Ära oma kurba maailmapilti küll proovi kogu põlvkonna suhtumisena näidata. Praegusi 60seid huvitas ja huvitab vägagi eneseteostus ning Eesti vabatiigi saatus, enamik neist on seisnud Balti ketis, kaitsnud Toompead või Teletorni ning lehvitanud lauluväljakul lippudega. Keda sa lollitada üritad, arvad, et siin foorumis pole 60seid ega ka tunne keegi selleealisi? Pigem ilmselt lollitad iseennast.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:57 60+ vanusena ma muidugi mäletan ka ebamugavusi "päevade ajal". Aga see oli pisiasi, võrreldes kõige muuga, mis hästi oli. Mis tähtust on mingisugusel eesti arengul? Ja ju siis olid enamus inimesi minu põlvkonnas lambad -lihtsalt nad pole foorumis. Meie põlvkonda üldiselt ei huvitanud mingi eneseteostus ja me olime õnnelikud, kui meid suunati kuskile tööle ja anti ka korter ning me saime töö eest raha, mille eest sai elada ja maksta elektrit ning kommunaale
Kuidas selle elektrivärgiga siis toimida?
-
Külaline
-
Külaline
Siin nõukaaja heietuseks läinud. Ma pigem hea meelega loeks, kas kellelgi oli ka siis see hirmus katkestus.
-
Külaline
Kuule ma toon need vildid, räime tomatis ja bulgaaria tomatite 3l purgi sulle iga kuu, ainsad mida vanasti raudpolt alati poest sai, siis on sul nüüd ka kõik olemas, nagu tollal oli. Vatti võin ka tuua. Diil? Siis peaksid õnnelik olema. Ja kui kütteraha pole, siis mõtle nii, et majavalitsusest tuli teade, et teisel veebruari nädalal pole kütet ega sooja vett - PEMOHT!Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:03Seal riigis oli inimestel eluks vajalik kõik olemas, seal polnud vaja sellist juttu ajada. Ja täitsa savi sellest kultuurist ja ajaloost, need ei täida kõhtu ega maksa makse!Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:40Vaata, selles riigis oleks inimesed, kes sellist juttu ajasid kui sina, juba ammu kuskil Siberi töölaagris maad kündnud. Mul oleks jummala savi, kui praegune Eesti oleks vaesem ja viletsam kui tollane ENSV (aga ta ei ole!) - ikkagi on oma, austab Eesti kultuuri ja ajalugu ning ma saan vabalt arvata, mida tahan. Sina saad ka, ajad siin pidevalt riicivastast iba, aga vangi pole sind pandud. Või oled? See muidugi seletaks mõndagi![]()
-
Külaline
Mina olen 50+ ja mu vanemad 80+, ja ma ei tunne ühtegi inimest, kes sellisel ajupestud vihmaussi tasandil oleks vegeteerinud, et midagi peale söömise, magamise ja paljunemise poleks huvitanud.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:57 60+ vanusena ma muidugi mäletan ka ebamugavusi "päevade ajal". Aga see oli pisiasi, võrreldes kõige muuga, mis hästi oli. Mis tähtust on mingisugusel eesti arengul? Ja ju siis olid enamus inimesi minu põlvkonnas lambad -lihtsalt nad pole foorumis. Meie põlvkonda üldiselt ei huvitanud mingi eneseteostus ja me olime õnnelikud, kui meid suunati kuskile tööle ja anti ka korter ning me saime töö eest raha, mille eest sai elada ja maksta elektrit ning kommunaale
-
Külaline
Kas sa meediat lugead ei oska või seal on liiga keerulised laused? Ei olnud Eestis ega mujal probleeme.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:12 Siin nõukaaja heietuseks läinud. Ma pigem hea meelega loeks, kas kellelgi oli ka siis see hirmus katkestus.
-
Külaline
Mis olid "normaalsed riided" ? Mina kandsin suurima rõõmuga "Klementi" ja "Nooruse" kleite, "Kommunaari " kingi ja "Marati" pesu. "Joped-mantlid olid ka need tavalised, mida kogu aeg müügil oli. Ei tundnud mingit huvi impordi vastu. Ise ei õmmelnud ega lasknud ka kunagi õmmelda. Tuusikutega polnud probleeme, korteri alevikeskuses organiseeris töökoht, autot meil polnud sest ei mina ega mees ei teinud lube. Ja oma dišpeseripalgast ning mehe lukksepa palgast elasime väga hästi ära. Nüüd üksiku pensionieelikuna supermarketi kassas saan vaevu palga eest korteri kommunaalkulud ära maksta..Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:05Korterijärjekorrad olid üüratud, nagu ka telefoni omad. Auto ostmiseks pidi aastaid luba ootama. Tuusiku saamiseks pidi partorgile pugema.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:5760+ vanusena ma muidugi mäletan ka ebamugavusi "päevade ajal". Aga see oli pisiasi, võrreldes kõige muuga, mis hästi oli. Mis tähtust on mingisugusel eesti arengul? Ja ju siis olid enamus inimesi minu põlvkonnas lambad -lihtsalt nad pole foorumis. Meie põlvkonda üldiselt ei huvitanud mingi eneseteostus ja me olime õnnelikud, kui meid suunati kuskile tööle ja anti ka korter ning me saime töö eest raha, mille eest sai elada ja maksta elektrit ning kommunaale
Liha ostmiseks pidi kaks tundi poes passima.
Normaalseid riideid poes ei müüdud, pidi kas ise õmblema või müüjatelt letialust kaupa lunima.
Palgad olid nirud. Lisaraha teenimiseks pidi Leningradi turule kaupa kasvatama.
-
Külaline
Mis katkestust küsid?Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:12Siin nõukaaja heietuseks läinud. Ma pigem hea meelega loeks, kas kellelgi oli ka siis see hirmus katkestus.
Suvel kuu või paar ei olnud sooja vett. Mingil ajal ei olnud bensiini saada, olid tohutud järjekorrad. Keskpäeval ei sõitnud Tartus bussid. Korraliku toidu puudus oli pidevalt poodides.
Vähegi viisakaid riideid, jalatseid sai ainult kaup-kauba vastu.
Mille üle sa halised. Nüüd ju makstakse ka lihttöölistele palka, koristajatele ka. Kuigi sina oled vast juba penskar. Ka pensionist saad oma elementaarsed vajadused kätte. Turul on vast seapead endiselt müügil. Nõukaajal suurt muud liha ei olnudki letil kui pead.
-
Külaline
Keskmine pension peaks olema 780 eurot? Kuidas sul nii väike on, töötasid terve elu poole kohaga?Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:18Mis olid "normaalsed riided" ? Mina kandsin suurima rõõmuga "Klementi" ja "Nooruse" kleite, "Kommunaari " kingi ja "Marati" pesu. "Joped-mantlid olid ka need tavalised, mida kogu aeg müügil oli. Ei tundnud mingit huvi impordi vastu. Ise ei õmmelnud ega lasknud ka kunagi õmmelda. Tuusikutega polnud probleeme, korteri alevikeskuses organiseeris töökoht, autot meil polnud sest ei mina ega mees ei teinud lube. Ja oma dišpeseripalgast ning mehe lukksepa palgast elasime väga hästi ära. Nüüd üksiku pensionieelikuna supermarketi kassas saan vaevu palga eest korteri kommunaalkulud ära maksta..Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:05Korterijärjekorrad olid üüratud, nagu ka telefoni omad. Auto ostmiseks pidi aastaid luba ootama. Tuusiku saamiseks pidi partorgile pugema.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:5760+ vanusena ma muidugi mäletan ka ebamugavusi "päevade ajal". Aga see oli pisiasi, võrreldes kõige muuga, mis hästi oli. Mis tähtust on mingisugusel eesti arengul? Ja ju siis olid enamus inimesi minu põlvkonnas lambad -lihtsalt nad pole foorumis. Meie põlvkonda üldiselt ei huvitanud mingi eneseteostus ja me olime õnnelikud, kui meid suunati kuskile tööle ja anti ka korter ning me saime töö eest raha, mille eest sai elada ja maksta elektrit ning kommunaale
Normaalseid riideid poes ei müüdud, pidi kas ise õmblema või müüjatelt letialust kaupa lunima.
-
Külaline
Miks sa valetad? Alampalk on 810 eurot neto. Sul need kommunaalid samasuured? Lossis elad?Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:18Mis olid "normaalsed riided" ? Mina kandsin suurima rõõmuga "Klementi" ja "Nooruse" kleite, "Kommunaari " kingi ja "Marati" pesu. "Joped-mantlid olid ka need tavalised, mida kogu aeg müügil oli. Ei tundnud mingit huvi impordi vastu. Ise ei õmmelnud ega lasknud ka kunagi õmmelda. Tuusikutega polnud probleeme, korteri alevikeskuses organiseeris töökoht, autot meil polnud sest ei mina ega mees ei teinud lube. Ja oma dišpeseripalgast ning mehe lukksepa palgast elasime väga hästi ära. Nüüd üksiku pensionieelikuna supermarketi kassas saan vaevu palga eest korteri kommunaalkulud ära maksta..Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:05Korterijärjekorrad olid üüratud, nagu ka telefoni omad. Auto ostmiseks pidi aastaid luba ootama. Tuusiku saamiseks pidi partorgile pugema.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:5760+ vanusena ma muidugi mäletan ka ebamugavusi "päevade ajal". Aga see oli pisiasi, võrreldes kõige muuga, mis hästi oli. Mis tähtust on mingisugusel eesti arengul? Ja ju siis olid enamus inimesi minu põlvkonnas lambad -lihtsalt nad pole foorumis. Meie põlvkonda üldiselt ei huvitanud mingi eneseteostus ja me olime õnnelikud, kui meid suunati kuskile tööle ja anti ka korter ning me saime töö eest raha, mille eest sai elada ja maksta elektrit ning kommunaale
-
Külaline
Kirjuta arukamalt, siis maksavad tiblad sulle rohkem.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:18Mis olid "normaalsed riided" ? Mina kandsin suurima rõõmuga "Klementi" ja "Nooruse" kleite, "Kommunaari " kingi ja "Marati" pesu. "Joped-mantlid olid ka need tavalised, mida kogu aeg müügil oli. Ei tundnud mingit huvi impordi vastu. Ise ei õmmelnud ega lasknud ka kunagi õmmelda. Tuusikutega polnud probleeme, korteri alevikeskuses organiseeris töökoht, autot meil polnud sest ei mina ega mees ei teinud lube. Ja oma dišpeseripalgast ning mehe lukksepa palgast elasime väga hästi ära. Nüüd üksiku pensionieelikuna supermarketi kassas saan vaevu palga eest korteri kommunaalkulud ära maksta..
-
Külaline
On ikka pirakas korter, kus kommunaalid 1000€ kanti küündivad. Alevikeskuses kah veel.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:18Mis olid "normaalsed riided" ? Mina kandsin suurima rõõmuga "Klementi" ja "Nooruse" kleite, "Kommunaari " kingi ja "Marati" pesu. "Joped-mantlid olid ka need tavalised, mida kogu aeg müügil oli. Ei tundnud mingit huvi impordi vastu. Ise ei õmmelnud ega lasknud ka kunagi õmmelda. Tuusikutega polnud probleeme, korteri alevikeskuses organiseeris töökoht, autot meil polnud sest ei mina ega mees ei teinud lube. Ja oma dišpeseripalgast ning mehe lukksepa palgast elasime väga hästi ära. Nüüd üksiku pensionieelikuna supermarketi kassas saan vaevu palga eest korteri kommunaalkulud ära maksta..Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:05Korterijärjekorrad olid üüratud, nagu ka telefoni omad. Auto ostmiseks pidi aastaid luba ootama. Tuusiku saamiseks pidi partorgile pugema.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:5760+ vanusena ma muidugi mäletan ka ebamugavusi "päevade ajal". Aga see oli pisiasi, võrreldes kõige muuga, mis hästi oli. Mis tähtust on mingisugusel eesti arengul? Ja ju siis olid enamus inimesi minu põlvkonnas lambad -lihtsalt nad pole foorumis. Meie põlvkonda üldiselt ei huvitanud mingi eneseteostus ja me olime õnnelikud, kui meid suunati kuskile tööle ja anti ka korter ning me saime töö eest raha, mille eest sai elada ja maksta elektrit ning kommunaale
-
Külaline
Mitte midagi ei olnud kogu aeg müügil. Mäletan eredalt, kui käisime emaga 1987. aastal Klementi poes Tallinnas mantlit ostmas. A la 2 mantlit oli valikus ja need ka sellised, et varukaotsad ja alt pikkus oli lahtiseks jäetud - ostad ära ja siis õmmeldakse parajaks. Ja ainult mingid krdi pruunid värvid. Selleks, et pärast ühe pruuni mutimantli ära ostmist see ka kätte saada, tuli oodata veel nädalake, kuni see siis sulle parajaks suvatseti õmmelda.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:18 Mis olid "normaalsed riided" ? Mina kandsin suurima rõõmuga "Klementi" ja "Nooruse" kleite, "Kommunaari " kingi ja "Marati" pesu. "Joped-mantlid olid ka need tavalised, mida kogu aeg müügil oli. Ei tundnud mingit huvi impordi vastu. Ise ei õmmelnud ega lasknud ka kunagi õmmelda. Tuusikutega polnud probleeme, korteri alevikeskuses organiseeris töökoht, autot meil polnud sest ei mina ega mees ei teinud lube. Ja oma dišpeseripalgast ning mehe lukksepa palgast elasime väga hästi ära. Nüüd üksiku pensionieelikuna supermarketi kassas saan vaevu palga eest korteri kommunaalkulud ära maksta..
Kõik oli olemas, my ass...
-
Külaline
Kui mõistuseta looma kombel oled elanud, siis nii ongi. Naudi!Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:57Mis tähtust on mingisugusel eesti arengul? Ja ju siis olid enamus inimesi minu põlvkonnas lambad -lihtsalt nad pole foorumis. Meie põlvkonda üldiselt ei huvitanud mingi eneseteostus ja me olime õnnelikud, kui meid suunati kuskile tööle ja anti ka korter ning me saime töö eest raha, mille eest sai elada ja maksta elektrit ning kommunaale
-
Külaline
Sooja vett ei tulnud kraanist kolm suvekuud. Olid aga õndsad ajad!Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:14Kuule ma toon need vildid, räime tomatis ja bulgaaria tomatite 3l purgi sulle iga kuu, ainsad mida vanasti raudpolt alati poest sai, siis on sul nüüd ka kõik olemas, nagu tollal oli. Vatti võin ka tuua. Diil? Siis peaksid õnnelik olema. Ja kui kütteraha pole, siis mõtle nii, et majavalitsusest tuli teade, et teisel veebruari nädalal pole kütet ega sooja vett - PEMOHT!
-
Külaline
Aga 99% inimesi tahab elult siiski rohkem kui ainult baasvajaduste rahuldamist (sama palju antakse ju ka vanglas vangidele) - kas see ei jõua sulle kuidagi kohale?Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 19:39 Aga kui leppisid sellega, et kõht täis, kodu olemas, riie seljas- siis kogu aeg oli kõike saada.
-
Külaline
Selle toote hüüdnimi oli Breznevi naeratus.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:21Turul on vast seapead endiselt müügil. Nõukaajal suurt muud liha ei olnudki letil kui pead.
-
Külaline
No aja seal alevikus jalad kõhu alt välja ja kasvata ise kõik liha, piim, aedvili, kartulid. Ikka kauni nõukaaja kombe kohaselt.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:18Mis olid "normaalsed riided" ? Mina kandsin suurima rõõmuga "Klementi" ja "Nooruse" kleite, "Kommunaari " kingi ja "Marati" pesu. "Joped-mantlid olid ka need tavalised, mida kogu aeg müügil oli. Ei tundnud mingit huvi impordi vastu. Ise ei õmmelnud ega lasknud ka kunagi õmmelda. Tuusikutega polnud probleeme, korteri alevikeskuses organiseeris töökoht, autot meil polnud sest ei mina ega mees ei teinud lube. Ja oma dišpeseripalgast ning mehe lukksepa palgast elasime väga hästi ära. Nüüd üksiku pensionieelikuna supermarketi kassas saan vaevu palga eest korteri kommunaalkulud ära maksta..
-
Külaline
Miks nii kurjalt kohe.
Ei, ma tõesti netimeediat(delfid ja õl) ei loe, sest ei ela Eestis. Vaatan vaid vahel Etv-lt Terevisiooni, Ringvaadet ja AK-d.
No eks ma siis homme hommikul vaatan Terevisiooni.
Selle teema järgi ju hirmutati koledasti.
Ja pensionär ka ei ole. 30.ndate alguses alles.
Pole ime, et Eestlasi vihaseks ja torisevaks rahvaks peetakse.
-
Külaline
Netimeediat ei loe? ERR-i loed paberkandjal või?Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:48 Ei, ma tõesti netimeediat(delfid ja õl) ei loe, sest ei ela Eestis. Vaatan vaid vahel Etv-lt Terevisiooni, Ringvaadet ja AK-d.
-
Külaline
No aga loe siis err.ee, täiesti tasuta ju. Ei olnud meil mingeid probleeme, kõik kontrolli all ja lahtiühendamine lõppes edukalt. Vabandust, kui liiga kurjalt, aga käesoleva teema kontekstis ajab igasugune abitus kurjaks.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 22:48Miks nii kurjalt kohe.
Ei, ma tõesti netimeediat(delfid ja õl) ei loe, sest ei ela Eestis. Vaatan vaid vahel Etv-lt Terevisiooni, Ringvaadet ja AK-d.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Semrush [Bot] ja 11 külalist