Nõukaaeg versus kaasaeg

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 23:22Ma ei igatse nõukaaega taga ega taha seda tagasi, aga täna, tõstes klaasi oma 55. sünnipäeval, meenus mulle, et NL-is oleks ma nüüd pensionil...
Kel palju lapse, sai juba 50-selt.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 15:01Vana-Tallinnat piimaga kujutaks veel kuidagi ette (keefiriga jällegi mitte, nagu üks soovitas), aga seda pähkliviina küll mitte. Või on see magus?
Vanake tahtis just midagi haput juurde, et poleks nii magus maitse ülekaalus. Vahukoore ja piimaga oli hea küll veidi limpsata, aga suht läila, keefiri või hapukate mahladega palju parem.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 23:39 Seda, et N-liidus nii varakult pensionile sai jääda ma ei mäletanudki. Ma oleks arvanud, et kuskil nii 60ndates jäädi, aga ju sa tead paremini. Ma olen mõnevõrra noorem.
Saadi küll. Eriti sõjaväelased, vanglaametnikud ja KGB tegelased said varakult pensionile jääda. Kes töötasid Kaug-Põhjas kusagil karmides oludes, neil võis üks tööaasta seal lugeda staažis 2-3 aasta eest. Kõige nooremad pensionärid, kellest mina olen kuulnud, olid alla 40.
Praegu on näiteks Poolas veel nii, et kui oled sõjaväes teatud arvu aastaid elukutseline, siis juba 45-aastaselt hakkad pensioni saama. Ja see võib täitsa OK summa juba olla, näiteks 1000 eurot kuus. Vähemalt mingi sissetulek iga kuu garanteeritud, sellele lisaks teed mingit tööd ka.
Külaline

Vanasti sai pensionile tõesti varakult. Mu ema oli 55, kui pensionile jäi - päevapealt, kui seadus lubas.
Isa vist sai veidi hiljem jääda, äkki 60?
Mu tädi töötas 20 aastat tehases tervistkahjustaval tööl, tema sai pensionile 42-aastaselt. Sünnitas lapse 40sena, LHPlt naases juba pensionärina 😄
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 23:22 Ma ei igatse nõukaaega taga ega taha seda tagasi, aga täna, tõstes klaasi oma 55. sünnipäeval, meenus mulle, et NL-is oleks ma nüüd pensionil...
Ma olen 56 ja mõtlen samuti aeg-ajalt, et enam ei jõua tööl täiskohaga tõmmata, tee mis tahad! Et küll oleks hea, kui oleks pension abiks, saaks koormust vähendada. Aga praegu on selline tunne, et ma ei elagi pensionini või kui elan, siis olen juba nii vilets, et mingist "penionipõlve nautimiseks" pole enam juttugi.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 01:04 Vanasti sai pensionile tõesti varakult. Mu ema oli 55, kui pensionile jäi - päevapealt, kui seadus lubas.
Mu tädi töötas 20 aastat tehases tervistkahjustaval tööl, tema sai pensionile 42-aastaselt. Sünnitas lapse 40sena, LHPlt naases juba pensionärina 😄
Ära aja udu, nõukaajal polnud mingit LHP-d! Vist 56 päeva said peale sünnitust dekreetpuhkust.
Tigger
Kontakt:

Postitus Postitas Tigger »

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 08:04
Guest kirjutas: 06 Juul 2025 01:04 Vanasti sai pensionile tõesti varakult. Mu ema oli 55, kui pensionile jäi - päevapealt, kui seadus lubas.
Ära aja udu, nõukaajal polnud mingit LHP-d! Vist 56 päeva said peale sünnitust dekreetpuhkust.
80ndatel igatahes oli. Minu laps sündis 1985. Tööle tagasi läksin 1,5 aasta pärast.
Külaline

Tigger kirjutas: 06 Juul 2025 10:00
Guest kirjutas: 06 Juul 2025 08:04
80ndatel igatahes oli. Minu laps sündis 1985. Tööle tagasi läksin 1,5 aasta pärast.
56 päeva sai raha ka, edaspidi istusid suht kopika eest, aga 1,5 aastat.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 23:39Mina ka nõukaaega taga ei igatse, aga mu mees, kes on üles kasvanud kapitalistlikus ühiskonnas, on vahel öelnud, et ta oleks väga tahtnud seda aega ise kogeda.
Aga minge elage pool aastat Kuubal ja saate oma kogemuse kätte. Praegu on see veel võimalik.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 11:17
Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 23:39Mina ka nõukaaega taga ei igatse, aga mu mees, kes on üles kasvanud kapitalistlikus ühiskonnas, on vahel öelnud, et ta oleks väga tahtnud seda aega ise kogeda.
Aga minge elage pool aastat Kuubal ja saate oma kogemuse kätte. Praegu on see veel võimalik.
ähh see ei anna midagi, pool aastat kannatavad kõik ära, sest teavad et pärast saab tagasi. Õudne on siis kui tead, et see jääbki nii, mitte mingit muudatust ei tule.
Külaline

Nõukogude ajal oli tavaline, et lapsega oldi kodus 1 aastat, siis laps lasteaeda või vanaema juurde ja ise tööle. Ma ei mäleta, kui kaua raha saadi, aga nõukogude ajal polnud see probleem, ei olnud nii, et perekond kohe tänaval, kui ainult ühe inimese palk. Tööl käidi, sest muidu oleksid olnud häbipostis, ajalehes ja puha, looder, tööpõlgur.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 14:15 Nõukogude ajal oli tavaline, et lapsega oldi kodus 1 aastat, siis laps lasteaeda või vanaema juurde ja ise tööle. Ma ei mäleta, kui kaua raha saadi, aga nõukogude ajal polnud see probleem, ei olnud nii, et perekond kohe tänaval, kui ainult ühe inimese palk. Tööl käidi, sest muidu oleksid olnud häbipostis, ajalehes ja puha, looder, tööpõlgur.
sovetiajal ei saanud kortereid osta mille eest tänapäeval pangalaenu maksad, üür oli sel ajal pisike. Hoopis nii oli, et elasidki vanemate juures või üürikas kust võidi igal ajal välja tõsta. Mittetöine tulu. Jube hea eksole.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 14:34
sovetiajal ei saanud kortereid osta mille eest tänapäeval pangalaenu maksad, üür oli sel ajal pisike. Hoopis nii oli, et elasidki vanemate juures või üürikas kust võidi igal ajal välja tõsta. Mittetöine tulu. Jube hea eksole.
Ma olen ka nõukaaegne inimene, aga ei tea kedagi, kes perega üürikas oleks elanud. Ainult üliõpilased.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 15:23
Guest kirjutas: 06 Juul 2025 14:34
Ma olen ka nõukaaegne inimene, aga ei tea kedagi, kes perega üürikas oleks elanud. Ainult üliõpilased.
Ühikas pigem, mitte üürikas.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 15:40
Ühikas pigem, mitte üürikas.
[/quote]
Ühikakohtadega oli ju kitsas. Kes seda ei saanud või ei tahtnud neljakesi ühes toas elada, valis üürika kasuks.
Külaline

Tol ajal kutsuti neid erakateks.
Paljud ühikad olid sellises seisus, et eriti seal elada ei tahtnud. Kel rahaliselt võimalik oli, leidis endale eraka.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Vene ajal paljud elasid ühisköökides. Kui vaadata kinnisvara kuulutusi, siis ühisköögid eksisteerivad veel praegugi. Kui on toredad naabrid, miks mitte. Mina eelistan küll eraldi.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 15:51Tol ajal kutsuti neid erakateks.
Paljud ühikad olid sellises seisus, et eriti seal elada ei tahtnud. Kel rahaliselt võimalik oli, leidis endale eraka.
Oma kinnisvara väljaüürimine oli kuritegu, keelatud. Raske oli neid leida ja olid väga kallid.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 17:30
Oma kinnisvara väljaüürimine oli kuritegu, keelatud. Raske oli neid leida ja olid väga kallid.
Tulu teenimise eesmärgil elamispinna väljaüürimine oli tõesti kuritegu e spekuleerimine või ebaseaduslik majandustegevus. Gorba ajal e siis 80ndate teises pooles reegleid lõdvendati.

NLiit oli ka üks väheseid riike, kus majanduskuriteo eest võis surmanuhtluse saada.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 17:30
Meil pool kursust elas erakorterites. Kel pere, neil olid ikka korralikud suured korterid üüritud. Paljud mehe sõbrad elasid samuti.
Ise üürisin ühe aedlinna maja teist korrust, 3 tuba ja köök, kui tahtsin vahetada, polnud mingit raskust uus leida. Ajalehtedes olid kuulutused täiesti avalikud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Tolmukübe ja 8 külalist