Teise pensionisamba osa kogupensionist saab ikka väga väike olema ja see küll olulist mõju pensionile ei oma. Igaüks saab päris andmetega ise mudeldada, milline ta pension saab praeguse seisuga olema ja milline oleks see siis, kui ta teeb ühe või teise muudatuse: https://www.eesti.ee/eraisik/et/artikke ... alkulaatorKülaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 00:38Millest nad siis pensionipõlves üldse elavad, kui isegi teist sammast ei ole?
Sisseränne kui päästepaat?
-
Külaline
Tänases Ekspressis on artikkel teemast, millest varemgi kirjutatud: haigekassa sunnib määrama inimestele mitmeid odavaid ravimeid enne, kui saab võtta selle, mis uuem ja väiksemate kõrvalmõjudega ja kallim. Isegi, kui on kohe alguses selge, et üks või mitu neist ei sobi, arst teab seda, aga midagi pole teha. Artiklis toodud toodud patsiendid pidid pöörduma erakliinikusse, et saada vajalikku ravimit või ise selle aasta täishinda maksma.
See tuletas mulle meelde USA tervisekindlustust, kes määrab, mis uuringuid või ravi patsient võib oodata. Ehk siis kõige taga on rahapuudus, mida siin ketiski oleme arutanud. Karta on, et asi ei lähe paremaks. Järjekorrad üha pikemaks ja vajalike ravimite osas tuleb hakata ise uuringuid tegema.
See tuletas mulle meelde USA tervisekindlustust, kes määrab, mis uuringuid või ravi patsient võib oodata. Ehk siis kõige taga on rahapuudus, mida siin ketiski oleme arutanud. Karta on, et asi ei lähe paremaks. Järjekorrad üha pikemaks ja vajalike ravimite osas tuleb hakata ise uuringuid tegema.
-
Külaline
Eks millalgi see raha lüüakse laiaks niikuinii, arvad et 70-80 aastaselt toimub raha kulutamine kuidagi eriliselt nutikalt ja läbimõeldult ning pensinoär kulutab oma raha ainult vajalikule. Pigem vastupidi - halvimal juhul on vanur kelmidele kerge saak, parimal juhul raiskab vanainimene ise oma raha igasugu pahna ja veidruste peale ära.Guest kirjutas: ↑24 Mär 2026 21:25 Kõige hullem on see, et see rumalam kiht võttis välja ka oma II samba ja lõi laiaks, rääkimata sellest, et II sambale lisaks peaks olema ka III sammas. Hommikul just uudistes rääkis, et III sammas on kõige kiiremini kasvav investeerimistoode, mul on hea meel, et siin riigis on ka targemaid inimesi,
-
Külaline
Kõige targemini on toimetanud need, kel teine sammas kohustuslik polnud ja les siis seda ka ei teinud, vaid on selle asemel panustanud kolmandasse sambasse.kolja kirjutas: ↑25 Mär 2026 17:23Teise pensionisamba osa kogupensionist saab ikka väga väike olema ja see küll olulist mõju pensionile ei oma. Igaüks saab päris andmetega ise mudeldada, milline ta pension saab praeguse seisuga olema ja milline oleks see siis, kui ta teeb ühe või teise muudatuse: https://www.eesti.ee/eraisik/et/artikke ... alkulaatorKülaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 00:38Millest nad siis pensionipõlves üldse elavad, kui isegi teist sammast ei ole?
Kuigi nagu ikka - on erandeid. Aga nii üldiselt.
Sellesama viidatud kalkulaatori põhjal on teise sambasse kogumine siiski kasulik, kuid kindlasti ei ole mittekogumine mingi katastroof, mis inimese vaesusesse määraks.Guest kirjutas: ↑25 Mär 2026 18:31Kõige targemini on toimetanud need, kel teine sammas kohustuslik polnud ja les siis seda ka ei teinud, vaid on selle asemel panustanud kolmandasse sambasse.kolja kirjutas: ↑25 Mär 2026 17:23Teise pensionisamba osa kogupensionist saab ikka väga väike olema ja see küll olulist mõju pensionile ei oma. Igaüks saab päris andmetega ise mudeldada, milline ta pension saab praeguse seisuga olema ja milline oleks see siis, kui ta teeb ühe või teise muudatuse: https://www.eesti.ee/eraisik/et/artikke ... alkulaatorKülaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 00:38Millest nad siis pensionipõlves üldse elavad, kui isegi teist sammast ei ole?
-
Külaline
Mina veerandit või isegi kolmandikku pensionist küll väga väikeseks ei nimeta. Minu ennustatav pension on 1200 ning II samba osa selles on 300 ja 400 vahel.kolja kirjutas: ↑25 Mär 2026 17:23Teise pensionisamba osa kogupensionist saab ikka väga väike olema ja see küll olulist mõju pensionile ei oma. Igaüks saab päris andmetega ise mudeldada, milline ta pension saab praeguse seisuga olema ja milline oleks see siis, kui ta teeb ühe või teise muudatuse: https://www.eesti.ee/eraisik/et/artikke ... alkulaatorKülaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 00:38Millest nad siis pensionipõlves üldse elavad, kui isegi teist sammast ei ole?
-
Külaline
Miks see kasulikum on? Minu arust on II ja III sammas ikka üsna ühesugused, lihtsalt protseduurid on erinevad.Guest kirjutas: ↑25 Mär 2026 18:31Kõige targemini on toimetanud need, kel teine sammas kohustuslik polnud ja les siis seda ka ei teinud, vaid on selle asemel panustanud kolmandasse sambasse.kolja kirjutas: ↑25 Mär 2026 17:23Teise pensionisamba osa kogupensionist saab ikka väga väike olema ja see küll olulist mõju pensionile ei oma. Igaüks saab päris andmetega ise mudeldada, milline ta pension saab praeguse seisuga olema ja milline oleks see siis, kui ta teeb ühe või teise muudatuse: https://www.eesti.ee/eraisik/et/artikke ... alkulaatorKülaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 00:38Millest nad siis pensionipõlves üldse elavad, kui isegi teist sammast ei ole?
-
Külaline
Sest keskmine palk, mille põhjal pensione arvutatakse, on pudevalt kiiremini tõusnud kui igasuguste sammaste tootlus on olnud. Ja 2. sammas vähendab su 1. samba osa 20%.Külaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 19:49Miks see kasulikum on? Minu arust on II ja III sammas ikka üsna ühesugused, lihtsalt protseduurid on erinevad.
-
Külaline
See erinevus on olnud paar protsenti max ning mis tulevik toob, ei tea, aga II sammas on selgemalt minu oma kui I sammas. Hoides rohkem raha I sambas, on oht, et tuleb mingi padusotside partei võimule ja jagab minu pensioni supiköökidele laiali, ma ei taha seda. Ja selle juurde jään kindlaks, et II ja III sammas ei erine peaaegu üldse, ainult tehnilistes asjades - millal ja mismoodi sisse makstakse, kuidas välja maksta saab ja kuidas tulumaksu arvestatakse.Guest kirjutas: ↑25 Mär 2026 20:49Sest keskmine palk, mille põhjal pensione arvutatakse, on pudevalt kiiremini tõusnud kui igasuguste sammaste tootlus on olnud. Ja 2. sammas vähendab su 1. samba osa 20%.Külaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 19:49Miks see kasulikum on? Minu arust on II ja III sammas ikka üsna ühesugused, lihtsalt protseduurid on erinevad.
Sa pead arvestama ka seda, et kui sa teise sambasse ei koguks, siis oleks su esimene sammas suurem. Sinu näite korral ca 200€. Seega koos teise sambaga on pension 1200+350= 1550, ilma teise sambata 1400. Seega teise sambasse kogumine suurendas su pensioni ca 10%. Jah, muidugi hea ja abiks ikka, kuid ei saa öelda, et teine sammas oleks see, mis vaesusest päästaks.Külaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 19:48Mina veerandit või isegi kolmandikku pensionist küll väga väikeseks ei nimeta. Minu ennustatav pension on 1200 ning II samba osa selles on 300 ja 400 vahel.
Jah, praegu on vist küll nii olnud, et palkade (ehk laekuva sotsiaalmaksu ehk 1. samba) kasv on olnud suurem kui fondide tootlus, kuid arvestades demograafilist olukorda see ilmselt nii ei jää. Kuna lapsi sünnib rekordiliselt vähe, samas inimeste eluiga pikeneb, siis on tulevikus pensionäride ja sotsiaalmaksu maksvate töötajate suhe palju rohkem pensionäride poole kaldu, mis tähendab, et esimest sammast tuleb jagada rohkemate arvu pensionäridega ja see on väiksem. Nii et ma sellele ei panustaks- palgad küll kasvavad, kuid tööinimeste vähenedes laekuv sotsiaalmaks võib hoopis väheneda.Guest kirjutas: ↑25 Mär 2026 20:49Sest keskmine palk, mille põhjal pensione arvutatakse, on pudevalt kiiremini tõusnud kui igasuguste sammaste tootlus on olnud. Ja 2. sammas vähendab su 1. samba osa 20%.Külaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 19:49Miks see kasulikum on? Minu arust on II ja III sammas ikka üsna ühesugused, lihtsalt protseduurid on erinevad.
Põhimõtteline vahe on see, et II sambasse kogumisega saad sa ühtlasi erastada 4% oma sotsiaalmaksust. Sa ei pea seda praegustele pensionäridele maksma, vaid saad enda pensioniks investeerida.Külaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 19:49Minu arust on II ja III sammas ikka üsna ühesugused, lihtsalt protseduurid on erinevad.
-
Külaline
Ma mõtlen sellele, et äkki kasutaks selle teise samba raha maja remondi peale ära. Et vahest ma ei elagi 65a, et pensioni saada. Ümberringi paljud surevad enne pensile jõudmist, kas oleks mõttekam korralik wc ja vannituba majja teha. (57a)
-
Külaline
Jah, ma pean tunnistama, et sellisest mõtteviisist saan täitsa aru. Mitte, et raha maha laristada mingi hetkelise lõbu peale (või siis veel hullem, anda raha mingitele petturitele), aga just, et raha eest teha midagi, mis selgelt tõstab heaolu iga päev ja üsna pikka aega.Guest kirjutas: ↑25 Mär 2026 22:17 Ma mõtlen sellele, et äkki kasutaks selle teise samba raha maja remondi peale ära. Et vahest ma ei elagi 65a, et pensioni saada. Ümberringi paljud surevad enne pensile jõudmist, kas oleks mõttekam korralik wc ja vannituba majja teha. (57a)
-
Külaline
See oleks nii, kui ma täna läheks pensionile. Tulevik on teine, nagu siingi öeldud, rahvas vananeb. Ja mis tarku mõtteid riigiisadel võib tulla, ka ei tea. II sammas, eriti veel kui ka III on, on parim, arvestades ka erinevaid tulevikustsenaariume, variant. Pealegi pole kindel, et ma pensionini elangi, tervis pole parim.kolja kirjutas: ↑25 Mär 2026 22:02Sa pead arvestama ka seda, et kui sa teise sambasse ei koguks, siis oleks su esimene sammas suurem. Sinu näite korral ca 200€. Seega koos teise sambaga on pension 1200+350= 1550, ilma teise sambata 1400. Seega teise sambasse kogumine suurendas su pensioni ca 10%. Jah, muidugi hea ja abiks ikka, kuid ei saa öelda, et teine sammas oleks see, mis vaesusest päästaks.Külaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 19:48Mina veerandit või isegi kolmandikku pensionist küll väga väikeseks ei nimeta. Minu ennustatav pension on 1200 ning II samba osa selles on 300 ja 400 vahel.
-
Külaline
Mismoodi see tervisekassa poolt pele sunnitud odavate ravimite määramine sinu arvates käib? Tänapäeval määratakse toimeaine, mitte ravim. Ravimi valid sa ise apteegis.Guest kirjutas: ↑25 Mär 2026 17:59 Tänases Ekspressis on artikkel teemast, millest varemgi kirjutatud: haigekassa sunnib määrama inimestele mitmeid odavaid ravimeid enne, kui saab võtta selle, mis uuem ja väiksemate kõrvalmõjudega ja kallim. Isegi, kui on kohe alguses selge, et üks või mitu neist ei sobi, arst teab seda, aga midagi pole teha. Artiklis toodud toodud patsiendid pidid pöörduma erakliinikusse, et saada vajalikku ravimit või ise selle aasta täishinda maksma.
-
Külaline
vabandust, asenda ravim sõnaga toimeaine, unustasin selle nüansi, ei ole eriti ravimeid tarbinud.Külaline kirjutas: ↑26 Mär 2026 13:13Mismoodi see tervisekassa poolt pele sunnitud odavate ravimite määramine sinu arvates käib? Tänapäeval määratakse toimeaine, mitte ravim. Ravimi valid sa ise apteegis.Guest kirjutas: ↑25 Mär 2026 17:59 Tänases Ekspressis on artikkel teemast, millest varemgi kirjutatud: haigekassa sunnib määrama inimestele mitmeid odavaid ravimeid enne, kui saab võtta selle, mis uuem ja väiksemate kõrvalmõjudega ja kallim. Isegi, kui on kohe alguses selge, et üks või mitu neist ei sobi, arst teab seda, aga midagi pole teha. Artiklis toodud toodud patsiendid pidid pöörduma erakliinikusse, et saada vajalikku ravimit või ise selle aasta täishinda maksma.
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1204 ... teekonnast
-
Külaline
https://www.err.ee/1609979514/europarla ... ndereeglid
Mis on muidugi suurepärane uudis, on sellest Trumbist mingitki kasu. Aga vasakpoolsetele see muidugi ei meeldi (mitte et ma ülepea neist aru saaksin), ja mis kõige naljakam: "Asi ei ole enam inimeste tagasisaatmises, vaid nende saatmises praktiliselt ükskõik millisesse riiki maailmas, võib-olla sellisesse, mida nad pole kunagi varem näinud," ütles sotsialistide ja demokraatide fraktsiooni (S&D) liige Cecilia Strada.
Väid on absurdne, sest kui nad tulevad oma kodust ära paremat elu otsima, tulevadki nad juba riiki, mida nad ilmselgelt pole mitte kunagi varem näinud. Sellega siis on vasakpoolsete meelest lihtne harjuda (teame muidugi kõik, kuidas neil see läheb), aga kui siis tagasi kodu suunas saadetakse, näiteks kasvõi kodupiirkonna naaberriiki, siis on äkki väga raske vaesekestel kohaneda.
Mis on muidugi suurepärane uudis, on sellest Trumbist mingitki kasu. Aga vasakpoolsetele see muidugi ei meeldi (mitte et ma ülepea neist aru saaksin), ja mis kõige naljakam: "Asi ei ole enam inimeste tagasisaatmises, vaid nende saatmises praktiliselt ükskõik millisesse riiki maailmas, võib-olla sellisesse, mida nad pole kunagi varem näinud," ütles sotsialistide ja demokraatide fraktsiooni (S&D) liige Cecilia Strada.
Väid on absurdne, sest kui nad tulevad oma kodust ära paremat elu otsima, tulevadki nad juba riiki, mida nad ilmselgelt pole mitte kunagi varem näinud. Sellega siis on vasakpoolsete meelest lihtne harjuda (teame muidugi kõik, kuidas neil see läheb), aga kui siis tagasi kodu suunas saadetakse, näiteks kasvõi kodupiirkonna naaberriiki, siis on äkki väga raske vaesekestel kohaneda.
-
Külaline
Nende väljasaatmistega ja rände liigse piiramisega läheb suure tõenäosusega nii, nagu brittidel läks Brexitiga. Et algul tehti suure hurraaga ära ja siis oli mää-mää ja p*rse majas.Külaline kirjutas: ↑27 Mär 2026 19:35 https://www.err.ee/1609979514/europarla ... ndereeglid
Mis on muidugi suurepärane uudis, on sellest Trumbist mingitki kasu.
-
Külaline
Juba ongi nii. Ehitajaid, põllumajandustöölisi pole ja mõnel pool on väga suured probleemid sellest tulenevalt juba.Külaline kirjutas: ↑27 Mär 2026 22:52Nende väljasaatmistega ja rände liigse piiramisega läheb suure tõenäosusega nii, nagu brittidel läks Brexitiga. Et algul tehti suure hurraaga ära ja siis oli mää-mää ja p*rse majas.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 7 külalist