Normaalne ja hea nõukogude aeg oli 1960-1990. Ehk siis kolm aastakümmet. Varasem oli selline jõhker aeg, mis ei ole praegu teemaks. Aga pildil olev söök... on see siis kehvem mingist odavast hamburgerist või kartulichipsi einest.
Nõukaaeg versus kaasaeg
-
Külaline
-
Külaline
Mõnes mõttes naljakad võrdlused, et küll siis oli kõik hästi ja nüüd on halvasti. Ka Läänes söödi kuuekümnendatel teisiti kui praegu. Söödi vähem ja tervislikumalt, hinnad olid odavamad. Aastatega on palju asju muutunud igal pool, osad muutused on positiivsed, osad mitte niiväga.
-
Külaline
Praeguse aja kõige suurem pluss on kindlasti internet, ilma selleta küll elada ei tahaks. Aga ei pea õigeks, et meeleheitlikult üritatakse meedias pidevalt seletada, et nõukogude liidu ajal oli elu halb, väga halb. Ei olnud. Halb oli aastatel 1945-1960.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 10:30 Mõnes mõttes naljakad võrdlused, et küll siis oli kõik hästi ja nüüd on halvasti. Ka Läänes söödi kuuekümnendatel teisiti kui praegu. Söödi vähem ja tervislikumalt, hinnad olid odavamad. Aastatega on palju asju muutunud igal pool, osad muutused on positiivsed, osad mitte niiväga.
-
Külaline
Ega seal nüüd midagi nii head ka ei olnud, sa lihtsalt ei mäleta adekvaatselt. Sul on see muru oli rohelisem sündroom. Olid siis noor ja kui praegu pole su elu suurem asi, siis tundub see muidugi ideaaleluna ja mäletad ainult positiivset. Tunnistastada, et elu oli jama, oleks kogu su elule kriipsu peale tõmbamine. Minul ei ole vajadust niimoodi oma mälu moonutada ja ütlen, et loomulikult on elu praegu vaatamata miinustele palju parem. Nõukogude Liidus oli ikka väga palju jabrudsusi. Ma mäletan, et meile loeti lasteaias unejutuks Lenini lapsepõlvest, mitte mingeid normaalseid raamatuid. Seina peal olid loosungid ja punatähed. Siis hakkas survestamine, et pead olema pioneer ja mängima mingit lolli. Olme oli ebamugav ja nõme, mustus ja koledad asjad. Täpselt samuti olid rikkamad ja paremini elavad inimesed, kes oskasid sebida, oli välismaal sugulasi, olid parteibosside tuttavad jne, jne. Võib-olla tõesti lihtrahvas tunneb, et siis oli ikka parem, tööline elas paremini kui haritud inimene, aga mina seda tegelikult küll normaalseks ei pea. Kuigi see pole praegugi väga muutunud. Mingi ehitaja arvab, et peab ministri palka saama. Ma arvan, et see on kõik nõukogude pärand.Aga ei pea õigeks, et meeleheitlikult üritatakse meedias pidevalt seletada, et nõukogude liidu ajal oli elu halb, väga halb. Ei olnud. Halb oli aastatel 1945-1960.
-
Külaline
Võrreldes 1945-1955 oli jah parem aeg, Siberisse vangilaagrisse enam massiliselt inimesi ei saadetud, sest Stalin oli surnud, aga midagi nüüd väga head ka ei olnud. Suu tuli ikka kinni hoida, välismaale sõita ei saanud ja muu selline. Me olime endiselt okupeeritud riik, mitte ei elanud vabal maal.Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 10:25Normaalne ja hea nõukogude aeg oli 1960-1990. Ehk siis kolm aastakümmet. Varasem oli selline jõhker aeg, mis ei ole praegu teemaks
-
Külaline
Mina leian, et ka meditsiin on palju parem, inimlikum ja kättedaavam(osati).Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 10:51Praeguse aja kõige suurem pluss on kindlasti internet, ilma selleta küll elada ei tahaks. Aga ei pea õigeks, et meeleheitlikult üritatakse meedias pidevalt seletada, et nõukogude liidu ajal oli elu halb, väga halb. Ei olnud. Halb oli aastatel 1945-1960.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 10:30 Mõnes mõttes naljakad võrdlused, et küll siis oli kõik hästi ja nüüd on halvasti. Ka Läänes söödi kuuekümnendatel teisiti kui praegu. Söödi vähem ja tervislikumalt, hinnad olid odavamad. Aastatega on palju asju muutunud igal pool, osad muutused on positiivsed, osad mitte niiväga.
Neid õudusjutte sünnitusmajast ja hambaarstidest olen ema ja vanaema käest küll ja veel kuulnud.
-
Külaline
Kättesaadavam*Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:17Mina leian, et ka meditsiin on palju parem, inimlikum ja kättedaavam(osati).Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 10:51Praeguse aja kõige suurem pluss on kindlasti internet, ilma selleta küll elada ei tahaks. Aga ei pea õigeks, et meeleheitlikult üritatakse meedias pidevalt seletada, et nõukogude liidu ajal oli elu halb, väga halb. Ei olnud. Halb oli aastatel 1945-1960.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 10:30 Mõnes mõttes naljakad võrdlused, et küll siis oli kõik hästi ja nüüd on halvasti. Ka Läänes söödi kuuekümnendatel teisiti kui praegu. Söödi vähem ja tervislikumalt, hinnad olid odavamad. Aastatega on palju asju muutunud igal pool, osad muutused on positiivsed, osad mitte niiväga.
Neid õudusjutte sünnitusmajast ja hambaarstidest olen ema ja vanaema käest küll ja veel kuulnud.
Jah, ma mäletan, olümpia ajal, sai poest Soome sinki ostetud, väga hea oli, nüüd mõned singid, mis olen Soomes ostnud, enam nii head ei ole. Ja Soome kohvikoor oli väga maitsev, ikka olümpia ajal poest saadud.Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 10:30 Mõnes mõttes naljakad võrdlused, et küll siis oli kõik hästi ja nüüd on halvasti. Ka Läänes söödi kuuekümnendatel teisiti kui praegu. Söödi vähem ja tervislikumalt, hinnad olid odavamad. Aastatega on palju asju muutunud igal pool, osad muutused on positiivsed, osad mitte niiväga.
-
Külaline
See on huvitav asi küll. Koolis oli hambaravi kabinet. Õpilased kutsuti tunnist välja hambaid ravima. Mulle tundus, et kõik kartsid. Oli valus. Aga kõik käisid. Kas te teate kedagi, kes julges mitte minna? Ma võrdlen kui palju tänapäeval julgetakse hirmu tunda. Siis ei tohtinud isegi hirmu tunda ja keelduda suud lahti tegemast.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:17Mina leian, et ka meditsiin on palju parem, inimlikum ja kättedaavam(osati).Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 10:51Praeguse aja kõige suurem pluss on kindlasti internet, ilma selleta küll elada ei tahaks. Aga ei pea õigeks, et meeleheitlikult üritatakse meedias pidevalt seletada, et nõukogude liidu ajal oli elu halb, väga halb. Ei olnud. Halb oli aastatel 1945-1960.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 10:30 Mõnes mõttes naljakad võrdlused, et küll siis oli kõik hästi ja nüüd on halvasti. Ka Läänes söödi kuuekümnendatel teisiti kui praegu. Söödi vähem ja tervislikumalt, hinnad olid odavamad. Aastatega on palju asju muutunud igal pool, osad muutused on positiivsed, osad mitte niiväga.
Alles siis julgesid, kui oli valida kas minna artsile või mitte. Aga sel ajal kui olid koolilaps ei julgenud.
-
Külaline
Ega siis muud üle ei jäänud, kui vist pidi minema. Muidu pani õpetaja joonlaua või kaardikepiga vastu näppe.Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:44See on huvitav asi küll. Koolis oli hambaravi kabinet. Õpilased kutsuti tunnist välja hambaid ravima. Mulle tundus, et kõik kartsid. Oli valus. Aga kõik käisid. Kas te teate kedagi, kes julges mitte minna? Ma võrdlen kui palju tänapäeval julgetakse hirmu tunda. Siis ei tohtinud isegi hirmu tunda ja keelduda suud lahti tegemast.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:17Mina leian, et ka meditsiin on palju parem, inimlikum ja kättedaavam(osati).Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 10:51
Praeguse aja kõige suurem pluss on kindlasti internet, ilma selleta küll elada ei tahaks. Aga ei pea õigeks, et meeleheitlikult üritatakse meedias pidevalt seletada, et nõukogude liidu ajal oli elu halb, väga halb. Ei olnud. Halb oli aastatel 1945-1960.
Alles siis julgesid, kui oli valida kas minna artsile või mitte. Aga sel ajal kui olid koolilaps ei julgenud.
Mina käisin 90.ndate lõpus algkoolis ja ka siis oli koolis hambaarst aga oli vaid kontroll, mitte ravi.
Ja sinna minemast küll osad keeldusid.
-
Külaline
joonlauaga vastu näppe... Inglismaal alles hiljuti veel oli täiesti norm, et õpilasi karistati füüsiliselt. Meil õnneks oli selline asi juhuslik, mitte üldine tava.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:47Ega siis muud üle ei jäänud, kui vist pidi minema. Muidu pani õpetaja joonlaua või kaardikepiga vastu näppe.Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:44See on huvitav asi küll. Koolis oli hambaravi kabinet. Õpilased kutsuti tunnist välja hambaid ravima. Mulle tundus, et kõik kartsid. Oli valus. Aga kõik käisid. Kas te teate kedagi, kes julges mitte minna? Ma võrdlen kui palju tänapäeval julgetakse hirmu tunda. Siis ei tohtinud isegi hirmu tunda ja keelduda suud lahti tegemast.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:17
Mina leian, et ka meditsiin on palju parem, inimlikum ja kättedaavam(osati).
Mina käisin 90.ndate lõpus algkoolis ja ka siis oli koolis hambaarst aga oli vaid kontroll, mitte ravi.
-
Külaline
90ndate algus oli juba de facto Eesti aeg, ainult de jure mitte. 1988-89ndast alates oli nagu Eesti aeg.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:47Ega siis muud üle ei jäänud, kui vist pidi minema. Muidu pani õpetaja joonlaua või kaardikepiga vastu näppe.Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:44See on huvitav asi küll. Koolis oli hambaravi kabinet. Õpilased kutsuti tunnist välja hambaid ravima. Mulle tundus, et kõik kartsid. Oli valus. Aga kõik käisid. Kas te teate kedagi, kes julges mitte minna? Ma võrdlen kui palju tänapäeval julgetakse hirmu tunda. Siis ei tohtinud isegi hirmu tunda ja keelduda suud lahti tegemast.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:17
Mina leian, et ka meditsiin on palju parem, inimlikum ja kättedaavam(osati).
-
Külaline
Meil Tallinnas oli ka koolis hambaravi kabinet. Ja mina keeldusin sinna minemast. Olin koolilaps vahemikus 1980-1991.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:44 See on huvitav asi küll. Koolis oli hambaravi kabinet. Õpilased kutsuti tunnist välja hambaid ravima. Mulle tundus, et kõik kartsid. Oli valus. Aga kõik käisid. Kas te teate kedagi, kes julges mitte minna? Ma võrdlen kui palju tänapäeval julgetakse hirmu tunda. Siis ei tohtinud isegi hirmu tunda ja keelduda suud lahti tegemast.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 12:0390ndate algus oli juba de facto Eesti aeg, ainult de jure mitte. 1988-89ndast alates oli nagu Eesti aeg.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:47Ega siis muud üle ei jäänud, kui vist pidi minema. Muidu pani õpetaja joonlaua või kaardikepiga vastu näppe.Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 11:44
See on huvitav asi küll. Koolis oli hambaravi kabinet. Õpilased kutsuti tunnist välja hambaid ravima. Mulle tundus, et kõik kartsid. Oli valus. Aga kõik käisid. Kas te teate kedagi, kes julges mitte minna? Ma võrdlen kui palju tänapäeval julgetakse hirmu tunda. Siis ei tohtinud isegi hirmu tunda ja keelduda suud lahti tegemast.
Oli küll jah aga nõukaaeg veel üsna tugevalt mõjutas veel.
Kihati tundub, et siiamaani mõjutab. Mõni on tänapäevani sellesse stagnatsiooni kinni jäänud
-
Külaline
Mina arvan just vastupidi, et pildil olev söök on kordades toitvam ja kasulikum, kui mingi täiteainetest pungil krõpsupakk või liimitud lihast hamburger.Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 10:25Normaalne ja hea nõukogude aeg oli 1960-1990. Ehk siis kolm aastakümmet. Varasem oli selline jõhker aeg, mis ei ole praegu teemaks. Aga pildil olev söök... on see siis kehvem mingist odavast hamburgerist või kartulichipsi einest.
-
Külaline
Kullake, nõukogude ajal ei olnud valikut. Kogu talv oli ainus köögivili kartulite juures keldris hoitav kaalikas ja kapsas.Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 16:37Mina arvan just vastupidi, et pildil olev söök on kordades toitvam ja kasulikum, kui mingi täiteainetest pungil krõpsupakk või liimitud lihast hamburger.
Praegu on sul valik, ei ole mingit vajadust krõpse osta.
-
Külaline
Mina ei ole lugenud seda teemat, kõiki vastuseid. Mina ütlen seda, mida mina mõtlen. Minul on 2 poega ja ma tahaksin, et me poleks kunagi NSVL-st ära läinud ega oma vabariiki uuesti moodustanud, sest kui me oleksime ikka veel Venemaa koosseisus, siis ei tapetaks minu poegi varsti uues sõjas ära. Minul on ükskõik, mis keeles mina ja minu pojad räägivad, mulle on tähtis, et me oleme elus.
-
Külaline
Nojah, aga võimalusi on ju veel: pekstakse mitmeaastases kroonus kuskil Kamtšatkas surnuks, saadetakse (varem) Afganistani, nüüd Ukrainasse. Venemaa on võimaluste maa.Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 16:59Mina ei ole lugenud seda teemat, kõiki vastuseid. Mina ütlen seda, mida mina mõtlen. Minul on 2 poega ja ma tahaksin, et me poleks kunagi NSVL-st ära läinud ega oma vabariiki uuesti moodustanud, sest kui me oleksime ikka veel Venemaa koosseisus, siis ei tapetaks minu poegi varsti uues sõjas ära. Minul on ükskõik, mis keeles mina ja minu pojad räägivad, mulle on tähtis, et me oleme elus.
-
Külaline
Need on palju paremad võimalused kui kohe kahurilihaks minek.Guest kirjutas: ↑02 Juul 2025 17:02Nojah, aga võimalusi on ju veel: pekstakse mitmeaastases kroonus kuskil Kamtšatkas surnuks, saadetakse (varem) Afganistani, nüüd Ukrainasse. Venemaa on võimaluste maa.Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 16:59Mina ei ole lugenud seda teemat, kõiki vastuseid. Mina ütlen seda, mida mina mõtlen. Minul on 2 poega ja ma tahaksin, et me poleks kunagi NSVL-st ära läinud ega oma vabariiki uuesti moodustanud, sest kui me oleksime ikka veel Venemaa koosseisus, siis ei tapetaks minu poegi varsti uues sõjas ära. Minul on ükskõik, mis keeles mina ja minu pojad räägivad, mulle on tähtis, et me oleme elus.
-
Külaline
Püha naiivsus. Nad oleks võib-olla juba ammu kuhugi kahurilihaks saadetud. Venemaal on neid võimalusi pidevalt ja piisavalt.Külaline kirjutas: ↑02 Juul 2025 16:59 Mina ei ole lugenud seda teemat, kõiki vastuseid. Mina ütlen seda, mida mina mõtlen. Minul on 2 poega ja ma tahaksin, et me poleks kunagi NSVL-st ära läinud ega oma vabariiki uuesti moodustanud, sest kui me oleksime ikka veel Venemaa koosseisus, siis ei tapetaks minu poegi varsti uues sõjas ära. Minul on ükskõik, mis keeles mina ja minu pojad räägivad, mulle on tähtis, et me oleme elus.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 3 külalist