Guest kirjutas: ↑05 Aug 2025 18:54
Guest kirjutas: ↑05 Aug 2025 12:19
Guest kirjutas: ↑05 Aug 2025 00:18
Ei usu, et see nii lihtne on, kui tõesti oleks huvi minna.
Mina uurisin talt ka, miks ta just N-Liidus elada sooviks, aga ju siis ininene ei soovi vastata. Lihtsalt huvi pärast oleks tahtnud teada. Ei ole ka plaanis su valikut kritiseerida.
Ta on ju korduvalt siin foorumis teistes teemades sellest kirjutanud ja taga nutnud vene aega. Koos Eesti aja tulekuga kaotas ta kõik. Nüüd pidi olema vaene ja töötu. Vene ajal oleks ta pärast kooli saanud suunamise kuhugile tööle. Ilma mingite murede ja probleemideta oleks töökoht olemas olnud. Oleme ju korduvalt seda jama siit lugenud. Kas me tahame ikka ja jälle uuesti seda hala lugeda?
Sel kodanikul oli veel mingi loogika viga. Kunagises Balti keti teemas ta väitis, et vihkas ja jälestas seda üritust. Et ta mängis teiste lastega koos õues ning ei huvitanud üldse, et selline üritus toimub. Korraks vaatas kuskilt aknast sisse ja nägi telekast, et see toimus. Rohkem teda ei huvitanud.
Ainus asi, et kui ta oli 1989. aastal alles selles vanuses, kus mängis teiste lastega õues ukakat, siis ta ei saanud olla keegi elluastuv noor, kes ootas kutsekooli suunamist oma esimesele töökohale. Aga seda ta just ju taga nuttiski, et jäi töökohast seetõttu ilma, et pärast kooli ei toimunud enam tööle suunamist. Need koolist tööle suunamised lõppesid juba 1987ndal aastal ära. Kuidas sai aastaid hiljem seda võimalust, mida enam ammu olemas ei olnud, taga nutta? Seda enam, et inimene oli sel ajal veel laps, kui see asi lõpetati.
Täpselmalt kirjutas ta nii: "Ei osalenud (Balti ketis) ja mängisin samal ajal linnaluurekat omavanustega. Ning igast esimese korruse madalast aknast, kus nägin et keegi seda paika telekast vaatas, möödudes tegin põlastavalt "böö" . See võttis kokku minu tollase suhtumise ja ka praeguse.
Loomulikult ma teadsin, sest see mula mis selle teleülekande taustaks oli, ei jätnud kahtlustki. Ja ma teadsin ju täpselt, et selline üritus toimub.. Ja ma oleksin väga tahtnud, et see oleks nässu läinud, et seal ja 1991 aastal oleks asjad teistmoodi kulgenud..
ma jagasin väga hästi, mida tähendas lihtne elu ilma rahamuredeta. Meie peres ei olnud ka kedagi, kes oleks tahtnud nõuka-aja lõppu, mäletan, kuidas meil 90-ndatel ei jätkunud enam toidukski raha alati.
Jah, mul oli nõuka-ajal tulevik täpselt paika pandud, aga peale seda ei ole ma tõepoolest kunagi nii elanud, et seda tõesti saaks eluks nimetada.. siis oli elu paigas- võisid aastaid ette teada, mis tulevikuplaanid on, mitte miski ei muutunud niimoodi ,nagu praegu.
Õudne on pigem see, et kas inimesed ei julge tõtt tunnistada- et jah, siis oli parem ja lihtsam elu. Või siis on tõesti meil nii palju euroajupestud või siis padurahvuslikke tüüpe, kelle jaoks on oluline vaid see, et saavad sini-must-valgega lehvitada."
Jne Jne
Inimesel oli 15-aastaselt kogu elu täpselt ette planeeritud ja Eesti iseseisvuse saabumisega kukkus kogu maailm kokku. Ehk siis inimene oli Vene ajal tark ja enesekindel inimene, kel oli kogu järgnev elu ette planeeritud, aga riigikorra muutudes muutus üleöö ebakindlaks ja saamatuks, kelle järsku polnud peas enam ühtegi plaani ega mõtet.