Mis muljed on tantsupeost?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 21:28
Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 21:22Mul jällegi on sinust kahju. Oskad ainult "alleaa" öelda. Need inimesed, kes sinna on läinud, teavad, mida ja miks kuulavad. Neist ei peaks sul küll kahju olema. Pigem vastupidi.
Minuga on kõik hästi, ole mureta. Ma ei ole suurem asi laulupidude spetsialist, aga mulle tundub, et paljud pealtvaatajad on nende lauljate sugulased ning muidu tuttavad ja seepärast vaatavad seda laulupidu. Kahju on lauljatest, et vaesekesed peavad vihma käes olema ja laulma. Need rahvariide seelikud on paksud ja neid on raske kuivatada. Varsti on lauluväljakul üks tore bänd, mida plaanin kuulama minna. Ma olen pigem sellise muusika fänn. Märksõnadeks alalisvool vahelduvvool.
Hea koomik oled ikka. Laulupeol on umbes kakssada tuhat inimest. Meiegi pere läheb sinna, mõlemal päeval. Ja ei, me ei ole lauljate sugulased ega ka muidu tuttavad. Need rohkem kui 41 000 Eestimaa inimestest lauljat/tantsijat on ise valinud, et nad tahavad esineda laulu- või tantsupeol. See ei ole väike käputäis veidrikke, kes tahavad mingit oma nišihobi harrastada (nagu nt siin teemas mingid tantrafännid).
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 09:49Laulupeol on umbes kakssada tuhat inimest
Sa väheke liaaldad, pakun ise, et 120 000 koos lauljatega.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 22:53Tegelikult see ju nii ongi. Mina nutan alati
Näe vastabki tõele, et eestlaste jaoks on hea pidu siis kui saab ohtrasti nutta :D
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 14:14
Guest kirjutas: 04 Juul 2025 21:23 Mina olen see inimene, kes ei ole tantsupeost kunagi väga aru saanud. Need kes seal tantsivad, nendest saan aru, et nagu hobi ja nagu meeldib tantsida. Okei mingi hobi peab inimesel olema ja seltskond on tore, kellega aega veeta. Aga vaadata võõraid inimesi tantsimas? Mina sellest fenomenist aru ei saa. Laulmisest saan veel aru. Hästi laulvaid inimesi võib ikka kuulata, kui minu suur eelistus ei ole ka see.
Kas balletti sa kunagi oled vaadanud? Ka ju võõrad inimesed tantsivad?
Tantsupeo etendusel sa ei vaata konkreetseid tantsijaid, vaid seda, mis nende liikumisest kokku tekib. Efektid rõivastest, massist, kiiretest kohavahetustest, mõnest huvitavast tantsust. Ega kõik ei peagi kõiki huvitama, selge see, ning inimesed vaatavad ka tatnsupeol erinevaid asju. Minule meeldisid tantsupeod juba nooruses, kui ma ise veel rahvatantsija ei olnud, käisin neid alati vaatamas. Hiljem sai minust endast rahvatantsija ning mitu aastakümmet nägin tantsupidu seestpoolt. Nüüd vaatan jälle tribüünilt, eks ma oskan näha rohkemat kui need, kes pole ise tantsinud - märkan, kui tantsija peab 10 taktiga jõudma ületada terve staadioni joostes (see on korralik sprindi tempo), märkan korraga kerkivaid valgeid varrukaid, efektset ja kiiret uute tantsijate pealevoolu staadionile, täpset joondumist ja hästi lihvitud sünkroonsust jms. Tantsud ise on üsna marginaalse tähtsusega kogu selles komplektis. Kui on mõni tuttav lugu, siis varvas kõpsib kaasa, aga ma kunagi ei vaata konkreetselt tantsusamme, ikka suuremat pilti staadionil.
Inimesed on ikka nii erinevad. Minu jaoks on just oluline vaadates näha tantsijaid lähedalt. Mustreid vaatan korraks, tore, aga õige emotsiooni annab mulle ikka see, kui näen neid tantsijaid, nende nägusid, emotsioone, keerutusi, samme. See on see päris.

Vaatasin neljapäeval seda peaproovetetendust natuke aega jupiterist. Seal oli ainult üldvaade, mustreid nägi ilusti. Varrukate lehviimst ja värvide vaheldust ka, aga lähedalt emotisoone ei näinud. Kaua ma seda vaadata ei suutnud. Mustrite tegemine avaldab küll muljet (imeline, et nad kolmepäevase harjutamisega sellised mustrid selgeks saavad), aga kaugelt vaadates jääb sisuliselt mulje, et nad lihtsalt jooksevad ja kõnnivaid neid mustreid seal ja vahepeal keeravad seleikuid varrukaid, et värve vahetada. Aga tantsimist kui sellist ei näe, emotsiooni ma sealt ei saa. Nii et jätsin selle vaatamise poolei ja vaatasin uuesti ETV-st reedest etendust ja see oli just paras. Näitas vahepeal mustreid ja enamuse ega siiski tantsu lähedlat erinevate nurkade alt. Ja mulle tõesti väga-väga meeldis.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 09:49
Guest kirjutas: 05 Juul 2025 21:28
Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 21:22Mul jällegi on sinust kahju. Oskad ainult "alleaa" öelda. Need inimesed, kes sinna on läinud, teavad, mida ja miks kuulavad. Neist ei peaks sul küll kahju olema. Pigem vastupidi.
Minuga on kõik hästi, ole mureta. Ma ei ole suurem asi laulupidude spetsialist, aga mulle tundub, et paljud pealtvaatajad on nende lauljate sugulased ning muidu tuttavad ja seepärast vaatavad seda laulupidu. Kahju on lauljatest, et vaesekesed peavad vihma käes olema ja laulma. Need rahvariide seelikud on paksud ja neid on raske kuivatada. Varsti on lauluväljakul üks tore bänd, mida plaanin kuulama minna. Ma olen pigem sellise muusika fänn. Märksõnadeks alalisvool vahelduvvool.
Hea koomik oled ikka. Laulupeol on umbes kakssada tuhat inimest. Meiegi pere läheb sinna, mõlemal päeval. Ja ei, me ei ole lauljate sugulased ega ka muidu tuttavad. Need rohkem kui 41 000 Eestimaa inimestest lauljat/tantsijat on ise valinud, et nad tahavad esineda laulu- või tantsupeol. See ei ole väike käputäis veidrikke, kes tahavad mingit oma nišihobi harrastada (nagu nt siin teemas mingid tantrafännid).
Ah ära pane tähele. Ta vist pole eestlane. Muudes teemades ka fuitab kõige peale, mis seostub eesti kultuuriga. Jaanipidu rahvamuusikaga väkk, laulupidu väkk, tantsupidu fuihh jne.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 11:14Sa väheke liaaldad, pakun ise, et 120 000 koos lauljatega.
Tegelikult kokku 90 tuhat
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 11:14
Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 09:49Laulupeol on umbes kakssada tuhat inimest
Sa väheke liaaldad, pakun ise, et 120 000 koos lauljatega.
Kuna kommentaar oli tehtud laulupeopäeva hommikul, mil täpset arvu polnud veel teada, siis sai kasutatud eelmiste aastate infot meie laulupidude rahvaarvu kohta üldiselt, nt 2014. a: "Laulu- ja tantsupeo kolmele tantsuetendusele ning kahele kontserdile väljastati kokku ligi 154 000 piletit ja kutset ning üritustel osales 33 000 lauljat ja 10 000 tantsijat." See teeb 197 000. Ilmselt oleks ka eile sellele lähedane arv tulnud, kui piletimüüki poleks piiratud. Inimesed tahtsid laulupeole minna, kuid kõikjal oli vaid teave, et kõik piletid on välja müüdud ja rohkem ei saa. Seega tahtmises pole asi, vaid rohkem inimesi lauluväljakule enam lihtsalt ei lubatagi.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 14:18
Guest kirjutas: 04 Juul 2025 21:19 Pean tunnistama, et mina olen pettunud. Saan aru, et tahetakse uut/ unustatud vana sisse tuua. Aga vana ja tuttava olemasolu jäi olematuks. Isegi "Tuljak" tuli vaid korra ja seegi ilma lauluta. Vaatan nüüd youtubest 2019 tantsupidu. No palju jäi puudu sellest, mis ootasin kahjuks.
Häid asju ongi vähe ja neid peab ootama :) Tuljakut ei korratagi. Sama looga Mu isamaa on minu arm laulupeo lõpus.
Külaline

Huvitav, et millegipärast hädaldavad ainult need, kes laulu-ja tantsupidu telerist vaatavad või siis üldse ei vaata. Mul on aastakümnete jooksul olnud väga palju tuttavaid ja sõpru, kes peol osalevad ja kordagi pole kuulnud mitte ühegi osaleja käest ainsatki negatiivset sõna ürituse kohta. Ka igalt poolt mujlat on kosta osalejate käest vaid kiidusõnu. Alati mingid kibestunud kõrvaltvaatajad tõmabvad sae käima :shock:
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 19:55
Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 11:14Sa väheke liaaldad, pakun ise, et 120 000 koos lauljatega.
Tegelikult kokku 90 tuhat
Võimas. Kui pikad on sellisel üritusel vetsujärjekorrad?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Piusa ja 3 külalist