Sujuvalt unustasid, et saad veel 80 eur riigilt juurde. Ehk siis 480 eur kuus läheb lapsele.Hästi elame. Liigagi hästi.Külaline kirjutas: ↑04 Jaan 2025 19:44 Olen TA.
Rääkisin täna lapse isaga. Ütlesin, et sooviksin ikkagi sellest kuust alates 280 euri kuus. Selgitasin ka seda kõike. Ta alustas üldse lauset sellega, et sellest aastast on elatismiinimum üldsegi 190. Ja lapse peale ei kulu ealeski ühes kuus 400 euri. Mina 200 + tema 200 = 400.
Selgitasin, et söök, riided, taskuraha ja kõik sinna kuuluv. Ta ei nõustunud minuga. Arvas, et isegi see 200 eurot on suur raha. Kuna ta kasvatab eelmisest suhtest üksi poega kes hetkel juba 17.aastane, siis tema teab, et lapse peale ei kulu nii palju raha. Ega ma ei saa nõuda ka. Kuigi tean, et terve kuu söök, taskuraha, trenn, riided jne. Läheb ikka rohkem tunduvalt kui 400. Riiete koha pealt ütles, et riideid ei osta ju iga kuu.
Kas oleks mõistlik küsida lapse isalt rohkem elatist?
-
Külaline
-
Külaline
Ära valeta. Tõesta. KH tahtis ca 5000. Seega 10 000 kulub lapsele, et riided seljas, kõht täis jneKülaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 00:16No mida on kaagutada. Sa oled last ilmselt ainult pildi pealt näinud. Igaljuhul kulub lapsele 500. Pigem rohkem. Siin pole lihtsalt mitte ühtegi argumenti. Isegi ametlik miinimum on suurem.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 00:00 Ema nõuab elatist 280. Liidame sellele 280 ja saame kokku 560. Kena summa, kas pole. Ühele lapsele ei kulus igas kuus sellist summat. Ema võiks tasuvama töökoha vaadata. 200 on täiesti ok summa.
Ja soovitan ka, et kui teisiti ei saa, siis kohtusse. Saad tagasiulatuvalt ka ametliku miinimumi nõuda.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 12:17Ausalt ma ei saa aru miks on vaja igasse teemasse ronida nõu andma, kui teadmised puuduvad. Olen seda muudes teemades ka tähele pannud.
Perekonnaseaduse (PKS) § 97 p 2 kohaselt on ülalpidamist õigustatud saama laps, kes täisealisena omandab põhi-, kesk- või kõrgharidust või õpib kutseõppe tasemeõppes, kuid mitte kauem kui 21-aastaseks saamiseni.
Normaalne vanem loomulikult toetab oma last nii kaua kui vaja ja sellises mahus nagu vaja, ilma küsimata.
[/quot]
Ja kui vahepeal on ajateenistuses. Näiteks 18-19 a pole vaja maksta. Sest riik peab peab üleval ja emmel kulusid pole. Tõestatud asi.
Kas eelmise isa ehk esimese lapse isa maksab? Palju maksab?Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 21:53Olen TA. Kus ma mainisin, et mul üks laps on ? Kasvatan kahte last. Esimene laps on eelmisest kooselust. Teine laps on praegusest abielust. Ehk siis peres kasvab kaks last.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 20:01Ära oleta, vaid loe TA juttu. TA kirjurab: "Kunagi tegin sellest juttu ja ta ütles mulle, et mina pean siis samuti iga kuu lapse jaoks 200 kulutama."Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 19:50
TA ju peab oma last suuremas määras üleval, kui mees. Kas ta peaks siis mehe teist last ka ülal pidama või mismõttes erinevalt TA-st? Ma ei saa su mõttekäigust aru. Mehel on samamoodi õigus küsida enda poolt kasvatatud teise lapse vanemalt vähemalt miinimummääras elatist, see ei puutu teemaalgatajasse ega tema lapsesse kuidagi. Kui mees sureb seetõttu, et peab maksma lapsele miinimumelatist, siis ausõna, pole sõnu. Hoidu oma till püksis siis, kui ei suuda oma lapsi ülal pidada.
Ehk ta ei kuluta nii palju.
Kust kohast sa võtad, et TA peab last suuremas määras üleval kui mees. Andmed selle kohta puuduvad. Pigem on vastupudi. Mees saab 2 lapse ülalpidamisega hakkama, TA ei saa 1 hakkama.
Ehk tuleb naisel jalad koos hoida?
Viimati muutis Uudistaja, 06 Jaan 2025 03:02, muudetud 1 kord kokku.
-
Külaline
Varsti on see praegune "isa" ka eks kellelt nõutakse rahaKülaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 22:13Postitus on kustutatudKülaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 22:06Kas praegune mees tasub kulusid miinimumelatise suuruses sinu teisele lapsele? Kas tagad ise kahele lapsele miinimumsuuruses elamiskulusid?Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 21:53
Olen TA. Kus ma mainisin, et mul üks laps on ? Kasvatan kahte last. Esimene laps on eelmisest kooselust. Teine laps on praegusest abielust. Ehk siis peres kasvab kaks last.
-
Külaline
Selles loos on emal lapsed erinevate meestega ja ta ei saa hakkama. Ema peres on 3 täiskasvanut (isa, ema polt, ema) rahaliselt toetamas ühte vanemt last. Nooremat toetab rahaliselt 2 täiskasvanut.Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 07:55Postitus on kustutatudKülaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 02:34Postitus on kustutatudKülaline kirjutas: ↑04 Jaan 2025 20:51
Miinimumi puhul sa ei pea midagi selgitama, selle ta peab nagunii maksma ning siin ei ole oluline see, mis summa ta kulutab oma teise lapse ülalpidamiseks.
Teine variant on pakkuda talle elatise nõudmine kohtus tagasiulatuvalt 1 aasta eest, kuna ta on tasunud miinimumist väiksema summa (see on orienteeruvalt 100x12=1200€)+ menetluskulud(varieerub väga suures ulatuses aga esimese astme kohtus kuni 10 000€) ning miinimum mõistetakse välja nagunii. Talle on oluliselt kasulikum seadusest tuleneva miinimumelatise maksmine, kui selle maksmatajätmine.
Lahus elav isa kasvatab üksi 17 aastast ja maksab elatist nooremale.
Naine pole rahul, et mees tasub mõlemale oma lapsele võrdses suurusjärgus raha. Mees on hea majandaja tuleb välja, tema saab hakkama.
-
Külaline
Ettevõtjad, pange nüüd kõrvatahaKülaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 02:32Sujuvalt unustasid, et saad veel 80 eur riigilt juurde. Ehk siis 480 eur kuus läheb lapsele.Hästi elame. Liigagi hästi.Külaline kirjutas: ↑04 Jaan 2025 19:44 Olen TA.
Rääkisin täna lapse isaga. Ütlesin, et sooviksin ikkagi sellest kuust alates 280 euri kuus. Selgitasin ka seda kõike. Ta alustas üldse lauset sellega, et sellest aastast on elatismiinimum üldsegi 190. Ja lapse peale ei kulu ealeski ühes kuus 400 euri. Mina 200 + tema 200 = 400.
Selgitasin, et söök, riided, taskuraha ja kõik sinna kuuluv. Ta ei nõustunud minuga. Arvas, et isegi see 200 eurot on suur raha. Kuna ta kasvatab eelmisest suhtest üksi poega kes hetkel juba 17.aastane, siis tema teab, et lapse peale ei kulu nii palju raha. Ega ma ei saa nõuda ka. Kuigi tean, et terve kuu söök, taskuraha, trenn, riided jne. Läheb ikka rohkem tunduvalt kui 400. Riiete koha pealt ütles, et riideid ei osta ju iga kuu.
-
Külaline
Mitu last sa ise oled üles kasvatanud muidu?Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 08:08Selles loos on emal lapsed erinevate meestega ja ta ei saa hakkama. Ema peres on 3 täiskasvanut (isa, ema polt, ema) rahaliselt toetamas ühte vanemt last. Nooremat toetab rahaliselt 2 täiskasvanut.
Naine pole rahul, et mees tasub mõlemale oma lapsele võrdses suurusjärgus raha. Mees on hea majandaja tuleb välja, tema saab hakkama.
-
Külaline
Olen TA. Mina pean panustama miinimumi aga ei tee seda?Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 08:33Postitus on kustutatudKülaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 08:17Postitus on kustutatudKülaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 08:08
Selles loos on emal lapsed erinevate meestega ja ta ei saa hakkama. Ema peres on 3 täiskasvanut (isa, ema polt, ema) rahaliselt toetamas ühte vanemt last. Nooremat toetab rahaliselt 2 täiskasvanut.
Ma panustan rohkemgi. Kirjutasin ju summad ja asjad näidete näol. Millest sa aru ei saa?
-
Külaline
Olen TA. Mis iga kuu remondi? Ma tõin näiteid mis erinevaid kulusid võib iga kuu ette tulla. Mitte ükski kuu ma ei tea mida on vaja osta.Ants kirjutas: ↑05 Jaan 2025 23:52Misasja, iga kuu teed lapse toas remonti, ostad uue voodi, kattemadratsi?Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 23:24 Ma ikka soovitan - pane need kulud kirja. Paberile või excelisse, rida realt.
Nt
Detsember
Juuksur 55.- kuus? Misasja, kas meditsiiniline iseärasus (vesipea), et nii räme hind?
Talvepükse ostetakse kujundujumiseks iga kuu 80.- eest?
Kujundujumise asemel ujugu sirgjooneliselt, saab oluliselt odavamalt!
Eriliset hämmastav mõttemaailm mõnel ikka ...
Ilmselt Sa ise juuksuris ei käi. Paraku igal naisel kulub juuksuris käimisele selline summa. Küsi kellelt tahad. Mul endal läheb kusjuures 65 eurot. Paraku endale ma ei luba juuksurit nii tihti. Küll oleks hea kui iga kuu on kindlad asjad mida ostad ja tead, et läheb vaid 200 eurot max
-
Külaline
Ikka 400 eurot max. Olgem ikka täpsed.Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 10:09 Küll oleks hea kui iga kuu on kindlad asjad mida ostad ja tead, et läheb vaid 200 eurot max
-
Külaline
Ei hüsteeritse ning suudan oma lastesse panustada tugevalt üle miinimumi. Kuidas sul ka läheb sellega?Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 09:50Postitus on kustutatudKülaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 08:44Mitu last sa ise oled üles kasvatanud muidu?Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 08:08
Selles loos on emal lapsed erinevate meestega ja ta ei saa hakkama. Ema peres on 3 täiskasvanut (isa, ema polt, ema) rahaliselt toetamas ühte vanemt last. Nooremat toetab rahaliselt 2 täiskasvanut.
-
Külaline
Nendele, kes peavad elatist maksma, tundub see summa alati suur. Nendele, kelle lapsed elatist saavad, tundub see tihtipeale väike. Seepärast ongi kehtestatud miinimumelatis, mida PEAB täitma. Ja miinimum on see justnimelt, mingit head äraolemist selle eest ei saavuta. Normaalne vanem oma lapse huvides senti ei sae aga kahjuks on neid ebanormaalseid enamuses.
-
Külaline
Ise elaksid ära sellise summaga? Mina ei saaks elusees sellise summaga hakkama ning vanemana on kogemus, et lapse peale kulub rohkem, kui täiskasvanu peale. Muidugi on olemas selliseid vanemaid ka, kelle lapsed peavad läbi ajama minimaalsete vahenditega ja endale lubavad selle võrra rohkem aga ma räägin siin normaalsest vanemast.
-
Külaline
Elatismiinimum on kalkulaatori järgi arvestatud inimesele, kes saab 1400 netopalka. Suurema töötasu puhul see summa tõuseb. Kui mees panustab lastele 560, jääb talle isiklikuks elamiseks veel 900. Ei saa hakkama?
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 02:37Ära valeta. Tõesta. KH tahtis ca 5000. Seega 10 000 kulub lapsele, et riided seljas, kõht täis jneKülaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 00:16No mida on kaagutada. Sa oled last ilmselt ainult pildi pealt näinud. Igaljuhul kulub lapsele 500. Pigem rohkem. Siin pole lihtsalt mitte ühtegi argumenti. Isegi ametlik miinimum on suurem.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2025 00:00 Ema nõuab elatist 280. Liidame sellele 280 ja saame kokku 560. Kena summa, kas pole. Ühele lapsele ei kulus igas kuus sellist summat. Ema võiks tasuvama töökoha vaadata. 200 on täiesti ok summa.
Ja soovitan ka, et kui teisiti ei saa, siis kohtusse. Saad tagasiulatuvalt ka ametliku miinimumi nõuda.![]()
Mida ma tõestama pean? Et ametlik elatismiinimum on suurem kui 250 eurot? Palun, siin on tõestus: miinimumelatis ühele lapsele = €287.72
https://elatis.eu/
-
Külaline
Lisaks kui see mees kasvatab üksi last, saab ta elatist ka veel teiselt vanemalt ning lastetoetust. Naine peab nende summadega hakkama saama aga mehed kuidagi ei saa, on ju niiKülaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 10:44Elatismiinimum on kalkulaatori järgi arvestatud inimesele, kes saab 1400 netopalka. Suurema töötasu puhul see summa tõuseb. Kui mees panustab lastele 560, jääb talle isiklikuks elamiseks veel 900. Ei saa hakkama?
-
Külaline
See on ju ajuvaba!Külaline kirjutas: ↑01 Jaan 2025 14:55Isegi kui laps tahab isa juures käies mingit riietust poest mis talle meeldib, siis järgmine kuu arvestab lapse isa selle summa elatiselt maha
See jäi teil lugemata, et isa niimoodi käitub. Endal kõva auto pee all ja firmariideid hunnikus.
Aga lapse puhul peab täpset arvestust.
-
Külaline
Need elatise teemad läksid juba perekoolis väga kirglikuks vaidluseks ja ka siin on sama asi.
Elatise maksjale on summa tihti ebaõiglaselt suur ja elatise saaja ebaõiglaselt väike, nagu keegi juba tabavalt mainis. Eks siin heietada muidugi võib lehekülgede kaupa, aga kas sellest abi on? Ilmselt peab minema ema kohtusse ja siis hakkab vaidlus, kus isa tõestab, et ta on vaene ja tal ei ole rohkem võimalusi või midagi sellist.
Aga eks te heietage edasi, niisama huvitav lugeda.
Elatise maksjale on summa tihti ebaõiglaselt suur ja elatise saaja ebaõiglaselt väike, nagu keegi juba tabavalt mainis. Eks siin heietada muidugi võib lehekülgede kaupa, aga kas sellest abi on? Ilmselt peab minema ema kohtusse ja siis hakkab vaidlus, kus isa tõestab, et ta on vaene ja tal ei ole rohkem võimalusi või midagi sellist.
Aga eks te heietage edasi, niisama huvitav lugeda.
-
Külaline
Pere lõhkumine on valik. Igal valikul on tagajärjed.Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 07:55Postitus on kustutatudKülaline kirjutas: ↑06 Jaan 2025 02:34Postitus on kustutatudKülaline kirjutas: ↑04 Jaan 2025 20:51
Miinimumi puhul sa ei pea midagi selgitama, selle ta peab nagunii maksma ning siin ei ole oluline see, mis summa ta kulutab oma teise lapse ülalpidamiseks.
Teine variant on pakkuda talle elatise nõudmine kohtus tagasiulatuvalt 1 aasta eest, kuna ta on tasunud miinimumist väiksema summa (see on orienteeruvalt 100x12=1200€)+ menetluskulud(varieerub väga suures ulatuses aga esimese astme kohtus kuni 10 000€) ning miinimum mõistetakse välja nagunii. Talle on oluliselt kasulikum seadusest tuleneva miinimumelatise maksmine, kui selle maksmatajätmine.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist