Milleks täispiim?
-
Külaline
Piima panen kodus nii pudru kui kastmete sisse, pühapäeval teen pannkooke, laps vahel joob kakaod. Liitriga nädalas saame kahekesi hakkama. Täispiima eelistan kuna sel on parem maitse.
-
Külaline
Meil pole mingi kunst nädalaga 4 liitrit piima ära kasutada. Ja mitte joogiks. Puudugi jääb.
Valge põhikaste kas toidu kõrvale või lasanjesse, liiter läinud.
Pannkookidesse teine liiter.
Piimasuppi 1,5 liitrit. Vahel teeme ka lumepallisuppi ja piimakisselli.
Hommikupudrud ikka piimaga.
Quiche käib meil ka piimaga, mitte koorega.
Pärmitainasse läheb piim.
Ainult üks lapselaps joob piima. Lihtsalt küsib ja tahab vahel joogiks. Teised mitte.
Ise joome kohvi piimaga.
Valge põhikaste kas toidu kõrvale või lasanjesse, liiter läinud.
Pannkookidesse teine liiter.
Piimasuppi 1,5 liitrit. Vahel teeme ka lumepallisuppi ja piimakisselli.
Hommikupudrud ikka piimaga.
Quiche käib meil ka piimaga, mitte koorega.
Pärmitainasse läheb piim.
Ainult üks lapselaps joob piima. Lihtsalt küsib ja tahab vahel joogiks. Teised mitte.
Ise joome kohvi piimaga.
-
Külaline
Põhimõtteliselt tuli välja miks eestlased nii rasvunud on.Joovad ülirasvast piima ja paisuvad nagu pärmi peal. Kõige hullem on see et mingit probleemi nähta.
-
Külaline
See on küll täiesti meelevaldne väide! Nõukaajal oli põhitoit kartul ja jahukaste, toite praeti searasvaga, peale joodi piima või siirupivett - kui palju neid rasvunuid oli?! Sellel, et tänapäeval on palju rasvunuid, on ikka tunduvalt rohkem põhjuseid, kui piima joomine.Külaline kirjutas: ↑25 Veebr 2025 01:20 Põhimõtteliselt tuli välja miks eestlased nii rasvunud on.Joovad ülirasvast piima ja paisuvad nagu pärmi peal. Kõige hullem on see et mingit probleemi nähta.
-
Külaline
Troll jälle hoos. Suurem osa rasvunuid ei joo mingit piima.Külaline kirjutas: ↑25 Veebr 2025 01:20 Põhimõtteliselt tuli välja miks eestlased nii rasvunud on.Joovad ülirasvast piima ja paisuvad nagu pärmi peal. Kõige hullem on see et mingit probleemi nähta.
-
Külaline
Nõukogude aja lõpus olid rasvasemat piima joovad eesti lapsed saledamad, lahjat piima/jogurteid tarbivad soome lapsed tüsedamad. Üldse imestasid eestlased, kuidas soomlastel, kes tarbivad igasugu rasvavaba, dieet jms. tooteid, on ikkagi tüsedaid inimesi nii palju (põhjus oli ilmselt selles, et kardeti hirmsasti näit. piimast saadavat, aga samas söödi palju süsivesikuid).Külaline kirjutas: ↑25 Veebr 2025 01:20 Põhimõtteliselt tuli välja miks eestlased nii rasvunud on.Joovad ülirasvast piima ja paisuvad nagu pärmi peal. Kõige hullem on see et mingit probleemi nähta.
Üldiselt see toitumisteooria, kus näit. muna ja normaalse rasvasusega piim oli kõige kurja juur, on juba minevikku vajumas.Tänapäeval tunnistatakse, et muna ega rasvased piimatooted pole saatanast.
Kelllel tõesti probleem kolesterooliga, peab ettevaatlikum olema.
Aga lastel kindlasti pole mingit probleemi kolesterooliga. Milleks peaks lastele lahjemat piima andma? Kui midagi piirata, siis suhkruid/süsivesikuid hoopis.
-
Külaline
Mina olen 1973 sündinud ja meie peres küll nii ei söödud. Jahukastet ei tehtud kunagi, kastmekannu pandi nt ahjuliha puhul ahjupannile jäänud nn lihamahl. Kartuli kõrval söödi sama palju ka pastat, riisi, tatart. Toite praeti taimerasvaga. Peale otseselt ei joodudki, kel oli janu, jõi kraanivett.Külaline kirjutas: ↑25 Veebr 2025 05:21 Nõukaajal oli põhitoit kartul ja jahukaste, toite praeti searasvaga, peale joodi piima või siirupivett
-
Külaline
No teie peres polnud, aga enamuses peredes ikka oli. Ja piimaklaas oli alati toidu kõrval, ka lasteaedades ja koolis. Alati.Külaline kirjutas: ↑25 Veebr 2025 16:00Mina olen 1973 sündinud ja meie peres küll nii ei söödud. Jahukastet ei tehtud kunagi,
-
Külaline
No kas sa siis väljaspool "teie peret" mitte kunagi ei söönud, näiteks lasteaias, koolis, sööklas, sõbrannade juures? Kuigi usun, et ka "teie peres" söödi jahukastet ja praeti kartuleid searasvaga, kui poest muud saada polnud.Külaline kirjutas: ↑25 Veebr 2025 16:00
Mina olen 1973 sündinud ja meie peres küll nii ei söödud. Jahukastet ei tehtud kunagi, kastmekannu pandi nt ahjuliha puhul ahjupannile jäänud nn lihamahl. Kartuli kõrval söödi sama palju ka pastat, riisi, tatart. Toite praeti taimerasvaga. Peale otseselt ei joodudki, kel oli janu, jõi kraanivett.
-
Külaline
Teemaalgatajal pole lapsi?
Meil läheb enam-vähem liiter päevas: lapsed joovad, pudru sisse, kohvile, pannkoogitaignasse, jogurtit teen piimaga jne. Ikka selle normaalse piimaga.
Rasvumises on süüdi siiski kiired süsivesikud, palju vähem rasv.
Meil läheb enam-vähem liiter päevas: lapsed joovad, pudru sisse, kohvile, pannkoogitaignasse, jogurtit teen piimaga jne. Ikka selle normaalse piimaga.
Rasvumises on süüdi siiski kiired süsivesikud, palju vähem rasv.
-
Külaline
Soome on tõesti ka oma piimakultuuriga lausa natuke ogar ma ütleks. Ja just rasvavabad piimad ja jogurtid(+ laktoosivaba). Ma olen 10+ aastat siin elanud ja mõlemad lapsed siin saanud. Juba väikelapse eas hakkavad arstid seda piima ja jogurti kohustuslikku andmist sisse juurutama. Mina sellega kaasa läinud ei ole. Kontrollis noogutan kaasa ja jaa aga reaalsuses ma ikka ei sugu piimatooteid kui laps ei soovi. Lastearsti soovitus just on rasvatut piima anda. Pidi "tervislikum" olema.
Piima ma ise tarbin vaid vähesel määral toidus(pannkook, puder, kastmed) ja tilk kohvi peale. Juustu, kodujuustu söön aga neid magusaid kohupiimasid ja jogurteid ei.
Ja ei taha neid mu lapsed ka väga, kuigi aegajalt koju ostan. Just neid magusaid asju ei taha. Tavalist juustu ikka söövad. Väiksem on 1.5a ja tema tõesti joob veel piima(1.5%) 1 toidukorrana ja on juustuhulluses hetkel. Suurem on teismeline ja veidi valivam.
Ja ka soomlaste seas on väikelaste ülekaalulisus väga suur. Täiskasvanutest rääkimata. Ma ei tea kas see otseselt piimaga seotud on. Aga ka poes on näha(no ikka näed, mida poes sul ees lindile laotakse), et piima tarbitakse väga väga palju.
Aga samas liigutakse ka väga palju. Näiteks talve ka jalgrattaga sõidetakse palju. Nii noored kui suured.
Ja siin on tavaline piim keskmiselt 1.5%ne(minu jaoks piimapesuvesi) ja täispiim 2.5-3.5%. Lisaks veel eraldi joogipiim(ma ei oska muudmoodi tõlkida) ja muud laadsed piimajoogid. Ühesõnaga piimavalik on meeletu.
Piima ma ise tarbin vaid vähesel määral toidus(pannkook, puder, kastmed) ja tilk kohvi peale. Juustu, kodujuustu söön aga neid magusaid kohupiimasid ja jogurteid ei.
Ja ei taha neid mu lapsed ka väga, kuigi aegajalt koju ostan. Just neid magusaid asju ei taha. Tavalist juustu ikka söövad. Väiksem on 1.5a ja tema tõesti joob veel piima(1.5%) 1 toidukorrana ja on juustuhulluses hetkel. Suurem on teismeline ja veidi valivam.
Ja ka soomlaste seas on väikelaste ülekaalulisus väga suur. Täiskasvanutest rääkimata. Ma ei tea kas see otseselt piimaga seotud on. Aga ka poes on näha(no ikka näed, mida poes sul ees lindile laotakse), et piima tarbitakse väga väga palju.
Aga samas liigutakse ka väga palju. Näiteks talve ka jalgrattaga sõidetakse palju. Nii noored kui suured.
Ja siin on tavaline piim keskmiselt 1.5%ne(minu jaoks piimapesuvesi) ja täispiim 2.5-3.5%. Lisaks veel eraldi joogipiim(ma ei oska muudmoodi tõlkida) ja muud laadsed piimajoogid. Ühesõnaga piimavalik on meeletu.
-
Külaline
Väga õige. Kui suhkur ja valge jahu ära jätta, ei ole mingit kaaluprobleemi. Minu arust on lasteasutustes toit küllaltki suhkru- ja süsivesikuterikas. Kas juua 2,5 või 3,8 protsendilist piima, pole selle kõrval üldse tähtis.Aga lastel kindlasti pole mingit probleemi kolesterooliga. Milleks peaks lastele lahjemat piima andma? Kui midagi piirata, siis suhkruid/süsivesikuid hoopis.
-
Külaline
Nii ongi. Sellest on ka palju kirjutatud, et riigihanke ja vähempakkumise käigus peavad toitlustajateks kandideerijad ülivähese raha eest tagama siiski lastele ette nähtud päevase kaloraaži. Ja see tulebki täis süsivesikute lisamisega.Külaline kirjutas: ↑25 Veebr 2025 21:10Minu arust on lasteasutustes toit küllaltki suhkru- ja süsivesikuterikas.
-
Külaline
See piimavihkaja on vist pubekas, kes usub, et enne teda on ainult lollid elanud 
-
Külaline
Kellele meeldib ja sobib, see joob. Kes ei taha, see ei joo. Milleks hüsteeritseda, keegi käseb juua või?
-
Külaline
Pole keegi hüsteeritsenud. TA küsimus oli, kuhu see kogus kulub, mida ta kellegi poekorvis nägi ja miks seda üldse tarvitatakse. Ongi inimesed seletanud, kuhu nt 4 liitrit piima kulub, kui keegi isegi piima ei joo. Ja et see pole kindlasti tervisele kahjulik ega tee ka paksuks. Eriti mitte lapsi!Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 18:17 Kellele meeldib ja sobib, see joob. Kes ei taha, see ei joo. Milleks hüsteeritseda, keegi käseb juua või?
Ostetava piima kogus sõltub ju pere suurusest.
-
Külaline
Sõite ainult ahjuliha? Mille poolest see rasvane vesi pannilt pheenem kaste oli kui jahukaste?Külaline kirjutas: ↑25 Veebr 2025 16:00Mina olen 1973 sündinud ja meie peres küll nii ei söödud. Jahukastet ei tehtud kunagi, kastmekannu pandi nt ahjuliha puhul ahjupannile jäänud nn lihamahl. Kartuli kõrval söödi sama palju ka pastat, riisi, tatart. Toite praeti taimerasvaga. Peale otseselt ei joodudki, kel oli janu, jõi kraanivett.
Jahukastet võid ju pheenemalt ka nimetada https://nami-nami.ee/retsept/2517/besamellkaste
Pruun kaste on muidugi veel maitsvam.
-
Külaline
Pruun lihakaste oli tõesti parim.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 23:55Pruun kaste on muidugi veel maitsvam.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist