Nõukaaeg versus kaasaeg

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 29 Juun 2025 10:55Kui vaadata kümne aasta lõikes kõiki maailma riike, siis Eestis on kinnisvarahinnad kasvanud KÕIGE KIIREMINI KOGU MAAILMA VÕRDLUSES – ligi 200 protsenti! Eluasemekulud löövad kõige valusamalt madalapalgalisi üürnikke.
Kohe KÕIKI maailma riike? No ju siis oli meie stardipositsioon kõige madalam.
Aga eks investeerinud siis kinnisvarasse kümme aastat tagasi, oleksid nüüd või ja moosi sees.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Juun 2025 10:59
Guest kirjutas: 29 Juun 2025 09:37
Guest kirjutas: 28 Juun 2025 19:59

Ka mina käisin nõukaaja lõpus mõned korrad välisreisil ja mulle tundus tavalise Lääne pere elu nagu mingi imedemaa. Puuviljad laual, suur külmkapp head ja paremat täis. Kõik oli ilus ja hästi lõhnav, inimestel ilusad riided, kaunid soengud, mina tundsin ennast küll nagu mingi vaene sugulane. Puuviljad panin ka kõik nahka, need vaatasid, et vaesed nõukogude inimesed on puhta näljas. Sõime mingit chips and fishi, see tundus ka niivõrd hea, et oleks lõputult seda söönud. Ma mäletan seda kontrasti, mis mina tundsin eluga Läänes, kusjuures need ei olnud mingid rikkad inimesed, täiesti tavalised ja elasid nii, nagu meie vaesemad inimesed täna elavad. Ma küll ei tea, kuidas saab seda nõukaaega kuidagi idealiseerida ja heaks pidada.
Sest on midagi olulisemat kui toit - kindel elukoht ja teadmine, et sind ei visata välja, kui sa enam elukoha eest maksta ei jõua. Töökoht samuti oli garanteeritud. Turvalisus on rohkem väärt kui söök ja jook, mis moodustavad ju tänapäeval kuludest vaid tühise osa.
Turvalisus selle hinnaga, et välismaale ei lubatud, korterit, autot ega pesumasinat ise osta ei lubatud, kõrge ametnik teadis sinu eest, kas sul on neid vaja, muudkui astusid pioneeriks ja õppisid koolis Kommunistliku Partei kongresside päevakordi pähe :D :D Väärt diil muidugi.
Tänapäeval pole midagi teisiti, nüüd otsustatakse, millise autoga võid sõita. Kui liiga võimas auto, lajatatakse selline maks peale, et "vabatahtlikult" loobud.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Juun 2025 11:07
Guest kirjutas: 29 Juun 2025 10:59
Guest kirjutas: 29 Juun 2025 09:37

Sest on midagi olulisemat kui toit - kindel elukoht ja teadmine, et sind ei visata välja, kui sa enam elukoha eest maksta ei jõua. Töökoht samuti oli garanteeritud. Turvalisus on rohkem väärt kui söök ja jook, mis moodustavad ju tänapäeval kuludest vaid tühise osa.
Turvalisus selle hinnaga, et välismaale ei lubatud, korterit, autot ega pesumasinat ise osta ei lubatud, kõrge ametnik teadis sinu eest, kas sul on neid vaja, muudkui astusid pioneeriks ja õppisid koolis Kommunistliku Partei kongresside päevakordi pähe :D :D Väärt diil muidugi.
Tänapäeval pole midagi teisiti, nüüd otsustatakse, millise autoga võid sõita. Kui liiga võimas auto, lajatatakse selline maks peale, et "vabatahtlikult" loobud.

Väga võimsat tolmuimejat ka enam ei tohi toota. Ei ole midagi uut päikese all, lihtsalt variatsioonid. :D
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2025 11:07Tänapäeval pole midagi teisiti, nüüd otsustatakse, millise autoga võid sõita. Kui liiga võimas auto, lajatatakse selline maks peale, et "vabatahtlikult" loobud.
Jõuad Hummeriga sõita, jõuad ka selle maksu maksta.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2025 11:07Tänapäeval pole midagi teisiti, nüüd otsustatakse, millise autoga võid sõita. Kui liiga võimas auto, lajatatakse selline maks peale, et "vabatahtlikult" loobud.
Selge, kuulutame välja nõukogude korra ja kellelgi pole autot!
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2025 11:09Väga võimsat tolmuimejat ka enam ei tohi toota. Ei ole midagi uut päikese all, lihtsalt variatsioonid. :D
Ja sul on kohe vaja "väga võimsat" tolmuimejat? Tooda s*tta siis vähem.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Juun 2025 10:58
Guest kirjutas: 29 Juun 2025 10:55 Kui vaadata kümne aasta lõikes kõiki maailma riike, siis Eestis on kinnisvarahinnad kasvanud KÕIGE KIIREMINI KOGU MAAILMA VÕRDLUSES – ligi 200 protsenti! Eluasemekulud löövad kõige valusamalt madalapalgalisi üürnikke.
Ja nüüd vaata 1980. aastate palku ja arvuta, mitu kuupalka kulus ühe pesumasina või televiisori ostmiseks. Kui selline defitsiit üldse käeulatusse jõudis.
Kas siis telekas, nutitelefon või tõuks on sama suure väärtusega kui turvaline elu- ja töökoht.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2025 11:09 Väga võimsat tolmuimejat ka enam ei tohi toota. Ei ole midagi uut päikese all, lihtsalt variatsioonid. :D
Mina näengi asja nii, et tegelikult me sinna EL-i astumisega andsime ise oma vabaduse käest ära. Seekord siis täitsa vabatahtlikult. Praegusi arenguid jälgides näen, et suurt vahet sel nõukaajaga polegi. Lihtsalt nüüd aetakse asju peenemalt. Ja ka teisitimõtlejate tagakiusamine toimub samuti, nagu N-liiduski.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2025 10:46Ja millise hoone ette ma pean homme minema, et tasuta buss mind juhutööle viiks ja õhtul rahaga tagasi tooks?
Issand jumal! Ega see polnud ju NL teene, et selline n-ö ettevõtlusvorm eksisteeris. Ju siis mingil hetkel muutus see mõttetuks - kas kadusid turuvarblased või nende kliendid.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2025 11:19Mina näengi asja nii, et tegelikult me sinna EL-i astumisega andsime ise oma vabaduse käest ära. Seekord siis täitsa vabatahtlikult. Praegusi arenguid jälgides näen, et suurt vahet sel nõukaajaga polegi. Lihtsalt nüüd aetakse asju peenemalt. Ja ka teisitimõtlejate tagakiusamine toimub samuti, nagu N-liiduski.
Ja kuidas me siin üksiku oaasina siin "vabana" eksisteeriksime sinu arust? Sina oleksid muidugi venemaaa rüpes venekeelse ja -meelsena. Mina mitte.
Külaline

Ottotriin kirjutas: 28 Juun 2025 21:45 Keegi kirjutas, et kuna 1950. aastatel olid kokaraamatutes peente roogade retseptid, siis pidid koostisosad vabalt saadaval olema. Loen just praegu ühe eestlase mälestusi, mis on kirja pandud välismaal 1970. aastatel (tal õnnestus emigreeruda):

"Kuni 1955. aastani oli Nõukogude kaubandus madalal tasemel. Suur puudus oli võist, vorstist, leivast ja lihast. Hiljem hakkas asi paranema. 1965 oli pilt umbes järgmine. Kaupade kvaliteet madal ja sortiment väike. Leiba oli vaid kolm, saia viis ja vorsti viis sorti. Hinna poolest olid või ja vorstid enamikule igapäevaseks tarvitamiseks kättesaamatud."
Nomenklatuuri pidulaud

Pilt
dmy
Kontakt:

Postitus Postitas dmy »

Guest kirjutas: 29 Juun 2025 11:17
Guest kirjutas: 29 Juun 2025 10:58
Guest kirjutas: 29 Juun 2025 10:55 Kui vaadata kümne aasta lõikes kõiki maailma riike, siis Eestis on kinnisvarahinnad kasvanud KÕIGE KIIREMINI KOGU MAAILMA VÕRDLUSES – ligi 200 protsenti! Eluasemekulud löövad kõige valusamalt madalapalgalisi üürnikke.
Ja nüüd vaata 1980. aastate palku ja arvuta, mitu kuupalka kulus ühe pesumasina või televiisori ostmiseks. Kui selline defitsiit üldse käeulatusse jõudis.
Kas siis telekas, nutitelefon või tõuks on sama suure väärtusega kui turvaline elu- ja töökoht.
Väärtus on vabadusel. Sellel, et sina saad teha neid valikuid, mis sulle sobivad ja mina saan teha neid, mis mulle sobivad.
Külaline

Ja ka teisitimõtlejate tagakiusamine toimub samuti, nagu N-liiduski.
Igasugu uhhuud plärisevad hommikust õhtuni, keegi neid vangi ei pane. Ära hakka siin võrdlema NL-ga.
dmy
Kontakt:

Postitus Postitas dmy »

Guest kirjutas: 29 Juun 2025 11:19
Külaline kirjutas: 29 Juun 2025 11:09 Väga võimsat tolmuimejat ka enam ei tohi toota. Ei ole midagi uut päikese all, lihtsalt variatsioonid. :D
Mina näengi asja nii, et tegelikult me sinna EL-i astumisega andsime ise oma vabaduse käest ära. Seekord siis täitsa vabatahtlikult. Praegusi arenguid jälgides näen, et suurt vahet sel nõukaajaga polegi. Lihtsalt nüüd aetakse asju peenemalt. Ja ka teisitimõtlejate tagakiusamine toimub samuti, nagu N-liiduski.
Kui rumal saab üks inimene olla? Kui meil poleks õnnestunud jalga õigel ajal EL-i ja NATO ukse vahele saada, oleks Venemaa meist ammu üle sõitnud, täpselt samamoodi nagu Ukrainast.
Külaline

dmy kirjutas: 29 Juun 2025 11:34
Guest kirjutas: 29 Juun 2025 11:19
Kui rumal saab üks inimene olla? Kui meil poleks õnnestunud jalga õigel ajal EL-i ja NATO ukse vahele saada, oleks Venemaa meist ammu üle sõitnud, täpselt samamoodi nagu Ukrainast.
Mõnele meeldikski, vähemalt keegi ütleks, kuhu ta tööle peab minema ja mida tegema. Ja kui sellistele ütled, et mine Venemaale siis, ei taha. See kõrgem elatustase ikkagi meelitab ka siinsed venelased siin elama, kuigi on täiesti venemeelsed.
Ottotriin
Kontakt:

Postitus Postitas Ottotriin »

Külaline kirjutas: 29 Juun 2025 11:31Nomenklatuuri pidulau
Nojah, kui vaadata peopilte ükskõik millisest kümnendist, siis oli laud alati nagu äke ja head-paremat kuhjaga täis.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Juun 2025 11:31
Ottotriin kirjutas: 28 Juun 2025 21:45 Keegi kirjutas, et kuna 1950. aastatel olid kokaraamatutes peente roogade retseptid, siis pidid koostisosad vabalt saadaval olema. Loen just praegu ühe eestlase mälestusi, mis on kirja pandud välismaal 1970. aastatel (tal õnnestus emigreeruda):

"Kuni 1955. aastani oli Nõukogude kaubandus madalal tasemel. Suur puudus oli võist, vorstist, leivast ja lihast. Hiljem hakkas asi paranema. 1965 oli pilt umbes järgmine. Kaupade kvaliteet madal ja sortiment väike. Leiba oli vaid kolm, saia viis ja vorsti viis sorti. Hinna poolest olid või ja vorstid enamikule igapäevaseks tarvitamiseks kättesaamatud."
Nomenklatuuri pidulaud

Pilt
See tädi oleks preagu väga moekas, kui kuskil teismeliste peol oleks :)
Külaline

Ottotriin kirjutas: 29 Juun 2025 11:37
Külaline kirjutas: 29 Juun 2025 11:31Nomenklatuuri pidulau
Nojah, kui vaadata peopilte ükskõik millisest kümnendist, siis oli laud alati nagu äke ja head-paremat kuhjaga täis.
Pigem on tänapäeval sellega just tagasi tõmmatud. Käisin mingis ökohotellis, seal olid igal pool sildid, et meil oli eelmisel nädalal 0 toidu raiskamist. Rootsi laud oli selline, et otsi tikutulega midagi söödavat taga. Lõpuks suure tiiru peale saad viilu sinki, juustu ja paar pähklit.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Juun 2025 10:31
Külaline kirjutas: 29 Juun 2025 09:56 Jeerum, siis on juba pikalt räägitud, et ei jagunud kõigile kortereid ja mõni ei jõudnudki ära oodata kuni nõukogude aja lõpuni. Elati koos vanematega 2-toalises või ühiskorterites. Elati ka väga räämas vanades puumajades. Ka tänapäeval on sul võimalik üürida mitme peale või leida odav üürikas lobudikus. Ei jää ikka küll nii lihtsalt kodutuks. Selleks peab väga laisk või sopajoodik olema. Aga kas neid on vaja maksumaksja raha eest poputada? Pole neil ka tänasel päeval häda kedagist. Saavad töövõime toetust, mille eest edasi juua ja uhked secondhand brändiriided selga.
Minu meelest on just vastupidi. Vanasti sa peavarjuta ei jäänud. Meie suures Harjumaa alevis oli paar eluheidikut, aga peavari mingi toa näol oli neil olemas. Hommikul kogunesid koos turuvarblastega rajoonikeskuse ette, kus kolhoosibuss nad peale võttis ja juhutööle sõidutas. Asi ju seegi, vähemasti polnud inlmesed leivata.

Mina ei ilusta nõukaaega, aga mulle tundus elu toona turvalisem. Praegu kodutuks jäädes ei aita sind mitte keegi, lähed kodutute varjupaika, kus on koos joodikud ja narkarid. Kui tavakodanik, kel on olemas töökoht peaks mingil põhjusel kodust ilma jääma, siis oled tänaval, nõukaajal anti vähemasti üürituba. Meie alevis oli paljulapseline pere ja neile võimaldati ühes majas kaks korterit. Selles mõttes oli inimene nõukaajal rohkem väärtustatud.
Ka minule meeldib, et toona hoolitseti ka selliste inimeste elukoha eest, kes sellega ise hakkama ei saanud. Mulle on jäänud meelde Eesti meediast läbi käinud lugu u aasta tagasi, kus naisel polnud lapsega kuhugi minna ja ta ei tahtnud minna kodutute varjupaika. Seal pole sul võimalik kusagil isegi oma isiklikke asju hoida, elad seal teistega ühes suures toas, kus palju voodeid. Ühtegi ametnikku ei huvitanud, et ta tänavale jäi, kõik mõtlesid, ah küll leiab mõne sugulase või sõbranna, kelle juurde minna.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Juun 2025 11:45 Ka minule meeldib, et toona hoolitseti ka selliste inimeste elukoha eest, kes sellega ise hakkama ei saanud. Mulle on jäänud meelde Eesti meediast läbi käinud lugu u aasta tagasi, kus naisel polnud lapsega kuhugi minna ja ta ei tahtnud minna kodutute varjupaika. Seal pole sul võimalik kusagil isegi oma isiklikke asju hoida, elad seal teistega ühes suures toas, kus palju voodeid. Ühtegi ametnikku ei huvitanud, et ta tänavale jäi, kõik mõtlesid, ah küll leiab mõne sugulase või sõbranna, kelle juurde minna.
Toona oleks selline ringihulkuv naine pandud vangi ja tema laps lastekodusse antud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot], Tolmukübe, YaCy [Bot] ja 6 külalist