Nõukaaeg versus kaasaeg
Samas kosmosesse suutsid inimese jälle lennutada. Üks põhjus oli ka see, et Nõukogude Liidus oli palju sõjatehaseid, mis tootsid tanke, kahureid jne ja siis natukene näpuotsaga tarbekaupa ka. Näiteks vändaga hakklihamasinaid tehti Peterburi Kirovi sõjatehases. Ehk palju raha ja ressurssi läks igasugu sõjakola tootmise peale ja üldse sõjaväe ülalpidamise peale. See oli prioriteet.
Olles elanud nii Rootsis kui USAs, ei leia ma küll põhjusi ühte teisele eelistada. Rootsi kultuur mulle ei sobi - seal on poliitkorrektsus hullemas hinnas, kui USAs. USA on muidugi üldse viimastel aastatel totaalselt alla käinud. Ja mis üldisesse Põhjamaade kummardamisse ja pidevasse näidiseks toomisse puutub, siis meil on paljud asjad juba oluliselt paremini kui nendes riikides. Minge elage mõnda aega, saate ise ka aru.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2025 13:03Sisu on tähtsam. Soome ja Rootsi on väga sotsialismi poole kaldu (täna vb enam mitte nii väga kui varem). Ja selline mõõdukas sotsialismi poole kaldu olek on teinud need riigid eestlastele väga kütkestavaks. Vähe on neid eestlasi, kes kiidaksid elu Suurbritannias või USAs, mis on kapitalistlikumad. Üksikud läbilööjad, teised tulevad sabad sorus vaikselt tagasi, ei sobinud neile selline jõhker täismöödus kapitalism.taivopalm kirjutas: ↑29 Juun 2025 12:52Soome ja Rootsi on kapitalistlikud riigid. Eesti samuti. Kapitalistlikus riigis võib olla Sotsiaaldemokraatide partei, aga see ei tee veel riiki sotsialistlikuks. Sotsialism peaks olema täna Kuubas ja usu mind, seal riigis ei elata just väga hästi.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2025 12:47Rootsi ja Soome on olnud muideks väga pikka aega sotsialismi poole kaldu.
-
Külaline
Praegu liigume samas suunas. Varsti läheb kogu aur igasuguse sõjakola ostmise ja tootmise peale, et mujale enam ressurssi ei jätku. Mina ei näe praeguse ja nõukaaja vahel enam nii suurt vahet. Kasvasin üles kuuldes raadiost- telekast pidevalt võidurelvastumine ja nüüd oleme seal ringiga tagasi.taivopalm kirjutas: ↑29 Juun 2025 17:37 Samas kosmosesse suutsid inimese jälle lennutada. Üks põhjus oli ka see, et Nõukogude Liidus oli palju sõjatehaseid, mis tootsid tanke, kahureid jne ja siis natukene näpuotsaga tarbekaupa ka. Näiteks vändaga hakklihamasinaid tehti Peterburi Kirovi sõjatehases. Ehk palju raha ja ressurssi läks igasugu sõjakola tootmise peale ja üldse sõjaväe ülalpidamise peale. See oli prioriteet.
-
Külaline
Kuidas saab nii lolli juttu rääkida? Külma sõja ajal ei olnud reaalselt sõda - relvastuti lihtsalt võidu. Praegu käib reaalne võitlus elu ja surma peale. Totalitaarne ühiskond versus normaalne ühiskond.Guest kirjutas: ↑29 Juun 2025 18:35 Mina ei näe praeguse ja nõukaaja vahel enam nii suurt vahet. Kasvasin üles kuuldes raadiost- telekast pidevalt võidurelvastumine ja nüüd oleme seal ringiga tagasi.
Külm sõda algas peale II Maailmasõda ja kestis N Liidu lagunemiseni. Reaalset sõda oli selle aja jooksul paar korda (1956 Ungari ja 1968 Tsehhi). Muidugi mitte nii suures mahus kui täna. Täna käib reaalne sõda Ukr ja Venemaa vahel ja see ei ole meist väga kaugel. Et vältida sõda Venemaaga on NATO riigid asunud võidurelvastuma kui nii võib öelda. Kas ka seekord kurnatakse Venemaa majanduslikult ära ja seal toimub mingi kollaps seda näiteb tulevik. Aga see ei ole ehk selle teema arutelu.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2025 19:17Kuidas saab nii lolli juttu rääkida? Külma sõja ajal ei olnud reaalselt sõda - relvastuti lihtsalt võidu. Praegu käib reaalne võitlus elu ja surma peale. Totalitaarne ühiskond versus normaalne ühiskond.
Jah selles on sul õigus.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2025 18:35Kasvasin üles kuuldes raadiost- telekast pidevalt võidurelvastumine ja nüüd oleme seal ringiga tagasi.
-
Külaline
Rääkides toodangust, siis tegelikult ei saa öelda, et mingeid normaalseid asju polnud. Meil on kunstikombinaat ARS, oli Tarbeklaas, mille toodang oli kena ja mis on popp veel praegugi. Salvo ja Norma tooted olid hinnas üle liidu. Ei ole nii, et olid vaid räpased piimasaalid ja alumiiniumnõudest söömine.Tolmukübe kirjutas: ↑29 Juun 2025 17:14 Ma olen mõelnud, et sotsialismileeri riigid olid erinevad. Poolas oli Sopoti festival, kus kuulsad välisartistid esinesid; banaanikisselli müüdi ja kes teab, mis muid hõrgutisi; SDV-s kenad tarbekaubad, jne, jne. Aga meil ei olnud ei seda, ega teist. Miks see NSVL siis kehvem pidi olema? Ka sotsialismuses oli võimalik inimväärselt elada.
Eesti kunst arenes edasi hoolimata raudsest eesriidest. Näiteks vaiba- tekstiili ja kujutav kunst oli minu meelest väga kõrgel tasemel.
-
Külaline
[/quote]
Rääkides toodangust, siis tegelikult ei saa öelda, et mingeid normaalseid asju polnud. Meil on kunstikombinaat ARS, oli Tarbeklaas, mille toodang oli kena ja mis on popp veel praegugi. Salvo ja Norma tooted olid hinnas üle liidu. Ei ole nii, et olid vaid räpased piimasaalid ja alumiiniumnõudest söömine.
Eesti kunst arenes edasi hoolimata raudsest eesriidest. Näiteks vaiba- tekstiili ja kujutav kunst oli minu meelest väga kõrgel tasemel.
[/quote]
see oli hea tõepoolest, see oli hea vaatamata sovetiajastule. Venelased oleks heameelega näinud et kõik vene "kunsti" toodaksid aga mingid kohad pidi ju ettenäitama - sovetiajal on kõik üdini vabad, teevad oma kunsti.
Rääkides toodangust, siis tegelikult ei saa öelda, et mingeid normaalseid asju polnud. Meil on kunstikombinaat ARS, oli Tarbeklaas, mille toodang oli kena ja mis on popp veel praegugi. Salvo ja Norma tooted olid hinnas üle liidu. Ei ole nii, et olid vaid räpased piimasaalid ja alumiiniumnõudest söömine.
[/quote]
see oli hea tõepoolest, see oli hea vaatamata sovetiajastule. Venelased oleks heameelega näinud et kõik vene "kunsti" toodaksid aga mingid kohad pidi ju ettenäitama - sovetiajal on kõik üdini vabad, teevad oma kunsti.
-
Külaline
Aga kas tänapäeval on normaalsemad asjad? Rohkem kui pooltel inimestel on kodus peaasjalikult hiina träni. On see siis kvaliteetsem?Guest kirjutas: ↑01 Juul 2025 00:03Rääkides toodangust, siis tegelikult ei saa öelda, et mingeid normaalseid asju polnud. Meil on kunstikombinaat ARS, oli Tarbeklaas, mille toodang oli kena ja mis on popp veel praegugi. Salvo ja Norma tooted olid hinnas üle liidu. Ei ole nii, et olid vaid räpased piimasaalid ja alumiiniumnõudest söömine.Tolmukübe kirjutas: ↑29 Juun 2025 17:14 Ma olen mõelnud, et sotsialismileeri riigid olid erinevad. Poolas oli Sopoti festival, kus kuulsad välisartistid esinesid; banaanikisselli müüdi ja kes teab, mis muid hõrgutisi; SDV-s kenad tarbekaubad, jne, jne. Aga meil ei olnud ei seda, ega teist. Miks see NSVL siis kehvem pidi olema? Ka sotsialismuses oli võimalik inimväärselt elada.
-
Külaline
Ilmselt teed oma üldistuse enda tutvusringkonna kohta.Mis rohkem kui pooltel, see on sinu tunnetuslik väide, mida ei toeta miski. Minul ei ole kodus hiina träni ja ei tea ka ühtki inimest, kellel oleks.Aga kas tänapäeval on normaalsemad asjad? Rohkem kui pooltel inimestel on kodus peaasjalikult hiina träni. On see siis kvaliteetsem?
-
Külaline
Tõsi ta on, et seda leidub paljudes kodudes. Mina väldin teadlikult Hiinas toodetud kaupa ja minu kodus seda träni sisuliselt ei leidu.Külaline kirjutas: ↑01 Juul 2025 10:54 Aga kas tänapäeval on normaalsemad asjad? Rohkem kui pooltel inimestel on kodus peaasjalikult hiina träni. On see siis kvaliteetsem?
Igapäeva tarbeesemed (nõud, kruusid, klaasid) on kohaliku või Lääne-Euroopa toodang. Täiesti teadlik valik.
-
Külaline
Ma arvan, et sa lihtsalt pole teadlik, kui palju asju su kodus on üksnes formaalselt toodetud mitte-Hiinas, piltikult öeldes toodetud Hiinas, pakitud Euroopas.Guest kirjutas: ↑01 Juul 2025 11:08Ilmselt teed oma üldistuse enda tutvusringkonna kohta.Mis rohkem kui pooltel, see on sinu tunnetuslik väide, mida ei toeta miski. Minul ei ole kodus hiina träni ja ei tea ka ühtki inimest, kellel oleks.Aga kas tänapäeval on normaalsemad asjad? Rohkem kui pooltel inimestel on kodus peaasjalikult hiina träni. On see siis kvaliteetsem?
-
Külaline
Asja peale on ju märgitud, kus ta toodetud on.Guest kirjutas: ↑01 Juul 2025 12:08Ma arvan, et sa lihtsalt pole teadlik, kui palju asju su kodus on üksnes formaalselt toodetud mitte-Hiinas, piltikult öeldes toodetud Hiinas, pakitud Euroopas.Guest kirjutas: ↑01 Juul 2025 11:08Ilmselt teed oma üldistuse enda tutvusringkonna kohta.Mis rohkem kui pooltel, see on sinu tunnetuslik väide, mida ei toeta miski. Minul ei ole kodus hiina träni ja ei tea ka ühtki inimest, kellel oleks.Aga kas tänapäeval on normaalsemad asjad? Rohkem kui pooltel inimestel on kodus peaasjalikult hiina träni. On see siis kvaliteetsem?
-
Külaline
Nõukogude ajal peeti iseenesestmõistetavaks, et ka kõige madalama palgaga tööline ei teegi kodus ise süüa (sellepärast ka väiksed köögid), vaid käib iga päev söömas sööklas. Sellist asja, et ei jaksa väljas söömas käia, toona ei olnud. Mäletan ühte konkreetset sööklat, kus sai käidud, seal olid lihtsad, aga väga head söögid.Guest kirjutas: ↑28 Juun 2025 21:36Jäta nüüd. Kui sa oleks samade tingimustega nõus ja valmis sama palju ise oma ellujäämise nimel rabama, kui nõuka ajal, ei jääks praegu ka nälga ja peavarjuta.Nätakas kirjutas: ↑28 Juun 2025 18:34
Ka täna tuleb tihti vait olla - lihtsalt põhjused on teised. Varem vaikiti riigikorra, nüüd karjääri ja edukuse nimel. Või selle nimel, et töökoht alles jääks ja nälg päris majas poleks. Minu meelest ei jooda praegu sugugi vähem, lisandunud on narko. Puudus võis nõukaajal paljus olla, aga oli olemas turvatunne - nälga ja peavarjuta sa ei jää. Ja see oli suur asi. (Muidugi ma olen nõus, et kõik muutused pole tulnud riigikorrast, IT-areng on elu ilmselt rohkemm muutnud, kui riigikord.)
Jah, nälga ei jäänud. Odavat leiba ikka poes osta jaksasid (ja jaksad tänapäeval ka), aiamaal kasvatati endale kõikvõimalik köögivili ise (keegi ei keela sul seda ka tänaäevla teha), toit võluti lauale vähestest toorainetest (saaksid täna ka sel tasemel söödud, kui sellega lepiksid). Ja peavari - jajah, kui oled valmis oma pere looma vanemate kahetoalise korteri tagatuppa või ühetoalise korteri kapi taha, ei siis peavarjuta oleks. Ja suurema elamsie saamiskes kümme aastat kivi kivi haaval ise maja ehitama, nagu paljud nõukaajal tegid.
Inimeste eltustase on lihtsalt niipalju kõrgem, et soovitakse ja eeldatakse palju rohkem. Ja siis tundubki, et olen näljas, kui menüüs on kapsas hakklihaga ühel päeval ja kanakaelest keedetud supp teisel päeval. Aga just nii siis söödigi. Tehti süüa sellest, mis parajasti kätte saadi ja keegi ei virisenud ja kurtnud, et vaja oleks ikka valmistoitu woltida ja alla veisefilee lõuna on näljapajuk.
Nõukogude aeg oli 50 aastat pikk - selle aja sees jõuti kõiki asju viis korda ümber mõelda. See väikeste köökide projekteerimise aeg jäi väga lühikeseks, vähemalt Eestis, sest saadi aru, et see mudel, et kõik sööklas söömas käivad, siin ikkagi ei tööta.Guest kirjutas: ↑01 Juul 2025 12:32 Nõukogude ajal peeti iseenesestmõistetavaks, et ka kõige madalama palgaga tööline ei teegi kodus ise süüa (sellepärast ka väiksed köögid), vaid käib iga päev söömas sööklas. Sellist asja, et ei jaksa väljas söömas käia, toona ei olnud. Mäletan ühte konkreetset sööklat, kus sai käidud, seal olid lihtsad, aga väga head söögid.
Siin väike mälupilt Eesti köögikultuuri (taand)arengust nõukogude tingimustes:
Eesti ettevõtted allutati Nõukogude Liidus kehtivatele nõuetele. Kõigepealt natsionaliseeriti ehk riigistati suuremad ja keskmise taseme restoranid. Paljud restoranid muudeti kinniseks ning restoranipidajad nagu ka paljud senised kliendid küüditati Venemaa sisemaale või Siberisse.
Tallinna restoranikultuur hääbus, söömiskultuur vaesustus. Rahvuslikud aastaaegadega seotud road kadusid täiesti. Vene sada grammi viina sai restorani tavaliseks annuseks.
Näide turistide toitlustusest hotellis Viru:
Kaetud hommikusöögilauas pakuti teed, leiba, keedetud muna ja vorsti. Salatit asendas petersellinutt ja konservid, värskeid puuvilju ei olnud. Lõuna ajal ei tasunud pirtsutada. Lauda toodi seda, mis gruppidele oli tellitud: supp, kana- või seapraad ja magustoit. Toit oli soomlase jaoks rasvane ja soolane, aga kahtlemata parim, mis nendes oludes saada oli.
https://sisu.ut.ee/toiduelamus/eesti-ko ... -aja-kook/
-
Külaline
See oli siiski ainult mingi perioodi ideoloogia, mis kunagi tõelisuseks ei saanud. Lisaks, arvuta ise: kui keskmise palk oli 120 rubla ja keskmine lõuna sööklas umbes 2.50-3 rubla, siis kui laialt sa sööklas käia said? Täna saab miininumpalkagi teeniv inimene rohkem kordi kuus McDonald'sis käia, kui tollal sööklas.Külaline kirjutas: ↑01 Juul 2025 12:32
Nõukogude ajal peeti iseenesestmõistetavaks, et ka kõige madalama palgaga tööline ei teegi kodus ise süüa (sellepärast ka väiksed köögid), vaid käib iga päev söömas sööklas. Sellist asja, et ei jaksa väljas söömas käia, toona ei olnud. Mäletan ühte konkreetset sööklat, kus sai käidud, seal olid lihtsad, aga väga head söögid.
Kui veel toidust rääkida, siis ma mäletan, kui hea oli 3 kopikat gaseeritud vesi (vist siirup oli see kollane, mis sisse pandi). Enam nii head siirupit ei tehta. Ja limpsidest Fanta, Pepsi ja Sajaanid. Kahte esimest tehakse, pole enam kaugeltki see, aga Sajaanid on hoopis ära kadunud. Ometigi rahval ostujõud on tõusnud, tehtaks siis head limpsigi, jaksaks osta küll. Ja kali oli väga hea, nüüd on kali joodav, aga tavaline.
-
Külaline
Aga näe ei saa. Ainult nõukogude viljastavates tingimustes oli võimalik Tolmukübemele nii head toitu teha. Nüüd maitseb toit paha ja Tolmukübe muudkui paisub. Aga teadus-tehnika arenevad, nii et soovitan hakata säästma, ehk on juba mõne aasta pärast võimalik võtta ajamasinaga ette retkesid minevikku. Teed päevatripi ja õgid end kurguni täis, võib-olla õnnestub veel kilekotiga salatit ja mune kaasa võtta, nagu peenemad prouad Läänemere kruiisidel hommikul bufeelauas teevad.Tolmukübe kirjutas: ↑01 Juul 2025 13:54Kui veel toidust rääkida, siis ma mäletan, kui hea oli 3 kopikat gaseeritud vesi (vist siirup oli see kollane, mis sisse pandi). Enam nii head siirupit ei tehta. Ja limpsidest Fanta, Pepsi ja Sajaanid. Kahte esimest tehakse, pole enam kaugeltki see, aga Sajaanid on hoopis ära kadunud. Ometigi rahval ostujõud on tõusnud, tehtaks siis head limpsigi, jaksaks osta küll. Ja kali oli väga hea, nüüd on kali joodav, aga tavaline.
-
Külaline
Mis sa ajad, kõik käisid sööklas söömas, keegi ei vedanud karbiga kodust toitu kaasa nagu tänapäeval. Supp või praad ja magustoit, elementaarne igapäevane sööklaeine tol ajal. Keegi ei mõelnud, et hoiab raha kokku ja ei söö magustoitu. McDonalds on ju rämsptoit, sööklas sai ikka korralikku maksakastet, kartulit, porgandisalatit - ikka vähe toitainteterikkam.Guest kirjutas: ↑01 Juul 2025 13:50See oli siiski ainult mingi perioodi ideoloogia, mis kunagi tõelisuseks ei saanud. Lisaks, arvuta ise: kui keskmise palk oli 120 rubla ja keskmine lõuna sööklas umbes 2.50-3 rubla, siis kui laialt sa sööklas käia said? Täna saab miininumpalkagi teeniv inimene rohkem kordi kuus McDonald'sis käia, kui tollal sööklas.Külaline kirjutas: ↑01 Juul 2025 12:32
Nõukogude ajal peeti iseenesestmõistetavaks, et ka kõige madalama palgaga tööline ei teegi kodus ise süüa (sellepärast ka väiksed köögid), vaid käib iga päev söömas sööklas. Sellist asja, et ei jaksa väljas söömas käia, toona ei olnud. Mäletan ühte konkreetset sööklat, kus sai käidud, seal olid lihtsad, aga väga head söögid.
-
Külaline
Ära siniseid kartuleid unusta! Ja soodaga maitsestatud hapukoort, mida eriti meesolevused armastasid.Külaline kirjutas: ↑01 Juul 2025 14:22Mis sa ajad, kõik käisid sööklas söömas, keegi ei vedanud karbiga kodust toitu kaasa nagu tänapäeval. Supp või praad ja magustoit, elementaarne igapäevane sööklaeine tol ajal. Keegi ei mõelnud, et hoiab raha kokku ja ei söö magustoitu. McDonalds on ju rämsptoit, sööklas sai ikka korralikku maksakastet, kartulit, porgandisalatit - ikka vähe toitainteterikkam.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist