Aastapäeva kontsert

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 25 Veebr 2025 10:11 Kontsert väga meeldis. Pantalone kaasamine meenutas veidi Mr Bean'i osalemist Londoni olümpiamängude avatseremoonial. Huumorit ongi liiga vähe!

Kuidas roosasid saapaid baleriini jalas tõlgendate? Julgus eristuda? Miks Pantalone ühe baleriini jalast varvaskinga ära sikutas? Iga hinna eest enda tahtmise saavutamine?
Minu arust üritas ta paela kinni siduda, mitte ära sikutada. Kogu see sketš tähendas minu jaoks seda kerget pohhuiismi, mis meis kohati on. Savi, et teen roosade botikutega balletti, et tiba hiljaks jään, et mobla on käes, kui lavale torman.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Külaline kirjutas: 25 Veebr 2025 11:59
Külaline kirjutas: 25 Veebr 2025 10:11 Kontsert väga meeldis. Pantalone kaasamine meenutas veidi Mr Bean'i osalemist Londoni olümpiamängude avatseremoonial. Huumorit ongi liiga vähe!

Kuidas roosasid saapaid baleriini jalas tõlgendate? Julgus eristuda? Miks Pantalone ühe baleriini jalast varvaskinga ära sikutas? Iga hinna eest enda tahtmise saavutamine?
Minu arust üritas ta paela kinni siduda, mitte ära sikutada. Kogu see sketš tähendas minu jaoks seda kerget pohhuiismi, mis meis kohati on. Savi, et teen roosade botikutega balletti, et tiba hiljaks jään, et mobla on käes, kui lavale torman.
Just, proovis aidata, mitte jalast ära tirida.
Ja baleriinide sketši mõte oli mu meelest argise ja kunstilise vastandamine ja näitamine, kuidas need koos eksisteerivad, seda nn argistamist oli teistes numbrtes ka, no et kunstnikud või oma ala tipud ongi täiesti tavalised inimesed, kes teevad oma kõrget kunsti poesabast või lasteaia koosolekult tulnuna, et pole mingit "neid" ja "meid" tegelikult. Ja ühtede mured on teiste omad ka. Ja sama kujundit kandis ju läbiv saunaskäimise motiiv ka, saunas oleme kõik alasti ja võrdsed, üksteisele oma "pehme valge kõhualuse" paljastanud ja seeläbi tegelikult toeks.
Külaline

iiR kirjutas: 25 Veebr 2025 15:43ust, proovis aidata, mitte jalast ära tirida.
Ja baleriinide sketši mõte oli mu meelest argise ja kunstilise vastandamine ja näitamine, kuidas need koos eksisteerivad, seda nn argistamist oli teistes numbrtes ka, no et kunstnikud või oma ala tipud ongi täiesti tavalised inimesed, kes teevad oma kõrget kunsti poesabast või lasteaia koosolekult tulnuna, et pole mingit "neid" ja "meid" tegelikult. Ja ühtede mured on teiste omad ka. Ja sama kujundit kandis ju läbiv saunaskäimise motiiv ka, saunas oleme kõik alasti ja võrdsed, üksteisele oma "pehme valge kõhualuse" paljastanud ja seeläbi tegelikult toeks.
Ma ei oskaks kunagi seda kõike nii tõlgendada. Kas enne ei võiks kuskil lahti seletada, mida täpsemalt sellise etteastega ölda tahetakse. Nagu kava või nii.
Külaline

Mina ka ei taba kunagi neid eesti kunsti mõistujutte ära. Eile hakkasin vaatama filmi Elu ja armastus. Ei suutnud seda uimasust vaadata. Ilmselt ma ei tabanud geniaalseid märke ära kui tegelane ühte punkti minuteid jõllitas. Imelik, et välismaa filmides sellist murukasvamist ei pea vaatama.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Veebr 2025 17:01 Mina ka ei taba kunagi neid eesti kunsti mõistujutte ära. Eile hakkasin vaatama filmi Elu ja armastus. Ei suutnud seda uimasust vaadata. Ilmselt ma ei tabanud geniaalseid märke ära kui tegelane ühte punkti minuteid jõllitas. Imelik, et välismaa filmides sellist murukasvamist ei pea vaatama.
Elu ja armastus on küll väärt film, mingit liigset vaikust pole. Enda mõtete jaoks peab ka vaatajale ruumi jääma, ei ole vaja kogu aeg tema eest mõelda, nagu need kiiremad filmid seda teevad. Eestlane on aeglane ja film on ka aeglane.
Etenduste mõistmine tuleb siis, kui lõpetad kramplikult tähenduse otsimise. Lihtsalt vaatad ja märkad detaile ja pärast tekib tervik. Kohe ei tekigi.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Veebr 2025 22:13 Kas alguses see harjadega koori kokkupoole nügimine oli vihje sellele, et ukrainlased ja teised sisserännanud võtavad eestlastelt üha enam ruumi ära?
Kas panid tähele, et koor oli hääletu?
Minu jaoks tähistas see tühistamis- ja vaigistamiskultuuri. Kes meie poolt ei ole, vaigistame ja pühime minema.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Veebr 2025 18:56
Külaline kirjutas: 24 Veebr 2025 22:13 Kas alguses see harjadega koori kokkupoole nügimine oli vihje sellele, et ukrainlased ja teised sisserännanud võtavad eestlastelt üha enam ruumi ära?
Minu jaoks tähistas see tühistamis- ja vaigistamiskultuuri. Kes meie poolt ei ole, vaigistame ja pühime minema.
Minu arust hoopis koor matkis laulmist, mitte ei laulnud. Püüdis näida tähtis, vajalik ja asjaosaline :). Ja siis tulid koristajad ja lükkasid nad poole võrra kokku. Selles etenduse võlu ongi, et igaühel tekib oma versioon.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Veebr 2025 09:43 Korralikult rahvalik kontsert kõige paremas mõttes, vahelduseks kõrgele kaamoslikule kunstile. Viimane helgem kontsert oli ka Nüganeni tehtud, kahju, et Pantalone ise sõna ei saanud eriti. Sümboolika oli arusaadav ka laiemale publikule, saunas saavad paljud asjad selgemaks. Vihalehtedega alasti tüüpe polegi veel olnud EV aastapäevakontserdi laval (ma alguses mõtlesingi, et miks kooril on hommikumantlid seljas?!)...
Oli väga maitsekas, et Pantaloone rohkem sõna ei võtnud. Poleks üldse sobinud, isegi alguses võinuks monoloog lühem olla. Just selline vaikne osalus oli ideaalne - ilmub lavale, toob, paneb, aitab, osaleb balletis.
Külaline

Ilmselgelt ei hakata sellist näidendit keegi kellelegi üksipulgi lahti nämmutama ja kavasse trükkima, mismoodi aru saama peab. See asja mõte ja võlu ongi, et kujundist saab igaüks veidi isemoodi (või ka päris teistmoodi või vastupidi) aru.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Veebr 2025 20:44
Külaline kirjutas: 25 Veebr 2025 18:56
Minu arust hoopis koor matkis laulmist, mitte ei laulnud. Püüdis näida tähtis, vajalik ja asjaosaline :). Ja siis tulid koristajad ja lükkasid nad poole võrra kokku. Selles etenduse võlu ongi, et igaühel tekib oma versioon.
See laulmist matkiv koor oli ilmne vihje laulupeole püüdlevatele viiplejatele :lol:
Piusa
Kontakt:

Postitus Postitas Piusa »

Ja see kuidas Ülle Kaljuste oma ekskaasat tantsule kutsus... ja siis too temast sirgelt mööda tormas... annab samuti palju tõlgendusvõimalusi..
Mulle sel aastal kohe väga meeldis see kontsert ja etendus. Tavaliselt pigem ei meeldi.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Veebr 2025 17:01 Mina ka ei taba kunagi neid eesti kunsti mõistujutte ära. Eile hakkasin vaatama filmi Elu ja armastus. Ei suutnud seda uimasust vaadata. Ilmselt ma ei tabanud geniaalseid märke ära kui tegelane ühte punkti minuteid jõllitas. Imelik, et välismaa filmides sellist murukasvamist ei pea vaatama.
Ma arvan, et sa lihtsalt ei mõista kunsti.
Külaline

Kuna mulle väga meeldis "Rudolf ja Irma", samuti "Elu ja armastus" teatris, siis ka minu jaoks polnud film päris õige asi.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Veebr 2025 17:49Eestlane on aeglane ja film on ka aeglane.
Ju ma siis ei ole õige aeglane eestlane, minu mõte läheb rändama igavatel kohtadel. Aga jah, ega mulle need eesti venivad rahvalaulud kaaske, kaaaaaske ka ei meedi. Tekib tunne: kurat, ela! Mis sa inised!
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 01:07
Külaline kirjutas: 25 Veebr 2025 17:49Eestlane on aeglane ja film on ka aeglane.
Ju ma siis ei ole õige aeglane eestlane, minu mõte läheb rändama igavatel kohtadel. Aga jah, ega mulle need eesti venivad rahvalaulud kaaske, kaaaaaske ka ei meedi. Tekib tunne: kurat, ela! Mis sa inised!
Pigem kõlab nagu sa poleks veel täiskasvanuks saanud.
Külaline

Mina jälle ei viitsi vaadata neid Hollywoodi ülitempokaid actione, kus tahaks tegelastele kohe ütelda, et mis teil viga on et aina värisete ja tõmblete?

Eesti filmides kunagi maad võtnud "sügav" otsajõllitamine on Rein Areni lahkumisega filmimaailmast tagasi tõmbunud ja nüüdsed filmid on tegelikult päris head. Õiges linateoses peab ikka jääma ruumi nii tempole kui ka rahulikumat sorti kulgemisele: üks aitab teist paremini välja tuua.
Külaline

Piusa kirjutas: 25 Veebr 2025 22:14 Ja see kuidas Ülle Kaljuste oma ekskaasat tantsule kutsus... ja siis too temast sirgelt mööda tormas... annab samuti palju tõlgendusvõimalusi..
Mulle sel aastal kohe väga meeldis see kontsert ja etendus. Tavaliselt pigem ei meeldi.
Ja mina ikka kogu aeg lootsin, et äkki viimaks tantsivad :)
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 08:31Mina jälle ei viitsi vaadata neid Hollywoodi ülitempokaid actione, kus tahaks tegelastele kohe ütelda, et mis teil viga on et aina värisete ja tõmblete?
No ma ei tulnud sellele, et mõni täiskasvanu neid üldse vaadata võiks. Jäi mainimata jah.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Veebr 2025 22:56
Külaline kirjutas: 24 Veebr 2025 22:02
Aa ja siis loomulikult see viiuldaja, kellel katkes viiulil 2 keelt ning poognal vähemalt üks jõhv, aga lugu kõlas edasi ja pold häda midagi. Natuke sakutas ...
[/quote]

Sa ju ikka said aru, et viiulikeelte katkemine oli taotluslik, mitte kogemata? Ehk siis jälle see sümbol, et kunstiinimene-artist teen oma tööd ka siis edasi, kui tal midagi enam ei ole. Ilmselge viide näitlejate madalale palgale.

Ta kehastas Niccolò Paganinit, kellel ka etenduse ajal viiulikeeled järjest katkesid. Kuni lõpuks jäi alles üks keel, millel andekas viiuldaja mängis loo filigraanselt lõpuni.
Külaline

Kui keegi oskab, siis kirjeldage, kuidas teie saite aru Kaljustete etteastest.

Minu esimene mõte oli see, et 50+ naised muutuvad meeste jaoks nähtamatuks. Aga ilmselt ei olnud asi selles. Kas see pidi sümboliseerima inimsuhete, sh mehe-naise suhete pealiskaudsust. Seda, et üksteist ei kuulata? Või mis?

Iseenesest mulle see osa meeldis nagu kõige rohkem. Ja muidugi oli kõige intrigeerivam ka, arvestades asjaolusid.

Sauna temaatika oli hea ja arusaadav. Kuid selles osas ei pannud pilti kokku, miks A. Kannel üks saunaline oli.

Kontserdi lõpp - presidendipaari kätlemine venis liiga pikale.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 5 külalist