Nõukaaeg versus kaasaeg

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Kooperatiivkorteri ostmine toimus omal ajal järelmaksuga. Midagi praeguse pangalaenu taolist. Mina elasin vanematega sellises. 15 aastat maksid seda laenu tagasi+ kommunaalid, peale seda maksid ainult kommunaale. Üheksakümnendate keskel sai selle korteri endale erastada. KMoodustati korteriühistu ja osteti krunt välja, kus peal see maja oli.
Ottotriin
Kontakt:

Postitus Postitas Ottotriin »

Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 17:51Tulu teenimise eesmärgil elamispinna väljaüürimine oli tõesti kuritegu e spekuleerimine või ebaseaduslik majandustegevus.
Kuidas siis seda mõista, kui 1979. aastal kirjutati ajalehes:

"Kitzbergi 6 krunt pakkus haledat pilti. Aed hooldamata, rohtukasvanud, puurisu täis, plankaed pehkinud. Perenaine oli maal, majakeses ainult suvitajad. Kui kaht maja ei jõua korras hoida, võiks teise küll ära müüa või üürile anda. Linna tänava äärde selline aed ei sobi."

Samuti aasta 1979, kuulutus ajalehes: "Üürile anda TUBA Orissaares, Kase tn. 6. M. Truuvert."
Külaline

Ottotriin kirjutas: 06 Juul 2025 18:08
Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 17:51Tulu teenimise eesmärgil elamispinna väljaüürimine oli tõesti kuritegu e spekuleerimine või ebaseaduslik majandustegevus.
Kuidas siis seda mõista, kui 1979. aastal kirjutati ajalehes:

"Kitzbergi 6 krunt pakkus haledat pilti. Aed hooldamata, rohtukasvanud, puurisu täis, plankaed pehkinud. Perenaine oli maal, majakeses ainult suvitajad. Kui kaht maja ei jõua korras hoida, võiks teise küll ära müüa või üürile anda. Linna tänava äärde selline aed ei sobi."

Samuti aasta 1979, kuulutus ajalehes: "Üürile anda TUBA Orissaares, Kase tn. 6. M. Truuvert."
maja võis üldjuhul üürida ainult sel juhul kui olid selle päranduseks saanud, see oli lubatud viis asju saada. No ja pealegi - "isegi ahvid kukuvad puu otsast alla" vahel läks ka ajakirjanikul väheke viltu.
Külaline

Igasugune eraettevõtlus oli keelatud.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 23:15 Igasugune eraettevõtlus oli keelatud.
Oli, aga tehti ikka. Legendaarsed reisid Leningradi turule aiasaadusi müüma, igasugune haltuuraks kutsutud teenuste pakkumine jne.
Külaline

Minu eesmärk on pensionile jäädes on saada ostetud aktsiate dividendidest samaväärset tulu, mis pensionist. Hetkel vist inimesed saavad pensioni pea 800 eur, mina teenin vaid 500 eur/kuus lisaks. Mul on 10 aastat aega investeerida, vast jõuan järele.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 22:00maja võis üldjuhul üürida ainult sel juhul kui olid selle päranduseks saanud, see oli lubatud viis asju saada.
Keegi tegelikult ei kontrollinud. Ajalehed olid üürikulutusi täis.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 17:30
Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 15:51Tol ajal kutsuti neid erakateks.
Paljud ühikad olid sellises seisus, et eriti seal elada ei tahtnud. Kel rahaliselt võimalik oli, leidis endale eraka.
Oma kinnisvara väljaüürimine oli kuritegu, keelatud. Raske oli neid leida ja olid väga kallid.
Mis jutt? Tartus üüriti lõdvalt kortereid ja tube üliõpilastele. Mina õppisin Tartus 1978-83 ja enamuse ajat elasin erakas. 10 rubla kuu.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Juul 2025 01:02
Guest kirjutas: 06 Juul 2025 17:30
Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 15:51Tol ajal kutsuti neid erakateks.
Paljud ühikad olid sellises seisus, et eriti seal elada ei tahtnud. Kel rahaliselt võimalik oli, leidis endale eraka.
Oma kinnisvara väljaüürimine oli kuritegu, keelatud. Raske oli neid leida ja olid väga kallid.
Mis jutt? Tartus üüriti lõdvalt kortereid ja tube üliõpilastele. Mina õppisin Tartus 1978-83 ja enamuse ajat elasin erakas. 10 rubla kuu.
Ma samuti. Raske leida ei olnud ja väga kallid ka polnud.
Kolisin vanemate kodust pärast keskkooli lõppu lihtsalt välja, elasin kogu ülikooli aja erakas ja pärast ka veel veidi aega.
Käisin osaajaga tööl kooli kõrvalt ja majandasin end vägagi hästi ära.
Kuigi vanemad elasid oma majas samuti Tartus, tahtsin lihtsalt iseseisvust.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Juul 2025 01:02Mis jutt? Tartus üüriti lõdvalt kortereid ja tube üliõpilastele. Mina õppisin Tartus 1978-83 ja enamuse ajat elasin erakas. 10 rubla kuu.
Tere, nooruslik 7-kympine :D
Külaline

oi, kus tahaks nõukaaega tagasi!
- igatsen Riga pesumasinaga tehtavaid pikki pesupäevi
- unistan, et mul poleks sooja vett ega nõudepesumasinat, et saaks külma veega nõusid pesta
- sooviks, et mul poleks võimalust iga päev sooja dušši all käia, vaid saaksin kord nädalas kamraadidega ühissaunas kokku
- kui tore oleks defitsiitkauba järjekordades tunde seista ja tuttavate müüjate käest vähe ägedamaid kaupu leti alt saada
- nii nunnu oleks lastele ja omale kõik riided ise selga õmmelda
- tahaks olla aastaid telefonijärjekorras ning aastakümneid autoostu loa järjekorras! lootus on ju nii tore ja selle nimel tasub elada!
- ja muidugi tahaks saada sanatooriumi tuusikut musta mere äärde! lähen tervist kahjustavale tööle, siis vast on lootust!
- ahjaa, sellest talvel sigakülmast ja igal ajal haisvast ühispeldikust tunnen kõige rohkem puudust
ah, ma rohkem ei nostalgitse!
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Juul 2025 11:16 oi, kus tahaks nõukaaega tagasi!
- unistan, et mul poleks sooja vett ega nõudepesumasinat, et saaks külma veega nõusid pesta
- sooviks, et mul poleks võimalust iga päev sooja dušši all käia, vaid saaksin kord nädalas kamraadidega ühissaunas kokku
- kui tore oleks defitsiitkauba järjekordades tunde seista ja tuttavate müüjate käest vähe ägedamaid kaupu leti alt saada
- tahaks olla aastaid telefonijärjekorras ning aastakümneid autoostu loa järjekorras! lootus on ju nii tore ja selle nimel tasub elada!
- ja muidugi tahaks saada sanatooriumi tuusikut musta mere äärde! lähen tervist kahjustavale tööle, siis vast on lootust!
- ahjaa, sellest talvel sigakülmast ja igal ajal haisvast ühispeldikust tunnen kõige rohkem puudust
Nii elasid vaesed. Meie pere midagi sellist ei kogenud.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2025 23:15 Igasugune eraettevõtlus oli keelatud.
Alates 1987 algas eraettevõtluse aeg.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Juul 2025 12:54Alates 1987 algas eraettevõtluse aeg.
Nii jah, aga siis olid ka nõukaaja viimsed hingetõmbed https://www.aripaev.ee/uudised/2008/08/ ... tu-pidanud
Külaline

muidugi üüriti nii kortereid kui tube välja, aga mitteametlikult ja sularahas. Kaubitseti musta turu kauba ja aiasaadustega, aga ikka kuidagi hämaralt. Viru ees käis ju ka bisnes hoogsalt kõik see aeg.
Mingil juhul ei igatse midagi sellest ajast tagasi - kuigi olen 70-ndate laps ja lapsepõlv oli tänu vanematele 100% hea ja ilus. Lapsed lihtsalt ei mõtle suurelt - pere ja kodu on oluline.
Ajupesu käis riigi tasemel taustaks ka kogu aeg, aga meie peres on alati Soomet vaadatud ja tollast valitsust ning riigikorda kirutud. Isa oli parteis (kuna juhtival kohal pidi), ise komsomol (kuna kõik olid). Sel polnud midagi pistmist meie pere vaadetega. Kõik tuttavad elasid samuti. Slikerdati, et elu oleks parem.
Külaline

Guest kirjutas: 07 Juul 2025 13:04 muidugi üüriti nii kortereid kui tube välja, aga mitteametlikult ja sularahas. Kaubitseti musta turu kauba ja aiasaadustega, aga ikka kuidagi hämaralt. Viru ees käis ju ka bisnes hoogsalt kõik see aeg.
Mingil juhul ei igatse midagi sellest ajast tagasi - kuigi olen 70-ndate laps ja lapsepõlv oli tänu vanematele 100% hea ja ilus. Lapsed lihtsalt ei mõtle suurelt - pere ja kodu on oluline.
Ajupesu käis riigi tasemel taustaks ka kogu aeg, aga meie peres on alati Soomet vaadatud ja tollast valitsust ning riigikorda kirutud. Isa oli parteis (kuna juhtival kohal pidi), ise komsomol (kuna kõik olid). Sel polnud midagi pistmist meie pere vaadetega. Kõik tuttavad elasid samuti. Slikerdati, et elu oleks parem.
Huvitav küll, minu isa oli ka juhtival kohal aga parteisse küll ei astunud, masseeriti jupp aega, et parteisse ja parteisse, aga ei läinud läbi. Ju siis sinu isa ponud suurem asi juht kui parteisse astus.
Külaline

Guest kirjutas: 07 Juul 2025 12:53
Kurb. Siis teil ei olegi midagi taga igatseda! Kujutan ette, kui igav teil nõukaajal võis elu olla, kui teil toona automaatpesumasin majapidamisruumis vaikselt undas ja igal aastal perega soojamaareisidel käisite... Minu elu oli küll rõõmus ja nõukogude inimesele sobilik, suvel tegin heina ja mõnulesin pikki päevi aiamaal umbrohtu kitkudes. Lapsed sõid aiast rabarberit, kui kõht tühjaks läks ja ei vingunud nagu tänapäeva noored, et külmkapp on tühi. Mees jõi palgapäeval küll raha tihti maha, aga mis sellest, vähemalt olime kõik võrdsed ja üleüldse riigi poolt sain hiljem kahetoalise kõigi mugavustega korteri ka!
Külaline

Guest kirjutas: 07 Juul 2025 15:14
Guest kirjutas: 07 Juul 2025 13:04 muidugi üüriti nii kortereid kui tube välja, aga mitteametlikult ja sularahas. Kaubitseti musta turu kauba ja aiasaadustega, aga ikka kuidagi hämaralt. Viru ees käis ju ka bisnes hoogsalt kõik see aeg.
Huvitav küll, minu isa oli ka juhtival kohal aga parteisse küll ei astunud, masseeriti jupp aega, et parteisse ja parteisse, aga ei läinud läbi. Ju siis sinu isa ponud suurem asi juht kui parteisse astus.
eks neid juhtivaid kohti oli ka erinevaid. Koht, millel minu isa töötas, eeldas parteisseastumist. Täiesti formaalne, keegi ei käskinud tal nõukavõimu kummardada ega mingit jama uskuda. Praktilise inimesena valis isa nii nagu valis.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Juul 2025 15:15
Guest kirjutas: 07 Juul 2025 12:53
Kurb. Siis teil ei olegi midagi taga igatseda! Kujutan ette, kui igav teil nõukaajal võis elu olla, kui teil toona automaatpesumasin majapidamisruumis vaikselt undas ja igal aastal perega soojamaareisidel käisite... Minu elu oli küll rõõmus ja nõukogude inimesele sobilik, suvel tegin heina ja mõnulesin pikki päevi aiamaal umbrohtu kitkudes. Lapsed sõid aiast rabarberit, kui kõht tühjaks läks ja ei vingunud nagu tänapäeva noored, et külmkapp on tühi. Mees jõi palgapäeval küll raha tihti maha, aga mis sellest, vähemalt olime kõik võrdsed ja üleüldse riigi poolt sain hiljem kahetoalise kõigi mugavustega korteri ka!
Nõudekat polnud, aga soe vesi oli terve elu olemas. Iga päev sai vannis käia. Defitsiitsed kaubad tulid partertehinguna, tavaliselt andsime vastu suitsuvorsti ja naturaalviinereid. Riided tulid kas välismaalt, kohalikelt Viru ärikatelt või lasime õmblejal teha. Telefon oli vähemalt aastast 1971. Autoostuloa sai kohe, sest isa oli juhtuvtöötaja. Vanematega reisisime mööda NL, lisaks käisin isaga lapsena juba komandeeringutel kaasas. Mingist ühispeldikust ei tea midagi-kõigi mugavustega korteris sellist lõbu polnud. Keskküte oli ka.Heina tegime suvilas ja majakrundil. Nälga pole iial tundnud, kapp oli koguaeg toitu täis, lisaks liikus Ungari Globuse asju-suvila kelder oli neid täis, nagu ka lihakonserve ja maksapasteeti. Keegi raha maha ei joonud, sest raha eest sai kõike.
Külaline

Lisaks isa parteisse ei astunud ja mina komsomoliks ka mitte.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], kahupea, Kirile, rucola, Tolmukübe ja 4 külalist