Mis muljed on tantsupeost?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 04 Juul 2025 21:23 Mina olen see inimene, kes ei ole tantsupeost kunagi väga aru saanud. Need kes seal tantsivad, nendest saan aru, et nagu hobi ja nagu meeldib tantsida. Okei mingi hobi peab inimesel olema ja seltskond on tore, kellega aega veeta. Aga vaadata võõraid inimesi tantsimas? Mina sellest fenomenist aru ei saa. Laulmisest saan veel aru. Hästi laulvaid inimesi võib ikka kuulata, kui minu suur eelistus ei ole ka see.
Kas balletti sa kunagi oled vaadanud? Ka ju võõrad inimesed tantsivad?
Tantsupeo etendusel sa ei vaata konkreetseid tantsijaid, vaid seda, mis nende liikumisest kokku tekib. Efektid rõivastest, massist, kiiretest kohavahetustest, mõnest huvitavast tantsust. Ega kõik ei peagi kõiki huvitama, selge see, ning inimesed vaatavad ka tatnsupeol erinevaid asju. Minule meeldisid tantsupeod juba nooruses, kui ma ise veel rahvatantsija ei olnud, käisin neid alati vaatamas. Hiljem sai minust endast rahvatantsija ning mitu aastakümmet nägin tantsupidu seestpoolt. Nüüd vaatan jälle tribüünilt, eks ma oskan näha rohkemat kui need, kes pole ise tantsinud - märkan, kui tantsija peab 10 taktiga jõudma ületada terve staadioni joostes (see on korralik sprindi tempo), märkan korraga kerkivaid valgeid varrukaid, efektset ja kiiret uute tantsijate pealevoolu staadionile, täpset joondumist ja hästi lihvitud sünkroonsust jms. Tantsud ise on üsna marginaalse tähtsusega kogu selles komplektis. Kui on mõni tuttav lugu, siis varvas kõpsib kaasa, aga ma kunagi ei vaata konkreetselt tantsusamme, ikka suuremat pilti staadionil.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Juul 2025 21:19 Pean tunnistama, et mina olen pettunud. Saan aru, et tahetakse uut/ unustatud vana sisse tuua. Aga vana ja tuttava olemasolu jäi olematuks. Isegi "Tuljak" tuli vaid korra ja seegi ilma lauluta. Vaatan nüüd youtubest 2019 tantsupidu. No palju jäi puudu sellest, mis ootasin kahjuks.
Tantsupeol on ju alati pigem uued tantsud kui vanad.
Ottotriin
Kontakt:

Postitus Postitas Ottotriin »

Õhtuleht saavutas järjekordse madalpunkti:

EKSPERIMENT | LAULUPIDU TUTVUMISÄPIS: rahvatantsi palju tahad, kepimehed tulevad ikka lauljate hulgast!
„TULGE MU MESIPUUSSE!“ Laulu- ja tantsupeo ajal tutvumisäpis ringi uudistanud Evelin märkis sobivaks kõik mehed.

Laulu- ja tantsupeole on Tallinna koondunud osalejaid kogu Eestist, kooride ja rahvatantsurühmade kaupa. Õhtulehe naisajakirjanik avab tutvumisäpi ja uurib elu: kas põlvpükstes mehed lendavad tema mesipuu poole?

https://www.ohtuleht.ee/1134657/eksperi ... te-hulgast
Külaline

Ottotriin kirjutas: 05 Juul 2025 14:38 Õhtuleht saavutas järjekordse madalpunkti:

EKSPERIMENT | LAULUPIDU TUTVUMISÄPIS: rahvatantsi palju tahad, kepimehed tulevad ikka lauljate hulgast!
„TULGE MU MESIPUUSSE!“ Laulu- ja tantsupeo ajal tutvumisäpis ringi uudistanud Evelin märkis sobivaks kõik mehed.

Laulu- ja tantsupeole on Tallinna koondunud osalejaid kogu Eestist, kooride ja rahvatantsurühmade kaupa. Õhtulehe naisajakirjanik avab tutvumisäpi ja uurib elu: kas põlvpükstes mehed lendavad tema mesipuu poole?

Täielik hapukurgi-hooaja teema. Sel.ÕL tõesti millestki asjalikumast kirjutada pole, kui tantsupeol kõrvalehüppeid tegevatest osalejatest? See ju ammu teada, et koorilauljad kõrvalt võtavad. Mu tuttav mees on rääkinud, kuidas nende kooris välisreiside ajal asjad käivad ehk et truudus väga au sees just ei ole...
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 14:55
Ottotriin kirjutas: 05 Juul 2025 14:38 Õhtuleht saavutas järjekordse madalpunkti:

Täielik hapukurgi-hooaja teema. Sel.ÕL tõesti millestki asjalikumast kirjutada pole, kui tantsupeol kõrvalehüppeid tegevatest osalejatest? See ju ammu teada, et koorilauljad kõrvalt võtavad. Mu tuttav mees on rääkinud, kuidas nende kooris välisreiside ajal asjad käivad ehk et truudus väga au sees just ei ole...
Mis krt need koorilauljad siia puutuvad? Võta suvaline kamp mehi, olgu nad tantsijad, sportlased või müügimehed, ning saada nad naisteta kuhugi reisile. Pooled vähemalt kasutavad juhust - st vähemalt üritavad ning räägivad kõigile, kuidas olid ägedad vennad ja skoorisid.
Koorilaul ei tee normaalset meest kepivennaks.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 14:14Kas balletti sa kunagi oled vaadanud? Ka ju võõrad inimesed tantsivad?
Päris hea võrdlus. Ma ei suudaks ka baletti vaadata, minu jaoks on see surmigav.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 14:14Tantsupeo etendusel sa ei vaata konkreetseid tantsijaid, vaid seda, mis nende liikumisest kokku tekib. Efektid rõivastest, massist, kiiretest kohavahetustest, mõnest huvitavast tantsust. Ega kõik ei peagi kõiki huvitama, selge see, ning inimesed vaatavad ka tatnsupeol erinevaid asju. Minule meeldisid tantsupeod juba nooruses, kui ma ise veel rahvatantsija ei olnud, käisin neid alati vaatamas
Eks ta nii ole jah. Tantsupidu pakub huvi nendele kes ise esinevad ehk tantsivad. See on arusaadav. Lisaks siis pakub ta pealvaatajana huvi endistele rahvatantsijatele, see on ka arusaadav. Minule võõraste inimeste tantsimise vaatamine ei suuda huvi pakkuda. Jalgpalli, korvpalli, võrkpalli võin samas vaadata, see on põnev ja pakub emotsiooni.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 14:55Mu tuttav mees on rääkinud, kuidas nende kooris välisreiside ajal asjad käivad ehk et truudus väga au sees just ei ole...
Kui on segakoor või ka rahvatantsurühm, siis pole vaja ju võõraid vaadata, saab ju oma koori sees paarikesi moodustada ja reiside ajal meeste ja naiste vahelist asja teha.
Külaline

Ottotriin kirjutas: 05 Juul 2025 14:38Õhtulehe naisajakirjanik avab tutvumisäpi ja uurib elu: kas põlvpükstes mehed lendavad tema mesipuu poole?
Kas siis läks ajakirjanikul asjaks ka või niisama heietab tingivas kõneviisis, et mis oleks võinud kõik juhtuda.
Ottotriin
Kontakt:

Postitus Postitas Ottotriin »

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 15:52Kas siis läks ajakirjanikul asjaks ka või niisama heietab tingivas kõneviisis, et mis oleks võinud kõik juhtuda.
Ma ei tea, ma ei raatsi artikli eest maksta :roll:
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 15:48
Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 14:14Tantsupeo etendusel sa ei vaata konkreetseid tantsijaid, vaid seda, mis nende liikumisest kokku tekib. Efektid rõivastest, massist, kiiretest kohavahetustest, mõnest huvitavast tantsust. Ega kõik ei peagi kõiki huvitama, selge see, ning inimesed vaatavad ka tatnsupeol erinevaid asju. Minule meeldisid tantsupeod juba nooruses, kui ma ise veel rahvatantsija ei olnud, käisin neid alati vaatamas
Eks ta nii ole jah. Tantsupidu pakub huvi nendele kes ise esinevad ehk tantsivad. See on arusaadav. Lisaks siis pakub ta pealvaatajana huvi endistele rahvatantsijatele, see on ka arusaadav. Minule võõraste inimeste tantsimise vaatamine ei suuda huvi pakkuda. Jalgpalli, korvpalli, võrkpalli võin samas vaadata, see on põnev ja pakub emotsiooni.
Ma ei nõustu, et tantsupidu ainult neile huvi pakub, kes ise tantsivad või tantsinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 16:09Ma ei nõustu, et tantsupidu ainult neile huvi pakub, kes ise tantsivad või tantsinud.
Kindlasti on olemas ka sinusuguseid. Ise pole tantsinud, aga vaadata meeldib. Mis mul selle vastu olla saab.
Külaline

Mulle on alati meeldinud tantsijaid vaadata. Ja vahet pole millise tantsuliigiga tegemist. Ballett, moderntants või rahvatants jne.

Mina olen kooliajal lauljana kordi osalenud laulupeopeol ja minu arvates on ühine ööbimine koolimajas äge ja käib peomelu juurde. Kõige ägedam kusjuures oli too üks kord, mil peaaegu terve meie maakond oli suures spordisaalis.
Mul oli suisa kahju neist, kes vanemate poolt kuhugi sugulase juurde ööbima sokutati ja kes sellest kõigest ilma jäid. No mis tänapäeval viga, saadaval paksud täispuhutavad madratsid ja kõikvõimalikud reisitarbed, millest vanasti ei osanud unistatagi.
Tallinlane on sellest mõttes igav olla, et käid oma proovil ära ja siis lähevad kõik tagasi koju.

Söögiteemast ma ei saa nagu aru. Minule omal ajal piisas sellest tasuta toitlustamisest, mis osalejatele ette nähtud. Hommikul koolis anti süüa, lauluväljakul anti süüa, õhtul koolimajas anti süüa. Ma ei kulutanud mitte sentigi mitte millegi peale.

Rongkäik muutub aga minu jaoks üha igavamaks vaadata, sest maakonnad kahanevad ja Tallinn/Harjumaa paisub, kes aga on selline poslamasla mass. Maakonna kollektiivid on oma kodukandi rahvariietes ja kodukoha sümbolitega, tore vaadata.
Külaline

Nii imelik on nüüd Tallinnas. Eestlased!
Mitme aasta järel korraks imbuvad kuskilt maakohtadest pärismaalased välja, imelikud riided seljas.
Just lugesin:
Täna Narvas toimuv Technofest on lihtsalt uskumatu. Mitte ühtki sõna eesti keeles. Laval kõlab ainult vene keel. Korraldajad ei tee isegi katset tervitada või anda mingit infot eesti keeles-riigikeeles. Eestis toimuval üritusel!!!! Ja mis teeb selle eriti küüniliseks? Üritust toetab Eesti Kultuurkapital, asutus, mille eesmärk on just nimelt Eesti kultuuri ja keele edendamine. Kuidas on võimalik, et avalikult rahastatud festivalis on eesti keel täielikult nähtamatu? Mitte mingit sünkroontõlget, mitte mingeid eestikeelseid sissejuhatusi. Täielik eiramine. See ei ole mingi "väike kultuuriüritus oma seltskonnale". See on avalik festival, mis toimub Eestis, Eesti maksumaksja raha eest. Ja meile ei jää muud kui vaadata kõrvalt, kuidas meie oma riigikeel välja lülitatakse, justkui see polekski oluline. Kuidas see üldse sai niimoodi minna? Eesti keelt ignoreeritakse, ja seda veel Eesti riigi toel.

Kultuurkapitalil ja korraldajatel on siin tõsine selgitustöö teha. Eesti keel ei ole valikuline. See on meie riigi alus.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 18:02 Nii imelik on nüüd Tallinnas. Eestlased!
Mitme aasta järel korraks imbuvad kuskilt maakohtadest pärismaalased välja, imelikud riided seljas.
Just lugesin:
Täna Narvas toimuv Technofest on lihtsalt uskumatu. Mitte ühtki sõna eesti keeles. Laval kõlab ainult vene keel. Korraldajad ei tee isegi katset tervitada või anda mingit infot eesti keeles-riigikeeles. Eestis toimuval üritusel!!!! Ja mis teeb selle eriti küüniliseks? Üritust toetab Eesti Kultuurkapital, asutus, mille eesmärk on just nimelt Eesti kultuuri ja keele edendamine. Kuidas on võimalik, et avalikult rahastatud festivalis on eesti keel täielikult nähtamatu? Mitte mingit sünkroontõlget, mitte mingeid eestikeelseid sissejuhatusi. Täielik eiramine. See ei ole mingi "väike kultuuriüritus oma seltskonnale". See on avalik festival, mis toimub Eestis, Eesti maksumaksja raha eest. Ja meile ei jää muud kui vaadata kõrvalt, kuidas meie oma riigikeel välja lülitatakse, justkui see polekski oluline. Kuidas see üldse sai niimoodi minna? Eesti keelt ignoreeritakse, ja seda veel Eesti riigi toel.

Kultuurkapitalil ja korraldajatel on siin tõsine selgitustöö teha. Eesti keel ei ole valikuline. See on meie riigi alus.
Ukrainlaste ilmumistega siia on kuidagi enesestmõistetav, et vene keel domineerib rohkem kui varem. Nende kallal ei võta keegi, sest nad ju põgenesid sõja eest, muidki muresid kui keeleõppimine. Samas on tegemist slaavalstega, kelle vastumeelsus eesti keele vastu on täpselt samasugune kui venelastel. Mõni on siin üle kolme aasta elanud ja ei oska ühtki sõna eesti keelt, sest igasugune soov eesti keelt õppida puudub. Siin on nad pundis pigem venelastega, ei mingit vihavaenu. Väga paljud suhtlevad vene ringkonnas, eestlastest täiesti savi, kui nad just ise vene keelt ei räägi. Ka koolis märkab sama, need lapsed istuvad aastaid tundides ja mitte üht sõna eesti keelt ei õpi.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 18:08
Guest kirjutas: 05 Juul 2025 18:02 Nii imelik on nüüd Tallinnas. Eestlased!
Just lugesin:

Ukrainlaste ilmumistega siia on kuidagi enesestmõistetav, et vene keel domineerib rohkem kui varem. Nende kallal ei võta keegi, sest nad ju põgenesid sõja eest, muidki muresid kui keeleõppimine. Samas on tegemist slaavalstega, kelle vastumeelsus eesti keele vastu on täpselt samasugune kui venelastel. Mõni on siin üle kolme aasta elanud ja ei oska ühtki sõna eesti keelt, sest igasugune soov eesti keelt õppida puudub. Siin on nad pundis pigem venelastega, ei mingit vihavaenu. Väga paljud suhtlevad vene ringkonnas, eestlastest täiesti savi, kui nad just ise vene keelt ei räägi. Ka koolis märkab sama, need lapsed istuvad aastaid tundides ja mitte üht sõna eesti keelt ei õpi.
See soov aga tekib siis, kui sa ei saa muud moodi hakkama. Meil aga saab absoluutselt igas asutuses, arsti juures ja kohas vene keeles suhelda ja seda peetakse suisa kohustuslikuks teenindada vene keeles.
Ukrainlased tulevad paljud ettekujutusega, et meil ongi vene keel see kõige tähtsam keel ja mõned siis räägivad lisaks sellele omavahel ka mingit tundmatut kohalikku murret. Ukrainlased paljud siiski soovivad tagasi minna ja seetõttu motivatsioon väike. Väiksem motiveeritus muidugi ka neil, kes kehva hariduse tõttu nagunii midagi rohkemat kunagi ei hakka tegema kui koristamine või vabriku liinitöö. Seal pole eesti keelt vaja.
Külaline

See soov aga tekib siis, kui sa ei saa muud moodi hakkama. Meil aga saab absoluutselt igas asutuses, arsti juures ja kohas vene keeles suhelda ja seda peetakse suisa kohustuslikuks teenindada vene keeles.
Ukrainlased tulevad paljud ettekujutusega, et meil ongi vene keel see kõige tähtsam keel ja mõned siis räägivad lisaks sellele omavahel ka mingit tundmatut kohalikku murret. Ukrainlased paljud siiski soovivad tagasi minna ja seetõttu motivatsioon väike. Väiksem motiveeritus muidugi ka neil, kes kehva hariduse tõttu nagunii midagi rohkemat kunagi ei hakka tegema kui koristamine või vabriku liinitöö. Seal pole eesti keelt vaja.
Ei ole päris nii. Üks ukrainlane küsis minu käest, et miks meil doktoriõpet ei ole vene keeles, et tema tahaks doktoriõppesse minna. Imelikul kombel ei oska sealne väidetavalt haritud inimene ka ühtki sõna inglise keelt. Meil see võimalik ei ole, aga seal on. Ma küsisin, et miks meil peaks doktoriõpe vene keeles olema, meil on eesti keeles ja on inglise keeles, miks vene keeles, ega meil Venemaa ei ole. Ta oli väga üllatunud selle peale. Nende suhtumine on ikkagi ka selline, et mingit keeleõpet pole tarvis. Paljudel neist oleks ka võimalik minna mujale maale, aga ei soovi, sest mujal vene keelega hakkama ei saa. Sellepärast neid siia nii palju tuli.
Külaline

Hea artikkel https://www.ohtuleht.ee/1134581/lauluva ... arava-taga
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 18:32
Ei ole päris nii. Üks ukrainlane küsis minu käest, et miks meil doktoriõpet ei ole vene keeles, et tema tahaks doktoriõppesse minna. Imelikul kombel ei oska sealne väidetavalt haritud inimene ka ühtki sõna inglise keelt. Meil see võimalik ei ole, aga seal on. Ma küsisin, et miks meil peaks doktoriõpe vene keeles olema, meil on eesti keeles ja on inglise keeles, miks vene keeles, ega meil Venemaa ei ole. Ta oli väga üllatunud selle peale. Nende suhtumine on ikkagi ka selline, et mingit keeleõpet pole tarvis. Paljudel neist oleks ka võimalik minna mujale maale, aga ei soovi, sest mujal vene keelega hakkama ei saa. Sellepärast neid siia nii palju tuli.
Sa ju kinnitasid, kuidas nad tulevad ettekujutusega, et siin on vene keel nr 1 keel ja on üllatanud, et mingi eesti keel on ka olemas. Ja tulles Tallinnasse ju kuulebki tänaval vene keelt rohkem. Nende arvates need vene keelt rääkivad inimesed ongi eestlased. Seega ma ei imesta, et ta uurib venekeelse doktorikraadi kohta. Pigem imestan, et inimene, kes inglise keelt ei oska, tahab doktoriõppesse minna. Kust ta oma tööks vajalikud materjalid, raamatud, teadusartiklid jne võtab. Mis krdi teadus see on, kui sul pole õrna aimugi, mis muu maailma teaduses toimub. Kogu su teaduse info tuleb Kremli teadlastelt.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 15:05
Guest kirjutas: 05 Juul 2025 14:55

Mis krt need koorilauljad siia puutuvad? Võta suvaline kamp mehi, olgu nad tantsijad, sportlased või müügimehed, ning saada nad naisteta kuhugi reisile. Pooled vähemalt kasutavad juhust - st vähemalt üritavad ning räägivad kõigile, kuidas olid ägedad vennad ja skoorisid.
Koorilaul ei tee normaalset meest kepivennaks.
Kõvad kepivennad koos küll. Rühma jagab koos klassiruumi ja seal siis toimuvad sinu arust kepipeod. Inimesed, kes on aastaid koos laulnud või tantsinud, pole siiani võimalust leidnud ja nüüd on see õlekõrs laulupeo näol kuskil täisrahvastatud klassiruumis või koridoris harjakapis. Arvesta, et kõik hotellitoad välja müüdud ja ei saa tuba ka võtta.
Kes on kooris või tantsutrennis silmarõõmu leidnud, on privaatseks olemiseks ka ammu juba võimaluse leidnud mitte ei oota Laulupidu selleks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 6 külalist