauged lahendama minevikumured vms.
Kui ikka häb ja elu segab, siis läheksin. Mul endal oli kaua kestnud depressioon, digilukku kirjutatud kui “pt-il on aastaid kestnud sügav depressioon”. Olen aeg-ajalt pidajud selle kohta vastama, aga selgitangi olukorda (segadus lähedase tervisega, järgnenud elumuutev diagnoos ja toimetulek vastutusega). Siiani on see pädenud.
Mis valehäbi on alkoholism? Kelle ees? Perearsti? Kui oleksinnTA asemel iseeneses selgusele jõudnud, et 1) see on probleem 2) ise toime ei tule, siis ilma valehäbitabläheksin vastuvõtule, broneeriksin kaks järjestikust aega ja palukain esmalt vestlust ja seejärel, et arst kokkuvottena kirja panels (minul on alati toiminud - siis on aeg, mil arat kuulab, arutab ning seejärel aeg kirjutamiseks). Ja saab siis digilukku kirja, et pt leiab, et talle on probleemiks liigne alkoholitarvitamine… Juhindun elus, et pigem õudne lõpp kui lõputu õudus ja kui ise toime ei tule, siis enese abita jätmosel avastad ühel hetkel, et elu on möödunud joodikuna…
Ilmselt on suur osa inimeses endas kinni - mingid kauged lahendama minevikumured vms.
Kui ikka häb ja elu segab, siis läheksin. Mul endal oli kaua kestnud depressioon, digilukku kirjutatud kui “pt-il on aastaid kestnud sügav depressioon”. Olen aeg-ajalt pidajud selle kohta vastama, aga selgitangi olukorda (segadus lähedase tervisega, järgnenud elumuutev diagnoos ja toimetulek vastutusega). Siiani on see pädenud.
Mis valehäbi on alkoholism? Kelle ees? Perearsti? Kui oleksinnTA asemel iseeneses selgusele jõudnud, et 1) see on probleem 2) ise toime ei tule, siis ilma valehäbitabläheksin vastuvõtule, broneeriksin kaks järjestikust aega ja palukain esmalt vestlust ja seejärel, et arst kokkuvottena kirja panels (minul on alati toiminud - siis on aeg, mil arat kuulab, arutab ning seejärel aeg kirjutamiseks). Ja saab siis digilukku kirja, et pt leiab, et talle on probleemiks liigne alkoholitarvitamine… Juhindun elus, et pigem õudne lõpp kui lõputu õudus ja kui ise toime ei tule, siis enese abita jätmosel avastad ühel hetkel, et elu on möödunud joodikuna…
-
Külaline
Mida kõike sina ei teeks.Külaline kirjutas: ↑25 Nov 2024 15:59 Alkosõltuvus on samasugune nagu teisedki sõltuvused: narkosõltuvus, söögisõltuvus, nutiseadmesõltuvus…
-
Külaline
Jutt ilus ja teatud mõttes õige ka, aga mis siis, kui inimene läheb ja teeb, kuid abi ikka ei saa? Siis on ju kõik see minemine ja tegemine täitsa asjata ning abile pöördumisest hoolimata avastad ühel hetkel, et su elu on möödunud ikka samamoodi joodikuna...Külaline kirjutas: ↑25 Nov 2024 15:59 Alkosõltuvus on samasugune nagu teisedki sõltuvused: narkosõltuvus, söögisõltuvus, nutiseadmesõltuvus…
-
Külaline
Aga juhiloa seisukohalt ei ole siin mingit ohtu. See jutt, mida keegi siin järjepidevalt räägib, et alkohoolikud on politsei suurema jälgimise all, ei vasta absoluutselt tõele. Et arstid hiljem vaatavad kõiki haigusi alkoholitarvitamise vinklis, võib küll olla.Ei ole see, kellele vastad, aga teemaalgataja ju küsiski täpselt konkreetselt just seda, et kui riskivaba on alkoholiravile minek nimelt terviseportaali andmete aspektist, ja et ega pole ohtu, et tulevikus tekitaks see probleeme nt juhiloa pikendamisel vms. Seega sa üritad praegu panna vaikima kõiki neid, kes teemaalgataja küsimusele vastavad, et jah, riskid on olemas.
-
Külaline
Ei vasta see jutt muidugi tõele. Mul ema jäi mitmeid kordi vahele juhuslikult politseile. Mõnel korral piisas "siirast" vabandusest, ma enam ei tee niimoodi ja trahvi siis vähendati ja load jäid ka alles.Külaline kirjutas: ↑27 Nov 2024 10:02Aga juhiloa seisukohalt ei ole siin mingit ohtu. See jutt, mida keegi siin järjepidevalt räägib, et alkohoolikud on politsei suurema jälgimise all, ei vasta absoluutselt tõele. Et arstid hiljem vaatavad kõiki haigusi alkoholitarvitamise vinklis, võib küll olla.Ei ole see, kellele vastad, aga teemaalgataja ju küsiski täpselt konkreetselt just seda, et kui riskivaba on alkoholiravile minek nimelt terviseportaali andmete aspektist, ja et ega pole ohtu, et tulevikus tekitaks see probleeme nt juhiloa pikendamisel vms. Seega sa üritad praegu panna vaikima kõiki neid, kes teemaalgataja küsimusele vastavad, et jah, riskid on olemas.
Terviseandmetes olid märked olemas(käis ka paar korda võõrutusravil ja tilka saamas haiglas)+ rohud.
Korra peatati juhiluba aastaks. Pidi tegema uuesti teooriaeksami ja sai ikkagi load tagasi.
Selleks ajaks oli tal vist 3 või 4 trahvi juba ees. Ja politsei kutsuti talle kaebise peale välja.
Lõpuks ma enne surma(jõigi surnuks) paar aastat varem võtsin vägisi auto talt ära. Muidu ta oleks kellegi surnuks lihtsalt sõitnud. Auto müüsin maha ja selle raha eest sai matused tehtud.
-
Külaline
No tema läks perearsti juurde... https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1203 ... inijoomist
-
Külaline
Ma muidugi ei saa aru, miks sellest avalikult meedias peab kirjutama, nagu oleks tegu mingi kangelasteoga. Ükskõik mida, peaasi, et saaks oma 15 minutit kuulsust.Külaline kirjutas: ↑27 Nov 2024 11:03 No tema läks perearsti juurde... https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1203 ... inijoomist
-
Külaline
Ta on ajakirjanik ja tegi terve seeria neid artikleid, mitte ainult endast. Ise proovis ka ravimit. Minu arust oluline teema ju. Ja ongi Eestis nii, et anonüümselt abi küsida ei saa.Külaline kirjutas: ↑27 Nov 2024 11:20Ma muidugi ei saa aru, miks sellest avalikult meedias peab kirjutama, nagu oleks tegu mingi kangelasteoga. Ükskõik mida, peaasi, et saaks oma 15 minutit kuulsust.Külaline kirjutas: ↑27 Nov 2024 11:03 No tema läks perearsti juurde... https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1203 ... inijoomist
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Adierol, YaCy [Bot] ja 4 külalist