Hormoonspiraali kõrvaltoimed päris naistel

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 08 Apr 2025 21:48 Ju siis Mirena infolehe koostajad on peast lollakad. :lol: Lihtsalt panid infolehele enda toote halvustamiseks, et see võib tõsta kehakaalu.
Sa ikka panid tähele, et minagi panin siia teemasse Mirena infolehe, kus EI OLE viiteid kehakaalule ega libiidole? Seega võib küll väita, et keegi kuskil on lollakas, kus nii erinevat infot jagab - ja see väide pole üldse irooniline, nagu sina seda kelmikalt mõtlesid.

Mind ajab kohe kurjaks see demagoogia, kus alati ja igas asjas tuleb välja keegi, kes tähtsalt ning põlglikult küsib, et "no kas kui sul pole olnud, siis pole kellelgi"? Ma küsin mõttes seepeale alati vastu - aga kas kui sul on olnud, siis on nii ka teistel ning reegel on sündinud? Alati juhtub jamasid, on inimestel erinevaid nõrku kohti, mis kuskil kontekstides välja tulevad. Nimetatakse personaalseteks eripäradeks - või öeldakse rahvapäraselt, et shit happens. Nende pealt ei saa järeldada, et eksisteerib reegel. Ma tõin kolm linki, kus erinevad allikad ütlevad, et jutt Mirena kaalu tõstvast mõjust on lihtsalt jutt, mis pole kuidagi teaduslikku tõestust saanud, kuigi on otsitud küll ja veel. Sina aga ikka tuled oma "no kui sul pole olnud siis jne"???
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Apr 2025 21:29
Külaline kirjutas: 08 Apr 2025 19:55
Külaline kirjutas: 08 Apr 2025 19:33 Loomulikult on olemas ravimeid, mis kehakaalu tõstavad. Hormoonspiraal nende hulka ei kuulu. Duphastonist võid jõuluvanale teinekord rääkida.
Sinu loogikaga tõstab aiatöö ka kehakaalu. Pärast on kõht tühi ja sööd rohkem.
Oh seda rumalust ja laiskust! Sulle pandi eespool isegi Mirena infolehe link, kus on ühe kõrvatoimena on selgelt kirjas:

Sageli esinevad kõrvaltoimed:
• kehakaalu tõus.

Ja sa ikka vaidled? Sina pole nõus? :lol: Ära ole siis! Kes käsib! Aga ära rohkem vaidle!

Piinlik!
Oh seda piinlikkust ja laiskust, oh seda pidu ja põlve! Ma võin samuti siia tuua linke, kus naistearstid kinnitavad, et Mirena EI tõsta kehakaalu.
https://www.kliinik.ee/naistehaigused/i ... tion=99810 (eestikeelsetest piisab ühest)
https://www.singlecare.com/blog/iud-weight-gain/
https://www.healthline.com/health/birth ... -questions
jne. Oh seda piinlikkust, kas pole? Saad aru, et sinu sõbrannade kogemuste rääkimine pole päris sama, mis tõestatud mõju kehakaalule? Mis põhjusel on ühes ravimi infolehes kirjas ühte- ja teises teistmoodi, seda ma tõesti selgitada ei oska, aga samamoodi ei oska ka sina, eks ole.

Kui sa süvenenult lugesid, mida eespool selle selgituseks kirjutasin, siis said ka aru, miks midagi sellist väita ei saa, et Mirena tekitab kaalutõusu. Aiatöö tekitab ka! Eriti labidas! Ärme ostame labidaid, neid kasutades läheb kõht tühjaks ja söögiisu tõuseb ja kaalu tuleb juurde! Ja lusikad! Need on täiesti kehakaalu hirm, üks sõbranna ostis lusika ja sõi seepeale moosipurgi tühjaks ning läks paksuks. Neetud lusikas!
Täitsa tore on sinuga.
Naistearstid ei taha miskipärast üldse tunnistada, et hormonaalsed rasestumisvastased vahendid on kõrvaltoimetega. Ja tead miks? Sellepärast, et nad on ravimifirmade tööriistad. Sama on apteekritega. Kui küsid neilt head d-vitamiini, siis jooksevad nad kohe üht konkreetselt pakkuma. Mis sest, et riiulil on veel umbes kümme teist varianti.

Kui sa ei iseenda peal ei ole seda kogenud, siis googelda - sellest on ka artikleid.

Lausa naljakas on see sinu joru ja kaitsekõne, et sellist asja ei saa lihtsalt olemas olla, et hormonaalne vahend tõstab kehakaalu. Inimeste endi kogemuslugusid on sellest küll ja veel. Ja see ikka ei ole päris nii, et terve elu olen olnud sale ja sire, aga pärast hormoonspiraali paigaldamist unustasin end õgima ja unustasin üleöö tervisliku toitumise ning trenni.

Ja veel kord, mitte ükski ravimifirma ei paneks enda infolehele sagedaseks kõrvaltoimeks kehakaalu tõusu, kui see ei oleks tõsi.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Apr 2025 23:01
Külaline kirjutas: 08 Apr 2025 21:48 Ju siis Mirena infolehe koostajad on peast lollakad. :lol: Lihtsalt panid infolehele enda toote halvustamiseks, et see võib tõsta kehakaalu.
Sa ikka panid tähele, et minagi panin siia teemasse Mirena infolehe, kus EI OLE viiteid kehakaalule ega libiidole? Seega võib küll väita, et keegi kuskil on lollakas, kus nii erinevat infot jagab - ja see väide pole üldse irooniline, nagu sina seda kelmikalt mõtlesid.

Mind ajab kohe kurjaks see demagoogia, kus alati ja igas asjas tuleb välja keegi, kes tähtsalt ning põlglikult küsib, et "no kas kui sul pole olnud, siis pole kellelgi"? Ma küsin mõttes seepeale alati vastu - aga kas kui sul on olnud, siis on nii ka teistel ning reegel on sündinud? Alati juhtub jamasid, on inimestel erinevaid nõrku kohti, mis kuskil kontekstides välja tulevad. Nimetatakse personaalseteks eripäradeks - või öeldakse rahvapäraselt, et shit happens. Nende pealt ei saa järeldada, et eksisteerib reegel. Ma tõin kolm linki, kus erinevad allikad ütlevad, et jutt Mirena kaalu tõstvast mõjust on lihtsalt jutt, mis pole kuidagi teaduslikku tõestust saanud, kuigi on otsitud küll ja veel. Sina aga ikka tuled oma "no kui sul pole olnud siis jne"???
Ja minu pandud Mirena infoleht oli siis mingi võltsdokument? :lol:

Ja muu sinu jutt - õudne, kui segaselt mõni inimene end ikka väljendab. Mis labidas ja mis lusikas!?
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Apr 2025 19:33 Loomulikult on olemas ravimeid, mis kehakaalu tõstavad. Hormoonspiraal nende hulka ei kuulu. Duphastonist võid jõuluvanale teinekord rääkida.
Sinu loogikaga tõstab aiatöö ka kehakaalu. Pärast on kõht tühi ja sööd rohkem.
Oh seda rumalust ja laiskust! Sulle pandi eespool isegi Mirena infolehe link, kus on ühe kõrvatoimena on selgelt kirjas:

• kehakaalu tõus.

Ja sa ikka vaidled? Sina pole nõus? :lol: Ära ole siis! Kes käsib! Aga ära rohkem vaidle!

Piinlik!
Oh seda piinlikkust ja laiskust, oh seda pidu ja põlve! Ma võin samuti siia tuua linke, kus naistearstid kinnitavad, et Mirena EI tõsta kehakaalu.
https://www.kliinik.ee/naistehaigused/i ... tion=99810 (eestikeelsetest piisab ühest)
jne. Oh seda piinlikkust, kas pole? Saad aru, et sinu sõbrannade kogemuste rääkimine pole päris sama, mis tõestatud mõju kehakaalule? Mis põhjusel on ühes ravimi infolehes kirjas ühte- ja teises teistmoodi, seda ma tõesti selgitada ei oska, aga samamoodi ei oska ka sina, eks ole.

Kui sa süvenenult lugesid, mida eespool selle selgituseks kirjutasin, siis said ka aru, miks midagi sellist väita ei saa, et Mirena tekitab kaalutõusu. Aiatöö tekitab ka! Eriti labidas! Ärme ostame labidaid, neid kasutades läheb kõht tühjaks ja söögiisu tõuseb ja kaalu tuleb juurde! Ja lusikad! Need on täiesti kehakaalu hirm, üks sõbranna ostis lusika ja sõi seepeale moosipurgi tühjaks ning läks paksuks. Neetud lusikas!
Täitsa tore on sinuga.
https://perejakodu.delfi.ee/artikkel/12 ... st-raakima

Kui lugu ei saa lugeda, siis kopin:

Elu halvim otsus

Kolme lapse ema Geili ei soovinud pärast kolmanda lapse sündi rohkem lapsi saada. Sünnitusest oli möödas kuu, kui arst soovitas Geilile hormooni sisaldavat ESV. Arst selgitas põgusalt võimalikke kõrvaltoimeid, näiteks, et mees võib vahekorra ajal spiraali tunda ja ette võib tulla ka kõhuvalusid.

„Elu kõige halvem otsus,“ ütleb Geili täna tagantjärgi. Tema elu muutus peale spiraali paigaldust täielikult. „Neli kuud jutti määris alatasa, mul olid kõhuvalud, tuju väga halb ja näole tekkis tõsine akne,“ meenutab Geili, kellel pole varasemalt näonahaga probleeme olnud. „Kui muidu olin väga aktiivne ja tegelesin pidevalt mitme asjaga korraga, siis nüüd ei olnud mul järsku jaksu mitte midagi teha. Tahtsin ainult magada,“ tõdeb naine. Lisaks tekkis Geilil tohutu söögiisu ja kaalutõus. „Ka vahekord abikaasaga oli täiesti teistsugune, sest ma tundsin end nii halvasti ja ebamugavalt.“

Spiraali eemaldamisega kadusid sümptomid üleöö

Geili ei suutnud enam tavapärast elu elada ja pöördus naistearsti juurde. Uskuge või mitte, aga paari päeva pärast oli mu keha endine, tundsin end jälle iseendana!“

Välja mõtles selle loo? Vist isegi see akne tekkis talle sellest, et juhuslikult samal ajal spiraali paigaldamisega ei viitsinud enam oma näonaha eest hoolt kanda?
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Ma ei ütle, et hormoonidel pole kõrvaltoimeid, sealhulgas kaalutõus võib ju olla, aga see jutt võib küll olla välja mõeldud. Kas seda Geilit üldse eksisteeribki, ajakirjandus peab ju mingeid lugusid avaldama, ajakiri on väja välja anda, ega's kogu aeg ka millestki kirjutada pole, nii et eks ajakirjanikud vahel ikka lugusid mõtlevad välja küll. Kõike pole vaja uskuda, mida räägitakse/loed. Kui tal oli kaalutõus, siis ei saanud tal keha paari päeva pärast endine olla, mis rumalus see on, ega ülekilod kahe päevaga ära ei kao. Juba see lause on imelik ehk väär. Ei ole adekvaatne jutt. Ja miks peab üldse hormoonspiraali sisse toppima, võib ka tavalist spiraali kasutada.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Ma olen muidu ikka täitsa teaduseusku inimene, aga päris nii tobedalt oma tõde raiuv ei tasu siiski omaenda tervise arvelt ka olla, et kui osas infolehtedest ravimi kehakaalu tõstmise kohta märget pole, aga endal on mitmel korral just täpselt peale selle ravimi võtma hakkamist kaal tõusma hakanud, siis tarvitan aga ravimit rõõmsalt edasi ja raiun nagu rauda, et ei saa kaalu tõsta, sest infolehes ei ütle, et tõstab. Ehkki mul ja veel miljonitel naistel maailmas on tõepoolest justnimelt selline tagajärg selle ravimiga tekkinud. Aga ei saa olla. Sest naistearstid ju ütlevad, et ei tohiks tõsta.

Esiteks võib üht väidet (ravim tõstab kehakaalu) uurida nii üht kui teist moodi.
Täiesti usutav, et hormonaalsed rasestumisvastased vahendid ei tõstagi kaalu juhul, kui tarbida täpselt sama hulk kaloreid täpselt sama psühholoogilise seisundi, tuju, füüsilise aktiivsuse ja unerežiimi korral. Aga kui ravim näiteks tekitab senisest suuremat apaatsust, energiapuudust, libiidolangust, unehäireid ja suurendab söögiisu, st muudab sama kaalu hoidmise väga raskeks, mis ilma ravimita oleks kõik olemata, siis ma ikkagi ütleks, et reaalne tagajärg naise jaoks on, et ravim tõstab kehakaalu! Ja abi oleks mitte sellest, et ravimifirmade poolt teatud moel mõtlema muditud arstid kinnitavad, kuidas hormonaalsed rasestumisvastased vahendid ei tõsta kaalu, sest OTSESELT see seda ei teegi, vaid kui nad hoiataksidki naisi, et antud vahendeid kasutades peab olema senisest väga palju tähelepanelikum oma toitumise ja liikumise osas ning et tervislikult toitumine võib osutuda suureks, et mitte öelda peaaegu võimatuks väljakutseks, millega naine peab oskama toime tulla, et mitte liigselt kosuda.

Minu meelest on see justnimelt naiste kogemuste tasalülitamine ja nende tegelike probleemide pisendamine, kui vaadatakse mööda hormoonide mõjust inimese käitumisele, meeleolule, elustiilile ja elukvaliteedile. Saan aru, et selliseid uurimusi tehes on subjektiivsus ja tõlgendamine võibolla ületamatuteks segavateks faktoriteks, aga siiski. Kahtlemata on palju naisi, kes pole nii tundlikud hormonaalsele kõikumisele, nii nagu paljud naised võibolla ei taju ka PMS-sümptomeid eriti või ei muutu kuigivõrd raseduse ajal, kuid paljud teised jälle tunnevad ja on mõjutatud ja muutuvad.

*Iir, kes on 4 korda elus andnud hormonaalsetele vahenditele võimaluse (2 korda tabletid, 2 korda spiraalid) ja iga kord pidanud ikkagi alternatiivi leidma, sest ehkki need ei tohiks muuta meeleolu ega tekitada täielikku seksikülmust ega tõsta kehakaalau, siis ometi just need reaalsed tagajärjed on alati nende kasutamisega kaasnenud.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 07:24
Külaline kirjutas: 08 Apr 2025 23:01

Ja minu pandud Mirena infoleht oli siis mingi võltsdokument? :lol:

Ja muu sinu jutt - õudne, kui segaselt mõni inimene end ikka väljendab. Mis labidas ja mis lusikas!?
Aga minu oma oli võltsdokument?
Mul on nii kahju, et sulle teksti mõistmine keeruline on. Kas sa oled see siinne viipekeelne kurt? Kui oled, siis kurtidel ongi kujundlikust keelest arusaamine keerukam, arusaadav - aga ära süüdista selles rääkijat. Kui sa ei ole tema, siis on muidugi asi hullem.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 07:38

• kehakaalu tõus.

Piinlik!

Täitsa tore on sinuga.

Elu halvim otsus

Kolme lapse ema Geili ei soovinud pärast kolmanda lapse sündi rohkem lapsi saada. Sünnitusest oli möödas kuu, kui arst soovitas Geilile hormooni sisaldavat ESV. Arst selgitas põgusalt võimalikke kõrvaltoimeid, näiteks, et mees võib vahekorra ajal spiraali tunda ja ette võib tulla ka kõhuvalusid.

„Elu kõige halvem otsus,“ ütleb Geili täna tagantjärgi. Tema elu muutus peale spiraali paigaldust täielikult. „Neli kuud jutti määris alatasa, mul olid kõhuvalud, tuju väga halb ja näole tekkis tõsine akne,“ meenutab Geili, kellel pole varasemalt näonahaga probleeme olnud. „Kui muidu olin väga aktiivne ja tegelesin pidevalt mitme asjaga korraga, siis nüüd ei olnud mul järsku jaksu mitte midagi teha. Tahtsin ainult magada,“ tõdeb naine. Lisaks tekkis Geilil tohutu söögiisu ja kaalutõus. „Ka vahekord abikaasaga oli täiesti teistsugune, sest ma tundsin end nii halvasti ja ebamugavalt.“

Geili ei suutnud enam tavapärast elu elada ja pöördus naistearsti juurde. Uskuge või mitte, aga paari päeva pärast oli mu keha endine, tundsin end jälle iseendana!“

Välja mõtles selle loo? Vist isegi see akne tekkis talle sellest, et juhuslikult samal ajal spiraali paigaldamisega ei viitsinud enam oma näonaha eest hoolt kanda?
Miks sa selle teksti välja tõid? Mina pole küll vastu vaielnud, et muid kõrvaltoimed või üldse kõrvaltoimeid spiraalil pole, minu arust pole siin keegi seda väitnud. Akne, veritsused, meeleoluhäired, kõik on spiraali olemasolevad kõrvaltoimed, kirjas ka infolehel. Aga seda, kas kaalutõus ja söögiisu tekkis spiraalist või hoopis terviseprobleemide tagajärjel tekkinud stressist, ei saa me kunagi teada.
Saan aru, et ka liigne kehakaal kadus spiraali eemaldamisega üleöö? Vist siiski mitte. Ei ole eriti tõsiteaduslik argument minu toodute vastuseks.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 09 Apr 2025 08:26 Ma ei ütle, et hormoonidel pole kõrvaltoimeid, sealhulgas kaalutõus võib ju olla, aga see jutt võib küll olla välja mõeldud. Kas seda Geilit üldse eksisteeribki, ajakirjandus peab ju mingeid lugusid avaldama, ajakiri on väja välja anda, ega's kogu aeg ka millestki kirjutada pole, nii et eks ajakirjanikud vahel ikka lugusid mõtlevad välja küll. Kõike pole vaja uskuda, mida räägitakse/loed. Kui tal oli kaalutõus, siis ei saanud tal keha paari päeva pärast endine olla, mis rumalus see on, ega ülekilod kahe päevaga ära ei kao. Juba see lause on imelik ehk väär. Ei ole adekvaatne jutt. Ja miks peab üldse hormoonspiraali sisse toppima, võib ka tavalist spiraali kasutada.
Isiklikust kogemusest tean, et Pere ja Kodu intervjueerib päris inimesi, mitte ei trei suvaliste fiktsioonide põhjal artikleid.

Lisaks, iga täiskasvanud inimene võiks mõista, kui millestki räägitakse ülekantud tähenduses. Loomulikult ei kadunud akne ja tekkinud kilod üleöö. Aga üsna kindlalt need mingi aja jooksul pärast spiraali eemaldamist kadusid, mis kinnitab, et need hädad olid täiesti otseselt seotud hormoonspiraaliga.

Tavalise spiraaliga on täpselt sama asi - see kehakaalu küll ei tõsta, aga no ei sobi kõikidele inimestele.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 06:59 Naistearstid ei taha miskipärast üldse tunnistada, et hormonaalsed rasestumisvastased vahendid on kõrvaltoimetega. Ja tead miks? Sellepärast, et nad on ravimifirmade tööriistad. Sama on apteekritega. Kui küsid neilt head d-vitamiini, siis jooksevad nad kohe üht konkreetselt pakkuma. Mis sest, et riiulil on veel umbes kümme teist varianti.

Kui sa ei iseenda peal ei ole seda kogenud, siis googelda - sellest on ka artikleid.

Lausa naljakas on see sinu joru ja kaitsekõne, et sellist asja ei saa lihtsalt olemas olla, et hormonaalne vahend tõstab kehakaalu. Inimeste endi kogemuslugusid on sellest küll ja veel. Ja see ikka ei ole päris nii, et terve elu olen olnud sale ja sire, aga pärast hormoonspiraali paigaldamist unustasin end õgima ja unustasin üleöö tervisliku toitumise ning trenni.

Ja veel kord, mitte ükski ravimifirma ei paneks enda infolehele sagedaseks kõrvaltoimeks kehakaalu tõusu, kui see ei oleks tõsi.
Mida see vaene apteeker siis tegema peaks, kui sa küsid soovitust? Seda soovitust mitte andma, et mitte jätta muljet, et on "tööriist"? Mis sa siis küsid üldse neilt soovitust, kui nad seda anda ei tohi?
Inimeste kogemuslugusid on kõikvõimalikest asjadest. Kui paljud teadsid peale koroonavaktsiini saamist kindlalt, et mingi uus tekkinud terviseprobleem on raudselt sellest, sama lugu ka lihtsalt koroona põdemise puhul. Inimene kirjeldab tagajärge, aga tee tagajärjeni ei pruugi üldse olla selline, nagu tema ise arvab. Teaduslikult pole saanud kinnitust, et hormoonspiraal kaalutõusu tekitaks, välja arvatud erandjuhud. See ei tähenda, et hormoonspiraali paigaldamise tõttu tekkivad eluviisimuutused ei võiks kaalutõusu esile kutsuda, saage sellest ometi aru. Kuid ei saa öelda, et spiraal selle kaalutõusu tekitas. Spiraal tekitas meeleoluhäired, näiteks, ja selle lahendas inimene suurenenud söömisega. Või muud seosed - näiteks spiraalist tekkinud akne ravimiseks kasutatud rohud suurendasid kehakaalu. Või ka akne tõttu tekkinud depressioon. Kui need seosed teadvustada ja läbi mõelda, on kaalutõus välditav, mitte paratamatus. See viimane on pigem vabandus, millega ennast petta, kui kehakaalu on lisandunud - ah, see spiraal tegi. Ei teinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 11:33
Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 07:38
Külaline kirjutas: 08 Apr 2025 21:29 Oh seda piinlikkust ja laiskust, oh seda pidu ja põlve! Ma võin samuti siia tuua linke, kus naistearstid kinnitavad, et Mirena EI tõsta kehakaalu.

Täitsa tore on sinuga.

Elu halvim otsus

Miks sa selle teksti välja tõid? Mina pole küll vastu vaielnud, et muid kõrvaltoimed või üldse kõrvaltoimeid spiraalil pole, minu arust pole siin keegi seda väitnud. Akne, veritsused, meeleoluhäired, kõik on spiraali olemasolevad kõrvaltoimed, kirjas ka infolehel. Aga seda, kas kaalutõus ja söögiisu tekkis spiraalist või hoopis terviseprobleemide tagajärjel tekkinud stressist, ei saa me kunagi teada.
Saan aru, et ka liigne kehakaal kadus spiraali eemaldamisega üleöö? Vist siiski mitte. Ei ole eriti tõsiteaduslik argument minu toodute vastuseks.
Oot, sa oled seesama, kes üks kommentaar tagasi pidas mind kurdiks, kes ei mõista kujundlikku kõneviisi? Sa oled nagu Tolmukübe, kes võtab ka artiklit sõna sõnalt, nagu oleks kilod päriselt üleöö kadunud?

Kumb meist tegelikult ei mõista kujundlikku kõneviisi?
Tolmukübe
Kontakt:

Ikka hormoonidest on ülekaal. Kilpnäärmehaigus on selline, kas hormooni on vähem või rohkem, ei mäletagi, aga kehakaal tõuseb ja selle puhul trenn ega dieeditamine ka ei aita. Asi see siis hormoonspiraalil kaalu tõsta. No kui mõnel ei tõuse, mõnel pole aeglast ainevahetust ega suurt kogust rasvarakke kah kehas. Paljugi, et mõnel ei tõuse, ega's see fakti olematuks ei muuda.
Ja ajakirjanik saab nii, nagu on, ka kirjutada, pole vaja liialdada, et kaks päeva ja voila, juba olukord taastuski. Või nagu mõni siin nimetab liialdust kujundlikuks kõneviisiks.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 11:44
Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 06:59 Naistearstid ei taha miskipärast üldse tunnistada, et hormonaalsed rasestumisvastased vahendid on kõrvaltoimetega. Ja tead miks? Sellepärast, et nad on ravimifirmade tööriistad. Sama on apteekritega. Kui küsid neilt head d-vitamiini, siis jooksevad nad kohe üht konkreetselt pakkuma. Mis sest, et riiulil on veel umbes kümme teist varianti.

Mida see vaene apteeker siis tegema peaks, kui sa küsid soovitust? Seda soovitust mitte andma, et mitte jätta muljet, et on "tööriist"? Mis sa siis küsid üldse neilt soovitust, kui nad seda anda ei tohi?
Inimeste kogemuslugusid on kõikvõimalikest asjadest. Kui paljud teadsid peale koroonavaktsiini saamist kindlalt, et mingi uus tekkinud terviseprobleem on raudselt sellest, sama lugu ka lihtsalt koroona põdemise puhul. Inimene kirjeldab tagajärge, aga tee tagajärjeni ei pruugi üldse olla selline, nagu tema ise arvab. Teaduslikult pole saanud kinnitust, et hormoonspiraal kaalutõusu tekitaks, välja arvatud erandjuhud. See ei tähenda, et hormoonspiraali paigaldamise tõttu tekkivad eluviisimuutused ei võiks kaalutõusu esile kutsuda, saage sellest ometi aru. Kuid ei saa öelda, et spiraal selle kaalutõusu tekitas. Spiraal tekitas meeleoluhäired, näiteks, ja selle lahendas inimene suurenenud söömisega. Või muud seosed - näiteks spiraalist tekkinud akne ravimiseks kasutatud rohud suurendasid kehakaalu. Või ka akne tõttu tekkinud depressioon. Kui need seosed teadvustada ja läbi mõelda, on kaalutõus välditav, mitte paratamatus. See viimane on pigem vabandus, millega ennast petta, kui kehakaalu on lisandunud - ah, see spiraal tegi. Ei teinud.
Erinevates apteekides pakutakse ühtede ja samade konkreetsete firmade tooteid. See ei ole juhus! Sama on ka naistearstidega. Lisaks sellele, et nad on arstid, peavad nad tegema ka usinasti lobby-tööd. Ehk siis ravimifirmad on osavasti smugeldanud enda tooteid müüma arstid. Lisaks teatud ras vastastele vahenditele, kiidab günekoloog sulle mõnikord ka mõne konkreetse firma intiimpesugeeli, mis on "eriti hea".

Täitsa imelik, et mõni seda siiani ei tea, et sellised soovitused ei ole üldse juhuslikud, vaid omakasu eesmärgiga.

Lihtsalt üks kõige esimene näide, mis näppu jäi https://www.aripaev.ee/uudised/2013/04/ ... londonisse
Ajakirjandusest on läbi jooksnud ka ravimifirmade suurüritusi naistearstidele. Teleuudisteski nähtud.

Äkki sa siiski selgitad, miks sa arvad, et ravimifirma on Mirena infolehele pannud kõrvaltoimeks kehakaalu tõusu? Või veel parem - palun selgita, miks sind nii kohutavalt see asjaolu häirib, et mõnel naisel tekitab Mirena kehakaalu tõusu? Vaidled lihtsalt sellepärast, et sinu sõna peab peale jääma?

See on ju ometi fakt, et hormoonid inimese kehas mõjutavad kõiki meie isusid - söögiisu, seksiisu, tuju. Ja nagu Iir juba eespool ilusti ütles, et loomulikult ei tee spiraal naist paksuks, vaid selle küljes olevad hormoonid võivad mõjutada naise söögiisu. Mis omakorda tõstab kehakaalu. Ja mõistagi ei kehti see vaid spiraali kohta, vaid kõikide hormonaalsete ravimite või ras vastaste vahendite kohta.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 11:51 Kumb meist tegelikult ei mõista kujundlikku kõneviisi?
Keele teemadel me vist ei peaks siin teemas vaidlema. "Üleöö" tähendab siiski järsku, ootamatut muutust. Kaal ei saa kuidagi muutuda järsku ega ootamatult. Pigem ma arvan, et artiklis ei mõeldudki kaalu nende sümptomite all, mis üleöö kadusid. Kadusid muud jamad ja hakkas ka kaal langema. Kujundliku kõneviisi osas vast aitab nüüd.

Täitsa imelik, et mõni seda siiani ei tea, et sellised soovitused ei ole üldse juhuslikud, vaid omakasu eesmärgiga.
Muidugi ma olen lugenud ja usun täiesti, et on olemas pätte, aga sina räägid nii, nagu seda teeks iga arst ja nagu ühtegi arsti või apteekri soovitust ei saaks võtta tõsiselt, sest papp krabiseb taga. Ei ole nii, kohe kindlasti. Kui omal on aru peas, siis küll sa ära tunned, mis on müügijutt ja mis päris soovitus. Mina oma kogemusest küll saan öelda, et ikka suurem osa apteekreid annab asjalikke soovitusi. Muide, miks sa välistad, et ei saa olemas olla ravimit või toidulisandit, mis ongi parem kui teised? Tõid näiteks d-vitamiinid - aga neid ongi väga erinevaid, mõni kalaõlis, mõni päevalilleõlis, mõni oliiviõlis. Viimane on paremini omastatav organismis kui teised. Sama magneesiumiga, seda on erinevaid vorme, mõnda omastab oranism väga halvasti, st suurem osa ainest läheb kaduma. Jne, jne.
Äkki sa siiski selgitad, miks sa arvad, et ravimifirma on Mirena infolehele pannud kõrvaltoimeks kehakaalu tõusu? Või veel parem - palun selgita, miks sind nii kohutavalt see asjaolu häirib, et mõnel naisel tekitab Mirena kehakaalu tõusu? Vaidled lihtsalt sellepärast, et sinu sõna peab peale jääma?
Seda pead küll ravimifirmalt uurima. Mina tõin näiteks infolehe, kus seda kõrvaltoimet ei ole. Sina leidsid infolehe, kus on - ei oska mina siin midagi kommenteerida.
Miks mind häirib - sest lõppkokkuvõttes teeb see naisele karuteene, kui ta ei saa aru, et mitte spiraal, aiatöö ega labidas ei tõsta tema kehakaalu, vaid kuna midagi on elus teisiti, siis tuleb muuta oma tarbimiskombeid. Rõhutan, et ma ei eita absoluutselt, et on olemas ravimeid, mis teevadki konkreetselt paksuks - st. on olemas otsene seos ravimi ja kaalutõusu vahel, näiteks hakkab organism metsikult vett koguma või siis muutub ainevahetus oluliselt. Siin saab muidugi ka inimene ise suunata, aga see on keerulisem. Kui aga spiraal või ravim ainult muudab meeleolu ning kurbuse kaotamiseks naine hakkab kooki sööma ning ütleb pärast, et ravim on põhjuseks, miks mul kehakaal tõusis - see ju ei ole nii ja see naine muudab end abituks ohvriks, kui tegelikult saaks koogi söömise asemel oma meeleolu kõnnitiiruga metsas paremaks muuta.
Krt, ma ei ole mingi tont, kes ilmaasjata vaidleb.
Tolmukübe
Kontakt:

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 13:12
Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 11:51

Kui aga spiraal või ravim ainult muudab meeleolu ning kurbuse kaotamiseks naine hakkab kooki sööma ning ütleb pärast, et ravim on põhjuseks, miks mul kehakaal tõusis - see ju ei ole nii ja see naine muudab end abituks ohvriks, kui tegelikult saaks koogi söömise asemel oma meeleolu kõnnitiiruga metsas paremaks muuta.
Krt, ma ei ole mingi tont, kes ilmaasjata vaidleb.
Kurbus on meeleolumuutus või osa depressioonist, mõlemil juhul võib olla seos suurema magusaisuga, depressioonikul võib esineda emotsionaalset söömist, jne. Selline inimene ei lähe metsa kõnnitiiru tegema, vaid sirutab käe kaloripommi järele. Nii et spiraal või ravim ei muuda ainult meeleolu, see on põhjus, aga põhjusel on tagajärjed. Seega, selline ravim oma tagajärgedega on otsene põhjus, miks naisel kehakaal tõusis. Mida oligi tarvis tõestada. Ehk siis, seltsimehed, hormoonspiraal, ja suurenenud vöökoht.. Tuleb guuglisse panna depressioon magusa söömine, ja info ilmub lagedale.

Öösiti magusa söömine | Toitumine ja ülekaalulisus
Kliinik.ee
https://www.kliinik.ee › noustamine
6. märts 2017 — Magusasööstud võivad olla seotud erinevate probleemidega. Meeleolumuutused (sh.depressioon) võivad olla seotud suurema magusaisuga. Samuti ...
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 09 Apr 2025 14:42 Kurbus on meeleolumuutus või osa depressioonist, mõlemil juhul võib olla seos suurema magusaisuga, depressioonikul võib esineda emotsionaalset söömist, jne. Selline inimene ei lähe metsa kõnnitiiru tegema, vaid sirutab käe kaloripommi järele. Nii et spiraal või ravim ei muuda ainult meeleolu, see on põhjus, aga põhjusel on tagajärjed. Seega, selline ravim oma tagajärgedega on otsene põhjus, miks naisel kehakaal tõusis. Mida oligi tarvis tõestada. Ehk siis, seltsimehed, hormoonspiraal, ja suurenenud vöökoht.. Tuleb guuglisse panna depressioon magusa söömine, ja info ilmub lagedale.

Öösiti magusa söömine | Toitumine ja ülekaalulisus
Kliinik.ee
https://www.kliinik.ee › noustamine
6. märts 2017 — Magusasööstud võivad olla seotud erinevate probleemidega. Meeleolumuutused (sh.depressioon) võivad olla seotud suurema magusaisuga. Samuti ...
Inimene, kelle käsi liigub magusat sööma, võib täpselt sama edukalt minna ka metsa jalutama. See pole mingi tõsine depressiooni aste. Ma tean depressioonist piisavalt, olen sellega (nagu ka kehakaalu kasvuga) võidelnud palju-palju. Kui depressioon on juba nii suur, et metsa minna päriselt ei suuda, siis ei suuda ka enam koogitükki suhu panna - siis ei huvita lihtsalt enam mitte miski. Kuni magus maitseb, on siiski tegu veel puhtalt alateadlike (mugavus)valikutega, võib ka nimetada vabanduste otsimiseks. Kuni me toidame seda mõtteviisi selle valega, et "seda teeb spiraal ja polegi midagi parata", seni võtavad naised omaks ohvri mõtteviisi. See pole õige, see pole lahendus, see pole hea!
Tolmukübe
Kontakt:

Kui tal käivad magusas söömise hood peal, mille põhjus on meeleolumuutus, mille põhjus omakorda on hormoonspiraal - no on ju see hormoon siis ju rasvumise põhjus? Kui tal juba vitsutamise hoog peal on, see on nagu muu haigusega, et ise valida ei saa. See on nagu alkohoolik - öeldakse, et ise valinud, aga tegelikult on pärilik haigus. Alkoholism on haigus, mille vastu ikkagi ise ei saa, kui on raske kujuline, ja ega kui hormoonid panevad sind midagi tegema, ega sa siis ka selle vastu ju ei saa. Hormonaalsete muutuste vastu inimene ei saa. Muidu võib öelda, et alkohoolik ise joob, näed, on ise süüdi, samamoodi sa ütled, et naisterahvas on ennast vitsutamisega ise käest ära lasknud, aga ei ole ju. See on nagu buliimia, et muudkui mugib, mitte, et "on ennast käest ära lasknud, mingu parem metsa jooksma, ise valib, et süüa kogu aeg". Ei ta vist ise ikka ei vali, lihtsalt õgardlusele pole vaja sellist peent diagnoosi - buliimiat, külge pookida.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 09 Apr 2025 16:05 Kui tal käivad magusas söömise hood peal, mille põhjus on meeleolumuutus, mille põhjus omakorda on hormoonspiraal - no on ju see hormoon siis ju rasvumise põhjus? Kui tal juba vitsutamise hoog peal on, see on nagu muu haigusega, et ise valida ei saa. See on nagu alkohoolik - öeldakse, et ise valinud, aga tegelikult on pärilik haigus. Alkoholism on haigus, mille vastu ikkagi ise ei saa, kui on raske kujuline, ja ega kui hormoonid panevad sind midagi tegema, ega sa siis ka selle vastu ju ei saa. Hormonaalsete muutuste vastu inimene ei saa. Muidu võib öelda, et alkohoolik ise joob, näed, on ise süüdi, samamoodi sa ütled, et naisterahvas on ennast vitsutamisega ise käest ära lasknud, aga ei ole ju. See on nagu buliimia, et muudkui mugib, mitte, et "on ennast käest ära lasknud, mingu parem metsa jooksma, ise valib, et süüa kogu aeg". Ei ta vist ise ikka ei vali, lihtsalt õgardlusele pole vaja sellist peent diagnoosi - buliimiat, külge pookida.
Ei ole nii, et ei saa. Mingi piirini saab küll. See teebki karuteene, et sisendatakse, nagu see poleks 95% enda valikutest sõltuv.
Tolmukübe
Kontakt:

Ei, ega ma ei vaidle, vbl osad saavad valida, osad mitte, ehk et nii, nagu kui alkoholism on kergema kujuline, siis piisab nö tahtest, aga kui raskema kujuline, ei siis aita ravi ka mitte. Magusa söömisega siis samamoodi. Päris depressioonikut ei huvita enam miski, ei metsajooks, ei komm, ei voodist välja tulek - olen lugenud.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Külaline kirjutas: 09 Apr 2025 15:50Inimene, kelle käsi liigub magusat sööma, võib täpselt sama edukalt minna ka metsa jalutama. See pole mingi tõsine depressiooni aste. Ma tean depressioonist piisavalt, olen sellega (nagu ka kehakaalu kasvuga) võidelnud palju-palju. Kui depressioon on juba nii suur, et metsa minna päriselt ei suuda, siis ei suuda ka enam koogitükki suhu panna - siis ei huvita lihtsalt enam mitte miski. Kuni magus maitseb, on siiski tegu veel puhtalt alateadlike (mugavus)valikutega, võib ka nimetada vabanduste otsimiseks. Kuni me toidame seda mõtteviisi selle valega, et "seda teeb spiraal ja polegi midagi parata", seni võtavad naised omaks ohvri mõtteviisi. See pole õige, see pole lahendus, see pole hea!
Väga tubli, aga äkki sa saaksid mitte oma kogemust laiendada kogu ülejäänud inimkonnale? Päris kindlasti pole metsas jalutamine sama hõlbus ja tehtav, kui meeleolu on depressiivne ja energiatase nullis, kui ülesöömine. Kui oleks, siis polekski pakse ega depressioonis inimesi, kas tead.
Jah, mõõdukas masendus ei ole veel depressiooni "tõsine aste", aga esiteks võib selleks saada ja teiseks võib oma suhtelisele mõõdukusele vaatamata justnimelt nii palju elu kvaliteeti halvendada, et siht kaob silme eest, kõik tundub mõttetu, kaob motivatsioon ja tahe millegi nimel pingutada jne. Kindlasti oled kuulnud, et meeleoluhäired on erinevate sõltuvuslike käitumiste riskitegurid? Jah, sellest on väga palju hullemaid seisundeid, aga see ei ole siiski jälle ka tühja koha pealt vingumine, vaid täiesti reaalne ebamugavus, mis võib hormonaalsete vahendite kasutamisega kaasneda osal naistest ja viia muuhulgas ka passiivsemale eluviisile ning suurenenud kehakaaluni.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], kiisu ja 2 külalist