Hormoonspiraali kõrvaltoimed päris naistel

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

iiR kirjutas: 09 Apr 2025 17:41
Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 15:50Inimene, kelle käsi liigub magusat sööma, võib täpselt sama edukalt minna ka metsa jalutama. See pole mingi tõsine depressiooni aste. Ma tean depressioonist piisavalt, olen sellega (nagu ka kehakaalu kasvuga) võidelnud palju-palju. Kui depressioon on juba nii suur, et metsa minna päriselt ei suuda, siis ei suuda ka enam koogitükki suhu panna - siis ei huvita lihtsalt enam mitte miski. Kuni magus maitseb, on siiski tegu veel puhtalt alateadlike (mugavus)valikutega, võib ka nimetada vabanduste otsimiseks. Kuni me toidame seda mõtteviisi selle valega, et "seda teeb spiraal ja polegi midagi parata", seni võtavad naised omaks ohvri mõtteviisi. See pole õige, see pole lahendus, see pole hea!
Väga tubli, aga äkki sa saaksid mitte oma kogemust laiendada kogu ülejäänud inimkonnale? Päris kindlasti pole metsas jalutamine sama hõlbus ja tehtav, kui meeleolu on depressiivne ja energiatase nullis, kui ülesöömine. Kui oleks, siis polekski pakse ega depressioonis inimesi, kas tead.
Jah, mõõdukas masendus ei ole veel depressiooni "tõsine aste", aga esiteks võib selleks saada ja teiseks võib oma suhtelisele mõõdukusele vaatamata justnimelt nii palju elu kvaliteeti halvendada, et siht kaob silme eest, kõik tundub mõttetu, kaob motivatsioon ja tahe millegi nimel pingutada jne. Kindlasti oled kuulnud, et meeleoluhäired on erinevate sõltuvuslike käitumiste riskitegurid? Jah, sellest on väga palju hullemaid seisundeid, aga see ei ole siiski jälle ka tühja koha pealt vingumine, vaid täiesti reaalne ebamugavus, mis võib hormonaalsete vahendite kasutamisega kaasneda osal naistest ja viia muuhulgas ka passiivsemale eluviisile ning suurenenud kehakaaluni.
Millist kogemust? Kas sulle tundub, et ma eputan oma tulemustega? Vastupidi, hoiatan inimesi samade vigade eest, mida mina olen teinud. Loll, kes vabandust ei leia, miks just kehakaal kasvas - poes müüvad kahtlasi toiduaineid, jala käimine linnas on ohtlik või majanduslik seis on nii vilets, et pole rahalisi vahendeid trennis käimiseks! Vingumise kohta pole ma silpigi öelnud. Mis jutt see on, et metsas jalutamine pole sama hõlbus kui ülesöömine - loomulikult ei ole, alati on lihtsam sõltuvustele järele anda kui midagi kasulikku teha, mis siis? Ometi pole siin valiku tegija spiraal, vaid inimene, kas pole? Millest sa üldse räägid, mis su jutu eesmärk on - et naised pigem jätaks hormonaalsed abivahendid kasutamata kui teadvustaks, et kehakaalu suurenemine ei ole midagi vääramatut, vaid see on enda teha? Selliste küsitavate põhjus-tagajärg ahelate tekitamine ei ole mitte kellelegi hea. Mõtet on rääkida ainult otsestest mõjudest ja kui neid pole, siis pole mõtet seost otsida stiilis "spiraali tagajärjel tuli mul akne, seetõttu tekkis depressioon ja hakkasin selle leevendamiseks jooma ning tegin autoga joobes avarii - järelikult spiraali kasutamine põhjustab autoavariisid".
Külaline

iiR kirjutas: 09 Apr 2025 17:41
Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 15:50Inimene, kelle käsi liigub magusat sööma, võib täpselt sama edukalt minna ka metsa jalutama. See pole mingi tõsine depressiooni aste. Ma tean depressioonist piisavalt, olen sellega (nagu ka kehakaalu kasvuga) võidelnud palju-palju. Kui depressioon on juba nii suur, et metsa minna päriselt ei suuda, siis ei suuda ka enam koogitükki suhu panna - siis ei huvita lihtsalt enam mitte miski. Kuni magus maitseb, on siiski tegu veel puhtalt alateadlike (mugavus)valikutega, võib ka nimetada vabanduste otsimiseks. Kuni me toidame seda mõtteviisi selle valega, et "seda teeb spiraal ja polegi midagi parata", seni võtavad naised omaks ohvri mõtteviisi. See pole õige, see pole lahendus, see pole hea!
Väga tubli, aga äkki sa saaksid mitte oma kogemust laiendada kogu ülejäänud inimkonnale? Päris kindlasti pole metsas jalutamine sama hõlbus ja tehtav, kui meeleolu on depressiivne ja energiatase nullis, kui ülesöömine. Kui oleks, siis polekski pakse ega depressioonis inimesi, kas tead.
Jah, mõõdukas masendus ei ole veel depressiooni "tõsine aste", aga esiteks võib selleks saada ja teiseks võib oma suhtelisele mõõdukusele vaatamata justnimelt nii palju elu kvaliteeti halvendada, et siht kaob silme eest, kõik tundub mõttetu, kaob motivatsioon ja tahe millegi nimel pingutada jne. Kindlasti oled kuulnud, et meeleoluhäired on erinevate sõltuvuslike käitumiste riskitegurid? Jah, sellest on väga palju hullemaid seisundeid, aga see ei ole siiski jälle ka tühja koha pealt vingumine, vaid täiesti reaalne ebamugavus, mis võib hormonaalsete vahendite kasutamisega kaasneda osal naistest ja viia muuhulgas ka passiivsemale eluviisile ning suurenenud kehakaaluni.
Usun, et kõige tüütuma ja väsitavama inimese auhinna võb anda kahtlemata sulle. Null tarkust, sada prossa igavust.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 19:18 /.../mis su jutu eesmärk on - et naised pigem jätaks hormonaalsed abivahendid kasutamata kui teadvustaks, et kehakaalu suurenemine ei ole midagi vääramatut, vaid see on enda teha? Selliste küsitavate põhjus-tagajärg ahelate tekitamine ei ole mitte kellelegi hea. Mõtet on rääkida ainult otsestest mõjudest ja kui neid pole, siis pole mõtet seost otsida stiilis "spiraali tagajärjel tuli mul akne, seetõttu tekkis depressioon ja hakkasin selle leevendamiseks jooma ning tegin autoga joobes avarii - järelikult spiraali kasutamine põhjustab autoavariisid".
Kui inimene tahab teada teiste kogemusi, et otsustada, kas hakata kasutama hormoonspiraali, siis ma tõesti arvan, et talle on õiglane rääkidagi kaasneda võivast kaalutõusust, kui kellelgi selline kogemus on. Minul on, mitmel korral. Muidu mul kaalu normaalkaalus hoida keeruline pole, olen pigem aktiivse eluviisiga, aga nii pillide kui spiraaliga kaasneski justnimelt selline üldine loidus, spiraaliga lisaks muutus ööuni väga viletsaks, söögiisu suurenes ja kaalu hoida muutuski raskeks. Ja iga kord, kui need vahendid ära jätsin, sain kiiresti justkui eluenergia tagasi, justnimelt oligi tunne, et mingi mõtteudu hajus ja olin jälle mina ise, sh alanes ka kaal. Väga kahju, et mul nii on, sest tegu oleks ju väga mugava valikuga muidu. Aga sellst räägitakse nii vähe, kuigi minu juhtum pole üldse haruldane ega eriline!

Ja loomulikult tulekski rääkida kaalutõusust just selle nurga alt, et seda on võimalik kontrollida, kuid et osal naistest võib see spiraaliga olla senisest väga palju keerulisem, kuna muutuda võib meeleolu, unemustrid, energiatase ja motiveeritus aktiivseks elustiiliks. Ja alles siis saab küsija teha kaalutletud otsuse. Kui kehakaalutõusust seoses hormonaalsete vahenditega üldse mitte rääkida, sest "selliste küsitavate põhjus-tagajärg ahelate tekitamine ei ole mitte kellelegi hea" ja see ei pruugi olla tablettide/spiraali otsene mõju, vaid üksnes kaudne, siis ei ole naise otsus mingi vahendi kasuks või kahjuks tehtud täie teadlikkusega. Fakt on see, et kaalutõus on paljude naiste jaoks hormonaalsete vahendite kasutamisega kaasnev täiesti reaalne tagajärg ja ega neid suurt ei lohuta, et arutle foorumis peeti juurpõhjuseks x, y või z asjaolu.
Külaline

iiR kirjutas: 09 Apr 2025 21:30
Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 19:18 /.../mis su jutu eesmärk on - et naised pigem jätaks hormonaalsed abivahendid kasutamata kui teadvustaks, et kehakaalu suurenemine ei ole midagi vääramatut, vaid see on enda teha? Selliste küsitavate põhjus-tagajärg ahelate tekitamine ei ole mitte kellelegi hea. Mõtet on rääkida ainult otsestest mõjudest ja kui neid pole, siis pole mõtet seost otsida stiilis "spiraali tagajärjel tuli mul akne, seetõttu tekkis depressioon ja hakkasin selle leevendamiseks jooma ning tegin autoga joobes avarii - järelikult spiraali kasutamine põhjustab autoavariisid".
Kui inimene tahab teada teiste kogemusi, et otsustada, kas hakata kasutama hormoonspiraali, siis ma tõesti arvan, et talle on õiglane rääkidagi kaasneda võivast kaalutõusust, kui kellelgi selline kogemus on. Minul on, mitmel korral. Muidu mul kaalu normaalkaalus hoida keeruline pole, olen pigem aktiivse eluviisiga, aga nii pillide kui spiraaliga kaasneski justnimelt selline üldine loidus, spiraaliga lisaks muutus ööuni väga viletsaks, söögiisu suurenes ja kaalu hoida muutuski raskeks. Ja iga kord, kui need vahendid ära jätsin, sain kiiresti justkui eluenergia tagasi, justnimelt oligi tunne, et mingi mõtteudu hajus ja olin jälle mina ise, sh alanes ka kaal. Väga kahju, et mul nii on, sest tegu oleks ju väga mugava valikuga muidu. Aga sellst räägitakse nii vähe, kuigi minu juhtum pole üldse haruldane ega eriline!

Ja loomulikult tulekski rääkida kaalutõusust just selle nurga alt, et seda on võimalik kontrollida, kuid et osal naistest võib see spiraaliga olla senisest väga palju keerulisem, kuna muutuda võib meeleolu, unemustrid, energiatase ja motiveeritus aktiivseks elustiiliks. Ja alles siis saab küsija teha kaalutletud otsuse. Kui kehakaalutõusust seoses hormonaalsete vahenditega üldse mitte rääkida, sest "selliste küsitavate põhjus-tagajärg ahelate tekitamine ei ole mitte kellelegi hea" ja see ei pruugi olla tablettide/spiraali otsene mõju, vaid üksnes kaudne, siis ei ole naise otsus mingi vahendi kasuks või kahjuks tehtud täie teadlikkusega. Fakt on see, et kaalutõus on paljude naiste jaoks hormonaalsete vahendite kasutamisega kaasnev täiesti reaalne tagajärg ja ega neid suurt ei lohuta, et arutle foorumis peeti juurpõhjuseks x, y või z asjaolu.
Issand, kui väsitav.
Sinu juttu kuulates on tunda, kuidas pool elu on mööda läinud...
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Siin foorumis saab nimega kasutajaid enda jaoks blokeerida - kui paned, et ära näe kasutaja X postitusi, siis taram-taram-taraa, neid sestsaadik enam sind tüütama ja väsitama ei ilmugi :)
Külaline

iiR kirjutas: 09 Apr 2025 21:44 Siin foorumis saab nimega kasutajaid enda jaoks blokeerida - kui paned, et ära näe kasutaja X postitusi, siis taram-taram-taraa, neid sestsaadik enam sind tüütama ja väsitama ei ilmugi :)
Kõige skisomad ja rumalamad on need, kes blokivad teisi.
Külaline

Aga kas sinu arust siin teemas räägiti sellest vaatenurgast, nagu sa räägid? Ei räägitud. Pigem ikka nii, et "ära sa spiraali küll pane, lähed kohe paksuks, ole parem ilma spiraalita edasi". Ja sellest minu jutt alguse saigi. Jah, muidu olen sinu jutuga nõus, kuid sa millegipärast jätad tähelepanuta, et mina olen ainus siin teemas, kes on toonud välja just selle, et see pole mingi vääramatu kaalutõus, nagu mõne muu ravimiga, kus inimene ei saagi midagi parata, muudkui paisub. Siin peab väga selge vahe sisse tegema.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 22:15Aga kas sinu arust siin teemas räägiti sellest vaatenurgast, nagu sa räägid? Ei räägitud. Pigem ikka nii, et "ära sa spiraali küll pane, lähed kohe paksuks, ole parem ilma spiraalita edasi".
See on siiski sinu enda vaatenurk ja reageering. Keegi pole öelnud, et kõik paksuks lähevad, inimesed jagavad enda kogemusi.
Organism on üks tervik, samale ravile allutakse erineval viisil.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 21:42

Issand, kui väsitav.
Sinu juttu kuulates on tunda, kuidas pool elu on mööda läinud...
Minu arust on Iiri kommentaar väga selge, arusaadav ja ilusti kokkuvõttev. Nagu tegelikult ka kõik teised tema siinse teema kommentaarid. Enam paremini ei saagi vastata sellele kommenteerijale, kes raiub, et Mirena infolehel must-valgelt välja toodud sage kõrvaltoime - kehakaalu tõus, ei saa vastata tõele. Või õigemini - nagu ta ütles, tema küll nõus ei ole. Sest kehakaal saab tõusta ju ainult valest toitumisest ja vähesest liikumisest, taipamata põhjuse ja tagajärje omavahelisi seoseid.

Aga tõsi ta on, kui enda argumendid on otsa saanud, aga alla ei taha kuidagi jääda, siis tuleb nn oponendile läheneda suvalise ärapanemisega.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 22:15

Aga kas sinu arust siin teemas räägiti sellest vaatenurgast, nagu sa räägid? Ei räägitud. Pigem ikka nii, et "ära sa spiraali küll pane, lähed kohe paksuks, ole parem ilma spiraalita edasi". Ja sellest minu jutt alguse saigi. Jah, muidu olen sinu jutuga nõus, kuid sa millegipärast jätad tähelepanuta, et mina olen ainus siin teemas, kes on toonud välja just selle, et see pole mingi vääramatu kaalutõus, nagu mõne muu ravimiga, kus inimene ei saagi midagi parata, muudkui paisub. Siin peab väga selge vahe sisse tegema.
Ei! Sinu jutt sai alguse sellest, et pidasid kedagi rumalaks, kes ei tutvu enne vahendi kasutama hakkamist infolehega. Siis rääkisid midagi uutest ja moodsatest spiraalidest, millel kõrvaltoimeid et ei ole. Hiljem pandi sulle korrektne, täisinfoga infoleht, kus on selgelt kirjas, et üheks sagedaseks kõrvaltoimeks on kehakaalu tõus.

Lisaks, hormoonspiraal ei ole mingi uudistoode, vaid enam kui 30 aastat Eesti turul saadaval.

See on selge, et kaal tõuseb sellepärast, et inimene sööb valesti ja liigub vähe. Aga miks sööb? Sellepärast, et kehakeemia ja ajukeemia on "tänu" võõrhormoonidele sassis. Rasestumisvastase vahendid sisaldavad selliseid hormoone, mis muudabki vahendi kasutaja isusid. Nagu eespool juba loetletud - söögiisu, seksiisu, meeleolu - ja seda sageli mitte paremuse poole ja NB! mida ei ole veel nimetatud - hormoonid mõjutavad ka naise une kvaliteeti. Ehkki pealtnäha tunduvad need kõik sellised tegurid, mida võiks inimene ise ju mõjutada - ära söö siis nii palju, liigu rohkem, ära ole depressiivne - ole heatujuline, seksiisu saab ise tõsta, kui hoiad end heatujulisena ja positiivsena, uni - no mine õigel ajal magama, hoolitse oma unehügieeni eest, siis tuleb hea uni. Aga päriset see kõik ju nii ei ole. Mõistagi saab inimene ise enda heaks palju ära teha, aga kui naine neid hormonaalseid vahendeid ei kasutaks, siis ta ei peaks spetsiaalselt tegelema selliste jamadega.

Siin ju kirjutavad päris naised oma päris kogemustest. Muidu sale inimene võtab pärast horm vahendi kasutusele võttu juurde. Pärast vahendiga lõpetamist loksub asi paika tagasi. No, milliseid tõendeid peaks veel tooma, et sa mõistaksid, kuidas need asjad on otseselt omavahelises seoses?

Sul lihtsalt väga veab, et sind võõrhormoonid ei mõjuta. Tõesti veab, sest iseenesest on spiraal naise jaoks üks soodsamaid ja ka mugavaimad vahendeid, kui tal kõrvaltoimeid ei oleks.

Ma arvan, et sa ei pea spiraali kohta enam kaitsekõnesid pidama, sest alati jääb palju naisi, kes ei tunneta neid vastikuid kõrvalmõjusid või lihtsalt peavad spiraalist saadava kasu suuremaks kui sellega kaasnevad ebamugavused ning sellepärast kannatavad ära, ja kasutavad hea meelega seda vahendit.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Apr 2025 11:15 Ma arvan, et sa ei pea spiraali kohta enam kaitsekõnesid pidama, sest alati jääb palju naisi, kes ei tunneta neid vastikuid kõrvalmõjusid või lihtsalt peavad spiraalist saadava kasu suuremaks kui sellega kaasnevad ebamugavused ning sellepärast kannatavad ära, ja kasutavad hea meelega seda vahendit.
Nõus, et me kumbki ei peaks sel teemal rohkem vahutama. Kõik on selge nagunii. Igaüks võtab teemast nagunii kaasa selle, mida soovib.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist