KitCat kirjutas: ↑15 Mai 2025 13:31
Guest kirjutas: ↑08 Mai 2025 15:16
Minu suitsiidne ja depressiooni põdev lähedane TAHAB VÄGA saada abi! Olen kümneid kordi, sh ta palumise peale, viinud teda psühhiaatriakliinikusse ja ta on ka vastuvõtule saanud ja osal kordadest ka haiglasse pandud. Aga ta ei ole sealt seni abi saanud. Ravimid ei ole teda aidanud, ka teraapia ei ole teda samuti üldse aidanud. Ehkki ma näen, kuidas inimene kogu hingest tahab abi saada ja püüab kogu jõust järgida talle antud juhiseid. Aga ta ei ole terveks saanud ning ta seisund pole isegi mitte leevenenud.
Psühhiaater ja psühholoog püüavad panna meid, ta peret, uskuma, et kui inimene ennast lõigub ja suitsiide üritab, siis teeb ta seda sellest, et tal on tohutult suured põhjused seda teha, et ta elu on nii raske ja halb, et ta teisiti ei saa. Seetõttu terve pere ei julge aastaid õieti hingatagi, kartes tal kuidagi enesetunnet halvendada vms. Püüame teha kõik nii, et tal oleks võimalikult positiivne, tore ja kerge. Me ei toota temalt mitte mingit osalust majapidamises. Varjame tema eest kõiki ettetulevaid muresid, eeskätt tema endi omi. Lõigates teda järjekordselt nööri otsast alla, naeratame talle samal ajal ja lobiseme rõõmsalt, et teda mitte kuidagi häirida. Kuid tundub, et tegelikkuses pole enesevigastamine ja suitsiidikatsed sugugi seotud inimese tegelike eluraskustega, vähemalt mitte depressiooni puhul. Ta võib hakata ennast lõikuma juba näiteks siis, kui soovis apelsinimahla, aga ma tõin poest kogemata mandariinimahla. Juba ongi temal põhjus suitsiidikatseks olemas.
Meile näib, et vaimse tervise meditsiin on eluvõõras ja loodud kusagil kellegi teise aitamiseks, mitte aga päris inimeste abistamiseks.
Kõlab väga tuttavalt. See on tohutu pinge kogu aeg ja see tasakaalu otsimine. Ise oled sisemuses hulluks minemas, aga surud kõik enda emotsioonid alla, et mitte teise olukorda hullemaks teha. Kas teie pereliikmel äkki ei ole mingit autismi vormi? Neil võib olla väga raske isegi väikeste muutuste juures ja on suur vajadus, et kõik toimib plaani päraselt. Minu tütrel algas lõikumine ja suitsiidikatsed 14 aastaselt. Nüüd ta on 22. Olen suutnud teda 8 aastat elus hoida (paar korda on küll pigem õnnejuhus, et ta ellu jäi) ja õnneks jääb katseid järjest vähemaks. Tal on siiani väga halb olla, aga temaga on lihtsam suhelda nüüd. Aga tema vajadused on ikka alati esikohal ja mul pole võimalik endale üldse keskenduda. Nii se on, ehk ühel pãeval leiame õiget abi (õige ravim, teraapiavorm jms) ja elu muutub.
Väga kahju teist, tean, mida läbi elad. Olete juba päris pikalt vapralt vastu pidanud, pean pöialt, et vast saab noor nüüd oma elu tasapisi järje peale. Ja ootame siis koos pikisilmi, et meditsiin leiaks selle haigusega inimestele abi, ehk nad jõuavad selle ära oodata.
Enda lähedase osas, vahepeal püüdis arst tal küll autismi diagnoosida, kuid lõpuks jäeti see diagnoos siiski kõrvale. Olles aastaid elanud sellise lähedasega ühe katuse all, tundub mulle, et psühholoogiaõpikud tuleks ümber kirjutada. See, mis neis kirjutatud, ei lähe kohe üldse tegelikkusega kokku. Neil seal on mingid oma teooriad, nagu näiteks see, et lõikumine olevat mingi tohutu valu väljendus, kui kuidagi teisiti enam ei saa. Aga mina näen selle lähedase (ja tema arvukate samasuguste tuttavate) pealt, et siin ei ole valuga küll mitte mingit pistmist. Vaid tegemist on hoopis sõltuvusega. Lõikumine tekitab mõnuhormoone, sai kuskilt TikTokist kunagi selle idee ja nüüd on see muutunud lihtsalt harjumuseks, sõltuvuseks.
Ja samuti üritavad need õpikuteooriad väita, et vaimsete häiretega noorel on need tekkinud, kuna tema kodus on asjad väga halvasti - vanemad külmad, teda ei kuulata temast ei hoolita ja näe, nüüd ongi "niisugune". Taevake, see inimene kasvas täielikult vati sees, vanemad olid just temal kogu aeg ümber. Lakkamatult toetasid, abistasid, lohutasid, rääkisid. Pigem pere teised lapsed jäid seetõttu tähelepanust ilma. Tulemus: just see, kes tohutult ärakuulamist, toetust ja tähelepanu nautis, on nüüd vaimsete häiretega, pere teised lapsed aga on täiesti terved ja tublid noored inimesed. Seega alati "paha kodu ja külma ema" süüdistada siiski ei saa, vaid tekkepõhjused on keerukamad.
Aga kuna õpikutarkus ja päriselu on täiesti mööda, siis on tulemuseks ka, et see inimene ei saa ei kohast abi ega ravi, pöördumisest hoolimata. Ootame ja loodame tuleviku peale.