Nõukogude aja tõttu kardab eestlane vasakpoolsust nagu vanakurat välku. Rootslastel-soomlastel sellist hirmu pole olnud, seepärast said nad suunata oma riiki mõõdukalt vasakpoolsuse suunas, nii et tulemuseks on riigid, mis on ühed inimsõbralikumad kogu maailma mastaabis.Guest kirjutas: ↑29 Juun 2025 13:03Sisu on tähtsam. Soome ja Rootsi on väga sotsialismi poole kaldu (täna vb enam mitte nii väga kui varem). Ja selline mõõdukas sotsialismi poole kaldu olek on teinud need riigid eestlastele väga kütkestavaks. Vähe on neid eestlasi, kes kiidaksid elu Suurbritannias või USAs, mis on kapitalistlikumad. Üksikud läbilööjad, teised tulevad sabad sorus vaikselt tagasi, ei sobinud neile selline jõhker täismöödus kapitalism.taivopalm kirjutas: ↑29 Juun 2025 12:52Soome ja Rootsi on kapitalistlikud riigid. Eesti samuti. Kapitalistlikus riigis võib olla Sotsiaaldemokraatide partei, aga see ei tee veel riiki sotsialistlikuks. Sotsialism peaks olema täna Kuubas ja usu mind, seal riigis ei elata just väga hästi.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2025 12:47Rootsi ja Soome on olnud muideks väga pikka aega sotsialismi poole kaldu.
Nõukaaeg versus kaasaeg
-
Külaline
-
Külaline
Jube raske jah, aga tagasi ka ei taha tulla. Pigem läks mehest lahku, aga ära ka ei tule.Mihkel Raua naine nuttis ajalehes oma sealse raske elu üle.
-
Külaline
Ta on väga ambitsioonikas, sellepärast ei tuleGuest kirjutas: ↑29 Juun 2025 13:20Jube raske jah, aga tagasi ka ei taha tulla. Pigem läks mehest lahku, aga ära ka ei tule.Mihkel Raua naine nuttis ajalehes oma sealse raske elu üle.
-
Külaline
On mis ta on, aga ju siis seal ikka nii halb ei ole, nagu sellest halast mõnikord mulje võiks jääda.
-
Külaline
See võibki olla üks ülekaalu põhjuseid, et sa ise ei tee süüa. Poe poolfabrikaatide sisse söömine mõjub halvasti nii tervisele kui ka kehakaalule.
-
Külaline
Hea film!Ottotriin kirjutas: ↑28 Juun 2025 23:10 https://arkaader.ee/landing/bc/rHczO7kKnl/O0zOUXGQoy_
Palun väga, lühifilm "Peldik" (1991).
Mulle tuleb meelde, et mina sain WC-s vastupidise kultuurišoki. Nimelt, sain 1986ndal aastal teatud põhjusel Viru hotelli minna (mitte ööbima, vaid muul põhjusel). Ja ma pidi pikali kukkuma, kui nägin, milline vets seal oli. Ilus, puhas, valge... Elus esimest korda tundus mulle, et vot siia prillauale võiks isegi peale istuda (muidu ma istusin poti peale ainult kodus). Eks ma vist istusingi. Kui palju aastaid on sellest möödas, aga siiamaani mäletan. Pott oli muidugi välismaine, selline nagu meil tänapäeval potid on.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑29 Juun 2025 09:33Guest kirjutas: ↑28 Juun 2025 19:47Mul endal kasvas ka nii kirss kui ka murel, aga need, mis sealt autolahvkast müüdi olid need välismaised, mida tänapäevalgi poes müüakse - suured ja väga magusad.Guest kirjutas: ↑28 Juun 2025 14:48
Kogu jutt ok, aga murelid... Kirsse kasvas küll igal pool. Isegi mu vanaema alevis kasvasid murelipuud lihtsalt tänava ääres, lapsed ronisid nende otsas, et kätte saada.
Vbl tõesti. Eks katsun siis süüa teha, näiteks kartulit praen, ja piima ka helveste peale soendan. Lihtsamad toidud on ka ise tehtud toidud, ei pea kolmekäigulist menüüd vaaritama.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2025 13:29See võibki olla üks ülekaalu põhjuseid, et sa ise ei tee süüa. Poe poolfabrikaatide sisse söömine mõjub halvasti nii tervisele kui ka kehakaalule.Tolmukübe kirjutas: ↑29 Juun 2025 08:59Ema ei teinud. Lasteaias pakuti kindlasti, vbl koolis ka. Eks retsept on olemas, eks ise pusides saaks ka valmis, aga ma olen toidu tegemisel väga passiivne. Ja pealegi on see magustoit, mul ülekaal, pole eriti mõttekas sisse vohmida.Külaline kirjutas: ↑28 Juun 2025 17:15
Seda küll sööklates ei pakutud, ju sul ema tegi. Kas sa ise ei suuda teha?
-
Külaline
Nõukaaeg oligi üks suur peldik. Käisin nn eliitkoolis, kõik partorgide jm ninameeste lapsed käisid seal ja kõik me peldikud ujusid. Poiste peldiku ees oli konkreetne veelomp, sinna polnud võimalik kuiva jalaga pääsedagi. Kujutate ette? Ja nagu nõukogude võim oleks siis takistanud direktoril seda korda lasta teha! Ei, lihtsalt ei viitsitud. Mis see natuke sitta ja solki ikka teeb. Igalpool oli ju sama sitane.
No kuidas ikka nõukogude võim väärtustas inimesi.
-
Külaline
Täpselt. Osadel ongi see sita sees elamise harjumus ikka veel sees. Kõike ühiskasutuses olevat võib lõhkuda ja mustata. See tuleb täpselt sellest nõukaajast.Guest kirjutas: ↑29 Juun 2025 15:33 Nõukaaeg oligi üks suur peldik. Käisin nn eliitkoolis, kõik partorgide jm ninameeste lapsed käisid seal ja kõik me peldikud ujusid. Poiste peldiku ees oli konkreetne veelomp, sinna polnud võimalik kuiva jalaga pääsedagi. Kujutate ette? Ja nagu nõukogude võim oleks siis takistanud direktoril seda korda lasta teha! Ei, lihtsalt ei viitsitud. Mis see natuke sitta ja solki ikka teeb. Igalpool oli ju sama sitane.
-
Külaline
mulle tundub et me käisime ühes koolis Raua tänaval.Guest kirjutas: ↑29 Juun 2025 15:33 Nõukaaeg oligi üks suur peldik. Käisin nn eliitkoolis, kõik partorgide jm ninameeste lapsed käisid seal ja kõik me peldikud ujusid. Poiste peldiku ees oli konkreetne veelomp, sinna polnud võimalik kuiva jalaga pääsedagi. Kujutate ette? Ja nagu nõukogude võim oleks siis takistanud direktoril seda korda lasta teha! Ei, lihtsalt ei viitsitud. Mis see natuke sitta ja solki ikka teeb. Igalpool oli ju sama sitane.
-
Külaline
Ei, meie kool oli kosmonaudi järgi nimetatud tänaval.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2025 15:55mulle tundub et me käisime ühes koolis Raua tänaval.Guest kirjutas: ↑29 Juun 2025 15:33 Nõukaaeg oligi üks suur peldik. Käisin nn eliitkoolis, kõik partorgide jm ninameeste lapsed käisid seal ja kõik me peldikud ujusid. Poiste peldiku ees oli konkreetne veelomp, sinna polnud võimalik kuiva jalaga pääsedagi. Kujutate ette? Ja nagu nõukogude võim oleks siis takistanud direktoril seda korda lasta teha! Ei, lihtsalt ei viitsitud. Mis see natuke sitta ja solki ikka teeb. Igalpool oli ju sama sitane.
Aga nagu ütlesin, kogu see nõukogude värk oli üks peldik.
-
Külaline
Olen mõelnud, et nõukogude aeg võis hästi sobida autistidele, kelle jaoks on esmatähtis stabiilsus ja rutiin ning kes ei talu muutusi. Tollal loomulikult sellist sõna, nagu "autism" ei teatud, aga äkki siiski on kõigil neil inimestel ,kes igatsevad taga seda turvalisust, kindlustunnet, rutiini ja organiseeritud elustiili, mingid autistlikud jooned . Minul on ja mina igatsen tõesti kohutavalt just seda, et mitme aasta jooksul ei muutunud ei hinnad, ei linnapilt, ei elustiil jne.
Praegune aeg mulle ei sobi. Pidevalt muutused, nii linnapildis, kui hindades, kogu aeg ainult mingid uuendused ja areng. Tahaks tagasi turvalisse stabiilsusse, olgugi, et seal poleks ei arvutit ega telefoni, võibolla isegi mitte sooja vett..aga seal oleks kõik iga päev kindlalt teada, mis ees ootab ja ainus muutus oli see, mida sa ise teha tahtsid- kas läksid õhtul kinno või kohvikusse, kas puhkuse ajal reisisid või jäid koju..
Praegune aeg mulle ei sobi. Pidevalt muutused, nii linnapildis, kui hindades, kogu aeg ainult mingid uuendused ja areng. Tahaks tagasi turvalisse stabiilsusse, olgugi, et seal poleks ei arvutit ega telefoni, võibolla isegi mitte sooja vett..aga seal oleks kõik iga päev kindlalt teada, mis ees ootab ja ainus muutus oli see, mida sa ise teha tahtsid- kas läksid õhtul kinno või kohvikusse, kas puhkuse ajal reisisid või jäid koju..
-
Külaline
Miks mu tekst avaldus siin nii vigaselt? Kas AI või google translate vms tegutseb?Guest kirjutas: ↑29 Juun 2025 16:43 Olen mõelnud, et nõukogude aeg võis hästi sobida autistidele, kelle jaoks on esmatähtis stabiilsus ja rutiin ning kes ei talu muutusi. Tollal loomulikult sellist sõna, nagu "autism" ei teatud, aga äkki siiski on kõigil neil inimestel ,kes igatsevad taga seda turvalisust, kindlustunnet, rutiini ja organiseeritud elustiili, mingid autistlikud jooned . Minul on ja mina igatsen tõesti kohutavalt just seda, et mitme aasta jooksul ei muutunud ei hinnad, ei linnapilt, ei elustiil jne.
-
Külaline
Meie perel polnud nõukaajal just kerge, samas ülemäära raske samuti mitte. Koolis sai mõne õpetajaga vaadete pärast riidu mindud ja vanemad said seetõttu mõningaid raskusi tunda, aga nüüd aastaid hiljem me lihtsalt naerame selle üle.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2025 16:01 Ei, meie kool oli kosmonaudi järgi nimetatud tänaval.
Aga nagu ütlesin, kogu see nõukogude värk oli üks peldik.
Kooli vets polnud just toredaim koht, kätepesu kraanidel puudusid nupud ja loputuskastide ketid olid alatasa katki, aga mingit traumat ma sellest ei saanud. Minu jaoks ei olnud nõukaaeg peldik, kuigi ma seda aega tagasi ei igatse.
Võrdlus Põhjamaadega on kohatu. Nõukogudemaal ei olnud mingit sotsialismi, seal oli isikukultus ja monarhia. Riigi eesotsas oli püha partei isake-juht, kelle pilte kanti paraadidel ja kummardati partei pühakodades ning kõigis avalikes hoonetes. Riigi esimese juhi ja kõige-halva-äravõitja muumia oli kummardamiseks välja pandud kõigile inimpõlvedele. Partei pühi hümne lasti telekast, raadiost, ruuporitest ja esitati avalikult igal võimalikul juhul. Õnnelikumatel ja paremini koogutada oskajatel õnnestus ühineda partei püha aadli ridadega, neile jagati küüditatute majad ja varad, neil olid teenijad ja autojuhid, nad said poodelda partei eripoodides ja käia välismaal. Mutter näris muru ja oli rahul, et katus ja kört on kindlustatud.
Ma ei tea, kui rumal või naiivne peab olema, et arvata, et nõukogude kord oli inimsõbralik ja sarnanes Põhjamaade praeguse ühiskonnaga.
Ma ei tea, kui rumal või naiivne peab olema, et arvata, et nõukogude kord oli inimsõbralik ja sarnanes Põhjamaade praeguse ühiskonnaga.
-
Külaline
Justnimelt, ta isegi ei saanud aru, et ta viletsasti elab vaid kiitis veel sovetiaega, et kindel ja hea.
-
Külaline
Sa justkui nagu võrdled N-Liitu Põhja-Koreaga, nagu see oleks olnud ainult läbinisti negatiivne. Ei olnud ju. Oli halbu asju, aga oli ka head. Minu meelest võiks sellest ajast rääkides ikka adekvaatseks jääda.
Mul on endavanused tuttavad mitmetest endistest N-Liidu riikidest ja üks mida ma pidevalt kuulen, on, et teil seal Baltikumis oli ju hea elu. Konkreetsetest asjadest siis näiteks Kirgiisia või Usbekistani lapsed said palju rohkem ajupesu ja rividrilli, kui meie. Üldse oli kogu toonane propaganda seal palju süsteemsem. Mina 70ndatel sündinud lapsena seda propagandat eriti ei mäletagi. Loomulikult seda oli, aga see ei vajutanud mulle mingit pitserit.
Ma olen mõelnud, et sotsialismileeri riigid olid erinevad. Poolas oli Sopoti festival, kus kuulsad välisartistid esinesid; banaanikisselli müüdi ja kes teab, mis muid hõrgutisi; SDV-s kenad tarbekaubad, jne, jne. Aga meil ei olnud ei seda, ega teist. Miks see NSVL siis kehvem pidi olema? Ka sotsialismuses oli võimalik inimväärselt elada.
Nõukogude Liidus ei tahetud ja ei suudetud toota ilusaid tarbekaupu, riideid jneTolmukübe kirjutas: ↑29 Juun 2025 17:14 Ma olen mõelnud, et sotsialismileeri riigid olid erinevad. Poolas oli Sopoti festival, kus kuulsad välisartistid esinesid; banaanikisselli müüdi ja kes teab, mis muid hõrgutisi; SDV-s kenad tarbekaubad, jne, jne. Aga meil ei olnud ei seda, ega teist. Miks see NSVL siis kehvem pidi olema? Ka sotsialismuses oli võimalik inimväärselt elada.
Korralikke autosid ei suutnud nad samuti toota. Irvhambad ju naersid, et näe võitsid sõja aga 50 aastat hiljem sõidavad venelased ringi Mersu, Audi ja BMW-ga ehk kaotaja riigi autodega.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider] ja 9 külalist