Autoga või autota?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 18 Juul 2026 20:31
Külaline kirjutas: 18 Juul 2026 20:09
Külaline kirjutas: 18 Juul 2026 20:02Kõik linnasõidud teen taksoga.
Mulle oleks ebamugav. Sõltub teisest. Oma autoga lähen millal tshan ja tulen. Ei ela ka Tallinnas. Parkimine oma maja ees tasuta.
Taksoga lähed ju ka, millal tahad. Bolt app, 2-3 minutiga takso ees, ülimugav. Vahest teen ka 20-30 km sõidud taksoga.
Tore. Tahaks näha seda Bolti juhti, kes rõõmsalt võtaks peale selle hunniku vanarauda, mis mul hetkel autos istub, et see ära viia. Muuhulgas lõkkes uste küljest lahti põlenud hinged ja käepidemed, teravate äärtega katuseplekiribad jmt.

Kui selle ära viin, siis järgmine sõit on lastega ühele üritusele Lõuna-Eestis, kus majutus on üritusest 25km kaugusel. Hommikul üritusele esinema, õhtul tagasi. Jälle Bolt?
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Juul 2026 22:28
Külaline kirjutas: 18 Juul 2026 20:31
Külaline kirjutas: 18 Juul 2026 20:09
Mulle oleks ebamugav. Sõltub teisest. Oma autoga lähen millal tshan ja tulen. Ei ela ka Tallinnas. Parkimine oma maja ees tasuta.
Taksoga lähed ju ka, millal tahad. Bolt app, 2-3 minutiga takso ees, ülimugav. Vahest teen ka 20-30 km sõidud taksoga.
Tore. Tahaks näha seda Bolti juhti, kes rõõmsalt võtaks peale selle hunniku vanarauda, mis mul hetkel autos istub, et see ära viia. Muuhulgas lõkkes uste küljest lahti põlenud hinged ja käepidemed, teravate äärtega katuseplekiribad jmt.

Kui selle ära viin, siis järgmine sõit on lastega ühele üritusele Lõuna-Eestis, kus majutus on üritusest 25km kaugusel. Hommikul üritusele esinema, õhtul tagasi. Jälle Bolt?
Midagi ei saa aru. Need asjad teed ju oma autoga. Mina oma autoga muidugi never sellist träni ei veaks, selle jaoks tellin kondi ja lasen kõik träni korraga ära viia. Jutt on sõitmisest kohta, kus peab jändama parkimisega, et sellistes kohtades on mugav taksoga käia.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Juul 2026 20:33
Külaline kirjutas: 18 Juul 2026 18:02
Guest kirjutas: 17 Juul 2026 09:12

“Mul peikal ei olnud autot. Ta on läbilõhki linnainimene ja kulges linnas jala, rattaga või ühiskondliku transpordiga. Kui oli vaja sõita vanemate juurde Pärnusse, siis läks sinna alati bussiga.

Minuga tutvudes hakkas ta rohkem ringi liikuma ja sageli oli nii häiriv, et ta ei saanud tulla mulle maale külla (Järvamaale), siis kui ise tahtis, vaid sõltus bussidest. Ja siis pidin alati bussile vastu minema.

Niisiis, ta leidis, et tuleb auto osta. Ostiski! Ja meie väga suureks üllatuseks selgus, et autoga liiklemine tuleb odavam kui bussiga reisida. Ma isegi ei olnud selle peale varem mõelnud, sest koguaeg tiksus teadmine, et ühiskondlik transport on alati odavam. Aga tuleb välja, et ei olegi!”

Ma ei saa aru, kuidas see kontekst asja kuidagi paremaks teeb? Inimese liikumine toimis enne ju suurepäraelt ja see, et sinu kehva asukohaga maakohta on võimatu bussiga saada, on põhjus selliseks ostuks ja elustiilimuutuseks? Läbi ja lõhki linnainimesel, kes suurepäraselt toimis linnas ilma autota, on nüüd mingi kulukas risu kaelas, mis vajab pidevat tähelepanu/haldamist. Kesklinnas/magalates on selle hoidmise ja parkimisega tükkjagu jama ka veel, sest garaaži ja parakumiskohta tal ilmselt pole (konteksti põhjal eeldades). Ja ilmselt pisut autokauge inimesena ei tea ka ta nendest suurt midagi ja kasutatud autode müüjatele see veel eriliselt hea saak. Jumal teab, mis nad talle pähe määrisid, konteksti arvestades … ja kui ta endale täiesti uue auto ostis, siis, konteksti arvestades, see veel eriti küsitav otsus.
Kui mina tema ellu tulin, siis toimuski tal elustiili muutus. Enne elas urbaniseerunud poissmehe elu. Koos minuga on ta elu muutunud, sest nüüd sõidame mööda Eestit ringi. Käime spaades, külastame erinevaid vaatamisväärsuseid ja üritusi. Enne ta üksinda ei käinud spaatamas. Ja kuskil üritusel käis mõne sõbraga, kes talle siis ühtlasi küüti pakkus.

Tal on kasutatud, kuid ökonoomne auto. Eks ta on sinna kulutusi teinud küll, aga mis siis. Parkimine on tal tasuta.
Ma muidugi ei mõista, milleks kõigeks selleks oli tal vaja auto osta, miks seda kõike sinu omaga teha ei saanud?
Mida perset!? Mingi tädi dikteerib, kes võib omale auto osta ja kes mitte. Nagu päriselt!?
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Juul 2026 22:28Tore. Tahaks näha seda Bolti juhti, kes rõõmsalt võtaks peale selle hunniku vanarauda, mis mul hetkel autos istub, et see ära viia. Muuhulgas lõkkes uste küljest lahti põlenud hinged ja käepidemed, teravate äärtega katuseplekiribad jmt
Miks sa sõiduautoga sellist tahmast, teravat auto sisemust rikkuvat jampsi vead? Meil on suur auto ja veame ka alatasa erinevaid suuri esemeid (vahel ka oma väiksema autoga sõprade omi), aga kuna vanaraua vastuvõtukohad rendivad tasuta käru, siis sellise asja jaoks kasutame alati seda võimalust.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 09:43
Külaline kirjutas: 18 Juul 2026 22:28Tore. Tahaks näha seda Bolti juhti, kes rõõmsalt võtaks peale selle hunniku vanarauda, mis mul hetkel autos istub, et see ära viia. Muuhulgas lõkkes uste küljest lahti põlenud hinged ja käepidemed, teravate äärtega katuseplekiribad jmt
Miks sa sõiduautoga sellist tahmast, teravat auto sisemust rikkuvat jampsi vead? Meil on suur auto ja veame ka alatasa erinevaid suuri esemeid (vahel ka oma väiksema autoga sõprade omi), aga kuna vanaraua vastuvõtukohad rendivad tasuta käru, siis sellise asja jaoks kasutame alati seda võimalust.
Nii palju mul seda kraami ka pole, et järelkäru oleks vaja. Istmed alla, autos selleks puhuks varuks olev vana dušikardin maha, kola peale ja läheb. Midagi ei riku kusagil.
Külaline

Mida perset!? Mingi tädi dikteerib, kes võib omale auto osta ja kes mitte. Nagu päriselt!?
Ega ta sellest ei rääkinud. Vaid sellest, et mees pidi maanaise pärast terve elu ümber korraldama, auto hankima, et nad saaks igal pool käia, et mees saaks külas käia. Aga naine ise ei tee midagi, ei osta ta autot ega korralda oma elu kuidagi teisti ja võtab seda iseenesestmõistetavana, et mees tuleb, tassib, veab, viib.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juul 2026 09:51
Ega ta sellest ei rääkinud. Vaid sellest, et mees pidi maanaise pärast terve elu ümber korraldama, auto hankima, et nad saaks igal pool käia, et mees saaks külas käia. Aga naine ise ei tee midagi, ei osta ta autot ega korralda oma elu kuidagi teisti ja võtab seda iseenesestmõistetavana, et mees tuleb, tassib, veab, viib.
Ma olen teemaalgataja ja see on nüüd küll väga kummaline järeldus, et "naine ise ei tee midagi". Me ei ela mehega koos. Meil on erinevad käigud ja erinevad tegevused. Mul on oma maakodu, kus ma toimetan. Ja alati ei saa niimoodi, et me sõidame koos maale ja tuleme koos sealt ära, kuna tal on ka mingid sellised tööd ja tegemised, mis on sel ajal, kui mina olen juba oma maakoju läinud.

Minul on auto olemas. Mida tähendab, mina ei osta autot ega korralda oma elu kuidagi teisiti? Mida tähendab mees tuleb, tassib, veab ja viib? Kui sa viitsisid teemaalgatuse lõpuni lugeda ja natukene kaasa mõelda, siis seal ma ju kirjutasin, kuidas käisin lapsega spaas autoga. Oma kimpsud ja kompsud vean ja tassin ma ise.

Väga imelik ja õel postitus!
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 15:45
Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 15:20 Mul on viimasel ajal siginenud palju tuttavaid, kes on autost loobunud, sest see on moekas. Aga minu koormus on ausalt öelda tõusnud, kes ma sõidan ikka vanamoodsalt autoga. Kõik kohtumised keegi sokutab ennast peale, vii sinna, vii tänna. Alles eile oli töökaaslastega kohtumine 30 km Tallinnast. Sinna läheb ka rong, aga seda ei valinud mitte keegi. Ikka võeti ühendust nendega, kes on autoga. Mina pidin siis minema esialgu Koplisse, Viljandi maanteele ja ostma kõik snäkid, sest ma olen ju autoga. Kõigi nende arust on autoga sõitmine tasuta.
Veider. Sellised otsad tehakse taksoga. Ise küll eales end kuhugi ei sokuta. Auto mul küll on, aga sünnipäevadel ja pidudel, kus kavatsen ka napsu võtta, käin taksoga. Eestis on see nii odav, tihtipeale soodsam, kui parkimistasu.
30 km edasi-tagasi taksoga ei tule eriti odav. Ka ei sõida need taksod alati igale poole metsa sisse igal suvalisel ajal.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 10:32
Ma olen teemaalgataja ja see on nüüd küll väga kummaline järeldus, et "naine ise ei tee midagi". Me ei ela mehega koos. Meil on erinevad käigud ja erinevad tegevused. Mul on oma maakodu, kus ma toimetan. Ja alati ei saa niimoodi, et me sõidame koos maale ja tuleme koos sealt ära, kuna tal on ka mingid sellised tööd ja tegemised, mis on sel ajal, kui mina olen juba oma maakoju läinud.

Minul on auto olemas. Mida tähendab, mina ei osta autot ega korralda oma elu kuidagi teisiti? Mida tähendab mees tuleb, tassib, veab ja viib? Kui sa viitsisid teemaalgatuse lõpuni lugeda ja natukene kaasa mõelda, siis seal ma ju kirjutasin, kuidas käisin lapsega spaas autoga. Oma kimpsud ja kompsud vean ja tassin ma ise.

Sina siin kilkasid, et kui tore, et mees muutis sinu pärast täielikult oma elustiili, sest tahab sinna maale sõita ja igale poole mujale, kus te nüüd käite, enne tal polnud vajadust auto järgi. Siis jäi mulje, et tema pidi nüüd hakkama teid igale poole transportima. Miks ta seda siis tegema pidi, kui sul on auto olemas. Miks keset ööd peab üldse kuskile minema, kui mul on visiitsuhe, siis ta jääb ööseks, mitte ei pea sellepärast lube tegema, autot ostma, et keset ööd kuskilt pärapõrgust koju sõita.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 10:45Miks keset ööd peab üldse kuskile minema, kui mul on visiitsuhe, siis ta jääb ööseks, mitte ei pea sellepärast lube tegema, autot ostma, et keset ööd kuskilt pärapõrgust koju sõita.
Kui inimesele nii meeldib ja sobib, mida võõrastel siin prigiseda?
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 10:38
Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 15:20 Mul on viimasel ajal siginenud palju tuttavaid, kes on autost loobunud, sest see on moekas. Aga minu koormus on ausalt öelda tõusnud, kes ma sõidan ikka vanamoodsalt autoga. Kõik kohtumised keegi sokutab ennast peale, vii sinna, vii tänna. Alles eile oli töökaaslastega kohtumine 30 km Tallinnast. Sinna läheb ka rong, aga seda ei valinud mitte keegi. Ikka võeti ühendust nendega, kes on autoga. Mina pidin siis minema esialgu Koplisse, Viljandi maanteele ja ostma kõik snäkid, sest ma olen ju autoga. Kõigi nende arust on autoga sõitmine tasuta.
Veider. Sellised otsad tehakse taksoga. Ise küll eales end kuhugi ei sokuta. Auto mul küll on, aga sünnipäevadel ja pidudel, kus kavatsen ka napsu võtta, käin taksoga. Eestis on see nii odav, tihtipeale soodsam, kui parkimistasu.
30 km edasi-tagasi taksoga ei tule eriti odav. Ka ei sõida need taksod alati igale poole metsa sisse igal suvalisel ajal.
Eestis on takso ikka väga odav. 25 kilti ots maksab vaid 18-20 eurot.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juul 2026 10:45
Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 10:32

Sina siin kilkasid, et kui tore, et mees muutis sinu pärast täielikult oma elustiili, sest tahab sinna maale sõita ja igale poole mujale, kus te nüüd käite, enne tal polnud vajadust auto järgi. Siis jäi mulje, et tema pidi nüüd hakkama teid igale poole transportima. Miks ta seda siis tegema pidi, kui sul on auto olemas. Miks keset ööd peab üldse kuskile minema, kui mul on visiitsuhe, siis ta jääb ööseks, mitte ei pea sellepärast lube tegema, autot ostma, et keset ööd kuskilt pärapõrgust koju sõita.
Kohe kilkasin?

Jah, tema elustiil muutuski pärast seda, kui me hakkasime koos olema. Talle sobib see väga. Enne tal ei olnud auto järele vajadust. Nüüd on! See, miks tal oli vaja öösel minu juurest lahkuda ei puutu mitte kuidagi teemasse. Nagu juba eelnevalt ütlesin, on meil erinevad kohustused ja tegevused ning meie vaba aeg alati ei kattu alati. Mu meelest on üsna normaalne, kui paarisuhtes/perekonnas on kummalgi oma auto. Ei ole vaja sõltuda üksteise käikudest ja tegevustest.

Mind ei ole vaja transportida. Mul on load 45 aastat ja täpselt sama kaua olen olnud ka autoomanik.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 11:01

Hindu on erinevaid. See on jamajutt, et 25 km maksab igal ajahetkel ja igale poole 20 eurot. Hinnad varieeruvad päris tublisti. Mõnikord on 20 eurot juba 8-10 km ja rohkemgi. Kuskile pärapõrgusse õhtusel ajal võib minna vabalt ka 50 eurot ära.
Külaline

Mul on load 45 aastat ja täpselt sama kaua olen olnud ka autoomanik.
No siis on ju küll vedu, et vähemalt 63 aatase prouana veel peika leidsid. Ja et nii vana peigmees siis veel sellise elumuutuse tegi, et tegi load ja ostis auto. See on küll üllatav.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 11:04
Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 11:01

Hindu on erinevaid. See on jamajutt, et 25 km maksab igal ajahetkel ja igale poole 20 eurot. Hinnad varieeruvad päris tublisti. Mõnikord on 20 eurot juba 8-10 km ja rohkemgi. Kuskile pärapõrgusse õhtusel ajal võib minna vabalt ka 50 eurot ära.
Jah, varieeruvad. Sedasama 25 km otsa olen sõitnud ka 12 euro eest.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 11:07
No siis on ju küll vedu, et vähemalt 63 aatase prouana veel peika leidsid. Ja et nii vana peigmees siis veel sellise elumuutuse tegi, et tegi load ja ostis auto. See on küll üllatav.
Ja see on kah armas, et see proua oma 40-aastast last ikka spaasse viib. Mõnusad lähedased peresuhted.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juul 2026 11:07
Eksisin. Load on mul 35 aastat. vanust on 52. Mees on minust mitu aastat noorem. Load on ammu olemas. Lihtsalt ei ole viimased 8 aastat autot omanud.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juul 2026 11:12
Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 11:07
Ja see on kah armas, et see proua oma 40-aastast last ikka spaasse viib. Mõnusad lähedased peresuhted.
Jah, täiskasvanud laps on ka laps. Mu laps on 20-aastane. Käime sageli koos väljasõitudel. On küll mõnusad, lähedased peresuhted.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 11:02Mu meelest on üsna normaalne, kui paarisuhtes/perekonnas on kummalgi oma auto
Minu meelest see pole sugugi normaalne, kui kaheliikmeline leibkond ei suuda ühe autoga oma asju ära ajada, eriti veel linnas. Südalinn, Kalamaja, Pelgulinn, Kassisaba, Vanalinn peaks mingeid parkimisplatse täis olema? Meie majas on 9 korterit. Roheline hoov oleks “normaalne” asendada 18 parkimiskohaga? Paljud “normaalsed” inimesed ja arendajad peaaaegu alati muidugi teevadki seda, sellepärast paljud varem rohelised linnaosad ongi nii asfalteeritud.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juul 2026 12:00
Külaline kirjutas: 19 Juul 2026 11:02Mu meelest on üsna normaalne, kui paarisuhtes/perekonnas on kummalgi oma auto
Minu meelest see pole sugugi normaalne, kui kaheliikmeline leibkond ei suuda ühe autoga oma asju ära ajada, eriti veel linnas. Südalinn, Kalamaja, Pelgulinn, Kassisaba, Vanalinn peaks mingeid parkimisplatse täis olema? Meie majas on 9 korterit. Roheline hoov oleks “normaalne” asendada 18 parkimiskohaga? Paljud “normaalsed” inimesed ja arendajad peaaaegu alati muidugi teevadki seda, sellepärast paljud varem rohelised linnaosad ongi nii asfalteeritud.
Ei ela mina ega tema Vanalinnas. Mina elan äärelinnas, suures majas, kus ei ole parkimisega mitte mingit probleemi. Kuna me ei ela koos ja meil on erinevad käigud ja erinevad tegevused, siis loomulikult on meil kummalgi oma auto.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Kõuts ja 11 külalist