Eesti kahanev sündimus

vana hea klassika
Vasta
külaline

Postitus Postitas külaline »

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 23:12
Andy kirjutas: 15 Okt 2024 21:31
Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 21:24
Lisaks topelt töökoormus naistele. Kui on lapsed, siis teeb naine lisaks palgatööle täistööpäeva kodus, samal ajal kui mehel on ikka jätkuvalt see üks tööpäev.
Millise "täistööpäeva" teevad tänapäeva naised kodus?! Kui pesu masinasse panek ja toidu poekotist välja võtmine tõesti nii üle jõu käib, siis ei peakski nii saamatud inimesed sünnitama. Kui kõik muu peale nutiseadmes passimise on raske, siis pole vaja selliseid geene edasi kanda.
Täpselt sellise jura pärast naised lapsi ei tahagi.
Mina olen fertiilses eas naine ning meil on peres 1 laps. Ideaalis tahaksime kolme. Ma võin need 2 valmis teha, 9 kuud kanda ja sünnitada aga ma ei taha nendega koju jääda, sest kodune ema on saast, ühiskonna põhjakiht, toetustest ja vanemapalgast elaja. Sealt edasi on ta mõttetu kolleeg, kes osaleb lastega seotud üritustel ning istub haige lapsega hoolduslehel. Ausalt mittemingisugust isu ei ole lapse saamise järel olla 1.5 aastat kodumasin, kes räägib terve päeva titekeeles, vahetab mähkmeid, toidab, kasib, koristab, kokkab, ravib, kussutab jne jne ning seejuures saab ta veel alandavaid kommentaare, et no issand jumal jube raske asju poekotist välja võtta vää. Ma armastan oma last üle kõige maailmas aga ma ei taha seda teha, heameelega istun hommikul kontoris ja joon vaikuses kuuma kohvi. Lisaks sellele ei saa ma ka kullakaevaja tiitlit, kui mu mees LHP ajal peaks oma töös väga edukas olema.
Võtke teised teemad lahti ja lugege mida tegelikult arvatakse nendest naistest, kes oma parima aja laste saamise ja nende kasvatamise alla panevad.
Jah, ma olen kursis, et on selliseid arvajaid. Aga kas sa pead neid arvajajaid, kes ütlevad, et "kodune ema on sünnitusmasin, saast, ühiskonna põhjakiht, kodumasin, kullakaevaja", enda jaoks mingiteks autoriteetideks,gurudeks, kelle arvamust hardumusega kuulata ja selle järgi elada?

Tead, kuidas mina sinu asemel olukorra lahendaks? Ma saaks justnimelt need kolm last, oleks iga lapsega vanemapalgal kah ja loeks neid sinu soovitatud teemasid ja teeks ekraani poole pikka nina :lol:

Mis puutub sellesse: "Nojah, rääkida on ju kerge, aga ", siis... Meie tahtsime ka ideaalis kolm last. Saime ka. Kui meie lapsed (neid on 3) olid veel väiksed, siis ma olin 6 (!) aastat kodune ema. Ma sain aru, et tööl käia võid sa veel terve elu (mõni läheb pensionile väga hilja, 70+), aga lapsed on beebid ja väikelapsed vaid üks kord elus - siis on see eluetapp läbi ega kordu samal kujul enam mitte kunagi. Teadlikult võtsin need kodus oldud aastad ja iga lapse puhul mõtlesin, et kiirustada ei tasu.
külaline

Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 12:16
Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 23:12
Andy kirjutas: 15 Okt 2024 21:31
Ma olen sedasorti suhtumist ülbelt ignoreerinud ja ikkagi kolm last saanud
See on sul hästi öeldud!

Ka mina olen uudishimulik ja loen igasuguseid teiste inimeste arvamusi, aga kõige selle järgi ei saa ju elada oma elu.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 12:08
Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 12:00
Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 11:36

Maailm ei ole kunagi varem nii turvaline olnud kui 21. sajandi esimestel kümnenditel, aga lapsi sünnib just nendes kõige turvalisemates paikades kõige vähem.
Uuringutega võib näidata mida iganes. Mina naisena end siin turvalisena ei tunne. Asi pole isegi sõjaohus, vaid kaitsetuses nii isiklikult kui ühiskondlikult.
Naiste endi käest tuleb küsida, mitte võrrelda lähteandmeid siit ja sealt.
Just nii, fertiilses eas eesti naistelt tuleb küsida miks nad ei taha siin lapsi saada ning tegelda nende põhjustega. Mingisuguste pensionäride heietamine kuidas vanasti oli või tolgus-meeste targutamine, et kodumasinad teevad kodus kogu töö ära, ei aita ju sündimusele mitte kuidagi kaasa.
Tänapäeval ei saa naised sugugi vähem lapsi kui näiteks 90ndatel. Näitajad on naise kohta suht samasugused. Lihtsalt põlvkond on väike. Seesama 90ndate väike põlvkond on jõudnud nüüd sünnitusikka.
Külaline

Just. Ja kuna 25+ inimeste grupp on väiksem (lauva revolutsiooni-1991 aastal sündinud rekordsuur põlvkond on juba 35+ ja suurem osa nende lapsi sündinud), siis pole tükk aega kuskilt suurt arvu noori emasid-isasid nagunii juurde tulemas. Pole näha aastaid veel sündimuse suurt tõusu- rahvast on vähe ja eluolu pole just roosiline kõikide ebaturvalisuste pärast, mis maailmas ja Eestis toimub (sõdadest kuni töötuse tõusuni).
Pilt

https://www.postimees.ee/8039967/jarelv ... 85-aastaks
"Teiste oluliste näitajate seas selgub, et Eesti prognoositud rahvaarv 2085. aastaks on ligi 1,2 miljonit inimest, kusjuures rahvaarv langeb praegusega võrreldes madala sündimuse ja rahvastiku vananemise tõttu.

Prognoosi järgi on meeste oodatav eluiga 2085. aastaks 85,3 ja naistel 90,9 aastat. Loomulik iive jääb negatiivseks.!
külaline

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 19:49
Uuringutega võib näidata mida iganes. Mina naisena end siin turvalisena ei tunne. Asi pole isegi sõjaohus, vaid kaitsetuses nii isiklikult kui ühiskondlikult.

Sellega olen nõus, et kaitstud on ilmselt ainult kõigeväeline jumal, inimene on ikka kaitsetu ehk võib haiget saada. Samas - inimene ju ikka eelistab, et nendes asjades, kus ta saab valida, ta valib oma sisemise veenumuse järgi?

No näiteks, kui keegi, kartes meeste või/ja lasteta naiste arvamust emmede kohta, on jätnud lapsed üleüldse või siis näit teise-kolmanda lapse saamata ja keegi ütleb: "Need paljulapselised emmed on ju nii ja naa, lolliks läinud oma mähkudega"- siis ju ikkagi käib fffft! hingest läbi, et kuidas siis nii öeldakse... Jälle tuleb meelde, et sellise suhtumise pärast ma ei teinudki seda valikut, mida tegelikult ise oleks tahtnud.

Vastupidi, kui ma olen olnud "piisavalt ülbe mutt" ja teinud eluvalikud "ülbelt" oma sisemise veenumuse kohaselt, siis ma olen selles mõttes endaga rahul ja see muudab isegi halvasti ütlemise kuidagi palju kergemini talutavaks.

Ja nii kõigis asjades!
Külaline

Maailm ei ole kunagi varem nii turvaline olnud kui 21. sajandi esimestel kümnenditel, aga lapsi sünnib just nendes kõige turvalisemates paikades kõige vähem.
Just nii, fertiilses eas eesti naistelt tuleb küsida miks nad ei taha siin lapsi saada ning tegelda nende põhjustega. Mingisuguste pensionäride heietamine kuidas vanasti oli või tolgus-meeste targutamine, et kodumasinad teevad kodus kogu töö ära, ei aita ju sündimusele mitte kuidagi kaasa.
Mina olen teadlikult lastetu naine ja alati imestan selliste avalduste üle, et kuidas naised sünnitama panna. Ma arvan, et haritud, hea ja mugava eluga harjunud lääne naine ei soovi tihtipeale mitte ühelgi tingimusel rohkem kui 0-1 last.

Mind ei motiveeriks mitte ükski rahasumma. Mees on mul olemas, oma maja ka. Olen oma eluga rahul. Kes ei taha, see ei taha, makstagu või miljoneid.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 15:46
Mina olen teadlikult lastetu naine ja alati imestan selliste avalduste üle, et kuidas naised sünnitama panna. Ma arvan, et haritud, hea ja mugava eluga harjunud lääne naine ei soovi tihtipeale mitte ühelgi tingimusel rohkem kui 0-1 last.

Mind ei motiveeriks mitte ükski rahasumma. Mees on mul olemas, oma maja ka. Olen oma eluga rahul. Kes ei taha, see ei taha, makstagu või miljoneid.
Õnneks sina ei ole kõigi edukate või haritud naiste koondkuju. On küllalt haritud/edukaid naisi kelle on mitu last. Näiteks meie ekspresidendil on neli last.
Külaline

Egalitaar kirjutas: 16 Okt 2024 15:55
Õnneks sina ei ole kõigi omasuguste naiste koondkuju. On küllalt haritud/edukaid naisi kelle on mitu last. Näiteks meie ekspresidendil on neli last.
Minu arust on tema palju rohkem austust väärt, kui need naised, kes sünnitavad ja siis vinguvad, kui raske kõik on: peab ravima ja kussutama ja last järgnevaks koolipäevaks ette valmistama, viu-viu-viu. Selle eest, mis kunagi oli igapäevane pereelu, oodatakse tänapäeval medalit.
Külaline

Meie endine president on üle 50, praegused noored enamuses nii palju lapsi ei soovi.
Pealegi sai ta esimese lapse 18-aastaselt, planeeritud see vaevalt oli.

Minu jutu mõte oli, et neid, kes ei soovi lapsi - neid juba ümber ei veena. Ei mingite hüvede ega rahaga.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 16:03
Õnneks sina ei ole kõigi omasuguste naiste koondkuju. On küllalt haritud/edukaid naisi kelle on mitu last. Näiteks meie ekspresidendil on neli last.
Selle eest, mis kunagi oli igapäevane pereelu, oodatakse tänapäeval medalit.

Olid ajad kui konkreetselt anti medal. :P ;)

Pilt
Külaline

Egalitaar kirjutas: 16 Okt 2024 15:55 Näiteks meie ekspresidendil on neli last.
Ja tema sai oma lapsed, kui vanemahüvitisest ja kolmeaastasest vanemapuhkusest ei osatud undki näha. Suure tõenäosusega on ta need marlimähkmete ja riisitummi peal üles kasvatanud. Nüüd on kõik tingimused ja mugavused olemas, aga ikka käib üks nutt ja hala, miks sünnitada ei saa.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 16:18
Ja tema sai oma lapsed, kui vanemahüvitisest ja kolmeaastasest vanemapuhkusest ei osatud undki näha. Suure tõenäosusega on ta need marlimähkmete ja riisitummi peal üles kasvatanud. Nüüd on kõik tingimused ja mugavused olemas, aga ikka käib üks nutt ja hala, miks sünnitada ei saa.
Ei ole piisavalt raha, aga isegi kui oleks siis ei sünnitaks. Rasedus ja sünnitus on minu jaoks rõve ja ebamugav. Lapsega kodus istuda ei viitsi.
Külaline

Mina jäin sama asja peale mõtlema.
Ilmselt ongi asi liiga heas elus. See annab valikuvõimaluse. Elada veel paremini.
Vanasti(marlimähkmete aeg ja kui emapalka polnud), siis oli nagunii elu raske ja kehva. Ja lapse saamine ei tundunud nii tülikas ja raske.
Külaline

Niikaua, kuni lastesaamine ainult NAISE elu raskemaks teeb, ei näe põhjust, miks peaks iseenda heaolu arvelt "ühiskonna taastootmisse" üle jõu käivalt panustama, 1-2 last on küllalt, tublimad las teevad rohkem. Ja vanemahüvitis ei kasvata last 18 aastat, peale vanemahüvitise lõppu on ainult jama- lasteiakohtadest kuni hoolduslehtedeni kuni kasvõi arstijärjekordadeni, igal pool kotitakse.
Külaline

Naisena proovin emaduse helgeid pooli ja plusse leida ja no mitte ei leia. Negatiivselt liiga palju
külaline

Mina arvan ka, et lääneriikides on sedatüüpi lasteta inimesi, kes on lihtsalt planeerinudki oma elu nii, et lapsi pole, rohkem.

Siis on mingi hulk veel neid tingimuslikke lastesaajaid, kes esitavad laste saamisel igasugu tingimusi: "Ma saaks küll lapsed, kui..."

Minul oli see tingimus ikka vana "äraleierdatud" põhjus ehk partneri olemasolu, sest ilma ju klassikalist perekonda (ema, isa, mitu last) luua nagu ei õnnestu. Ma mõistsin, et ega kedagi ei saa käskida endaga pere looma, see on ikka õnneasi, kas keegi (normaalne) mees soovib seda või ei ja seega tuleb suhtuda rahulikult, kui elu ei lähe nii ja jääd üksi elama. Mõtlesin, et kui jäängi üksi (tegelikult ei jäänud), siis elaks hästi rahulikult ja mugavalt - kellast kellani töö, õhtud ja nädalavahetused on oma aeg ja hobid, millegi nimel väga pingutama või midagi teistele tõestama küll ei hakka. Kuna mul oli tänu eelmisete põlvedele korter, kus elada ehk elamispinna murest olin vaba, siis üht last oleks ilmselt mingil ajal üksi saada püüdnud.
Külaline

Õnneks sina ei ole kõigi edukate või haritud naiste koondkuju. On küllalt haritud/edukaid naisi kelle on mitu last. Näiteks meie ekspresidendil on neli last.
Ja sina ei ole mingi ütleja. Mõni teine haritud/edukas/paljulapseline on tingimisi vangi mõistetud, juhtumisi.
külaline

Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 17:18 Ja vanemahüvitis ei kasvata last 18 aastat
Nii ei olnud see kunagi mõeldudki. See oli kantud inimlikust lastekasvatuse ideest, kus suure lähedusvajadusega imikut ei kisuta ema juurest eemale. Nõukogudeaja algusepoole suhtumiene oli teistsugune, aga inimlikuma lastekasvatuse suunda propageeris näit. dr. Levin ja see hakkas Eestis (juba nõukoguse aja lõpupoole) poolehoidu leidma. Nüüd, kes mäletab kuidas peale Eesti taasiseseisvumist asjad käisid, siis oli levinud, et ema oli beebiga kodus töökoha säilitamisega, kuid ilma sissetulekuta - ja pere elas ainult isa sissetulekust. Loomulikult oli selle aja äraelamine noortele peredele majanduslik murekoht. Millest tuli ka idee, et kui pakkuda emadele võimalust olla oma beebiga tasustatult kodune, et ta saaks rahulikult oma beebile lähedust pakkuda ja ei peaks muretsema sissetuleku pärast, siis see oleks äge.

Ja kui vanemapalk tuli (minu põlvkond oli siis kahekümnendate keskel), siis see tunduski lausa uskumatult äge. Mäletan, kuidas tollal sai minuvanuste noorete peredega räägitud ja kui rõõmsad nad olid, et vanemahüvitise süsteem tuli.

Nagu ikka - hea asjaga harjutakse. Praegu räägivad mõned "no mis see vanemahüvitis siis ikka ära ei ole".
külaline

Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 18:13 Naisena proovin emaduse helgeid pooli ja plusse leida ja no mitte ei leia. Negatiivselt liiga palju
Tekib selline põlvkondadeülene side, nojah, vanemate põlvkondade poole võib see ju niikuinii olla, aga ma mõtlen noorema põlkonna poole.

Pmst võivad olla ka mitte-veresugulased. Näiteks ristiema ja ristilapsed. See pole küll meil väga levinud (pole ju palju usklikkegi)... Ma üht vanemat inimest teadsin, kellel oli peresarnane side just ristilapstega (ja nende peredega). Ka minu vanaemal oli üks ristitütar. Võib ju ka mõelda, et aga milleks selline asi leiutati, mida helget ja mis plusse oma elule nad selles ristilaste - ristiemade värgis leidsid? Ju siis see neile ikka midagi andis...

(Endised) õpetajad vahel jäävad suhtlema oma endiste "laste" ehk õpilastega. Ju see side noorema põlvkonnaga siis midagi helget ja elu rikastavat ikka annab.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 16:45
Mina jäin sama asja peale mõtlema.
Ilmselt ongi asi liiga heas elus. See annab valikuvõimaluse. Elada veel paremini.
Vanasti(marlimähkmete aeg ja kui emapalka polnud), siis oli nagunii elu raske ja kehva. Ja lapse saamine ei tundunud nii tülikas ja raske.
Polnud rasedusvastaseid vahendeid. Ja taluelu oli natuke teistmoodi elu, kui tänapäev. Kuskilt pidi ju töötajsid saama.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Babyyoda ja 5 külalist