Kas oleks mõistlik küsida lapse isalt rohkem elatist?

Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 02 Jaan 2025 12:33 Üks tuntud "arvamuliider", eks miss ja mörter ema küsis ju lausa 5000 eur Alla 10 aastase lapse joks olevat see normaalne kulu. 5000+5000
Kusjuures tegemist ongi täpselt sama probleemiga, mis siin. Vanemate sissetulek ja lapse elustandard peaks olema korrelatsioonis.
Kui 50 000 euri kuus palka saav mees maksab lapsele 1000 euri elatist ja arvab, et see on rohkem kui küll, siis see on väga imelik.
Samas ka siin, et kui normaalselt teeniv mees arvab, et 200 eurot on rohkem kui küll, siis see on sama imelik.
Kui mees saab 600 euri palka ja maksab 200, siis tõesti ongi normaalne, sest midagi pole parata.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Jaan 2025 13:46
Külaline kirjutas: 02 Jaan 2025 12:33 Üks tuntud "arvamuliider", eks miss ja mörter ema küsis ju lausa 5000 eur Alla 10 aastase lapse joks olevat see normaalne kulu. 5000+5000
Kusjuures tegemist ongi täpselt sama probleemiga, mis siin. Vanemate sissetulek ja lapse elustandard peaks olema korrelatsioonis.
Kui 50 000 euri kuus palka saav mees maksab lapsele 1000 euri elatist ja arvab, et see on rohkem kui küll, siis see on väga imelik.
Samas ka siin, et kui normaalselt teeniv mees arvab, et 200 eurot on rohkem kui küll, siis see on sama imelik.
Kui mees saab 600 euri palka ja maksab 200, siis tõesti ongi normaalne, sest midagi pole parata.
No tegelikult ei ole ka päris nii. Kui kohustatud vanem ei suuda maksta miinimumelatist, siis tuleb kas vahetada töökohta või teha lisatööd/suurema koormusega tööd, kui töökoht ei võimalda, siis näiteks ka tööampse teistel aladel, muidugi eeldades, et kohustatud vanem on töövõimeline. Kui tegemist on puudega/raskelt haige vm juhtumiga, siis ilmselt ei määraks ka kohus üle jõu käivat elatist aga miinimumelatise tasumine ei tohiks olla ülejõu käiv mitteühelegi tervele, pea, käte ja jalgadega inimesele. Ühel poolel justkui ei pea olema seda summat, teisel poolel aga peab olema see summa ning tihti ka veel lisaks, et tagada lapsele inimväärne elu, see ei ole õiglane.
Külaline

On küll parata. 600 eurot neto on alla miinimumpalga, sellist palka saav inimene ei tööta eeldatavasti täiskohaga. Sellisel juhul tuleb vanemal asuda tööle tavakoormusega, et tagada oma lapsele elatis, sest laps ei saa endale ise palka teenida. Lapse ülalpidamine on vanema seadusest tulenev kohustus ning sellele on kehtestatud miinimummäär. 200 euri on alla miinimummäära.
Külaline

Mina kirjutasin selle 600 euro ja pole midagi parata. Olgu, olen nõus jah. Ma kuidagi oma peas eeldasingi, et tegemist on puudega vms.. No kes on terve ja täiskasvanud mees, kes saab 600 eurot. Aga kui on, siis tõesti, olen nõus, et sellisel juhul ei saa võtta muidugi, et "pole midagi parata". Peab saama ja kõik.
Külaline

Teemaalgataja, räägi lapse isaga kui te vähegi omavahel kõnelete. Olgu tal uusim Lexus (firmaliising pole sel üldse nii kallis kui arvata võiks), aga eks temagi on ehk märganud, et ”firmariided” on viimastel aastatel kallimaks läinud. Kui mees asjadest lugu peab, saab ehk lähenedagi nii, et laps on teismeline ja temagi soovib oma välimusele rohkem tähelepanu pöörata, mis sa arvad, kas sa saaksid nt riiete kuiu enda kanda võtta ja mina katan igapäevaeluga seotud kulud.
200 eurot kuus on ikka väga-väga napp. Ainuüksi kommunaalkulude arve talvekuudel võib olla 150-200 eurot ehk kahekesi kahes toas elades oleks lapse kulu ca pool. Ka nt talveriided, milleta meie kliimas ei saa, voivad maksta mõnisada eurot kui need tuleb soetada täiskasvanute osakonnast (mu 14a on 190cm pikk ja jalg 45). Kord mõne aasta jooksul on kasvaval lapsel vaja ka erakorralisemaid kulusid nagu tapeedi, voodi või kirjutuslauatooli vahetus, arvuti või mobiili ost. Ehk on ka mingit hobivarustust - ei pea olema selleks tenniserõivastus, ka nt paar tosse ja dressid maksavad peslt saja euro kui mitte Hiinast tellida. Ma miskipärast usun, et teemaalgataja on sellistest kuludest eksiga rääkimata jätnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Jaan 2025 13:31
Esiteks- teiste perede rahakottides sorida on äärmiselt madal. See oligi ju nende pere standart. Tavalisele inimesele, sh. mulle, on see loomulikult väga suur summa aga ma ei käi ka mitu korda kuus luksusreisidel, õhtuti restoranides söömas, ei kanna disainerriideid jne. Kui pere laguneb, siis peaks lastele säilima enamvähem samalaadne eluviis, nagu oli vanemate kooselamise ajal. Ma kuidagi ei õigusta seda summat, sest ei minul ega sinul ei ole täpset ülevaadet selle pere laste kuludest aga selge on ju see, et elatise suurus ongi seoses kohustatud vanema sissetulekuga.
Neil pole peret. Seega ei pea mees tagama elustandarditmida tagas siis kui oli pere. Mis ta peab elulõpuni maksma. Lautasid ja saad ise hakkama. PUNKT. Lihtne. millest sa aru ei saa.
Külaline

Mis asi sul imelik on?????? Et siis teen lapse õige mehega ja elan elulõpuni nagu oleks ise ennast rikkaks töötanud ja kulutan oma raha. Ei kullake. See on võõras raha. Kulutada saab ikka ainult oma raha.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Jaan 2025 21:19 Lapse kuludeks lähevad tõepoolest ka eluasemekulud (osa laenu/üürimaksest, kui see on; lisaks osa kommunaalidest, elektriarvest, sideteenustest jne). Lisaks tuleks arvestada transpordikulud, kui need on ning toit. Juba see on tavaliselt kokku paarsada eurot vähemalt. Sinna otsa tuleb igasugune muu tilu-lilu hobid, sünnipäevad, kehakatted, meelelahutus, tervisega seonduvad kulud ja nii edasi. Miinimum on põhjusega miinimum, alla selle maksta on lisaks ka seadusega vastuolus ehk siis esialgu nõuda miinimum ning kui reaalsed (põhjendatud) kulud on suuremad, siis saab ka need kohtu kaudu välja nõuda.
Ei lähe eluaseme kulud arvesse. Ei ole nii, et karjääri tipp on sünnitada laps ja siis saad elada 100 toalises villas ookeani kaldal ja lapse isa maksab kõik kinni. Ei ole nii. Tahtsid avastada maailma siis teed seda sealt kuhus su rahakott välja kannatab. Kasvõi ühetoalisest üürikast. Kui ei meeldi hakkad rohkem teenima ja ostad ise. Lihtne.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2025 12:26
Külaline kirjutas: 01 Jaan 2025 21:19 Lapse kuludeks lähevad tõepoolest ka eluasemekulud (osa laenu/üürimaksest, kui see on; lisaks osa kommunaalidest, elektriarvest, sideteenustest jne). Lisaks tuleks arvestada transpordikulud, kui need on ning toit. Juba see on tavaliselt kokku paarsada eurot vähemalt. Sinna otsa tuleb igasugune muu tilu-lilu hobid, sünnipäevad, kehakatted, meelelahutus, tervisega seonduvad kulud ja nii edasi. Miinimum on põhjusega miinimum, alla selle maksta on lisaks ka seadusega vastuolus ehk siis esialgu nõuda miinimum ning kui reaalsed (põhjendatud) kulud on suuremad, siis saab ka need kohtu kaudu välja nõuda.
Ei lähe eluaseme kulud arvesse. Ei ole nii, et karjääri tipp on sünnitada laps ja siis saad elada 100 toalises villas ookeani kaldal ja lapse isa maksab kõik kinni. Ei ole nii. Tahtsid avastada maailma siis teed seda sealt kuhus su rahakott välja kannatab. Kasvõi ühetoalisest üürikast. Kui ei meeldi hakkad rohkem teenima ja ostad ise. Lihtne.
200 euro eest kuus elad seal villas või?
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2025 12:23
Mis asi sul imelik on?????? Et siis teen lapse õige mehega ja elan elulõpuni nagu oleks ise ennast rikkaks töötanud ja kulutan oma raha. Ei kullake. See on võõras raha. Kulutada saab ikka ainult oma raha.
Just nii, linnupojake, täpselt nii on. Kui teed lapse rikka mehega, on vähemalt su laps elu lõpuni kindlustatud. Sina otseselt mitte, aga kui laps kindlustatud, on emal ka palju lihtsam.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2025 12:22
Külaline kirjutas: 02 Jaan 2025 13:31
Esiteks- teiste perede rahakottides sorida on äärmiselt madal. See oligi ju nende pere standart. Tavalisele inimesele, sh. mulle, on see loomulikult väga suur summa aga ma ei käi ka mitu korda kuus luksusreisidel, õhtuti restoranides söömas, ei kanna disainerriideid jne. Kui pere laguneb, siis peaks lastele säilima enamvähem samalaadne eluviis, nagu oli vanemate kooselamise ajal. Ma kuidagi ei õigusta seda summat, sest ei minul ega sinul ei ole täpset ülevaadet selle pere laste kuludest aga selge on ju see, et elatise suurus ongi seoses kohustatud vanema sissetulekuga.
Neil pole peret. Seega ei pea mees tagama elustandarditmida tagas siis kui oli pere. Mis ta peab elulõpuni maksma. Lautasid ja saad ise hakkama. PUNKT. Lihtne. millest sa aru ei saa.

Võib ka koma olla, kullake. Aga lapse elustandard on tema vanemate elustandardiga seotud. Nii lihtsalt on, kullake.
Külaline

Mina tegin nii. Lapse tegin miljonäriga. Praeguseks lahus ja mehel uus pere, aga aga mees peab üleval nii mind kui last. Temale on see 6000 kuus väike raha, minule suur. Suhted on head. Ja kui minuga peaks midagi juhtuma, siis ma tean, et lapsel on superkoht, kus elada ja tema eest hoolitsetakse hästi.
Troppidega ei maksa lapsi teha, aga kui valida tore vaene mees või tore rikas mees, siis tore ja rikas on ikka parem valik.
Külaline

Teemaalgatajale- siin ei ole tarvis vaagida mis on mõistlik ja mis mitte. Ilmselgelt su lapse isa asjale mõistlikult ei lähene, kui sõidab uhke autoga aga tema laps peab elama minimaalsega ja isegi alla selle. Lahuselav vanem peab tagama lapsele vähemalt miinimumelatise ning see ei ole pädev argument, et ta ei saa seda teha, kuna kõik tema teenitud raha kulub tal enda peale ära.
Sul on vanemana kohustus seista oma alaealise lapse õiguste eest ning üks nendest õigustest on piisavas mahus ülalpidamise saamine oma vanemate poolt.
Külaline

Elamispinna kuludest saad lapse peale panna pool arvel olevast veest ja elektrist. Need on kindlad reaalsed kulud. Muu eluasemega seotu ei puutu ju tegelikult asjasse, sest selle peab samal pinnal elav vanem niikuinii maksma. Kas pole nii või?
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2025 16:13 Elamispinna kuludest saad lapse peale panna pool arvel olevast veest ja elektrist. Need on kindlad reaalsed kulud. Muu eluasemega seotu ei puutu ju tegelikult asjasse, sest selle peab samal pinnal elav vanem niikuinii maksma. Kas pole nii või?
Ei ole ju. Üksi elades saaks elada ühetoalises. Lapsega peab elama vähemalt kahetoalises jne.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2025 16:31
Külaline kirjutas: 03 Jaan 2025 16:13 Elamispinna kuludest saad lapse peale panna pool arvel olevast veest ja elektrist. Need on kindlad reaalsed kulud. Muu eluasemega seotu ei puutu ju tegelikult asjasse, sest selle peab samal pinnal elav vanem niikuinii maksma. Kas pole nii või?
Ei ole ju. Üksi elades saaks elada ühetoalises. Lapsega peab elama vähemalt kahetoalises jne.
Just. Kohus arvestab eluasemekuludeks ka üüri/korterilaenu vm, kui on selge, et suurema elupinna vajadus on tekkinud lapse/laste saamise järel. Ehk siis kui vanem üürib näiteks vanema lapsega 3-toalise korteri, kus lapsel on oma tuba ja ütleme üür näiteks 500€ kuus, siis lapse osaks loetakse sellest 250€. Kommunaalmaksed talvel näiteks 250€ kuus, lapse osa kokku 375€. Ehk kui üks vanem paneb 200€ ja teine 200€, siis jääb veel 25€ toidu, kehakatete, meelelahutuse, huvitegevuse, tervishoiu, koolitarvete/lasteaia kohamaksete jne tarbeks.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2025 13:57

Mina tegin nii. Lapse tegin miljonäriga. Praeguseks lahus ja mehel uus pere, aga aga mees peab üleval nii mind kui last. Temale on see 6000 kuus väike raha, minule suur. Suhted on head. Ja kui minuga peaks midagi juhtuma, siis ma tean, et lapsel on superkoht, kus elada ja tema eest hoolitsetakse hästi.
Troppidega ei maksa lapsi teha, aga kui valida tore vaene mees või tore rikas mees, siis tore ja rikas on ikka parem valik.
Valeta tagasihoidlikumalt.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2025 13:57

Valeta tagasihoidlikumalt.
Külaline

Imelik on see kahtlemine kõigis vastustes kogu aeg. Mis huvi peaks olema valetada anonüümses foorumis ja veel külalise nime alt. Isegi online personat ei saa ju niimoodi etendada. Mulle kirjutatakse peaaegu iga kord, et ma valetan ja räägin muinasjuttu kui ma midagigi oma elust jagan.
Milleks nii hirmsasti karta seda, et mõned inimesed elavad teistsugust elu kui sina. Isegi parem/ halvem pole küsimus, lihtsalt teistsugune ajab juba juhtme kokku päris mitmetel.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Jaan 2025 14:57 Imelik on see kahtlemine kõigis vastustes kogu aeg. Mis huvi peaks olema valetada anonüümses foorumis ja veel külalise nime alt. Isegi online personat ei saa ju niimoodi etendada. Mulle kirjutatakse peaaegu iga kord, et ma valetan ja räägin muinasjuttu kui ma midagigi oma elust jagan.
Milleks nii hirmsasti karta seda, et mõned inimesed elavad teistsugust elu kui sina. Isegi parem/ halvem pole küsimus, lihtsalt teistsugune ajab juba juhtme kokku päris mitmetel.
Kas see oled sina ETV endine ilmatüdruk, kes VKG mehega lapsed sai ja jagad nüüd siin oma kogemusi?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 1 külaline