Kogumine on tarkade lõbu

Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Uskumatu. See kibestunud naistevihkaja kujutab ette, et on finantsgeenius, endal pole ühtki investeeringut, aga kõva teadjamees. :D Täisjama ajab.
Naine olen

Postitus Postitas Naine olen »

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 17:59 Uskumatu. See kibestunud naistevihkaja kujutab ette, et on finantsgeenius, endal pole ühtki investeeringut, aga kõva teadjamees. :D Täisjama ajab.
Mida juttu? Mis või kes ma sinu arust olen? Sa anonüümne ülbik vali sõnu.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:58
Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:18
Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 10:55

Mingitesse aktsiatesse ja fondisesse ma ei usu. Olen liiga tugeva finantstaustaga sellise asja jaoks... Börsi jälgimisest tüütumat tegevust annab ette kujutada, ja investeerija peab seda tegema igapäevaselt. Ükski haldur ei hooli su rahast nii palju, et turvalisust tagada. Parem las olla raha hoiusel, pole mingit muret ega peavalu.
See pole nüüd küll mingi jutt. Absoluutselt pole vaja igapäevaselt jälgida, investeeringud on pikaajalised ning igapäevased või isegi igakuised kõikumised ei huvita kedagi. Mul enda raha ainult dividendiaktsiates ja teenin aastas maksujärgselt 5000-5500. Lisaks siis aktsiate väärtuse tõus ajas.
Jahh muidugi. Finantsgeenius on rääkinud. Turud on viimastel aastatel olnud volatiivsed. Miinus 70% on olnud tavapärane kukkumine. Ja ka Balti börsi aktsiad on viimase 1.5 aasta jooksul kukkunud -50%
Üüberloll jutt. Ainuüksi Infortar tootis 26K allapanekul poole aastaga 13K.
Külaline

Viimase aja ainsa huvitava teema siin suutsite ka ära solkida. Mis mudarahvas siin küll käib :(
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 18:58 Viimase aja ainsa huvitava teema siin suutsite ka ära solkida. Mis mudarahvas siin küll käib :(
See viiekümbiste-armastaja on enamik teemad ära solkinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 18:58 Viimase aja ainsa huvitava teema siin suutsite ka ära solkida. Mis mudarahvas siin küll käib :(
Huvitav oleks lugeda jah veel lugusid suurtest rahakogujatest ja säästjatest, aga omavaheliseks ärapanemiseks tehti teema.
viewtopic.php?t=775
Külaline

Okei, teiste kulul ei peaks säästmise pärast elama, aga sellegipoolest on õige esimese asjana panna sääst kõrvale ja ülejäänu eest elada. Mitte vastupidi.

Olen põlvkonnast kus 2 sammas on kohustuslik ja Olen kokku tööl käinud elus 7 aastat. 2sambast 2/3 olen ise sisse pannud, 39% on kasvanud. Seda võrdlemisi lühikese aja jooksul. Kolmandas sambas on juurdekasv lausa 40%. Lisaks kopsakas tulumaksutagastus iga aasta samba pealt. Kui peakins lähimal ajal pensionile minema, oleksin kindlasti õnnelik selliste number pealt väljamakseid sõlmides. Isegi praegu, kus on olnud langus.
Külaline

Mul on väga kahju Jaak Roosaarest, käisin kunagi ammu tema ja üks oli veel (nimi ei meenu, Peeter vist) koolitusel. Ta rääkis seal oma lapsepõlvest, kuidas vaesuses kasvanud ja kuidas ta oma lastele tahab teistmoodi elu. See oli oma kümme aastat tagasi, ma arvan, et tal oli ammugi kõik vajalik olemas ja rohkemgi veel, kuid investeerimine ja raha kasvatamine on vist sõltuvus, millest ise ei saagi välja, päästab vaid pankrot või hulluksminemine. Südamest loodan, et ta terveneb, et saaks nautida seda elu, millest tegelikult unistas. Vahel mõtlen muidugi ka seda, teadmata otseselt, kui hull olukord on, et äkki tal ongi parem, kui ei näe praegust seisu. Võib-olla ta polegi enam haiglas, täpsemalt ei tea, aga mõtlen millegipärast sageli sellele loole.
Külaline

Meie riigis ei ole teadaolevalt ühtki aktiivselt juhitud fondi, veel vähem pensionifondi, mis oleks suutnud viimase paarikümne aasta jooksul oma tootlusega jõuda ligilähedalegi maailma enimjälgitud aktsiaindeksi S&P 500 tootlusele.
II samba aktiivselt juhitud fondide 15 aasta keskmine tootlus aasta baasil jääb kindlalt vahemikku 1–6%. Samal ajal on teise samba fondide ligemale 5,55 miljardilisest kogumahust vaid ligi 1,4 miljardit investeeritud indeksifondidesse. See tähendab, et paljud pensionikogujad on määranud ennast väga suure tõenäosusega teenima turgude keskmisest oluliselt väiksemat tootlust. Kui maailma finantsturgude ajalugu jätkub vähegi samas trendis nagu viimasel paarisajal aastal, tähendab see perspektiivis miljardeid eurosid kadu ja vaesemat pensionipõlve paljudele kogujatele.

Praeguse parima teadmise järgi peavad tõenäoliselt tuhatkond Planet42 investorit maha kandma kümneid miljoneid eurosid.
Arvestades juurde ka kõik Funderbeamis maha kantud investeeringud, saab sündikaadist mõneks ajaks ilmselt sõimusõna.
Sõimusõna on minu jaoks ka näiteks LHV jas Tallink Osavad poisid on olnud oma aktsiat üles haipimas ja aina uusi ja uusi emissoone tehes neid aktsiaid kallilt müües. Tulemus on masendav kui aktsia hinda vaadata. Ok Tallink maksis divikaid. Kas ka veel maksab??? Aga mis on LHV vabandus. Nende pensionifondidki on nagu on. Tublidus tuuakse välja vägivaldselt presenteerides neid ajavahemike mis neile kasulik on.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Aug 2024 08:49 Okei, teiste kulul ei peaks säästmise pärast elama, aga sellegipoolest on õige esimese asjana panna sääst kõrvale ja ülejäänu eest elada. Mitte vastupidi.

Olen põlvkonnast kus 2 sammas on kohustuslik ja Olen kokku tööl käinud elus 7 aastat. 2sambast 2/3 olen ise sisse pannud, 39% on kasvanud. Seda võrdlemisi lühikese aja jooksul. Kolmandas sambas on juurdekasv lausa 40%. Lisaks kopsakas tulumaksutagastus iga aasta samba pealt. Kui peakins lähimal ajal pensionile minema, oleksin kindlasti õnnelik selliste number pealt väljamakseid sõlmides. Isegi praegu, kus on olnud langus.
Saisenesid õigel ajal. Aga need kes pidid väljuma näiteks 2020-2021 ja olid kogunud 20 aastat. Mis oli nende saatus? Seega ära praali. 30 aasta jooksul mis sul veel minna põrmustub su nn pensionifond veel korduvalt. Korduvalt nähtud seda. 2009-2010 kadus ca 50%. Ja kui nüüd põhajst üles ronima hakati praaliti taevani. Nullist üles ongi kas suur. Sama juhtus 2020 miinust tekkis 30% Ja jälle sama laul. Kohe kohe lõpopeb see järjekordne AI haip kus SP 500 edu taga on ainult 7 -10 suurt tehnoloogia ettevõtet. Ülejäänud 490 ei ole kuskile kasvanud. Ja need 490 on reaalsed ettevõtted. Suured ja võimsad. Ja ära unusta. Meie geeniused tõstavad veel tulumaksu lähima 10 aasta jooksul vähemalt 26%-ni. Ja ära uinusta inflatsiooni mis viimasel 23 aastaga on viinud ligi 25% olemasoleva raha väärtusest ehk ostujõust. Varsti oleme seal kus oli eesti kroon. Keskmine palk 10 000 €
Aga koguda tasub siiski, sest muidu see raha lihtsalt kaob. Aga ärge ajage muinasjutte inimestele, et see 2 sammas on mingi imeasi mis päästab teie pensioni. Ei ole. Õnneks muutis pensioni reform asja inimlikumaks ja pani pangajuudid pingutama. Mingil põhjusel oravad viskusid pankade kaitsele nii, et kohevad sabad said nii kõrvetada kui kõrvetada aga see neid ei takistanud. Ju tasus ära.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Aug 2024 11:09
Külaline kirjutas: 27 Aug 2024 08:49 Okei, teiste kulul ei peaks säästmise pärast elama, aga sellegipoolest on õige esimese asjana panna sääst kõrvale ja ülejäänu eest elada. Mitte vastupidi.

Saisenesid õigel ajal. Aga need kes pidid väljuma näiteks 2020-2021 ja olid kogunud 20 aastat. Mis oli nende saatus? Seega ära praali. 30 aasta jooksul mis sul veel minna põrmustub su nn pensionifond veel korduvalt. Korduvalt nähtud seda. 2009-2010 kadus ca 50%. Ja kui nüüd põhajst üles ronima hakati praaliti taevani. Nullist üles ongi kas suur. Sama juhtus 2020 miinust tekkis 30% Ja jälle sama laul. Kohe kohe lõpopeb see järjekordne AI haip kus SP 500 edu taga on ainult 7 -10 suurt tehnoloogia ettevõtet. Ülejäänud 490 ei ole kuskile kasvanud. Ja need 490 on reaalsed ettevõtted. Suured ja võimsad. Ja ära unusta. Meie geeniused tõstavad veel tulumaksu lähima 10 aasta jooksul vähemalt 26%-ni. Ja ära uinusta inflatsiooni mis viimasel 23 aastaga on viinud ligi 25% olemasoleva raha väärtusest ehk ostujõust. Varsti oleme seal kus oli eesti kroon. Keskmine palk 10 000 €
Aga koguda tasub siiski, sest muidu see raha lihtsalt kaob. Aga ärge ajage muinasjutte inimestele, et see 2 sammas on mingi imeasi mis päästab teie pensioni. Ei ole. Õnneks muutis pensioni reform asja inimlikumaks ja pani pangajuudid pingutama. Mingil põhjusel oravad viskusid pankade kaitsele nii, et kohevad sabad said nii kõrvetada kui kõrvetada aga see neid ei takistanud. Ju tasus ära.
Ja sina tarkpea, kus siis sina oma miljoneid ka hoiad?
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Aug 2024 08:54 Mul on väga kahju Jaak Roosaarest, käisin kunagi ammu tema ja üks oli veel (nimi ei meenu, Peeter vist) koolitusel. Ta rääkis seal oma lapsepõlvest, kuidas vaesuses kasvanud ja kuidas ta oma lastele tahab teistmoodi elu. See oli oma kümme aastat tagasi, ma arvan, et tal oli ammugi kõik vajalik olemas ja rohkemgi veel, kuid investeerimine ja raha kasvatamine on vist sõltuvus, millest ise ei saagi välja, päästab vaid pankrot või hulluksminemine. Südamest loodan, et ta terveneb, et saaks nautida seda elu, millest tegelikult unistas. Vahel mõtlen muidugi ka seda, teadmata otseselt, kui hull olukord on, et äkki tal ongi parem, kui ei näe praegust seisu. Võib-olla ta polegi enam haiglas, täpsemalt ei tea, aga mõtlen millegipärast sageli sellele loole.
Mis temaga juhtus siis? Läks hulluks?
Külaline

Viisin aasta tagasi oma pensionifondi mujale, viimase aasta tootlus 20,35%.
Külaline

[/quote]

Ja sina tarkpea, kus siis sina oma miljoneid ka hoiad?
[/quote]

Enamus oma varast hoian ettevõtete osalustes ja kinnisvaras. Tõsi midagi pole teha. On ka mõningad aktsiad ja võlakirjad. Ja need on ikka väga väikses osas. Keegi rääkis siin dividendi aktsiatest. Aga unustas muuseas mainida, et Eestis maksad 20% tulumaksu dividendidelt. Kui on Põhjamaade aktsiad siis 30%. Saad küll 10% tagasi taodelda aga keeruline. Näiteks Leedu aktsialt maksad 15% tulumaksu. Ignitis näiteks on hea aktsia kui tahad dividende saada. USA aktsiad samuti 15% aga USA aktsiatel harva dividend üle 4% Aga, et dividendidest ära elada. Et vara väärtus säiliks ja lööks ka inflatsiooni siis sul peab olema portefell 2 miljonit ja enam. Ning ka siis pead jälgima, et aktsiaga midagi ei juhtuks.
Meil oli rahvaaktsia Enefit :lol: See seal kus oli IPO. Geniaalne äri onju. Mitte finantsvcabaks ei saa vaid rahavabaks investeerib ennast keskmine eestlane kes selle haibiga kaasa läinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Aug 2024 11:09

Sa ei tea mis aastal ma sisenesin või mis aastatel tööl olen käinud (teine sammas on kohustuslik alates 83 sünniaastast) Käisin tööl juba 2008 tean mis toimus ja jälgisin ka mis mu pensionivaeaga toimus.
Palgatööl käin ainult kui vaja pangast laenu võtta ja pensionifondide kogumiseks sutsakatena ja isegi selle lühikese töökogemuse pealt on mul kogutud rohkem kui siin mõnel pensionieelikul. Ja isiklikult mu indeksitel pole läinud suurusjärgu võrra paremini kui pensionisammastel.
Külaline

[/quote]

Keegi rääkis siin dividendi aktsiatest. Aga unustas muuseas mainida, et Eestis maksad 20% tulumaksu dividendidelt. Kui on Põhjamaade aktsiad siis 30%. Saad küll 10% tagasi taodelda aga keeruline. Näiteks Leedu aktsialt maksad 15% tulumaksu. Ignitis näiteks on hea aktsia kui tahad dividende saada. USA aktsiad samuti 15% aga USA aktsiatel harva dividend üle 4% Aga, et dividendidest ära elada. Et vara väärtus säiliks ja lööks ka inflatsiooni siis sul peab olema portefell 2 miljonit ja enam. Ning ka siis pead jälgima, et aktsiaga midagi ei juhtuks.
Meil oli rahvaaktsia Enefit :lol: See seal kus oli IPO. Geniaalne äri onju. Mitte finantsvcabaks ei saa vaid rahavabaks investeerib ennast keskmine eestlane kes selle haibiga kaasa läinud.
[/quote]

Mina rääkisin dividendidest. Eesti aktsiate pealt ei pea midagi maksma. Mul on ka Rootsi, Norra ja Soome aktsiaid, madala dividendimäära taotlemine võtab iga riigi puhul minuti. Selle aja vast ikka leiad.

Nagu näha, ei tea sa üldse, millest räägid.

Mulle sobib see igakuine netolisa dividendidest 450 eurot hästi. Ka rahulolu, et saan kolme päevaga oma aktsiad realiseerida, kui raha vaja. Finantsvabaduse garanteerib kinnisvara.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Aug 2024 11:57
igakuine netolisa dividendidest 450 eurot hästi.
Milline firma lausa IGA kuu maksab?
Külaline

Mis temaga juhtus siis? Läks hulluks?

Uudiste põhjal jah. Oli Tallinna tänavatel ebaadekvaatselt käitunud ja viidi kiirabi poolt ära. Vaimse tervise kriis, see vist seda tähendab.
Ei imesta muidugi, sest asi pole ju tema enda varas, mida investeerinud, vaid ta aitas paljudel inimestel investeerida sündikaatlaenude abil Planet42 ja ilmselt ta nüüd ise võlgu kõigile neile.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Aug 2024 12:32
Külaline kirjutas: 27 Aug 2024 11:57
igakuine netolisa dividendidest 450 eurot hästi.
Milline firma lausa IGA kuu maksab?
Kas sa ei suuda kogutulu 12-ga jagada? Enamik dividendidest makstakse aprillist oktoobrini, mitmed maksavad 4x aastas.
Külaline

Jama jutt, kuidas sa jagad kui ette ei teagi palju makstakse. Või milleks kuudele jagad, kas muud sissetulekut ei olegi?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider] ja 1 külaline