Balti kett

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

iiR kirjutas: 25 Aug 2024 10:33 Nende nõuka-ihalejate puhul taandub kõik ebaõnnestumisele, alaväärsustundele ja kadedusele, mis on üle puistatud peotäie noorusajanostalgiaga. Reaalsusega pole siin miskit pistmist. Ei anta endale aru, et kuigi majanduslik kindlustunne võis olla suurem, ei tulenenud see mitte paremast rahalisest olukorrast, vaid sellest, et lõviosal oligi kõigil ühtviisi kehv majanduslik seis, valdavalt oldigi vaesed: elati ülerahvastatud korterites, söödi ühekülgset toitu, reisimas käia ei saanud, enamus oli ühtviisi madalal pulgal. Eh siis LEPITI oma kehva seisuga, sest muud ei jäänud justkui üle, keegi ei saanud iga päev viinereid ja sinki süüa, keegi ei ostnud kalleid riideid, peaaegu keegi ei elanud 200-ruutmeetrises majas, peaaegu keegi ei käinud koolivaheaegadel reisimas, suurel osal polnud autot, vähemalt pooltel oli ilma pesemisvõimaluseta külm korter jne. Need, kes praegu kehvasti elavad, saavad endale üldjuhul lubada olulisemalt rohkemat kui 40 aastat tagasi, aga standardid on nii palju tõusnud, et see enam ei rahulda. Ja eriti rahutuks muudab fakt, et ümberringi paljudel, pagan võtaks, läheb paremini! Endal on katus peakohal, iga päev soe voolav vesi, moekad riided, millest ei osanud nõukaajal unistadagi, söögivõimalused ka vaatamata kallile hinnale ikkagi kordi mitmekesisemad jne, aga sellest ei piisa, sest hing ihkab rohkemat, paremat, kallimat nagu teistel on. Ja see ongi inimlik. Ei olegi okei olla sunnitud sööma ikka ainult kartulit ja jahukastet (nagu nõukaajal reaalselt sageli söödi ja leiutati neist vähestest saadaolevatest ainetest nii soolaseid kui magusaid kombinatsioone, et jätta muljet mingistki mitmekesisusest) ja tundma muudkui ebakindlust tuleviku eest, aga nüüd veel pole enam noorust ja sealttulenevat optimismi ka, mis aitaks eluraskusi trotsida. Ei ihaldata tegelikult nõukaaega. Ihaldatakse omaenda noorust, luhta läinud unistusi, suurde gruppi kuulumise tunnet, rahulolu, et teistel läheb sama s*tasti ja illusiooni, et ehk parem elu ootab alles ees...
Noorust ma kindlasti ei igatse, igatsen ikka just seda stabiilsust ja võrdsust. Ja enamust asju siisn kommentaaris ei ole mul kunagi olnud- ei autot peres, reisimisvõimalusi, söök on samamoodi üksluine ( tegelikult siin on osa ka minu tervisel), riideid olen 30+ aastat saanud vaid kaltsukate sooduspäevadelt..Majas pole kunagi elanud, aga mitte ka ühiskorteris. Aga siis oli elu paigas- võisid aastaid ette teada, mis tulevikuplaanid on, mitte miski ei muutunud niimoodi ,nagu praegu.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 10:41
Ja puuviljad täidavad kõhtu või? Rubla eest sai kartulikilo, vorsti-leiva-või (ega neid ju ühe päevaga ära ei söödud)
Praegu saad kartulikilo vähema kui euro eest. Aga pensiongi on 10x kõrgem. (600 EUR vs 60 rubla nõukaajal.)

Nõukaajal oli pakk võid 68 kopikat. Lidlist saad võipaki 89 sendi eest. Jälle sama ca 10-kordne vahe elatustasemes.

Vorstist ei hakka rääkimagi. Lisaks oli nõukaaegne vorst lihtsalt rõveda maitsega.
Külaline

Jah, materiaalse poole pealt elame tunduvalt paremini kui nõuka ajal, aga mitte kunagi varem ei ole olnud nii palju rahulolematust, meeleoluhäireid ja vaimset tasakaalutust kui nüüd. Imelik vastuolu.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 10:49 Noorust ma kindlasti ei igatse, igatsen ikka just seda stabiilsust ja võrdsust. Ja enamust asju siisn kommentaaris ei ole mul kunagi olnud- ei autot peres, reisimisvõimalusi, söök on samamoodi üksluine ( tegelikult siin on osa ka minu tervisel), riideid olen 30+ aastat saanud vaid kaltsukate sooduspäevadelt..Majas pole kunagi elanud, aga mitte ka ühiskorteris. Aga siis oli elu paigas- võisid aastaid ette teada, mis tulevikuplaanid on, mitte miski ei muutunud niimoodi ,nagu praegu.
Ehk siis, kuna sina pole osanud elada ja kõik on kogu aeg s***tasti läinud, tahad sa, et kõigil teistel läheks ka sama halvasti. Selleks, et sina ei peaks end sellise luuserina tundma, võiks ikka kõik inimesed võrdselt vireleda...
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 11:02 Jah, materiaalse poole pealt elame tunduvalt paremini kui nõuka ajal, aga mitte kunagi varem ei ole olnud nii palju rahulolematust, meeleoluhäireid ja vaimset tasakaalutust kui nüüd. Imelik vastuolu.
See, et ajalehtedes ainult Brežnevi kõnesid kajastati, ei tähenda, et rahulolematust, meeleoluhäireid ja vaimset tasakaalutust ei olnud. Oli, ja palju oli. Lihtsalt sellest ei räägitud ega kirjutatud.

Aga tegelikult ka - usun, et Venemaa võtab teid nõukogude aja ihalejaid hea meelega vastu ja tagab eluaseme kuskil Siberi pärapõrgus, kus saab rahulikult päevi samas monotoonses rütmis veeta. Kas paraskit tühjendades või järvejäässe auku tagudes.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 11:02 Jah, materiaalse poole pealt elame tunduvalt paremini kui nõuka ajal, aga mitte kunagi varem ei ole olnud nii palju rahulolematust, meeleoluhäireid ja vaimset tasakaalutust kui nüüd. Imelik vastuolu.
Arvad, et siis ei olnud? Oli ikka, aga kannatati vaikselt või lihtsalt joodi. No mõni sattus hullumajja ka.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 10:39
Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 00:45
Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 18:20
Kindlasti ma ei jaganud peensusteni diplomaatiat ja poliitikat, aga ma jagasin väga hästi, mida tähendas lihtne elu ilma rahamuredeta. Meie peres ei olnud ka kedagi, kes oleks tahtnud nõuka-aja lõppu, mäletan, kuidas meil 90-ndatel ei jätkunud enam toidukski raha alati.
Jah, mul oli nõuka-ajal tulevik täpselt paika pandud, aga peale seda ei ole ma tõepoolest kunagi nii elanud, et seda tõesti saaks eluks nimetada..
Kui õudne! Ma ei oleks mitte iialgi uskunud, et Eestimaal elab mõni selline inimene. Valitsust võib alati kiruda. Ja keegi ei vaidlegi selle vastu, et elu on meil kallis. Aga et keegi nutab nõukaaega niimoodi taga....? See on lihtsalt uskumatu!
meri2
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas meri2 »

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 07:19 Just! Rubla eest sai söönuks, aga süüa polnud tegelikult suurt midagi. Isegi viinerid olid nõuka ajal tohutu defitsiit. Rääkimata banaanidest ja teistest lõunamaistest puuviljadest.
Mille poolest banaan õunast või pohlast parem on?
Külaline

meri2 kirjutas: 25 Aug 2024 12:11 Mille poolest banaan õunast või pohlast parem on?
Ütles keegi, et parem? Erinev on. Valikuvõimalus on selle nimi.
Külaline

meri2 kirjutas: 25 Aug 2024 12:11
Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 07:19 Just! Rubla eest sai söönuks, aga süüa polnud tegelikult suurt midagi. Isegi viinerid olid nõuka ajal tohutu defitsiit. Rääkimata banaanidest ja teistest lõunamaistest puuviljadest.
Mille poolest banaan õunast või pohlast parem on?
Ega olegi! See oli suvaline näide selle kohta, et toit võis küll odav olla, aga toidulaud oli väga piiratud. Ka täiesti tavalised toiduained olid defitsiit. Viinereid ka tänapäeval enam eriti ei sööda. Aga lihtsalt asjaolu, et isegi, kui tahad, siis sul ei ole võimalik neid osta.
elke
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas elke »

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 11:32
Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 00:45
Kindlasti ma ei jaganud peensusteni diplomaatiat ja poliitikat, aga ma jagasin väga hästi, mida tähendas lihtne elu ilma rahamuredeta. Meie peres ei olnud ka kedagi, kes oleks tahtnud nõuka-aja lõppu, mäletan, kuidas meil 90-ndatel ei jätkunud enam toidukski raha alati.
Jah, mul oli nõuka-ajal tulevik täpselt paika pandud, aga peale seda ei ole ma tõepoolest kunagi nii elanud, et seda tõesti saaks eluks nimetada..
Kui õudne! Ma ei oleks mitte iialgi uskunud, et Eestimaal elab mõni selline inimene. Valitsust võib alati kiruda. Ja keegi ei vaidlegi selle vastu, et elu on meil kallis. Aga et keegi nutab nõukaaega niimoodi taga....? See on lihtsalt uskumatu!
Õudne on pigem see, et kas inimesed ei julge tõtt tunnistada- et jah, siis oli parem ja lihtsam elu. Või siis on tõesti meil nii palju euroajupestud või siis padurahvuslikke tüüpe, kelle jaoks on oluline vaid see, et saavad sini-must-valgega lehvitada.
Külaline

elke kirjutas: 25 Aug 2024 12:44
Õudne on pigem see, et kas inimesed ei julge tõtt tunnistada- et jah, siis oli parem ja lihtsam elu. Või siis on tõesti meil nii palju euroajupestud või siis padurahvuslikke tüüpe, kelle jaoks on oluline vaid see, et saavad sini-must-valgega lehvitada.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 12:44

[/quote]
elke
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas elke »

[/quote]
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas taivopalm »

iiR kirjutas: 25 Aug 2024 10:33 Nende nõuka-ihalejate puhul taandub kõik ebaõnnestumisele, alaväärsustundele ja kadedusele, mis on üle puistatud peotäie noorusajanostalgiaga. Reaalsusega pole siin miskit pistmist. Ei anta endale aru, et kuigi majanduslik kindlustunne võis olla suurem, ei tulenenud see mitte paremast rahalisest olukorrast, vaid sellest, et lõviosal oligi kõigil ühtviisi kehv majanduslik seis, valdavalt oldigi vaesed: elati ülerahvastatud korterites, söödi ühekülgset toitu, reisimas käia ei saanud, enamus oli ühtviisi madalal pulgal. Eh siis LEPITI oma kehva seisuga, sest muud ei jäänud justkui üle, keegi ei saanud iga päev viinereid ja sinki süüa, keegi ei ostnud kalleid riideid, peaaegu keegi ei elanud 200-ruutmeetrises majas, peaaegu keegi ei käinud koolivaheaegadel reisimas, suurel osal polnud autot, vähemalt pooltel oli ilma pesemisvõimaluseta külm korter jne. Need, kes praegu kehvasti elavad, saavad endale üldjuhul lubada olulisemalt rohkemat kui 40 aastat tagasi, aga standardid on nii palju tõusnud, et see enam ei rahulda. Ja eriti rahutuks muudab fakt, et ümberringi paljudel, pagan võtaks, läheb paremini! Endal on katus peakohal, iga päev soe voolav vesi, moekad riided, millest ei osanud nõukaajal unistadagi, söögivõimalused ka vaatamata kallile hinnale ikkagi kordi mitmekesisemad jne, aga sellest ei piisa, sest hing ihkab rohkemat, paremat, kallimat nagu teistel on. Ja see ongi inimlik. Ei olegi okei olla sunnitud sööma ikka ainult kartulit ja jahukastet (nagu nõukaajal reaalselt sageli söödi ja leiutati neist vähestest saadaolevatest ainetest nii soolaseid kui magusaid kombinatsioone, et jätta muljet mingistki mitmekesisusest) ja tundma muudkui ebakindlust tuleviku eest, aga nüüd veel pole enam noorust ja sealttulenevat optimismi ka, mis aitaks eluraskusi trotsida. Ei ihaldata tegelikult nõukaaega. Ihaldatakse omaenda noorust, luhta läinud unistusi, suurde gruppi kuulumise tunnet, rahulolu, et teistel läheb sama s*tasti ja illusiooni, et ehk parem elu ootab alles ees...
Mulle see arutluskäik meeldib ja olen sellega päri. Balti keti teemast on saanud nõukogude aja teema.
Balti ketis seisin muidu ka. Olin sel aastal suvel malevas ja käisime terve malevarühmaga. Kuskil Viljandi maanteel Harju rajoonis.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 10:41
Ja puuviljad täidavad kõhtu või? Rubla eest sai kartulikilo, vorsti-leiva-või (ega neid ju ühe päevaga ära ei söödud)
Jutt ei käi ainult kõhutäitmisest, vaid nagu keegi juba eelnevalt ütles - valikuvõimalusest, elukvaliteedist.

Vorsti kvaliteet oli aga nagu oli. Esiteks ei olnud veneaegsed vorstid maitsvad. Teiseks ei saanud ka päris kindel olla, mis seal vorsti sees olid. Need, kes vorstivabrikus töötasid, ise vorsti ei söönud, sest oli teada, et hommikul tööle minnes olid rotid masinates toimetamas. Masinad pandi käima ning vabalt võis olla, et mingi osa rotti ka vorsti sisse sattus. Töökvaliteet ja töösse suhtumine ning ilmselt ka järelvalve toidu hügieeni osas oli teistmoodi kui tänapäeval.

Kartulit ja leiba jõuab ka tänapäeval inimene osta. Ka väikese sissetulekuga inimene. Nii et väga kehv võrdlus sul.
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Nõukogude aja kõige suurem miinus oli see, et inimestel puudus VABADUS. Vabadus reisida raha olemasolul, sõnavabadus öelda välja oma mõtteid kartmata vangi sattumist jne
Külaline

taivopalm kirjutas: 25 Aug 2024 12:55 Nõukogude aja kõige suurem miinus oli see, et inimestel puudus VABADUS. Vabadus reisida raha olemasolul, sõnavabadus öelda välja oma mõtteid kartmata vangi sattumist jne
Ja kas see vabadus täidab kõhtu või maksab arveid? Mis aga puutub reisimisse, siis oli võimalik reisida arktikast subtroopikasse, kui piisavalat raha oli-nii et pole mingit vahet tänapäevaga selles mõttes
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 13:04
taivopalm kirjutas: 25 Aug 2024 12:55 Nõukogude aja kõige suurem miinus oli see, et inimestel puudus VABADUS. Vabadus reisida raha olemasolul, sõnavabadus öelda välja oma mõtteid kartmata vangi sattumist jne
Ja kas see vabadus täidab kõhtu või maksab arveid? Mis aga puutub reisimisse, siis oli võimalik reisida arktikast subtroopikasse, kui piisavalat raha oli-nii et pole mingit vahet tänapäevaga selles mõttes
Elada vaba inimesena vabal maal- see on väärtus omaette. Mina olen vabaduse ja kapitalismi poolt. Iga inimene on oma õnne sepp. Oled nutikas, siis on sul ka raha. Eks nõuka ajal elas samuti nutikas ja töökas inimene natukene paremini kui teised. Kõhu täitmisest ja arvete maksmisest. Omal ajal oleks tulnud koolis käia, siis korralik töökoht leida ja kõht on edaspidises elus täis:)
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 13:04 Ja kas see vabadus täidab kõhtu või maksab arveid?
Mis inimese enda ülesanne on?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot] ja 3 külalist