Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2024 11:22
Mis sul nende NEET-noortega nii mure on, kas mõni selline on kodus või? Egas igast inimesest ei tulegi lojaalset tööorja, vaata kasvõi superriik USA tänavapilti, kus rikkus ja vaesus käsikäes ja kõrvuti uusimate autodega on pappkastis magavad kodutud. Igaühe enda valik ja küll need NEET-noored ka tööle lähevad, kui teisiti ei saa.
Mis pagana töö orja? Minevikus, kui inimestel polnud veel heaoluühiskonda, kulus sageli kogu ärkvelolekuaeg millegi eluspüsimiseks vajaliku tegemiseks- tuli loomi küttida, söödavaid taimi otsida, endale rõivaid ja jalatseid valmistada… Põllumajandusühiskonnas tuli jällegi põldu harida, kariloomi kantseldada, samuti endale riided-tarbeasjad valmistada. Mida arenenum oli kogukond, seda enam sai ka juba pühi pidada, kuid kindlasti mitte kogu aeg, sest kust siis ellujäämiseks vajalik toit, riided jms oleks tulnud? Aegapidi jõuti siis ühiskonnani, kus kõik ei pea enam tegelema toidu kasvatamise ja riiete valmistamisega, näiteks, vaid on tekkinud spetsialiseerumine erinevatele töölõikudele - mõni õpetab lapsi, mõni tagab veevarustuse, mõni elektri, mõni ehitab maju, mõni ravib haigusi, mõni on meelelahutaja, isikliku arengu coach või mis iganes.E ehk on tekkinud juba nii palju ressurssi, et osa saab tegeleda ka tegevustega, mida võib nimetada mugavus- ja heaoluteenuste pakumiseks. On igasugu töö- ja puhkeaja normid, tasustatud puhkused, tervisekindlustused, sotsiaalkindlustused jne jne. Samas aga, kuna seos töö ja ellujäämiseks vajaliku vahel ei ole enam niii lihtsalt hoomatav - “rügan põllul ja saan söögi lauale”, “ kasvatan lambaid, tapan lambaid, nülin nahad maha, pargin, õmblen nahad kokku ja saan emale kasuka, millega ma saan talvel oma keha soojas hoida” - siis on paljudel tekkinud “ piim tuleb poest” sündroom ehk nad ei saa enam aru, mille tulemusena see heaoluühiskond ( kus saab minna poest toitu ostma, haiguse või vigastuse korral pöörduda arsti poole, pistikust tuleb elekter ja kraanist soe vesi, ekraanist tuleb meelelahutus jne jne ) üldse nende ümber pöörleb? Tundub, et kõik see heaolu ja mugavus - see ju pöörleb kuidagi …. lihtsalt iseenesest! Ah ma peaksin mingit tööd tegema - no kuulge, ärge ajage jama, töötegemine on ju väsitav, igav, võtab ära minu aja, mida ma saaksin ju kasutada lihtsalt ekraanid meelt lahutades …. ja üldse, mina ei ole ju mingi ori, et ma peaks tööd tegema ja selle eest raha saama. Ah et igasugu hüvesid - toitu, vett, toasooja, arstiabi haiguse korral ma ju ikkagi vajan? Andke mulle see raha, et kõike seda saada, lihtsalt niisama - on teil aus kade meel või, pahad inimesed? Ah et palju inimesi peab selleks oma tööpanus andma, et toit, riided, toasoe, ravi, autoteeed jne oleksid võimalik? No heakene küll - aga mis see minu asi on, mina POLE JU ORI, et mingisuguse tööga ennast vaevama ja oma aega raiskama hakata. No ja mis siis lõpuks saab? Heaoluühiskonda enam pole, inimene ehmatab: “ Oih, uuups - süüa pole, mingeid teenuseid emam pole, külm on!!!!!” - läheb käsitsi põldu harima ja kirvega puud raiuma, et elus püsida…. Võib-olla siis mõtleb ka, kuidas ma nii loll olin, ma sellist töötegemist, kus tööpàev oli kaheksa tundi, nädalavahetused vabad, kuu aega puhkust, kus oli ka mingil määral võimalik valida, millist tööd ma teen - kuidas ma seda kõike orjuseks sõimasin? Aga tüüpiline NEET ju elab “toit tuleb poest, kõik mugavused Jumal annab” maailmas ja seostest absoluutselt aru ei saa. Enne kui häda kàes ja “iseeneslik” heaolu tema ümber kokku variseb.